Шесто поколение цирков артист

Александър Балкански-баща мечтае да направи училище

<br />
Александър Балкански е шесто поколение цирков артист по линия на майка си - Лола Орландо Малеволти. През 1820 г. неговият прадядо от Италия основава цирк &rdquo;Джунтини&rdquo; <br />

© Георги Кожухаров


Александър Балкански е шесто поколение цирков артист по линия на майка си - Лола Орландо Малеволти. През 1820 г. неговият прадядо от Италия основава цирк ”Джунтини”Ако се спуснете от Руски паметник към "Мол София", няма как да не забележите бялото шапито. Това е циркът на Александър Балкански-баща и фамилия. Синовете Балкански са изпълнителите на спиращия дъха номер "Колелото на смъртта". Този сезон програмата на трупата е изцяло подновена, но "колелото" остава в репертоара.


Няколко щрауса се разхождат напред-назад пред шатрата, зад тях преживят камили. Дочува се рев на тигри. Приближава се красавица - продавачка на пуканки. Носи се мирис на понички. Захарен памук стърчи в ръката на детенце, високо точно колкото и лакомството. Следобедното представление ще започне след броени минути - в 16:30, после ще дойде вечерното - от 19:30.


Усещането е... За приказка. И за голямо семейство. Деца, внуци, всички са около Александър Балкански. И за история, дълга, интересна
Като увлекателен роман


"Фамилията ми е италианска, от Флоренция. Прапрадядото на майка ми Лола - Орландо Малеволти, заминава от Италия за Русия. Там създават своите циркове - пътуващия "Мис Вирджиния" и стационарния "Джунтини" в град Самара. Остават 100 години."


Болшевишката революция слага край на тази ера за цирковото семейство. Комисарите национализират всичко - цирковете, парите. И те бягат "голи и боси" от Русия. Пътят на бягството минава през България. Фамилията се установява тук. Отново прави цирк и от 1920 всичко тръгва постарому. До 1948 г., когато се намесват българските комунисти. Балкански стават щатни държавни циркови артисти. Трудни са били тези години - италианци, чужденци, безпартийни. "Много творчество, изява и много гонитба." През 1993 г. решават да започнат отново под свое шапито. През 2000 г. мечтата се сбъдва. "Осем години вече циркът работи добре, да се надяваме, че няма да има повече политически катаклизми"


Александър Балкански върви към офис караваната, телефонът му звъни през минута. Не спира да дава разпореждания и напътствия. Включително: "Няма да пушиш, докато си с костюм" към едно от момчетата в тъмносини униформи със златни копчета. Бащата на фамилията е израснал в цирка, играл е дълги години, сега е мениджърът. За организирането на спектаклите и многобройните гастроли се изисква истински предприемачески талант.


Миналата година циркът е имал 260 хиляди зрители (от тях 15 хиляди деца от домове, възрастни, инвалиди), 410 представления и 2 милиона и половина приходи. Друг е въпросът, че разходите са огромни - "що изчука, това изпука". В цирка работят 80 души. През последните години много от тях са момчета от домовете за сираци във Варна и Бургас. "Балкански" е гастролирал в Дания, Швейцария, Германия, Турция, Израел. Ръкопляскали са му английската, датската и шведската кралица.


"Ние сме единствените циркови артисти в света, играли три пъти пред папата", казва с гордост Балкански и сочи към снимката на папа Йоан Павел Втори. Тя е закачена в офис караваната. Подредбата е като на луксозно студио - с масивни мебели, украсена с грамоти в рамки, фотографии на членове на семейството и снимки с известни личности. "Тук сме с жена ми в спортната зала "Уест Палм бийч", САЩ 1971 и 1973 г." "Тук сме..." Тук е част от историята на българския цирк, в която е вписана фамилията с италиански корен. Тя "внася" в България акробатиката на трамплин, пантомимата, комедия дел арте.


Балкански-старши е шесто поколение цирков артист. Може да си позволи да


експериментира с границите на възможното


Така създава "Колелото на смъртта" с участието на двамата му сина - Александър и Николай, който е вписан в рекордите на ГИНЕС с друго изпълнение - двойно салто на една и две кокили.


"Има номера, които цирковият артист е длъжен да изиграе така леко, все едно пие чаша вода. Да не мъчи зрителите. Но има номера, които са много зрелищни и представляват реална опасност за живота на изпълнителя. Такова е и "Колелото на смъртта", особено когато не се внимава, опасността е 100-процентова." Колелото се върти със 70 км в час, а артистите са без всякаква осигуровка, в един момент са на половин метър от земята, в следващия - на 12 метра.


"Подходи ли се евтино, небрежно към работата с този номер, това може да коства живот. Не искам да казвам голяма дума. След като ние направихме двойното колело, заразата беше голяма, защото моите синове го представяха на много високо ниво. И го представяха така все едно пият чаша вода. Всички, които изкопираха този номер, си въобразяваха, че е много лесно. И за последните 25 години има 4 убити и поне 10-ина много сериозно контузени от паданията. В момента има над 50 такива номера по света. Смея да твърдя, че нашето колело е най-силното в момента. Дори и "Цирк дьо Солей", който отричаше този номер, в новата постановка "Ка" е направил такова колело от мексиканци." И неговите синове са падали, но за късмет от ниско и не са пострадали тежко.


"Най-важното е да не подценяваш опасността. Има граница на възможното. Има и граница на невъзможното. Прескочиш ли границата на възможното, стигаш до границата на невъзможното, а то не е разрешено и там става провал. "


Докато говорим, тече представлението. Под наситено червения купол


следват номер след номер


- въздушен куб, номерът на китайките, италианец въжеиграч, жената със змиите, която побира цялото си тяло в една прозрачна кутия и за да не й е скучно, взима и една змия със себе си; две двойки яздят приказно бели коне, а после се замерят с ножове и томахавки. Идва антрактът и започва трескавото строителство на клетката на тигрите, които ще излязат на манежа. Александър Балкански-младши, който само след малко ще участва в "Колелото на смъртта", контролира подготовката и всичко върви гладко.


Балкански-старши казва, че тази година най-вероятно ще е последното изпълнение на "колелото" за двамата му сина. "Много е важно за един артист, какъвто и да е жанрът, в каквото и да е изкуство, да знае кога да спре." Вече има нови планове и идеи.


"Сега работим върху един илюзионен атракцион. Нещо от рода на илюзиите на Дейвид Копърфийлд. Естествено няма да е от такъв голям мащаб, защото искането е според предлагането и предлагането е според искането", казва Балкански, но обещава нещо впечатляващо.


Той и фамилията имат мечта да създадат интернационално цирково училище, ако получат терен за него. "Ще има два раздела -1 до 4 клас и 5 до 8 клас. Половин ден ще минава в учене, а останалата част от деня - в репетиции и циркови занимания. Ще има и един предучилищен клас, в който децата ще се занимават с балет, походка, държане, пеене, музика, танци. Ще се учи как да си държи крака, как да е опънато коляното, шпицът, как да ходи, как да си движи ръката", описва той, като прави въртеливо движение с китката във въздуха. Телефонът пак звъни.


Вечерното представление е свършило. Момчетата в сини костюми със златни копчета, които стоят на входа и прибират билетите, са си тръгнали. Манежът е празен, а в тъмнината отвън светещите лапмички изписват CIRCUS.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на симона
  симона
  Рейтинг: Весело
 2. 2 Профил на Самуил
  Самуил
  Рейтинг: Весело
 3. 3 Профил на Allie
  Allie
  Рейтинг: Неутрално

  Mnogo efektno! Mnogo maistorski isdarjano

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK