Тъжни тропици

Тъжни тропици

© Дневник"Тъжни тропици" на френския етнолог Клод Леви-Строс е специална книга, за която говорят със суперлативи не само учените и специалистите, но и всички онези, които се интересуват от пътешествия и различни модели на човешко поведение.


У нас "Тъжни тропици" излезе преди десетина години и отдавна тиражът е изчерпан. Днес книгата може да се открие единствено в антикварните книжарници, затова и новото издание на "ЛиК" ще зарадва много хора.


"Мразя пътешествията и пътешествениците, а ето че се готвя да разкажа за моите експедиции. Но колко време ми беше необходимо да се реша! Изминаха петнадесет години, откак за последен път напуснах Бразилия, и през цялото това време често съм имал намерение да започна тази книга...", пише френският антрополог още в началото.
В книгата той събира уникален фактологически и илюстративен материал, плод на първата му експедиция сред изчезващите племена на бразилските индианци. Днес всички са единодушни, че "Тъжни тропици" е една от най-значимите му книги.


"Всеки пейзаж най-напред е за нас огромен безпорядък, предоставящ ни свободата да изберем смисъла, който можем да му дадем", пише Клод Леви-Строс.


Независимо, че книгата е едно от основните изследвания на структурализма, тя е увлекателна и може да се чете като роман. Клод Леви-Строс разказва за пътуванията си по басейна на р. Амазонка, където от народ към племе, от племе към група, той се гмурва все по-надълбоко в глъбините на първобитното мислене. Изследването на техните ритуали, език и култура търси отговор на въпроса: съществува ли обективен критерий за това кое е "варварско" и кое е плод на "цивилизацията"?


"Както индивидът не е сам в групата и всяко общество не е само сред другите, така и човекът не е сам във вселената. Когато пъстроцветната дъга на човешките култури престане да се похабява в пустотата, издълбана от нашето безумие, докато ни има и съществува свят – този тънък мост, който ни свързва с непостижимото, ще остане, сочейки обратния на нашето заробване път", пише Клод Леви-Строс.


Отличният превод е отново на Галина Меламед.


Тази книга можете да купите и онлайн.


На адрес http://knigi.dnevnik.bg можете да открието и голямо разнообразие от заглавия от различни жанрове. Онлайн книжарницата ви улеснява с удобна търсачка и информация за всяка книга и не изисква кредитна или дебитна карта при покупка.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK