Съюзът на артистите ще сключи договори с "Ню имидж" и БНТ за заплащането на актьорите

Председателят на САБ Христо Мутафчиев и Васил Василев Зуека на връчването на наградите &quot;Икар&quot;<br />

© Георги Кожухаров

Председателят на САБ Христо Мутафчиев и Васил Василев Зуека на връчването на наградите "Икар"Съюзът на артистите в България /САБ/ ще сключи договори с "Ню имидж" и с БНТ за заплащането на актьорите. Договорените тарифи с БНТ ще важат само за членовете на съюза, съобщи неговият председател Христо Мутафчиев пред журналисти.


Преговорите се водят от председателя на гилдията на актьорите към САБ Валентин Танев.


При изготвянето на Закона за театъра трябва да се регламентират и условията за участието на български актьори в чужди филмови продукции, които се снимат у нас. Засега първите стъпки ще направим заедно с КНСБ, каза Христо Мутафчиев.
В САЩ синдикатите са извоювали правата на артистите в чужди продукции. Те се грижат за условията на труд, а агентите на актьорите договарят заплащането. У нас агенти имат само няколко актьори, отбеляза председателят на САБ.


Той поиска съдействие от Министерството на културата /МК/ за определянето на страна, която да преговоря с чуждите продукции, тъй като филмовите къщи са много.


Според министъра на културата Стефан Данаилов страната в тези преговори са продуцентите. Той припомни, че от девет организации в българското кино четири са продуцентски.


Винаги е имало много спорове кой трябва да определя цената на труда на артистите, но е сигурно, че е най-неуместно държавата да го прави, каза министър Данаилов.


Коментарите бяха направени днес след подписването на протокол за сътрудничество между МК, Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/, КНСБ и САБ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK