ВИДЕО: Трима френски артисти представят "Парчета идентичност" от България

Изложбата изненадва със скулптура от сапун и инсталация, изграждаща нова държава

 

© Добромир Доскачаров

 Те са трима френски художници - Ан Лакутюр, Сесил Холвек и Лоран Бештел. Дошли са в България по програма за обмен на млади автори, прекарали са два месеца тук и сега представят творенията си, чиито теми са подсказани от тукашния им опит. Изложбата се казва "Парчета идентичност", а полето за изява се предоставя от Националната художествена галерия. Скулптура от сапун, шарени метли и разпръснат цветен прах около тях, скрити образи и предмети, стари рамки на картини, говорещи за реалност и мечти, и видеоарт - това ви очаква в залите на втория етаж на галерията. Или с две думи - съвременно изкуство, идейно и с френски вкус.


Ан Лакутюр обича да кара хората да се доближават до рисунките й и да ги разглеждат буквално на един нос разстояние. При това положение зрителят открива сред щрихите неочаквани образи, в случая от видяна отблизо прическа "изскачат" марионетки, кораби, стълби и къщи. Темата на французойката е "перцепцията чрез образи" и я изобразява в поредицата си от графики, наречена "Куклата на конци". Тайфун се завихря още на втората сцена и подгонва всички образи - плод на фантазия, кошмари и съновидения, и те са принудени да бягат от лист на лист, за да се спасят. С всяка следваща графика бурята се развихря все повече, докато накрая напуска очертанията на белия лист и мастилото се разлива и по стената. Привидно краят е експлозия, но всичко може и да се нареди, казва загадъчно Ан. "Запитах се как виждаш света, когато носиш целия багаж на миналото си и това, което си в момента. И как всичко това променя начина на възприемане. Това е въображаема история за детството. Когато си дете, понякога смесваш реалност и фантазия", обяснява тя.


Пред нас стои атласът на света, целият щампован на малки дупки от по 1 см с формата на България. Инсталацията е на Лоран Бештел и се казва "Малка България". Картата на държавата е перфорирана къде ли не, а изрезките "малки Българии" са накацали по стената, закачени с топлийки и наподобяват насекоми. Приличат на насекоми (защото са цветни) и така накацали безразборно всъщност образуват нова територия, казва Лоран. Той не търси провокация с инсталацията си. "За мен това е като рисуване - цветно е." А как стига до идеята - просто картите са негова страст и когато се озовава в тукашна библиотека, вижда атласа и му хрумва новата творба.
Другата му инсталация символизира сблъсъка между реалността и мечтите, между миналото и настоящето. По пода са облегнати стари рамки на картини от 1920 г., които отдавна никой не използва, а от тях се подават рула със снимка на синьо небе, символизиращи света на мечтите. Над рамките са залепени черно-бели фотоси на прозорци от съвременни сгради в София. "За съвременното поколение реалността е станала по-важна от мечтите." И затова рамките са останали празни - защото вече не е време за мечтане. "Ние, творците, искаме да създадем нова вселена чрез картините. Но новата ни реалност това са новите медии - водео, фотография, и те заемат мястото на мечтите и въображението."


"Колона от сапун" е скулптурата на Сесил Холвек. Впечатлена от архитектурата в България, "идваща от различни исторически периоди и изобилстваща от стилове и влияния", тя показва размишленията си върху видяното и издига кула от сапун. Използва 600 сапуна за пране, от най-обикновения, който според нея е много разпространен. Темата на изложбата е идентичност и памет и затова се заиграва със символа на сапуна, който може да бъде и сувенир. Но също така и миризмата му ти напомня за нещо и провокира различни спомени. Всеки сапун е "частица идентичност".


Това е втората част на проекта на френските артисти след миналогодишната изложба в Пловдив. Заедно с тях произведенията си ще покажат и четирима български млади автори - Велизар Димчев, Емил Миразчиев, Надя Генова и Севдалина Кочевска. Куратор на изложбата е Борис Данаилов, а тя е плод на съвместните усилия на Националната художествена галерия, асоциацията "Изкуство днес " - Пловдив, Европейския център за съвременно изкуство и град Страсбург - Франция.


"Парчета идентичност" - Националната художествена галерия, 16 юли - 5 август

 
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на енис
  *****
  Неутрално

  Голям смях тази изложба.Голям график имаш кораторе,да ти имам мислите в главата.Престанете да ни пробутвате псевдо художници.Кораторе иди в Париж и ще намериш по добри улични художници /с образование/които могат да се представят в БГ и които имат обсолютна стойност.Просто художниците вече бягат от скъпите галерии и се продават сами на улицата.

 2. 2 Профил на енис
  *****
  Неутрално

  Има едно Сите арт до Лафаета и там всеки петък до неделя до полунощ се продават художниците и са доста на ниво,повечето от тях са завършили пристижни академии и са членове на Мезон дез артист в Париж.Министерството и този съюз на артистите им зава рлаво да се продават на улицата и в тази криза да си вадят хляба.Да не забравяме че Приж миналата година е посетен от 80 милиона туристи.

 3. 3 Профил на енис
  *****
  Неутрално

  Да се чете дава,право и Париж

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK