Сватбата ти ще спаси света!Традициите определено не са това, което бяха и напоследък все повече млади двойки осъзнават, че с организацията на сватбения ден, могат да докажат отговорността си към планетата.


Оказва се, че да се грижиш за околната среда не само не е сложно, но се вписва идеално и в представите за стилна венчавка. Ето защо не е учудващо, че много хора решават да отпразнуват любовта си по алтернативния зелен начин, умишлено прескачайки традиционната пищност на българските сватби.


Въпреки че сватбените ритуали трябва да се извършват единствено на определените за това места, има малка вратичка в закона, според която, ако бъде представена основателна причина за това, длъжностното лице по гражданското състояние може да извърши бракосъчетанието извън обредния дом. А каква по-основателна причина от желанието ви сватбата да е с грижа за планетата.
Ето няколко идеи как да сбъднете своята зелена сватба, ако сте достатъчно смели да промените традициите.


Пръстени
Един от най-важните елементи за сватбата са халките. За да бъде спазена стилистиката, можете да претопите стари златни бижута и от тях да ви изработят сватбени пръстени. В случай, че държите да включите и диамант в концепцията на халката, е добре да изберете такъв със сертификат. Можете да използвате единствено скъпоценни камъни, чиито път от мината до потребителя може да бъде лесно проследен. Ако искате да се съсредоточите върху оригиналността вместо върху цената, отделете си един ден за обиколки по антикварните магазини. Там ще попаднете на богат асортимент от причудливи пръстени, всеки от тях със своя история. Не е задължително пръстенът да бъде от метал, помислете дали не бихте искали такъв от кокосово дърво или камък.


Храна
Съвсем логично храната на една екосватба да е изцяло с биологични продукти. Тайната на здравословното хранене всъщност е изключително проста : хранете се с това, което расте в географските ширини, които обитавате. В този смисъл всяко изхвърляне като суши, пушена сьомга и т.н., би било несъстоятелно. Най-добре е продуктите от менюто да бъдат произведени в града, където ще се състои сватбата. Така няма да се налага да бъдат транспортирани и вие ще сте спокойни, че околната среда не е страдала заради гощавката. В зависимост от сезона най-добре е в менюто да присъстват зелена салата, зеленчуци, млечни продукти и плодове.


Тържество
Приемът е най-скъпата част от сватбата, затова се опитайте да съчетаете церемонията и тържеството на едно и също място. Така ще спестите разходи, време и вредни емисии от излишното придвижване от едно място на друго. Ако времето позволява, най-добре организирайте празненството на открито, вместо в задушна и тъмна зала. Веселбата може да бъде оформена като пикник, или дори като палатков лагер. През зимния сезон въпросът може да бъде решен с избирането на хотел или зала, в която вече имат утвърдена еко-политика.


Облекло
Роклята на булката може да бъде изработена от естествена материя като еко памук, лен или коприна, а по-сръчните могат и сами да ушият сватбената си дреха. Друг алтернативен вариант е да се вземе рокля под наем или да се купи дреха втора употреба. Гостите пък могат да бъдат поканени да не купуват нови дрехи за събитието, а да облекат просто най-удобните си одежди.


Покани
Ако сте по-напреднали технически, можете да изработите сайт-покана, на който в последствие да публикувате снимките от сватбата. Но ако изпитвате затруднение да изпратите имейли до всичките си приятели за да оповестите голямото събитие, можете да им направите картички от рециклирана хартия. Дизайнът и текстът зависят изцяло от вашата оригиналност.


Цветя и украса
Ще направите голяма услуга на природата, ако се лишите от изкуствените аранжировки, цветята за ревери и баналните подаръчета за гостите. Поръчайте живи цветя и ги сплетете на венци за жените и гердани за мъжете.
Избягвайте изкуствените декорации и пластмасовите елементи. На гостите си можете да подарите по едно дръвче или цветни семена, които да се съберете и да засеете заедно скоро след сватбата.


Подаръци
Напоследък стана модерно преди сватбата да се изготвя списък с предпочитаните от бъдещото семейство подаръци, но в една екосватба няма място за подобни тенденции. Масово хората, които искат природосъобразна сватба, даряват половината от събраната по време на тържеството сума за благотворителни инициативи. Същото се случва и с дублираните или ненужни подаръци.


Екосватбата ще накара гостите ви да се забавляват истински, защото ще ги въвлече в обща кауза – опазването на планетата. Може идеята да ви се струва доста хипарска, но за все повече хора по целия свят екосватбите са далеч по-уникални и смислени от традиционните.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Развеселен
  *****
  Неутрално

  Боже боже, какви глупости... Дневник, кажете поне откъде ги преписахте.

 2. 2 Профил на ахмак
  *****
  Весело

  а трябва ли светът да бъде спасяван?

  след тая глупост не съм вече така сигурен

 3. 3 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Естествено булката и младоженецът трябва да отидат пеша до мястото на сватбата или в най-лошия случай да ползват градски транспорт. Поканите трябва да са написани с графитен молив върху рециклирана хартия. Роднините могат да са поканени само ако живеят до 50км от населеното място. Сватбеното пътешествие трябва да бъде заменено с акция по почистването на планина по избор.

  Но най-добре сватба да няма, защото истински загрижените на Земята хора не се размножават и не товарят планетата с поколението си.

  gradinko.bg
 4. 4 Профил на много развеселен до ахмак
  *****
  Неутрално

  и аз за същото се замислих!

 5. 5 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Отказът от сватбата ти ще спаси света! Няма сватба няма проблеми. И без това сватбите са отживелица.

 6. 6 Профил на Шашната
  *****
  Гневно

  Боже, по-голяма простотия не бях чела скоро!!! Ама наистина!!! "Хипарска идея"??? явно авторката е изтрещяла здраво... а който е пуснал тая статия, още повече...

 7. 7 Профил на Eна
  *****
  Неутрално

  Статията не казва абсолютно нищо.

 8. 8 Профил на неомъжена
  *****
  Весело

  значи ще чакам да ми предложат "Ела с мен в пещерата", защото иначе не е полезно за планетата

 9. 9 Профил на z
  *****
  Неутрално

  материалът е забавен. нищо не се казва дали гостите ще си изхвърлят разделно боклука. другото е просто в кръга на фантастиката

 10. 10 Профил на бухал до 8
  *****
  Неутрално

  неомъжена гугутка ли си ?

 11. 11 Профил на efo
  *****
  Неутрално

  Истинските радетели за оцеляването на планетата барабар с Хомо Сапиенс не правят деца, ерго нямат нужда от сватба.

 12. 12 Профил на салатено чудовище
  *****
  Неутрално

  Статията е изключително добре премерена и предствена в духа на еко-феминизма с нотки на постмодернизъм загатващ за трудните решения които трябва да взема една жена в днешно време, както и отговорността и към бъдещето на планетата във връзка с опазването и от мачизма и дехумизацията на духовните ценности на средностатистическия европеец подложен на систематично оскотяване от съвременната рекламна идустрия

 13. 13 Профил на феминист до 12
  *****
  Любопитно

  еко-феминизъм,чистота и благоденствие.бяла ефирност съчетата с блажена чистота.
  символът на тази статия е френският маникюр на всяка почтена лейди !

  в действителност на където се обърнеш разгонени дебили и озъртащи се меркантилни курви

 14. 14 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  по-голяма тъпотия не можахте да сътворите?

  либерално-хипарско-нюуейв-ко малоумие...

  в духа на статията: а най-голяма услуга на майката природа ще направите, ако се самоубиете (но само по природосъобразен начин, никакви огнестрелни оръжия, найлонови въжета, химикали и т.н. не се допускат) и оставите корпуса си на разположение на майката природа; разни симпатични ларви на мухи, както и лешоядите, ще оценят жеста.

 15. 15 Профил на Eна до салатеното чудовище
  *****
  Неутрално

  Салатено,
  При цялото ми уважение към теб, мисля, че благородно виждаш в тази статия качества, които й липсват. Ако авторката се е загрижила за екологията да изчисли колко ще се подобри въздухът в София, ако семействата с две коли се организират да ходят на работа само с една. Например, единият от партньорите сутрин кара другия до неговата работа. Не казвам, че е лесно, но от това ще има повече полза, отколкото от еднократна екологична сватба. И откровено казано не знам на колко български сватби се сервират суши и сьомга, а не "местни" продукти. Също така, освен ако не си направиш сватбата в кварталната градинка, няма как да избегнеш придвижването на гостите с транспорт от едно място на друго, пък и кварталните градинки все повече стават на бензоностанции и други търговски обекти. Та общо взето, добри са помислите на авторката, само дето нямат връзка с реалността.

 16. 16 Профил на Pamela
  *****
  Неутрално

  Вярно, че са пълни глупости. Най-много ще се спести ако се сложи само един подпис в гражданското или въобще не се стигне дотам.
  Напоследък от тези изцепки на т.нар. "природозащитници" направо ми се повръща. Прекаленият светец и Богу не е драг.

 17. 17 Профил на polezna
  *****
  Неутрално

  Другари, не съм виждала толкова много хейтъри на едно място. Замислете се. Какво градивно сторихте днес? Прочетохте няколко статии и ги оплюхте. Как да не се гордееш...

 18. 18 Профил на Anonymous
  *****
  Неутрално

  А бе малоумници, не ви ли идва на ум, че човек може да се ожени без намерението да има деца?
  Иначе, да, и според мен статията е наивна и идеалистична. С трици мишки не се ловят.

 19. 20 Профил на sony
  *****
  Неутрално

  Хора, какво ви има? Май можете само да плюете вместо да се замислите, че това са просто готини идейки, които никой не ви задължава да приемате. Ако това беше идеалната американска сватба щяхте да сте полудели по този модел и щяхте да си направите и вашите такива. Я се стегнете и мислете преди да пишете само гадости!!!

 20. 21 Профил на CHASITY22ELLIS
  *****
  Неутрално

  That's cool that we are able to take the <a href="http://lowest-rate-loans.com">loan</a> moreover, it opens up new chances.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK