"Сцена на кръстопът" за 12-и път в Пловдив с подкрепата на проф. Стефан Данаилов

"Сцена на кръстопът" за 12-и път в Пловдив с подкрепата на проф. Стефан Данаилов

© ДневникЕсенният пловдивски театрален фестивал с основател и артистичен директор проф. Стефан Данаилов тази година е включил 22 представления в програмата си. Откриването започва с премиерното площадно представление "Куфарите", продукция на пловдивския театър. Авторският спектакъл на Недялко Делчев преминава по улиците на града като един малък пътуващ панаир от куфари, скитници, фокуси и позабравени истории.


Тема на хепънинга е заиграването със символите на социализма - "Аз живях социализма", като актьорите основно ще пеят песни от "онова" време, но не само български. Крайната точка на шествието е площад "Централен", където ще се излее на построената за целта куфар/сцена. Акцент на тазгодишния форум е единствената чужда продукция от Москва "Метаморфози" на театър "Тень" ("Сянка") - 19 септември. Едночасовото представление от трима актьори също влиза в графата "нетрадиционни". Организирано от семейната двойка Иля Епелбаум, художник, и Майя Краснополска, куклена актриса, то се състои от четири части графични анекдоти, които се появяват на стъкло под съпровода на музика.


Представлението ще гостува на 20 септември в театър "Сълза и смях". За друго премиерно заглавие, което предстои да гледаме през септември в пет поредни вечери и в София, може да се смята копродукцията на Театъра на Армията "Хамлетмашина" с режисьор Бернхард Ойстершулте. Разбира се, обявена е и още една премиера - представлението на проф. Стефан Данаилов "Мостът" от Лоран Ван Ветер, която е в афиша на Народния театър също като предстояща премиера.
Преди две години този спектакъл беше създаден от тандема Стефан Данаилов и Росица Обрешкова със студенти на професора. Иначе в премиерната програма на Народния театър ни съобщават, че представлението ще е обновено. Още едно представление на тандемът Данаилов - Обрешкова, "Красива птичка с цвят зелен" от Карло Гоци, продукция на НАТФИЗ със студентите на професора, ни кани на 17 септември. А на 23 септември на пловдивската сцена можем да видим министъра на културата в действие с участието му в десетгодишния спектакъл на Леон Даниел "Пигмалион".


Програмата на пловдивския фестивал тази година е с приличен подбор. В прегледа на изминалия сезон можем да се радваме на заглавия като "Лазар и Иисус" на Иван Добчев на 13-и, "Валентиновден" на Явор Гърдев на 14-и, "Малка пиеса за детска стая" на Галин Стоев - 11-и, "Иванов" на Маргарита Младенова на 22-ри, двата Чехови спектакъла на проф. Крикор Азарян - "Чайка" на 20-и и "Три сестри" на 12-и, и "Макбет" на Диана Добрева на 16-и. Интересен нощен рецитал на Елин Рахнев ни очаква на 16-и. Веднага след "Макбет" в двора на театъра поетът-драматург ще рецитира стихове от новата си стихосбирка "Канела" на фона на музика от стар грамофон.


В някои вечери фестивалът обаче ще невротизира най-яростните театрални почитатели, като предлага по два спектакъла едновременно. Вероятно целта е да поставят вкуса на зрителя на изпитание, като публиката ще се изправи пред тежкия избор дали да гледа "Ревизор" на Бойко Богданов или "Малка пиеса за детска стая" на Галин Стоев, на 12-и дали да е "Коко Шанел" на Възкресия Вихърова или "Три сестри" на Кр. Азарян, особено на 21-ви, когато ще трябва да избира между "Хамлетмашина" и спектакъла на Владлен Александров по Достоевски "Престъпление и наказание". Но най-усърдните зрители, закупили най-много билети, ще бъдат поощрени със специални награди от спонсорите на фестивала.


На любимия театър на проф. Стефан Данаилов му предстоят още много радостни събития. След 20 години камерната сцена ще заработи, като ремонтът на помещението със 150 места струва 3.5 милиона лева на Министерството на културата. От ноември започва втори ремонт на голямата сцена на театъра за 800 хиляди лева, в който е предвидено да се обновят зрителските места и покривът. Строителната акция би трябвало да приключи през май. Какво ще се случи с репертоарните представления? Оказва се, че от десет репертоарни спектакъла има само три успешни, които ще се играят на камерна сцена: "Сътресение" на Мариус Куркински, "Възгледите на един учител" на Камен Донев и "Мъжка забавачка" на директора на театъра Емил Бонев. Но след май се предполага, че пловдивският театър няма да е на кръстопът.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на almodovar
  *****
  Неутрално

  Колко пъти в това рекламно материалче се споменава името на пишман-професоралллда се обзаложим че е повече от 10!

 2. 2 Профил на съмнителен
  *****
  Неутрално

  ебати заглавието?!? не с подкрепата на министъра на културата (който и да е той) а с ЛИЧНАТА подкрепа на ПРОФ. Стефан Данаилов. ПРОФ. Стефан Данаилов от кой джоб си е извадил подкрепата - левия или десния? Подлоги!

 3. 3 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Збогом,Збогом,Збогом........

 4. 4 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Вижте -- абсурдът тук е, че Министър на културата е организатор на този фестивал. Би трябвало по време на мандата си Данаилов да отстъпи позицията си в Пловдив. Иначе поставя други фестивали и събития в неравностойно положение. Не смятам, че статията е рекламна, но може би директно можеше да се назове проблемът.

 5. 5 Профил на ат
  *****
  Неутрално

  Дано има Збогом и на протежетата му, които цвъкат в театъра вече четири години.

 6. 6 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  Този полуграмотен партиен "професор" с дарба на простак, е един от онези посредствени комунистически креатури, които направиха от българския театър сборище от лигавещи се некадърници.
  Малкото талантливи актьори и режисьори или са прогонвани или пращани в девета глуха.

 7. 7 Профил на Ей, коментаторите
  *****
  Неутрално

  Да си бяхте направили труда да прочетете статията, преди да започнете да плюете неистово. В нея се споменава (още в първото изречение), че "полуграмотният партиен "професор" с дарба на простак" е основател и артистичен директор на фестивала, който се радва на много голям зрителски интерес. Не виждам никаква причина Стефан Данаилов да си зареже фестивала, само защото е в момента Министър на културата. В него министерството му има твърде малък дял, финансирането е изцяло от билети и от спонсори. Вчера, 10.09.2008, бях на едно от представленията вчера в претъпкания Античния театър, на което стана официалното откриване с "Укротяване на опърничевата", постановка на Сатиричния театър и Мариус Куркински. По всичко личи, че ще се радваме на Театър от високо качество и това си е новина, заслужаваща публикация в културната рубрика на национален ежедневник.

 8. 8 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  До Ей:

  А в отношенията със спонсорите няма ли конфликт на интереси, когато спонсорство ти иска министърът на културата?

 9. 9 Профил на Червено човече
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на ГАФ монте кристо
  *****
  Неутрално

  А вие,критици,изобщо обичате ли театър?

 11. 11 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  Никой няма нищо против самия фестивал. Това, че героят от партизанските сериали е основател и артистичен директор на фестивала не го прави нещо повече от споменатото за него.
  На колко високо качество ще се радват зрителите е друг въпрос. Критерии разни.

 12. 12 Профил на Vankata
  *****
  Неутрално

  Ще се пеят по площадите партизански песни - егати театралния фестивал...А #7, който защитава т.нар.ПРОФ.Ст.Д., първо да обясни каква е тая опърничЕва дет'е гледал. Ето че споменах вече двама неграмотници-радетели на псевдо-културата!

 13. 13 Профил на Acid
  *****
  Неутрално

  №7, ти на "Укротяване на опърничавата" "театър от високо качество" ли му викаш? Защото,за мен, това е простотия.

 14. 14 Профил на пловдивчанка
  *****
  Неутрално

  А какво да кажем за недоразумението "Макбет"? Аз лично излязох на десетата минута когато го гледах. Глупост с претенция.

 15. 15 Профил на dragomanka
  *****
  Неутрално
 16. 16 Профил на komentar
  *****
  Неутрално

  И Мариус и Дияна Добрева са талантливи творциллно това е верно поне според мен-настоящите им представления са пълни провали-надувани само от недоебани критички

 17. 17 Профил на пловдивчанка
  *****
  Неутрално

  За Мариус съм съгласна, че е талантлив, но понякога му се получават не дотам добри неща. За другата няма смисъл да се говори. Там няма добри неща.

 18. 18 Профил на :)))
  *****
  Неутрално

  Тук стана хомофобщина бе, братя българЕ...Как така ще ругателствувате по тези талантливи хомосексуалисти!

 19. 20 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  Куркински ли е талантлив? Може, за тези които вземат предвзетото лигавене за актьорска игра, може.

 20. 21 Профил на hihi
  *****
  Весело

  ..."Но най-усърдните зрители, закупили най-много билети, ще бъдат поощрени със специални награди от спонсорите на фестивала."
  А най-усърдните пенсионери, ще бъдат поощрени с почивка на морето.
  А най-усърдните....с ордени!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK