По особено мъчителен начинСамата Свобода Бъчварова обяснява, че заглавието на тази книга – "По особено мъчителен начин..." – е част от параграф в Наказателния Кодекс на НРБ, касаещ престъпленията против личността, на каквито са подложени освободените български поколения след турското робство в наниза от войни – местни, общоевропейски и класово-партийни – под трицветното ни национално знаме, а после и под червеното…
Последната си книга известната писателка и сценаристка нарича "документален роман" и обяснява, че е писана в продължение на петдесет години. Тя се върна тези дни от Бразилия, където живее вече близо двайсет години, за да представи романа си пред българска публика.
"Тази книга е писана на пресекулки, започвана и оставяна в продължение на половин век", обяснява тя. За толкова време е събран много материал, затова сега със знака на издателство "Жанет-45" книгата излиза в 3 тома с общ обем над две хиляди страници.
"По особено мъчителен начин..." е книга, която тя посвещава на баща си и майка си - Тодор Ангелов-Божаната и Александра Шарланджиева. В романа тя проследява историята на революционера Тодор Ангелов, а той, трябва да се признае, има интересна и нелека съдба.
Заради левите политически убеждения на бащата семейството през 1925 г. емигрира. Установяват се в Австрия една година, след това в Париж, после заминават за Белгия. През 1930 г. след обявена амнистия майката и дъщерята се връщат в България, а бащата минава със специално назначение в щаба на 15-а интернационална бригада. Ранен е в боевете за Мадрид, минава през изпитанията на франкистките и френските лагери и е освободен през 1939 г. По-късно влиза в белгийската съпротива, като става командир на Летящия батальон. Екзекутиран е от Гестапо на 30 ноември 1943 г., а Кралство Белгия го обявява за национален герой.
"Въпросите, които ме терзаеха, оставаха оголени, а не биваше да бъдат обвити в булото на забвението, ако исках да не стана просто един духовен "Павлик Морозов" или да си пусна куршума", пише Свобода Бъчварова.
И още: "Какво татко е знаел за грозната съветска действителност и за криминалното въплъщение на своите идеали? Доколко е вярвал и служел на лъжите на партията? Доколко сам той съзнателно е мамел не само себе си, но и други? Как да съчетая тези въпроси с историята на краткия му живот – символ на мъжество и кураж за цяло едно поколение", пита се още писателката.
За себе си тя има един-единствен отговор – писателят трябва да бъде откровен. "Първо и най-важното за един писател е неговата искреност. Това за мен е азбучната истина", казва Свобода Бъчварова.
В нас тя е позната като писателка и сценаристка на едни от най-популярните български филми от 70-те и 80-те години на миналия век. Работила е в културния отдел на "Работническо дело", по-късно става редактор в киното и създава творчески колектив "Хемус".
По неин сценарий е първият български филм - "Между релсите", реж. Вили Цанков, носител на международна награда "Сребърен лъв" от фестивала във Венеция. Има участие като сценарист или автор и в други филми - "Жребият", "Опасен чар", "Не знам, не чух, не видях", "Фильо и Макензен", "Бой последен", "Спомен" и дори на "На всеки километър".
Редактор е на "Авантаж", "Лачените обувки на незнайния воин", "Мъжки времена", "Козият рог", "Господин за един ден", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Таралежите се раждат без бодли".
Впрочем Режисьорът Росен Елезов преди две години заснема и биографичен филм за Свобода Бъчварова, който носи същото заглавие – "По особено мъчителен начин".
"Смятам, че който не познава миналото е осъден да го преживее отново", обяснява писателката. И нарича този роман – "книгата на живота ми".


Тази книга можете да купите и онлайн.


На адрес http://knigi.dnevnik.bg можете да откриете и голямо разнообразие от заглавия от различни жанрове. Онлайн книжарницата ви улеснява с удобна търсачка и информация за всяка книга и не изисква кредитна или дебитна карта при покупка.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БКП
  *****
  Неутрално

  Цял живот лапаха докато бяха на власт. Сега взеха и да ни поучават.

 2. 2 Профил на Меркуцио
  *****
  Неутрално

  Трябва да се прочете книгата,въпреки че е обемна. Свобода Бъчварова прави своята равносметка. Има смелостта да си признае грешките,заблудите,да посочи илюзиите, да се изповяда публично. Не всеки го може това. Не всеки има смелост да го остави написано. А № 1 просто сте изпълнен с омраза. За вас живота явно е само лапане,това откривате в другите.

 3. 3 Профил на Vankata
  *****
  Неутрално

  Имам някакъв интерес,но мисля том1,единствен който видях до сега да не купувам,защото в него има за преди 9.9.44г.-нещо което не ме интересува толкова.
  Искам някой да ми каже дали наистина в мемоарите си тази комунистка има някакво покаяние или е точно обратното - пак назидания?

 4. 4 Профил на Vankata
  *****
  Неутрално

  А, ако наистина се е покаяла, моля да постъпи като Веселин Андреев и ще й повярвам!!!

 5. 5 Профил на do #2
  *****
  Неутрално

  Сравни я с Георги Марков и ще разбереш.Но ако си под 40 надали

 6. 6 Профил на vs15
  *****
  Неутрално

  Свобода Бъчварова е един от най интересните автори,които съм чел(любимата ми нейна книга е "Земя за прицел",радвам се че е написала тази книга,смятам да я прочета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK