Милена Будинова без предразсъдъци

За режисьорката важно е автентичното случване, а не предварителните сценарии

И офисът на Милена Будинова е цветен - също като живота

© Юлия Лазарова

И офисът на Милена Будинова е цветен - също като животаАко някой снима моя ден, ще види един хаос. Така Милена Будинова описва ежедневието си на продуцент и режисьор на телевизионни предавания. Тя е авторът на поредицата "Такъв е животът" по Би Ти Ви, която през последните 3 години показа автентични разкази за бъдещи майки, пеленачета, абитуриенти и за пристигащите от различни краища на света "нови българи", които се заселват в пустеещи селца. Милена е съпродуцент в "Супернова медия", която прави и предаването "Часът на мама" по Би Ти Ви.


Родена е в България, но е живяла 25 години в Холандия. Тя е позитивно настроена, приветлива и усмихната. Естествено, че най-често я питат защо е напуснала уредения си живот и се е върнала тук, когато там и тя, и съпругът й са оставили много добрите си места: тя - като режисьор в държавната телевизия, а той - като музикант в Националната филхармония. Не мога и аз да не задам въпроса.


"Нямам точен отговор, този въпрос е многостранен. Но някак си интуитивно съм почувствала, че искам да живея тук
и тук да отгледам и възпитам децата си." Има 2 деца - Мила на 6 и Лука, който е на 4 години.


Дава ми ясно да се разбере, че не я дразнят нито политиката в България, нито дупките по улиците, нито безбройните битови неуредици. "Много съзнателно съм направила този избор, калкулирала съм си всички плюсове и минуси на живота в България и Холандия", обяснява тя. Дори често й се е случвало да спори с български имигранти в Холандия къде си заслужава човек да живее. "Чувствах болезнена носталгия по България, идвах си всяка година." В същото време напълно влиза в положението и на хората, които правят всичко възможно да напуснат. Все пак разликата с тях е, че заминаването й всъщност не е било неин избор, а обстоятелство, продиктувано от професията на родителите й.


Но Милена е убедена, че може да преодолее всички трудности тук, защото е знаела за тях още преди да се върне. И тъкмо в това се крие разликата между нея и героите на поредицата "Новите българи". "Те идват тук с много пари, които им стигат за няколко години напред. След известно време започват да се сблъскват със същите проблеми, от които страдат всички в страната. И освен това им е много по-трудно да се адаптират, защото не знаят езика. Но така е с всяка голяма крачка в живота - не можеш да я направиш, без да рискуваш нещо", смята Милена.


Казва, че всъщност е избягала от холандците, защото в крайна сметка не се вълнува от това, от което те се вълнуват. "Те са ми повлияли, взела съм много от тяхната култура, тяхното общество е оформило характера ми, но човек не може да промени това, което е като същество и дух." В същото време е наясно, че мисли по-различно и от българите. "Нямам предразсъдъци за малцинствата, хомосексуалните, демокрацията. И така правя всичките предавания - подхождам към различните хора и техния живот, към различните места напълно отворено, без предопределено мислене и


без предварителни очаквания


за това какво мога да заваря." Тъкмо в това вероятно се крие успехът на продукциите й. Различното в тях е, че са без предварителен сценарий и всичко, което се случва в тях, е автентично.


"Избирам си героите напълно случайно. Виждам някого на улицата, нещо ме заинтригува и решавам, че трябва да разкажа историята му", казва режисьорката. И никога не й се е случвало интуицията да я подведе, защото след първоначалното притеснение хората обикновено се отпускат и дори забравят, че са снимани. Камерата ни е включена непрекъснато,


снимаме по цели дни, месеци наред


и затова всичко, което се вижда на екрана, е напълно истинско, обяснява документалистката. Не позволява някой извън екипа й да се намеси в монтажа на сериите и да извади някой момент от случилото се дори когато той не представя героите в най-добра светлина. "Но нали никой не е само в бяло или черно. Животът е много по-дълбок и интересен от всичко, което един сценарист или режисьор може да измисли", убедена е тя. Разказва, че сценариите на предаванията са много гъвкави и отворени за непрекъснати промени. След всеки снимачен ден първоначалната идея на разказа се повлиява от новите преживявания на героите. Самата тя непрестанно променя плановете си, за да реагира на всичко, което се случва при снимането на поредицата й. В офиса й има две големи табла, на които са забодени цветни листчета - всеки цвят за отделен герой в поредицата. Обаче местата на листчетата във всяка серия могат да се сменят непрекъснато.


Офисът на "Супернова медия" е цветен и уютен. Приемната, където се водят преговорите и се взимат продуцентските решения, представлява приятен хол с канапе, голям телевизор и картини. Пълно е с фотоси от заснемането на поредицата. Няма модерна офис техника, мебелите са стари и масивни, което няма как да не създаде усещането, че това е място, в което по-скоро се живее, отколкото се работи.


Милена е завършила сценография - учила е в академията "Ритвелд" в Амстердам и в театралната академия в Утрехт. Веднага след като взима дипломата си, започва работа в Първи канал на Холандската национална телевизия. Там трупа опит като режисьор на различни предавания. Автор е на


пет документални филма, излъчени в Холандия


като три от тях са за България. Това, което правя сега, е резултат на всичко предишно, върху което съм работила, обяснява Милена.


В момента Милена работи и върху поредица за Лили Иванова. Вече е заснела 3 месеца от живота на певицата, но казва, че трябва да работи още толкова с нея, за да се получи добър и истински продукт. Идеята за предаването, посветено на Лили Иванова, идва от Би Ти Ви, а програмният директор Апостол Пенчев решил, че Милена е човекът, който ще успее да постигне достатъчно добър контакт с певицата. "Тя е много специален човек, но истината е, че подхождам към нея със същото любопитство и непредубеденост като към всички останали герои в "Такъв е животът", обяснява Милена. Първото нещо, което разбира, след като започва работата си с Лили Иванова, е колко предразсъдъци има спрямо нея българското общество. "Заради годините, прекарани в Холандия, нямах това бреме, което сега да ми пречи да я представя такава, каквато всъщност е - без митовете, натрупали се през годините", обяснява режисьорката.


Нима в Холандия хората нямат предразсъдъци? "Имат. Но разликата с нас е, че те се опитват да ги отстранят, срамуват се, когато подходят към някого предубедено, и се извиняват за това. И още нещо - цялото общество там е възприело и живее с разбирането, че не бива да има дискриминация към никого."

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на D.
  *****
  Неутрално

  Кефят ме розовите й обувки.

 2. 2 Профил на xm
  *****
  Неутрално

  какво работят мама и тати

 3. 3 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Интересно и много успешно момиче!

 4. 4 Профил на FXX
  *****
  Неутрално

  Браво Миленче!!! Най-после една стойностна жена из страниците на вестниците..Успех

 5. 5 Профил на Netherland
  *****
  Неутрално

  Как се отива и се живее през социализма 25 години в Холандия Преди 20 години не пускаха кого да е да ходи и поживее в Холандия.
  ...наистина какво работят мама и тати?

 6. 6 Профил на bxl
  *****
  Неутрално

  Каквото и да работят мама и тати - все тайа. Казаното по-горе е супер.

 7. 7 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Браво Миленче, супер си.
  Предполагам че знаеш за кого да гласуваш?
  Дали съм прав не знам.

 8. 8 Профил на Зрител
  *****
  Неутрално

  За да се завърне след 25 години от една от най-свободните държави в България, явно има много сериозни причини. Предвид, че в глобалният днешен свят комуникациите - във всеки един смисъл - са отворени, свободни. Или вместо да предпочете друга икономически и социално развита алтернатива. Не става ясно какво работи съпруга й, например.

  Мога да предположа, че по същият начин биха опрадвали идването си в България Милен Велчев, Николай Василев и другите техни юпита-колеги - за да развиват демокрацията в България, където нито вътрешна, нито външна опозиция могат да наложат регулаторни рамки.

  Иначе, чест и почитания към професионализма й.

 9. 9 Профил на атитметика
  *****
  Неутрално

  Не правя аритметика воден от дребнавост, но: симпати4ната дама е не пове4е от 30 години: от тях 25 в Холандия. Как са заминали 1984 или по-рано родителите и?
  Знаем КАК се излизаше "на запад" 1945-1989.

 10. 10 Профил на хаха
  *****
  Неутрално

  Поредната комунистическа другарка, която е явно видна червена щерка. Нали знаете кои можеха да ходят в Холандия по времето на Тато ? На тия обаче винаги ще им личи цървулския произход - произлезли от ония, които с цървулите си дойдоха насред София на 9 септември. Селяндури....

 11. 11 Профил на Паметлив
  *****
  Неутрално

  По времето когато ние, обикновените българи, трябваше да си вадим "открит лист" за да ни разрешат да посетим някое БЪЛГАРСКО гранично селище, тази другарка са я допуснали да живее на Запад.

 12. 12 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  аз пък си живея в бг от самото си раждане и все още не мога да свикна нито с дупките, нито с простотията, нито с влошаващата се ситуация...някак си не мога да се примиря да бъда кон с капаци...нито пък материалното ми състояние позволява да се чувствам изолирана от такива фактори като препълнен градски транспорт, задръстване а ла Париж и тъпоумни, но "преуспяващи" политици...розовите ми очила се спраскаха отдавна, не се оплаквам от ситуацията, вече няма смисъл, но не мога и да я възприема...

 13. 13 Профил на tangrasky
  *****
  Неутрално

  Доколкото си спомням, в годините преди 1989 имаше един Иван Будинов, член на ЦК на БКП, може и е бил посланик в Холандия. Вярно е че човек не избира родителите си, но все пак е добре да момиче от сой.

 14. 14 Профил на ot Netherlands do Tangarsky
  *****
  Неутрално

  Да това ми звучи по правдободобно...Будинов май е съветска фамилия...а може да е придобита след брак

  Така и предполагах...спада кам т.нар комунистическа върхушка...освен да се усмихнем многозначително друго не ни остава Живота им е лесен и хубав и преди и сега

 15. 15 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  много са жалки хората които не могат да си представят че няакои може да успее с талант и много труд. За тях винаги трябва да има обяснението че някои в такъв случай е син или дъщеря на бивши комунисти. Типично за комплексиранияат българин! Защо не се коментира казаното в интервюто а всеки започва да си фантазира защо и как дамата е живяла 25 години в Холандия??

 16. 16 Профил на Maikata na Milena
  *****
  Неутрално

  Е щом е толкова интересно какво са работили мама и тати - аз бях преводач в посолството - и при комунизма трябваше някой да превежда ноти за да върви работата - имам ценз за да бъда пратена на тази работа - говоря 6 езика- и досега с преводачéска дейност си преживявам - Бащата на Милена е икономист и няма никакви роднинства с Иван Будинов - други въпроси май нямаше -
  Да сте живи и здрави мили хора и по-малко умраза - вярвайте в себе си и правете всичко да бъдете това което искате да сте! Поздрави и бъдете здрави!

 17. 17 Профил на fan
  *****
  Неутрално

  и защо преводачка с ценз и 6 езика пише "омраза" с у?

 18. 18 Профил на Майката на Милена
  *****
  Неутрално

  Е прав сте - чукнах погрешно у-то - случва се - хубавото е -зарадвах ви - а иначе не само сам работила в Посолството - но и 18 години съм в Хагския съд - не се справям зле - оценили са ме и си работя с радост - хайде по-малко злъч и дано сте ОК

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK