11 разказа, 11 стихотворения, 11 рисунки

Мирела Иванова представя новата си книга "Бавно"

Рисунките в книгата са на Греди Асса <br />

© Дневник

Рисунките в книгата са на Греди Асса"Истинското ми завръщане е тази книга. На едно място съм събрала необикновения свърхбагаж, с който пристигнах", така поетесата Мирела Иванова представя с няколко думи новата си книга "Бавно", която тези дни ще излезе със знака на издателство "Жанет-45". Само преди месец тя се завърна от международния творчески дом "Вила Конкордия" в Бамберг, Германия, където прекара една година по покана на баварския министър на културата д-р Томас Гопел.


"Беше хубаво това подарено време. Човек трябва да го накъсва със стихове, с предихания. И това време се оказа много ценно като опит, просто човек да се откъсне за малко от контекста, от блатото и жабите. За свободата и големите подаръци човек трябва да бъде подготвен", смее се тя.


Мирела Иванова е автор на седем поетични книги, носителка е на голямата награда за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа през 2002 г., връчвана от медийния магнат д-р Хуберт Бурда, участничка е в някои от най-престижните и шумни европейски литературни проекти. През 2004 в рамките на акцията "Поезията в града" стиховете на Мирела в продължение на месеци бяха поставени върху рекламни билбордове в най-големите германски и австрийски градове. В рамките на Дунавския фестивал в Улм от църковната кула на Улмския дом стиховете й прозвучаха многократно след камбанния звън.
Може да се каже, че в "Бавно" живеят поне две книги - в нея има 11 разказа и 11 стихотворения, а художникът Греди Асса присъства с 11 свои рисунки. Мирела Иванова разказва как в продължение на близо година с Греди Асса си разменят имейли и доуточняват рисунките и стихотворенията. "Греди е сериозен и автентичен читател на поезия. Рисунките са към стихотворенията и това им личи. В същото време те имат свой живот", уточнява Мирела Иванова.


Колкото до разказите - те наподобяват документалното писане. Героите в тях са истински, историите, които се случват, също. Поетесата казва, че е направила опит да разкаже историята на днешното време чрез историите на различни интересни хора. И веднага бърза да направи уточнението, че не става въпрос за мутри и аутсайдери, а за онези истински хора, които са се съхранили през годините на промените.


Докато обяснява как е писала тези разкази, Мирела Иванова непрекъснато споменава за привидната лекота на прозата, за удоволствието и удовлетворението. Казва, че е почти готова с роман, споменава, че писането на проза прилича на дълго пътуване. "Това е съвсем различна трагика - не като опустошаването и помитането, което остава след стиховете."


"Бавно" ще излезе на печат на 28 април и ще съвпадне с литературното представяне "Ноти и метафори" на 28 април от 19 часа в Камерна зала "България". Тогава стиховете на Мирела Иванова ще бъдат допълнени от джаз импровизациите на пианиста Любомир Денев, с когото в продължение на една година са работили в Бавария.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK