ВИДЕО: Индийски класически танц "Бхаратанатям"На 29 април в Дом на културата "Средец" (бивш "Лиляна Димитрова") се състоя танцов спектакъл в класическия стил "Бхаратанатям" в изпълнение на танцьорката Раса Лила.
"Бхарат" се образува от три санскритски думи: "бхав" - емоция, "рааг" - музика и "таал" - ритъм. "Натям" означава драма. "Бхаратанатям" е танцова форма. Казва се, че той е въплъщение на музика и визуално въздействие - ритуал и акт на преданост. Танцът и музиката в него са неразделни. Изпълнението може да бъде възприето посредством "сангитам" - думи и срички, подредени в "рага" - мелодия.


Бхаратанатям е поезия в движение, която води началото си от Натя Шастра – част от литературното духовното наследство на Индия и представлява комбинация от традиция и стил, която не позволява нововъведения и изменения.


Великите танцьори на Индия са запазили тази традиция жива. Бхаратанатям е изключително трудна солова техника, изискваща години на подготовка и практика, при която се използва всеки мускул на тялото. За този стил, мимиката е от огромно значение, тъй като тя изразява емоциите и чувствата.


Бхаратанатям предполага грация и сила, баланс и гъвкавост, огромна физическа издръжливост и безпогрешно чувство за ритъм. Движенията в този танц са прецизни, многобройни и винаги симетрични.Раса Лила завършва Държавното хореографско училище в София. По-късно получава престижна стипендия от Индийския съвет за културни взаимоотношения и завършва майсторски курс по изящни изкуства в Университета Индира Кала Сангит в Ню Делхи.


След 1998 г., Раса Лила участва във всички основни танцови фестивали, като спечелва два пъти телевизионното състезание по танци за цяла Индия.


Участвала е в представления за Президента и Премиера на Индия. Тя притежава титлата "Натя Шри" – тълкувател на танца.


Раса Лила има много солови изпълнения в Германия, Швеция, Мексико, Панама, Белгия, Русия, Полша, Италия, Канада и САЩ. Живее в Лос Анжелис, САЩ, където преподава и практикува. Последните й участия са в Kodak Teather и Disney Hall в тържество на кметството на Лос Анжелис. Раса Лила е развиваща се холивудска актриса.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: Неутрално

  ""Бхарат" се образува от три санскритски думи: "бхав" - емоция, "рааг" - музика и "таал" - ритъм." Това тълкуване изобщо не е вярно. Бхарата е индийска династия, оттук идва името на епоса "Махабхарата".
  .
  Този танц има чисто религиозна функция. Доста се засили индуистката пропаганда в България напоследък. Някои искат да ловят риба в мътна вода. У нас балъци колкото щеш.

  ........................................

  http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=14686

 2. 2 Профил на Шива
  Шива
  Рейтинг: Неутрално

  О!Павле - ако се имаш за шаран ... А може би за балък!?-пиши си, пиши ...

 3. 3 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Българска история:

  http://istoria.bgrod.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 4. 4 Профил на Meena
  Meena
  Рейтинг: Неутрално

  Павел,
  и твоето, и другото обяснения са верни. "Бхарата" е старото име на Индия. Но също така "Бхарата" е името на мъдреца (Бхарата муни) написал първата книга за сценичните изкуства. Има и още няколко други обяснения за името на този танц, които тук никой не е казал.
  Все пак, най-точният превод на Баратанатям е: Индийски танц. Бхарата (= Индия) + натйам (= танц).

 5. 5 Профил на Мира
  Мира
  Рейтинг: Неутрално

  Много хубав изглежда този танц. Присъствах на подобен изпълнен от други три български момичета и бях впечатлена не само от изпълнението, но и от смисъла на всяко движение, който беше обяснен преди представлението. След това, танцът изглежда толкова смислен и дълбок, но не по-малко красив разбира се .

  Радвам се, че все повече получаваме информация за чужди страни, тяхната култура и обичаи. Това може само да ни обогати.

  Във връзка със забележките по-горе, ако вие сте човек с ясно, рационално мислене, не знам как може един танц да ви навреди. Гледането на новини или филми изпълнени с ненужно насилие ми изглеждат по-вредни за психиката от посещението на подобна културна проява.

 6. 6 Профил на Sensei
  Sensei
  Рейтинг: Неутрално

  Интересното е също, че в този танц има и много елементи от някои от южните стилове на кунг-фу като Hung Gar. Манастира Шаолин например е основан от един индийски монах – Бодидхарма. Изглежда има някакво преливане и пренасяне на стилове и движения, защото именно от Южен Китай в Окинава идва най- силното влияние и въздействие върху основите на съвременното карате.

 7. 7 Профил на SabrinaSexton
  SabrinaSexton
  Рейтинг: Неутрално

  This is well known that money can make people autonomous. But what to do when someone doesn't have money? The one way only is to get the <a href="http://lowest-rate-loans.com">loans</a> and just car loan.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах