Тялото като обект на различни гледни точки, или Sofia Dance Week 2009Танцовият театър е най-слабо представеният в България. Използваме една седмица в годината, в която да променим отношението към него, каза днес продуцентът на фестивала Sofia Dance Week 2009 Асен Асенов. Тази година фестивалът се отличава с повече моноспектакли, по-малки танцови трупи и представления, които интерпретират човешката индивидуалност.


Различното в Sofia Dance Week 2009 е, че той не е така монументален, няма трупи от по 25 човека. Това обясни Мила Искренова, български хореограф и консултант на събитието. Имахме желание да поканим големи европейски трупи, но това се оказа неосъществимо заради финансовата криза, допълни тя.


Програмата тази година е концентрирана върху отделни индивидуалности. Фестивалът ще фокусира вниманието върху тялото, което е обект на различни гледни точки. В този случай то е носител на идеи, допълни Искренова.
Днес бяха представени участници в два от спектаклите в Sofia Dance Week – "Асфалт" и "Ерекция", като танцьорите от "Асфалт" направиха демонстрация с хип-хоп танци.


Фестивалът Sofia Dance Week 2009 започва утре и ще продължи до 1 октомври на сцената на Националната опера и балет и театър "София". Спектаклите са общо седем - Асфалт; гол.гола; Eрекция; Reverb/Ductus; Gauthier Dance; Очаквайки; Соло#2Честоти.


Билетите за представленията са от 20 до 50 лв. и могат да бъдат закупени както на касите на Националната опера и балет и театър "София", така и онлайн на BGBileti.В спектакъла "Асфалт", който ще открие Sofia Dance Week 2009, участват четири момчета и едно момиче. Постановката разказва как популярната култура и медиите могат да направят хората смешни и да им повлияят, обясни французинът Пиер Ригал, хореограф на "Асфалт".


Спектакълът е създаден по поръчка на голям френски фестивал за хип-хоп. Някои от танцьорите, които участват в него, не са професионалисти, каза Ригал. Според него обаче за професионализъм можем да говорим в различни форми. Има професионалисти, които нямат талант, но печелят много пари, и обратно. Особено в хип-хопа може да се постигнат невероятни точки на перфектност в танца, без той да е част от спектакъл, защото може да се танцува на улицата, на танцови "дуели", смята хореографът.


"Ерекция" е моноспектакъл с хореограф и изпълнител Пиер Ригал, по време на който легнал на пода мъж се опитва да се изправи. Това е просто изглеждаща идея, но помага на човек да мине през много етапи и демонстрира еволюцията на човека, както и историята на всеки от нас – как преминава през фазите на бебе, младеж, зрял човек. Спектакълът поставя въпроса за бъдещето на човека, смята Ригал.


И в двете постановки специална роля играят светлините и графичната постановка. Танцьорите в тях действат интерактивно с технологиите и целта е да се демонстрира симбиоза между тялото и светлината, обясни Пиер Ригал, който преди да започне да се занимава с танци на 29 години, е следвал икономика и математика.


Винаги съм се интересувал от технологиите и връзката на човека с тях, разказа хореографът в отговор на въпрос защо използва активно модерните технологии в постановките си. Според Ригал тази връзка вече става почти интимна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK