Умберто Еко: Google е трагедията на младите хора

Умберто Еко<br />

© Associated Press

Умберто ЕкоGoogle е трагедията на младите хора, защото е основният им източник на информация. Това заяви в интервю за германското списание "Шпигел" писателят Умберто Еко.


"Търсачката прави списъци, щом зададем ключова дума, но още докато ги разглеждаме, те се променят. Някой добавя или премахва, средата е ужасно динамична", допълва той и обяснява: "Тези списъци могат да бъдат много опасни. Не за хора като мен, които са натрупали знанията си чрез книгите, а за младите, които изграждат културата си и събират информация на базата на Google. Интернет не може да научи никого на задълбочено изучаване."


"Ние обичаме да правим списъци, защото се страхуваме от смъртта. Така си мислим, че се обграждаме с нещо сигурно и стабилно, което да ни бъде опора. Дефинираме природата на живота си в точки и подточки, а изненадите попълваме в полето "извънредни", казва още Умберто Еко.
"От времето на Аристотел се опитваме да даваме определения на нещата според тяхната същност. Химиците казват, че водата е H2O, но аз казвам, че тя е прозрачна течност, която пием и използваме за миене. Отново списъци, нали? Разбирате ли, списъкът е еманация на култивираното общество, защото ни дава дефиниция и увереност, че всяко нещо носи своя смисъл. Но той най-вече ни дърпа назад и не дава възможност на хората да се развиват, да измислят нови неща, толкова са удобни", обяснява писателят.


Той допълва, че са малко онези, които имат въображение и смелост да погледнат извън създадените рамки и обяснения. А обществото ни сега повече от всякога има нужда да се издърпа само за косата.


"В случая с Google търсачката носи ред със списъци и спретнати страници с информация, но сее анархия с несекващата промяна и неточна информация. Затова и образованието трябва да научи децата кое е добро и кое лошо. Да им обясни, че статиите в Google не са статични, а често не са и изчерпателни, съответно и не са стойностни относно изграждането на фундаментални познания", завършва Умберто Еко.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK