Чушкопекът е най-съществената битова придобивка на българите през ХХ век

Чушкопек тип "Мерцедес", който изпича едновременно три чушки
Дневник.бг е медиен партньор на кампанията на БНТ. Читателите ни имат възможност да се включат активно в обсъждането на събитията, а също и да дадат мнението си за такива, които не са намерили място в извадката на БНТ. Предложенията събираме във форума на сайта, а всеки читател ще може да ги подкрепя или отхвърля чрез опцията за оценяване на мненията във форума. Събралото най-голям брой положителни оценки предложение ще бъде обявено за събитие на "Дневник.бг" в съответната категория. На сайта ще публикуваме и допълнителна информация за него. Очакваме и вашите мнения за събитията и кампанията. Най-интересните и ценните ще намерят място в рубриката ни "Читателски Дневник".

Чушкопекът е най-съществената битова придобивка, променила живота на българина през ХХ век. Това решиха зрителите на БНТ в рамките на кампанията на държавната медия "Българските събития на ХХ век". Нейната цел е да направи преценка на историята чрез зрителските гласове.


Чушкопекът получи 25.51% от гласовете пред електричеството (16.77%) и телевизията и радиото с 13.44%.
Останалите номинирани събития в категорията "Революции в бита" бяха автомобилът, почивката на море, софийското жителство, остъкленият балкон, Указ 56, попфолкът и мобилният телефон.


Досега зрителите на БНТ избраха Дойранската епопея за най-значим военен успех на България за миналия век, шестият сърдечен тон за най-велико българско научно откритие, а като най-голямо културно постижение за ХХ век публиката посочи оперният феномен на страната.


По време на живото предаване на БНТ в четвъртък вечерта бяха обявени номинациите в следващата категория "Политическите събития на ХХ век". Това са Илинденско-преображенското възстание, обявяването на независимостта на България през 1908 година, Балканската война, Първата световна война, Тристранният пакт, спасяването на българските евреи, 9 септември 1944 година, тоталитарните лагери, възродителният процес и 10 ноември 1989 г.


Гласуването за тях по регламент ще продължи една седмица чрез SMS на номер 14203 за всички мобилни оператори, обаждане на телефон 0900-10-203 за абонати на "Виваком", на телефона на Редакция "Култура и образование" в БНТ (98-30-012) и на електронната поща [email protected].Дневник.бг е медиен партньор на кампанията на БНТ. Читателите ни имат възможност да се включат активно в обсъждането на събитията, а също и да дадат мнението си за такива, които не са намерили място в извадката на БНТ. Предложенията събираме във форума на сайта, а всеки читател ще може да ги подкрепя или отхвърля чрез опцията за оценяване на мненията във форума. Събралото най-голям брой положителни оценки предложение ще бъде обявено за събитие на "Дневник.бг" в съответната категория. На сайта ще публикуваме и допълнителна информация за него. Очакваме и вашите мнения за събитията и кампанията. Най-интересните и ценните ще намерят място в рубриката ни "Читателски Дневник".

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на без име
  *****
  Неутрално

  Умни зрители, умна национална телевизия, умна нация!

 2. 2 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Топлата вода, доброто зъболекарско обслужване и мекичката тоал. хартия" - Коен Варварина

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 3. 3 Профил на ?
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на Edin s mnenie
  *****
  Неутрално


  Избрания "битов уред" явно е по-важен със спомените и емоциите с които го свързват хората, а не с неговата ... "битова" изобретателност или функционалност.

  Телевизора и мобилния телефон очевидно са далеч по-революционни - дори и в нашия живот - но именно спомените и емоциите с които ги свързвахме дълго време - казионно-комунистическа телевизия и липса на свобода на словото (телевизора) и мутрите и всичко свързано с тях (мобилния телефон) - хвърлят сянка върху привидно 'естествените' победители ...

  Така - тази шеговита класация на пръв поглед - показва, че на различните места тези еднакви неща може би са все още различни ...

 5. 5 Профил на Ужасссс
  *****
  Неутрално

  Вместо по БНТ да разясняват как Партията и ДС си назначиха демократите, капиталистите и какво ли още не в България, те ни занимават с чушкопека.....И кои бяха в студиото - дъщерята на видния комунистически културтрегер Дико (само му вижте името...), палячото Къци, Джони Пенков, който по времето на комунизма го бяха назначили да се прави на интересен...И отгоре на всичко някаква американка)))).

 6. 6 Профил на ха ха
  *****
  Неутрално

  Тая класация ми хареса.

 7. 7 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  Чушкопеци гледат тази телевизия,избират си се,разбират си се....)))))

 8. 8 Профил на Пионер
  *****
  Неутрално

  Чушкопекът е ултиматното постижение на социализма у нас а не на 20ти век. Върховното постижение - тодругото какво беше - колите ли ни бяха коли, телевизорите ли ни бяха свет , пералните ли. Нищо по качество не е сравнимо с чушкопека.

 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "Edin s mnenie ":

  Поздрави! И на мен ми се въртеше нещо подобно в мислите, но вече ме мързи . Казал си го чудесно!

  Щастлива Нова Година!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на ЕU
  *****
  Неутрално

  Дневник и прочее медийни канализации подакват на българофобешка цигания...

  Истината е, че през 20 век има две най-значителни събития в Българската история.

  Едното е светло, а другото тъмно.

  Възстановяване на Суверенитета на Християнска Европейска България след петвековно антихристиянско прекъсване, след Съединението. Това е Третото Българско Царство.

  Поробването на България, заедно с цяла Източна Европа,
  в безбожния марксистки концлагер на СССР.

 11. 11 Профил на консерва
  *****
  Любопитно

  а ако бяха включили капачките и бурканите, дали щяхме да бием чушкопека.
  Жалко за поп-фолка, мястото му беше при културните събития и там щеше ка спечели

 12. 12 Профил на консерва
  *****
  Разстроено
 13. 13 Профил на rorooof
  rorooof
  Рейтинг: Весело

  А вие ми говорите за Европа,ха ха ха

 14. 14 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Е, има ли още идиоти, които не вярват в силата и достоверността на обществените проучвания?!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 15. 15 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Да пази Госпд България! От българите!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 16. 16 Профил на Миксера
  *****
  Неутрално

  Чушкопек звучи гордо като skara

 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Весело

  Чесита ви Нова година пичове! Естествено че чушкопека За кви мобилни телефони говорят някои? През 20 век, у нас, те бяха само скъпи, скъпи и пак скъпи! Нагрят чушкопек в остъклена тераса, и Лада 5-ца, паркирана под нея! Пълна идилия! Весели и щастливи !

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 18. 18 Профил на ИВАНЧО
  *****
  Неутрално

  А БЕ ПРЕСТАНЕТЕ,НОВА ГОДИНА Е.НЕКА ВСИЧКИ ДА БЪДЕМ С ПОЗИТИВНИ МИСЛИПЪРВО НА ВСИЧКИ ВЪВ ФОРУМА,ИМ ПОЖЕЛАВАМ ПРЕДВАРИТЕЛНО Ч Н Г ,И МНОГО ЗДРАВЕ ,ЗДРАВЕ........КОГАТО ИМА ЗДРАВЕ ВСИЧКО СЕ ПОСТИГА...БЪДЕТЕ ДОБРИ И ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА 2010 ГОДИНА

 19. 19 Профил на ЧНГ
  *****
  Неутрално

  ЗА МНОГО ГОДИНИ! КАКТО Е КАЗАНО: НА ЗЕМЯТА - МИР, МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ - БЛАГОВОЛЕНИЕ! ЖИВИ И ЗДРАВИ! И ДОБРИ.

 20. 20 Профил на Аз
  *****
  Весело
 21. 21 Профил на cenov
  *****
  Неутрално

  О ,неразумний изроде!Чушкопекът помогна на нещастния българин да оцелее през зимата на комунистическото иго.В Западна Германия хората са престанали да правят зимнина още през 1949 г.,защото са имали вече пресни плодове и зеленчуци и през зимата,а ние още се надяваме на чушкопека цели 58 години по-късно.Да живее чушкопека,иначе щяхме да сме канибали.Заслужава си първото място.

 22. 22 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Нема майтап. Това е България!

  • "Под Игото"

  • "Моя страна, моя България!"

  • Чушкопек!

  Наздраве! 23. 23 Профил на ali aga
  *****
  Неутрално

  КОМЕНТАРЪТ Е ИЗЛИШЕН !

 24. 24 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  Тоя народ заслужава по една сурова чушка в гъза да му уври главата проста.

 25. 25 Профил на men
  *****
  Весело

  за разлика от тока, мобилния, тивито и т.н., 4ушкопека си е българско изобретение.
  за много години!!!

 26. 26 Профил на xxx
  *****
  Весело

  Е, хайде поне на Нова Година да сме с добро настроение!! Ами, пошегували са се хората. Както онези българи, които при едно преброяване се бяха самоопределили като китайци. Понякога въпросите в анкетите просто си го просят.
  Но роялът в потребителската ни кошница си е чиста гавра...

 27. 27 Профил на регресивно тъп
  *****
  Неутрално

  чушкопек и кюмбе на въглища имат всички ! едва 10 % от българите имат персонален компютър през 21 век ! няма как да влезе в класацията !

 28. 28 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Нищо и никакъв чушкопек,
  "битова придобивка...през XX-ти век"!
  Тъй е, наш човек!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 29. 29 Профил на Шумкаров
  *****
  Неутрално

  Аз пък се радвам на избора: ЧУШКОПЕК! Звучи гордо и възвишено! Или най-после българинът е проявил своето типично по южняшки чувство за хумор! Защото този път нашенецът се е пошегувал сам със себе си. Чушкопекът бих го сравнил само с Батман! По красота и функционалност!
  Сигурен съм, че от БНТ са се пошегували с чушкопека, но надали са очаквали подобно нещо и от зрителите си.
  Честита Нова Година!

 30. 30 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Регресивно тъп, ти очевидно си от онези щастливци, които имат и компютър, и чушкопек, и кюмбе, и ремарке към Мерцедеса си... Но не се заблуждавай, че "всички" имат чушкопек, някои сме го виждали само по телевизията!

 31. 31 Профил на Boixos Nois
  Boixos Nois
  Рейтинг: 551 Весело

  Съгласен съм с първото място на чушкопека, така както е дефиниран въпросът. Но дали можем да наречем "битова придобивка" един указ, музикален стил или "правото" да живееш в даден град?
  Някой сеща ли се, че преди Указ 56, доста предприемчиви българи правиха частен бизнес по 35 Постановление на министерския съвет?
  Тези неща нямат място в една и съща класация. Ако говорим за бит-наистина чушкопека е олицетворение на променения живот на българина. Но той е последица от затварянето на свободния народ в панелени кутии, а заблудата "софийско гражданство" е най-запомнящата му изява.
  Честита 2010 на всички!

  http://www.facebook.com/F.K.BARCELONA
 32. 32 Профил на Baba Тонка
  *****
  Неутрално

  И аз съм съгласна с избора на чушкопека,защото той показва колко е бил евтин електрическият ток тогава,хората са можели спокойно да заменят огъня в двора с електрически уред.Днес това е невъзможно,българинът се върна към кюмбето,а чушките са толкова скъпи,че не си заслужава да ги консервираш.Умира българското село.

 33. 33 Профил на шоп
  *****
  Весело

  Сега ако има чалъм редом с "Излел е Дельо хайдутин" да можем да изпратим в Космоса и един ЧУШКОПЕК ще има да се зверят инопланетяните! Буквално ще луднат!!! А може да развъртим с тях и търговийка знаеш - ЧУШКОПЕЦИ и ЧУШКИ срещу космически технологии.Далаверата ще е яка.Мислете!!!

 34. 34 Профил на ВъВ
  *****
  Неутрално

  Защо са изпуснали дамските превръзки и лигнина.

 35. 35 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  КАКВО СТЕ СЕ ЗАЯЛИ С ТОЗИ УРЕД? ДОБРЕ СИ ВЪРШЕШЕ РАБОТАТА. НЯМАТЕ ЛИ ПО-ВАЖНИ НЕЩА ДА ДРОБИТЕ.?
  ДРУГАТА ТЕМА Е -НЯМАШЕ БАНАНИ. мАЙМУНСКА РАБОТА !

 36. 36 Профил на Да живее халтурата
  *****
  Разстроено

  Боза!

  Има подмяна на понятията. Кампанията е "Българските събития на ХХ век", което подвежда, защото предполага родни събития. Ако пък се има предвид световни събития, то тогава правилното заглавие на кампанията трябва да е "Събитията на ХХ век".
  И така, ако става дума за "българските събития", то нито електричеството, нито автомобила, нито мобилния телефон са български изобретения. Може би затова хората избраха чушкопека.
  Ако става дума въобще за битови събития, то тогава електричеството еднозначно е номер 1, защо без него няма нито GSM-и, нито телевизори, нито чушкопеци, нито коли (ако не броим тези с животинска тяга).

  Колко каша може да се забърка с недобре фомулиран въпрос! На мен щеше да ми е по лесно ако беше нещо от сорта: "На-важните събития на ХХ век в живота на българина "

 37. 37 Профил на krasimirav
  krasimirav
  Рейтинг: 8 Гневно

  ТУЗЕМЦИ СМЕ И ТОВА СИ Е !!!!!!

 38. 38 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  ....малоумна класация....комунизма в България,още здраво държи Националната телевизия......най-важния предмет и събитие е Лили Иванова и "Минута е много"две неща които граничат само и единствено с безграничната глупост на българската посткомунистическа действителност.

 39. 39 Профил на До EU
  *****
  Неутрално

  Какви ги плещиш, бе. Ако си имахме чушкопек по време на турското робство, хич нямаше да имаме нужда да се освобождаваме, да се обединяваме, да се демократизираме. Чушкопекът е символът на българския гений!!!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  а защо не виждам Хачо Бояджиев сред предложенията?

 42. 42 Профил на taka de....
  *****
  Неутрално

  .... подобна класация може да съществува само в едно"битово", "провинциално"и "първично" общество,чиято единствена мисия и тласък е ОЦЕЛЯВАНЕ........тоест да има повече за задоволяване на най-прости и елементарни човешки потребности само и единственно на прзниците независимо дали е Рождество Христово,Великден или 24 Май,и същноста на празника се свързва само и единствено с надпиване и надяждане.......ние сме идиоти....

 43. 43 Профил на Мила
  *****
  Весело

  Чушкопекът е най-съществената битова придобивка на българите, а ето и перфектното допълнение към него - http://www.pixelmedia.bg/news/index.pcgi?material_id=51939 )))

 44. 44 Профил на A666A
  A666A
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ей че глупав народ!

  Чушкопекът има централно място като символ в семейния езически бит от втората половина на 20-ти век.

  ЧУШКОПЕКЪТ Е ТОПЛОТО МЯСТО, КЪДЕТО ЧУШКАТА ВЛИЗА ТВЪРДА, И ИЗЛИЗА ОМЕКНАЛА.

 45. 45 Профил на 4U6KOPEK
  *****
  Неутрално

  БЪЛГАРИЯ 4УшКОПЕК ДАНАЦИ ПОСКЪПИ ЦИГАРИ ВИНЕТКИ ЛОшИ ПАТТИщА ХА ХА ХА БАЛГАРИЯ ТУРСКА ТОАЛЕТНА НА БАЛКАНИТЕ В ЕВРОПА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖЕСТЖЕНА ГАЛЕРИЯ В БРюКСЕЛ

 46. 46 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Стрина обръща чевръсто чушки на балкончето, отпива домашна смъртница и прелиства с мазно ръчище "Под Игото".

 47. 47 Профил на Bobi
  *****
  Неутрално

  Аз пък мисля, че гласуването е било леко иронично. Стига сте ревали. Вие гласувахте ли за електричеството, та сега мрънкате.

 48. 48 Профил на Гост
  *****
  Весело

  До коментар [#47] от "Bobi":

  Аз даже се зарадвах, като го видях, защото явно българинът не си губи чувството за хумор в тези тежки времена. Нали е казано - на глупав въпрос - глупав отговор. честно казано, и аз бих гласувал за чушкопека, поради липса на русенско варено, твърда тоалетна хартия и вагон-ресторанти. Но редом с чушкопека можеше да бъде сложена "пернишката печка", заместител на кюбмето тип "циганска любов". А чушкопекът наистина прави своеобразна битова революция - помня, като бях малък, как комшиите от блока палеха огнеща на поляната, покриваха го с ламарина и си печаша/варях там зимнината

  П.С. Бижутери и скулптори много го купуваха, но не тройния, а единичния - идеална пещ за леене, особено при евтиния тогава ток отпреди да дойде режима 3:3.

 49. 49 Профил на whatever
  *****
  Неутрално

  Е, зимнината само от чушки ли се прави? Компотите винаги са искали огнище на поляната, доматеният сок също, какво ли не още.

 50. 50 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#48] от "Гост":

  Аз даже се зарадвах, като го видях, защото явно българинът не си губи чувството за хумор в тези тежки времена.

  И аз се зарадвах, понеже потвърди мое старо подозрение за безсмислието на подобни класации. Но така конструиран текст, предполага, че за българина е имало и добри времена. Ще се радвам да узная кога?
  Чушкопекът навява носталгични спомени за соц. реализъм, ако приемем, че номинацията е хумористична, то влиза в графата: попитали Радио Ереван или най-точно: казармени вицове.
  И все пак не приемам, че за повечето млади българи, плюскането на печени чушки, колкото и важно място да заема рънътъ в културата им, - е по-важно от интернет - мястото от което теглят порно и чалга.

 51. 51 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  това ми харесва - Чушкопек тип "Мерцедес" )

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 52. 52 Профил на Бурканчо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Митев":

  Ха-ха! Сигурно ти или баща ти е сте били зарзаватчии защото сте крали от показните магазини и не ви е трябвало чушкопек.

 53. 53 Профил на към всички с любов
  *****
  Весело

  Ч . Н . Г . , МИЛИ СЪНАРОДНИЦИ , БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ ПРЕЗ НОВАТа 2010г.
  И .....тази година да си пожелаем БЪЛГАРСКИ чушки в чушкопеците !

 54. 54 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Честита Нова Година, чушкопецииииии!
  И всекиму чушка в чушкопека през Новата 2010!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 55. 55 Профил на Педлагам
  *****
  Весело

  чушкопекът да се добави като елемент в националният ни герб...

 56. 56 Профил на пепи
  *****
  Разстроено
 57. 57 Профил на Живко
  *****
  Неутрално

  За мен е унижение не резултатът от класацията, а самото излъчване на подобни програми по националната телевизия. Същата наша национална телевизия, която на 24 май в шоу програма излъчи песен, в която с цигански акцент се пее за слИвЕнската азбука.
  Чувство за хумор? Не, ярка демонстрация на заливащите ни простотия, кич, чалга-култура... Чудно ли е тогава, че мнението на останалите за нас не е ласкаво? Защо им се сърдим?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на lucky
  *****
  Неутрално

  ли4и си 4е сме умен народ-смяяяяяях

 60. 60 Профил на Койчо от Огоя
  *****
  Весело

  Предлагам на вниманието на БНТ още едно значимо събитие на хх век: "Циганин релса влачеше...."

 61. 61 Профил на Джедай
  *****
  Разстроено

  Има народи, които за 7 дни изживяват цели епохи в развитието си, а от една седмица насам "Дневник" не престава да ни занимава с чушкопека. Това е хоризонтът и на журналистиката ни, и на целия ни народ изобщо. Срамувам се, че съм българин! Дълбока, дълбока провинция! Мрачен хоризонт во веки веков- това е, което ни очаква!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на n/a
  *****
  Неутрално

  Какво е това чушкопек? Чушки ли се пекат с него или какво? Нищо не ми говори......

 65. 65 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Скандално!

  http://www.momchil.eu
 66. 66 Профил на Mojito
  *****
  Неутрално

  Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, българин. Глупав вестник, по-глупав, най-глупав, Дневник.

 67. 67 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Това са Илинденско-преображенскот въЗстание"

  Пише се въстание - без: з

 68. 68 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1866 Разстроено

  Ако тази анкета не е била възприета на шега (а нещо ме кара да с мисля, че не е била на шега), значи положението с българския народ и неговата представа за "събитие", "изобретение" и прочие е страшна.

  E PLVRIBVS VNVM
 69. 69 Профил на Джедай
  *****
  Весело

  До коментар [#68] от "PavelCZ":

  Представата на българина за "битие" е страшна! Оттук произтичат и се дефинират всичките му останали представи, включително и за "ренесанс" (разбирай нашето "възраждане".

 70. 70 Профил на БАНТУСТАН
  *****
  Неутрално

  Е вие какво очаквате?
  Национален герой Хитър Петър, посрана от песове държава, смазани от комунизма морал и достойнство, чалгария, ДС, селяндурска олигархия, президент първо поколение обувки... Естествено , че чушкопека е техническото откритие.
  Чушкопека е символ на нашата мизерност и нищожност като нация. Аз бих прибавил и остъклените балкони.

 71. 71 Профил на rycher
  *****
  Неутрално

  браво на нас българите. уж сме най-инженерната и индустриална нация (разбирай през комунизма), за половин век един чушкопек ли измислихме само?

 72. 72 Профил на Булгар Булгаров
  *****
  Весело

  Българите са малък, но за сметка на това МНОГО ПРОСТ народ.

 73. 73 Профил на Телеви Зоро
  *****
  Весело

  Констатацията на БНТ за чушкопека е най-смисленото и тъжно нещо, правена напоследък - смислено, защото показва дълбоко потискани народопсихологични черти; тъжно, защото тези черти са типично български.

 74. 74 Профил на Гаро Златаро
  *****
  Весело

  Чушкопекът може да се ползва за топене на сребро и злато - евтина пещ (щот сте приятели, няма да ви искам пари за патент). Това наистина открива дълбоката връзка на българите с траките, които най вероятно са отливали страхотните си ритони именно в чушкопеци

 75. 75 Профил на rycher
  *****
  Неутрално

  (по повод одобрението на коментара):
  абе, чудя се какви хора живеят тук в тая държава, бе.
  що? гордеете ли се че сте измислили чушкопека? толкова много ли сме допренесли за света с това нещо?

 76. 76 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#74] от "Гаро Златаро":

  "Това наистина открива дълбоката връзка на българите с траките, които най вероятно са отливали страхотните си ритони именно в чушкопеци"

  В интерес на истината са попадали при траките по пътя на военна плячка, дарове или поръчани в чуждоземни ателиета, знае се горе долу къде. Просто се премълчава, не е патриотично.

 77. 77 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Чушкопекът е най-значимото българско изобретение на 20-ти век. Както и цървулите - на 19-ти век и преди това. Абе, да ви пикая на класацийте. То е ясно, че на Нова година човек иска да се разведри, ама пък чак такива глупости.... Не е истина, бате....

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 78. 78 Профил на До Meir
  *****
  Неутрално

  Прав си, братче. Сега правим опити да направим АЕЦ Белене по чушкопек технология. Но понеже е върхова технология на Чингиз хан, трябва да платим пет пъти по скъпо.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 668 Неутрално

  А, да това също трябва да се спомене като значимо българско откритие - кенеф тип "лайняна дупка с клекало нейде на дворО'...

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 81. 81 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Някой много добре беше написал, че като погледнеш банята и тоалетната в една къща, може да си направиш заключение за както за стопаните на къщата, така и за нацията като цяло.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 668 Неутрално

  А щом има чушкопек тип "Мерцедес" за три чушки, има ли тип "Мазерати V12 битурбо" - за 12 чушки наведнъж?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 84. 84 Профил на До До Meir
  *****
  Неутрално

  Ще му викат ЧушкопАЕЦ БеленИ. Ще пече и бели.

 85. 85 Профил на free
  *****
  Неутрално

  Следващата класация на БНТ предлагам да бъде по темата "Българският политик на 20-ти век".

  Логично победител ще бъде хитрия комунист от селски тип Тодор Живков. Негово съвременно подобие днес имаме честта да ни представлява държавата по света - не казвам упралява държавата, защото пределно ясно е че реално управляващите сега са backstage.

 86. 86 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Варенето на буркани на огън на поляната пред блока е друга "съществена битова придобивка на българите през 20-ти век", за която се сещам.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на несъмнено
  *****
  Неутрално

  Вазелинът е най-съществената политическа придобивка на българите след избори !

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на 6
  *****
  Неутрално

  ...АЗ ЗАТОВА ВИНАГИ МАЖЕМ ЧУШКОПЕКА С ВАЗЕЛИН...!

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 668 Неутрално

  А аз що не взема да патентовам чушкопек тип "Бугати Вейрон" за 16 чушки и да ги прави директно на кьопоолу?!

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Джедай
  *****
  Весело

  До коментар [#92] от "555":

  Чуй само как ще звучи: Чушкопек "Бугати Делукс", а? Хром!

 95. 95 Профил на Джедай
  *****
  Весело

  Все пак трябва да признаем, че чушкопекът (вън от качествата му на техническо достижение и форма на социално общуване) е забележителна придобивка. Аз, например, обичам много пържени чушки с яйца и сирене. За да се изпекат чушките майсторски, обаче, има само два начина- на ламарината или в чушкопека. На котлона в кухнята или във фурната ефектът не е така добър.
  Все пак, аз бих заложил повече на остъклените балкони и радостта от победата в битките с общината.
  В частта по изкуство бих предпочел "Робинята Изаура" или "Планетата на маймуните".
  В политиката- установяване на дипломатически отношения с държавата Нубия.

 96. 96 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Автопародия. Трябваше да избираме между глупости като Указ 56 и пр., които нямат общо с бита и простотии като остъкления балкон и чушкопека. Ако ще бъдем иронични, трябваше да предложат за гласуване решетките, с които само си направихме затвори, докато престъпниците ходят по улиците. Или строителството на вили ва брега на язовир Искър, където се събира питейната вода на София. Буквално ни уринират във водата. Няма народ с постижения като нашите! Защо те не бяха предложени за гласуване?

 97. 97 Профил на :))
  *****
  Неутрално

  Предаването беше учудващо свежо и забавно... Поздравления на БНТ /колкото и да е странно ))/!! Всички останали телевизии бяха абсолютно еднакви - имах чувството, че излъчват едно и също предаване по НОВА И БТВ????? А за ЧУШКОПЕКА - евала!!! Само не запомних кое се класира на 2-ро място?

 98. 98 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  А тогава може би трябваше да бъдат номинирани и самите панелни гета, барабар с обитателите им - най-ревностните чушкопек-апологети!!! Все пак, чували сме, че някои от тях гледаха кокошки на терасата, прасета в банята... а си се изхождаха пак на двора, където се и събуваха. Да припомням ли или няма смисъл, защото и досега всеки може да го види, ако си направи труда да отиде до някой панелен комплекс, та да припомням ли с какво разноцветно и шумолящо нещо са украсени дърветата, къде и как се тупат килими и изпразват прахосмукачки, как задължително вятърът го вее към прането на съседа, за интонационната среда на тези обиталища, за анцунгово - пеньоарено пластмасовия стайлинг и много още....

 99. 99 Профил на шоп
  *****
  Весело

  Запишете темата за2010г.:"Бензиновата лампа или как се пърли прасе зад блока". Време за мислене и писане - 360 дни.

 100. 100 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Единственото което в чужбина ми липсва е българската клоака-телевизия за мозъчно ампутирани.
  Завиждам Ви
  ЧНГ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK