Рейнджъри на високи токове

Рейнджъри на високи токове

© Петър МарчевТози репортаж дължим на Петър Марчев, когото не познаваме лично. Беше написал краткото си представяне в един официален имейл до редакцията, в който предлагаше и да направи този репортаж. Трябваше да сме луди да откажем - все пак мъж ще разказва за живота на българските жени в армията. И така - месец по-късно имахме текста и снимките, които Петър направи. Решихме да ги публикуваме такива, каквито са - репортажни, малко дрезгави, но много искрени. Благодарим за това както на автора, така и на момичетата в дивизиона, които ни се довериха.
НЕЯ


Казармено събуждане за "Добро утро"
Стават в 6.00 и се разсънват с маршировка на плаца. Разкършват се с един километър крос и лицеви опори; после сверяват мерниците на калашниците си и се заемат с ежедневните си задачи на професионални войници. Привечер вземат децата от градината и се прибират вкъщи, за да приготвят вечеря за семействата си. Така минава денят на момичетата под пагон на подполковник Мишев от поделение 38640 в Казанлък. Освен ако не са на задгранична военна мисия. Или ако не са застъпили наряд. Тогава – независимо дали е Коледа или 8 март – дават 24-часови дежурства, всяка на определения й пост.
Честно казано, в артилерийския дивизион ме довежда чисто мъжкото любопитство - да видя с очите си как се справят като рейнджъри тези момичета в камуфлажни униформи, които срещам напоследък по улиците на Града на розите. Няма да скрия скептицизма, с който прекрачвам портала на военното поделение. Защото в моята войнишка младост дамите си намираха работа отвъд казармената ограда само като готвачки или деловодителки. "Не, понастоящем в нашия дивизион към 61-ва механизирана Стрямска бригада много жени служат като кадрови военни от трите категории – войници, сержанти и офицери" - опровергава ме командирът подп. Лъчезар Мишев.


Да копаеш окопи... между две кърмения
Основните длъжности за войниците са радиотелефонист и оператор на командирски машини. Сержантите са командири на отделения и командири на екипажите на командирски машини. А двете дами под офицерски пагон са започнали службата си тук като командири на взводове, но сега са в щаба на поделението. Те са възпитанички на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, завършили са специалностите "Комуникационно-информационни системи" и "Логистика". И една симпатична подробност за цвят – лейтенант Григорова* в момента е в отпуск, тъй като наскоро е станала майка на едно хубаво и здраво момиченце. Отпуските по майчинство всъщност са единственото нещо, което отличава жените от мъжете в армията. И въпреки че им се полагат стандартните две години платен отпуск, тъй като законът не позволява на тяхно място да се назначават временно други хора, до края на първата година те се връщат обратно в строя. Това е голям жест от страна на жените войници, който се оценява по достойнство от техните командири. "Жените военнослужещи в поделението, което командвам, са поставени на равни начала с мъжете – твърди подп. Мишев. – С тях не се правят компромиси при изпълнение на воинските задължения, те участват абсолютно адекватно в провежданите тактически учения и бойни стрелби. В същото време искам да подчертая, че те са много по-изпълнителни и дисциплинирани от мъжете рейнджъри. Няма нито натиск, нито ограничения при поставянето на задачите към тях. Изпълняват си добре задълженията, те са на длъжности, които съответстват на тяхната физиология..."
Дамите рейнджъри се чувстват добре в групите, където служат. Според командира мъжете рейнджъри са ги възприели отдавна като част от екипа и се отнасят с необходимото уважение към тях. Всъщност те са се доказали нееднократно - когато трябва да копаят окопи - копаят; когато трябва да се престои дълго време в бронираната машина – независимо дали е горещо или студено времето, – издържат и на това. Така че самите те не дават повод за евентуално пренебрежително отношение към себе си. И голяма част от тях имат вече зад гърба си повече от 5 години служба.


Двадесет и една години с пола и пагони
Всъщност българските жени атакуваха една от последните зони табу – армията – доста отдавна. Точно преди 21 години падна забраната във висшите ни военни училища да кандидатстват момичета. И през 1992 г. в поделенията постъпиха първите лейтенанти жени. После успоредно с професионализирането на Българската армия в нейните редици се вляха и кадрови войници от женски пол, чийто брой се увеличи особено след 2000 г. Понастоящем по данни на началника на отбраната ген. Симеонов 12% от личния състав на сухопътните войски са жени. Дами служат и във военновъздушните, както и във военноморските сили. Жени не се приемат на служба единствено в подводните лодки и гвардейските части. А това ограничение е предвидено от закона, за да се предпазят от увреждане детеродните им функции. Има и военни мисии зад граница, при които е забранено дамско присъствие. Едни от разрешените "дестинации" са Босна и Херцеговина и Афганистан.


Според Наполеон всеки войник носи в раницата си маршалски жезъл. След 9 години в армията Елена Дидова вече е направила първата крачка към маршалския чин – за добра служба тя е повишена в сержантско звание. Сержант Дидова скоро се е върнала от мироподдържаща мисия в Сараево, база "Будмир". Работила е там като старши писар и завеждащ регистратура. Според нея засега обстановката в Босна и Херцеговина е спокойна; българите са служили там заедно с испански, италиански, гръцки части.


В строя – с вид опрятен - дълги коси, но без ярък грим и висулки
Съгласно висшестоящи разпореждания на кадровите военнослужещи жени е разрешено да бъдат с дълги коси, но те да са прибрани под шапките; забранен е ярък грим, както и големи висящи обеци, медальони и синджири по вратовете; на жените, както и на мъжете е разрешен само по един пръстен на ръка. Колко коства подобна жертва? Отговорът е различен за всяка дама в камуфлажна униформа.


Редник Светла Иванова е в казармата от ноември 2003 и твърди, че няма проблем с гримовете и пръстените. Преден наблюдател-разузнавач е във взвод за разузнаване и управление. Според нея да си войник е лесна работа. Още повече че такава била детската й мечта. А мъжете рейнджъри отдавна са ги възприели като равностойни колеги. Светла е омъжена, има 10-годишен син и 3-годишна дъщеря. За да се справи с воинските и домакинските си задължения, всеки ден става в 6 часа.


Редник Стефка Цонева е топогеодезист-метеоролог. Не крие, че е имала трудни моменти в началото, но вече всичко се е напаснало и службата й върви. Преди да реши да кандидатства в поделението, е работила като офис сътрудник. Разбира се, че няма място за сравнение между офиса и казармата – както за ангажиментите, така и в заплащането...


Редник Стефка Дончева е на 29 години. Самотна майка с дете на 4 години. В армията е от 2003, преди това е работила в оръжеен магазин. В службата е перфектна, а с помощта на майка си успява да се справи и с отглеждането на детето си. И както изглежда, въобще не й остава време да мисли за грим и златни дрънкулки...
Капитан Христо Проданов е началник на отделение "Комуникационно-информационни системи", в което служат повечето от жените кадрови войници в дивизиона. Офицерът не пести добрите думи за професионалните умения на своите момичета. И за да не бъде голословен, дава заповед за развръщане на командирската машина. Редник Иванова, редник Цонева и редник Дончева за секунди се озовават върху верижния бронетранспортьор, монтират антените и хлътват в търбуха му, натъпкан с прецизна техника...


Капитан Проданов ме съпровожда до портала на поделението. Там ме изпращат други две от неговите момичета, които дават 24-часово дежурство на КПП. Въпреки ненатрапчивия им грим и скромните златни обеци вече знам, че това са 100-процентови професионални войници.
Лека служба, момичета!


*Григорова не е истинската фамилия на офицера (бел. авт.)


Статията е от новия брой на списание НЕЯ, който излиза на 5 май. Списание НЕЯ може да купите всеки ден от месеца на цена 5 лв. и онлайн.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK