Сериалът "Изгубени" свърши, въпросите остават

Сериалът "Изгубени" свърши, въпросите остават

© Associated PressСлед финален епизод, продължил 150 минути, популярният сериал "Изгубени" (Lost) приключи, но вместо да отговори на всички въпроси, екипът му създаде куп нови. Така американските медии обобщават първите реакции на феновете на мистериите в сценария.


Епизодът "Краят" е бил гледан от близо 13.5 милиона зрители, съобщи телевизионната мрежа Ей Би Си в понеделник.


В него Дезмънд и Джак влизат в пещера за решителен сблъсък със злото, превзело тялото на Джон Лок. С типичния си философски тон Дезмънд казва: "Всъщност няма значение дали той ще унищожи Острова, дали ти ще го унищожиш." Сериозен до последната минута, Джак отвръща: "Всичко има значение", описва в."Ню Йорк таймс".
С финалните кадри с квазирелигиозното прекрачване в ослепително бяла светлина, изглежда, че все пак Дезмънд се оказва правият. Какво точно казват на зрителите тези последни 10 минути сигурно ще се спори години наред в интернет.


Сериалът "Изгубени" свърши, въпросите остават

© Associated Press


В предхождащите ги 140 минути имаше демонстрация на това как популярни сериали към края си следват все повече желанията и носталгията на зрителите. "Краят" бе доминиран от сантиментални сцени, в които Дезмънд играеше ролята на духовна квачка, събрала ято герои и отвеждаща ги към спомените им за Острова и прекрачването в ослепителната светлина на храма.


Паметта на Сун и Джин се отключва, когато виждат ултразвуковата снимка на бебето си. Сойър и Джулиет докосват неволно пръсти над един шоколад и отскачат като след електрошок. Прощалният спомен на Джак, в който пред очите му минават всички сцени, в които се е хвърлял да спасява някой друг...


Сериалът "Изгубени" свърши, въпросите остават

© Associated Press


Е, тук вече можем да ви кажем, че доктор Джак Шепърд всъщност е мъртъв. Както накрая и всички "изгубени", събрали се в храма. Сценаристите ни подсказаха още от първия сезон, че рано или късно това очаква всички пътници от "Океаник" 815, паднал на една територия между живота и смъртта. Объркването на зрителите от непрекъснатото скачане във времето бе докарано до степен накрая да се питат кое е Чистилището - Островът, или случващото се в "реалния" живот на героите.


Не всички са мъртви обаче. Както накрая го обяснява (мъртвият) баща на Джак - и подсилено от разговор между Хърли и Бен - животът продължава, след като докторът умира на Острова, промушен от абсолютното зло, превзело тялото на Лок. Оцелелите от самолета на Айра, включително Кейт, Клеър и Сойър, изглежда, наистина успяват да се измъкнат, а Хърли и Бен остават като новите пазители на Острова.


Сериалът "Изгубени" свърши, въпросите остават

© Associated Press


Емоционалният пик е, когато накрая всички мъртви (и някои живи) са се събрали в храма на погребението на Крисчън Шепърд, който казва на сина си Джак: "Това е мястото, където всички сте заедно, за да се откриете. Най-важната част от живота ти беше времето, прекарано с тези хора."


Страничните истории от "реалността" на загинали в един или друг момент от историята бивши пасажери на "Океаник" 815 плюс някои специални гости като Дезмънд и Пени са необходими само поради една-единствена причина - да си спомнят, да се събрат отново, за да прекрачат окончателно през бялата светлина в... каквото и да ги очаква там. (Спокойно, "гадният Бен" остава тук - очевидно още не е достоен да прекрачи прага на Райските двери.)


Във финалния епизод сякаш няма никаква връзка или значение, че няколко сезона героите се бореха на Острова, натискаха бутони, строиха салове, биха се, взривяваха шлюзове, живяха и умираха.


След толкова години стигащо до лудост оплитане на сюжетните линии и вкарване на нови герои "Краят" бе разочароващ, което вероятно е и неизбежно, обобщава "Ню Йорк таймс". Какъвто и да е финал на сериала, нямаше как да отговори на всички въпроси и вероятно е по-добре, че авторите му не се и опитаха да направят това.


Иначе последният епизод беше тъжен и красив – със смъртта на Джак и събуждането му в реалността или с редиците в църквата, подредени като седалки на самолет. Актьорите изглеждаха спокойни и наистина щастливи, а нямаше по-точен край от прощалния кадър, в който героят на Матю Фокс умира и затваря очи – точно обратното на първия кадър, с който "Изгубени" започна преди 121 епизода.


Сериалът "Изгубени" свърши, въпросите остават

© Associated Press


Много зрители са ужасно разочаровани и ядосани, че авторите не са отговорили на куп загадки, свързани най-вече с Острова. Те не приемат, че почти 6 години са ги занимавали с всевъзможни подробности за него, с мистериозните явления, проекта "Дхарма" и числата 4, 8, 15, 16, 23 и 42 само за да бъде на края всичко това избутано настрани от сценаристите, от които недоволните зрители са очаквали едва ли не доводи от квантовата механика.


Всъщност, пише "Ю Ес Ей тудей", "Изгубени" беше история за живота и смъртта, за вярата и науката, за душата и тялото и заглавието му винаги е изтъквало, че става дума за душите на героите, а не за това къде се намират.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK