Изложба "Нашите 20 години в съвременното изкуство"

Изложба "Нашите 20 години в съвременното изкуство"

© Светлана ИлиеваИзложба, подготвена от Института за съвременно изкуство, проследява ключови събития за визуалното изкуство в България от 1989г. до днес. Експонатите - снимки от пърформанси и биеналета, публикации в български и чужди издания, плакати, покани, дипляни от участия, визуални проекти, са събирани 20 години и са подредени по дати в галерията на института.


Някои от представените събития са неизвестни за широката публика или пък са напълно забравени, заради липсата на механизъм за съхранението им Посетителите могат да видят издания на сборници и списания, които вече не съществуват, да разберат за изложби и проекти, за които единствена следа са снимките или останалите билети, брошури и покани. Припомнят се творби, които се намират в музеи извън страната или са собственост на частни колекции в чужбина, други, които дори са унищожени.


Изложбата няма претенцията да отрази всички български участия, тя прави опит да създаде традиция за съхраняване на създаваното визуално изкуство от и за България до сега. Според мнението на един от организаторите й - Яра Бубнова, липсва ясно разбиране за това какво представлява съвременното изкуство, липсва и памет за това, че в България за последните 20 години са се случвали значими събития в тази област. Изграждането на памет и разбиране за съвременното българско изкуство е цел на новооткритата изложба.


Както каза за "Дневник" Кирил Прашков , "Да си съвременен не значи само да си роден днес, трябва и да разбираш какво означава твоята съвременност". Изложбата "Нашите 20 години в съвременното изкуство" е отворена до 30 юни в галерията на Института за съвременно изкуство на бул. Васил Левски 134 /вход откъм ул. Екзарх Йосиф/, ап 3, вторник - събота 15.00ч.- 19.00ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK