Фортисимо фест – издание първо

Логото на фестивала

© Дневник

Логото на фестивалаС концерт в зала "България" снощи беше открит най-новия фестивал за класическа музика у нас - Фортисимо Фест. Зад инициативата стои диригентът Максим Ешкенази, подпомогнат от Фондацията "Америка за България". Фестивалът ще продължи до 18 септември, а програмата може да бъде проследена в специалния сайт.

Ако може да се говори за "елитарно" изкуство и "широка" публика, то диригентът Максим Ешкенази ще се постарае да събори всички бариери чрез фестивала Фортисимо фест.


Максим нарича себе си "посланик на изкуството", който желае да създаде "културен мост" между двете нации – Америка и България. И не е далече от истината. Но пък всеки видял с очите си може да потвърди колко отворено и всеотдайно се хвърлят към непознати култури американците.


Потвърждението сега е гостуващият Колбърнски оркестър (главният оркестър на международно признатото училище за изкуства "Колбърн Скуул", Лос Анджелис, съставен от изключителни музиканти, подготвящи се за изпълнителска кариера), който ще изпълни творби на Любомир Пипков и Панчо Владигеров. Но и младият композитор Роджер Пршетулски - наследник на корейка и американец с полски произход. Той е състудент и приятел на Максим, но доста отрано се запознал с традиционния ни фолклор. Слушал запленен ритмите на българската народна музика и вече наясно с тях, започва да композира със специфичното звучене на инструментите. Бургаската и Варненската филхармония вече са свирили по две негови произведения (2007 г.).
Има ли история около произведението "Птици в полет" ("Birds in Flight"), чиято световна премиера беше снощи в изпълнение на оркестъра на БНР?


Роджер Пршетулски: Да, написах го специално за Фортисимо фест. Това е една приказка за нашето приятелство с Максим, в която преплитам кубински джаз (много модерен в Калифорния) и българска фолклорна музика (намигване към България). Свързано е с пилотирането (знаете че Максим е не само диригент, цигулар, но и пилот на самолет) и всичко обвързах с летежа на птиците.


Максим Ешкенази: Роджер написа произведението за мене – в такт 11/16-ти. Слушали сме много народна музика заедно. Идеята на фестивала Фортисимо е да свирим български и американски произведения в един концерт. И да се подкрепя новата музика. Не беше лесно да съставя програмата, но като избрах "Рапсодия в синьо" на Гершуин, веднага сложих "Рапсодия Вардар" на Владигеров.


С Георги Черкин сме правили много концерти и обичам да концертираме заедно, Веско Пантелеев-Ешкенази носи фамилната ни традиция, с Ендрю Амстронг работя за първи път, но ми трябваше най-добрия американски пианист, който свири Гершуин.


Във фестивала предвиждаме освен класически концерти, лекция на изкуствовед и изложба – съвременен американски художник ще покаже специалната си инсталация. А на 18-ти ще има "Музика под звездите" пред Народния театър, поканили сме и фолклорния ансамбъл "Филип Кутев". Исках всичко да е с общ вид.


С приходите от билетите смятаме да подпомогнем различни културни институции, поне на първия фестивал, затова дирижирам оркестрите на БНР и Софийската филхармония. Но все пак, голямата част е подарък за софиянци. С фондация "Америка за България" уговорихме фестивала за още пет години напред.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK