Видео: На концерт с ябълки и медитация

Видео: На концерт с ябълки и медитация

© Lucy Pemoni, ReutersМожете ли да си представите парти само с минерална вода, натурален сок и ябълки? Без никакви цигари. Или пък купон, на който за вас безплатно пеят десетина известни български звезди? А как ще ви се стори, ако ви предложат, докато чакате следващия изпълнител, да медитирате и да погледате малко йога упражнения?


Звучи малко абсурдно, но точно такъв беше концертът Yoga Jam, който се състоя в събота вечер в столичната зала "Фестивална". За безплатна изява на Спенс, "Джанго Зе", Коцето Калки и "Уикеда" залата бе сравнително празна – не повече от 400 души.


Затова пък охраната беше повече от засилена, след като подобен концерт на 9-и този месец във Варна бе посрещнат с протест на Варненската и Великопреславска митрополия и активисти на партия "Атака". Според тях зад сбирката стои скрита пропаганда на религиозно движение, а медитациите по време на концерта могат да доведат до религиозен култ към основателя на организацията "Изкуството да живееш" (The art of living) Шри Шри Рави Шанкар, който е основният инициатор на събитието.
На метри от входа на спортната зала се раздаваха черно-бели брошури, които подканваха гостите на събитието да си тръгнат незабавно, защото "концертът не е нищо друго освен зарибяване за култа към индийския гуру".  Чрез концерта се рекламират скъпо платени курсове по йога и източна философия, предупреждаваха листовките.


Вътре обаче като че ли не се интересуваха твърде кой и с каква цел е организирал концерта, а предпочитаха да се отдадат на удоволствието от любими песни.


Всеизвестен факт е, че публиката повтаря всичко, което се случва на сцената. Ако от микрофона някой изкрещи "Пейте с мен!" - всички запяват, даже и да не знаят текста. Ако изпълнителят започне да скача, то и тълпата разтриса пода в ритъм. А ако от сцената някой каже "Затворете очи, дишайте дълбоко, насочете ума си към десния си крак...", какво се случва? Както са пели и скачали допреди секунди, хората затаяват дъх и повтарят.


Само че в блъсканицата позите в йогата, наречени асани, се правят трудно. А в зала с няколкостотин души не е лесно и да се достигне до душевна хармония и баланс. Вместо това ентусиастите залитаха, размахваха ръце и крака в опити да запазят равновесие. Други пък бяха затворили очи, уж "медитирайки", под звуците на музиката на Коцето Калки.


Повечето посетители - предимно младежи, обясняваха, че са дошли само заради безплатния концерт. "Тук съм заради яката музика и натуралните сокове", казва 16-годишната Мия, докато пали цигара отвън.


Всъщност посланието за "парти без алкохол и цигарен дим" не попречи на десетки литри бира да бъдат изпити пред залата. "Абе, идеята не е лоша, ама къде на купон без пиене. Не става", заключи момче, запътило се да изхвърли празна бутилка.


Вътре в залата импровизирания сеанс продължаваше, като плавно преля в подкана за участие в курса по йога, посрещната с видимо недоверие и без аплодисменти. Концертът продължи с поредната бг звезда, а публиката се върна към ритъма си...

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK