Без български филм по кината в Деня на българското кино

Част от наградите спечелени от български филми през годините. За съжаление поводът за тяхното показване беше <a href="http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/09/1007815_kinodeici_i_muzikanti_shte_protestirat_pred_narodniia/">спора с Министерство на културата</a> за финансирането на киното от края на миналата година

© Надежда Чипева

Част от наградите спечелени от български филми през годините. За съжаление поводът за тяхното показване беше спора с Министерство на културата за финансирането на киното от края на миналата годинаДнес е Денят на българското кино, припомниха от Националния филмов център. 13 януари е обявен за Ден на българското кино с Държавен указ през 2005 година като официален празник на всички, работещи във филмовата индустрия.


Денят на киното води началото си от датата 13 януари 1915 г., на която в столичното кино "Модерен театър" се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм - "Българан е галант" на легендарния сценарист, режисьор и изпълнител Васил Гендов. В главните роли са актьорите Мара Липина и Васил Гендов.


За разлика от други години обаче в навечерието на празника, както и в самия ден, няма прожекции на промоционални цени на български филми. Нещо повече, в момента в големите кина в София не се върти нито една българска лента. Единствено във "Влайкова" може да се види "Мисия Лондон".


Все пак филмотечно кино "Одеон" отбелязва празника с прожекции от 17.30 ч. на документалните филми "Посрещане на сръбския крал Александър в София"; "О, добруджански край..."; "Кинопреглед 15/1945"; "Мене ме, мамо, змей люби" и "Металоработникът". От 19.30 часа започва "Козият рог" на Методи Андонов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK