Пипи или Карлсон? А защо не Том Сойер?

Водещата на "Малкото голямо четене" Гергана Плетньова в студиото с читатели на детски книги

© Цветелина Белутова

Водещата на "Малкото голямо четене" Гергана Плетньова в студиото с читатели на детски книгиПипи или Карлсон? А може би Винету, Алиса, Незнайко, Том Сойер, Ян Бибиян или патиланците са вашият любим книжен герой от детството? Тази вечер БНТ предложи на зрителите си списък от 100 детски заглавия, подбрани за начало на кампанията "Малкото голямо четене". Предаването ще се излъчва всяка неделя преди "Сънчо".Екип на предаването:
Водещи: Гергана Плетньова и Васил Дуев
Сценаристи: Богдан Русев, Ида Даниел, Тодор Пеев
Режисьор: Ема Константинова, Дамян Петров
Продуцент: Евгения Атанасова-Тенева

Целта на продукцията е да определи най-любимата детска книжка на българската публика. Замислена е като продължение на "Голямото четене", което посочи "Под игото" на Иван Вазов за любима книга на българите, но се прави за първи път в детски вариант. Идеята е публиката да назове онези незабравими персонажи от детската литература, които не спират да вълнуват всяко следващо поколение, на които всяко дете иска да прилича, които вдъхновяват четящите да преследват мечтите си и да откриват нови светове.
Кампанията обаче не е само за деца. Идеята на екипа е да събере цялото семейство пред екраните, родители и деца да четат заедно, да обсъждат заедно прочетено, възрастните да напътстват малките към кое томче да посегнат, обясняват авторите на проекта. 


Пълният списък с предложенията на БНТ е достъпен на сайта http://malkotochetene.bnt.bg/. Заглавията са разделени условно на пет различни тематики: приказни светове, злодеи и чудовища, принцове и принцеси, непослушните, градски приказки. Списъкът обаче е само предварителен - всеки зрител ще може да даде гласа си за някое от заглавията или да предложи ново. Идеи се приемат през сайта, а също и по електронната поща или с обикновено писмо. Условието на организаторите е книгата да е написана на български или да е издадена на български, ако е от чужд автор. Гласуването ще върви до 20 март.


Окончателният Топ 100 ще бъде обявен в началото на април, след което в продължение на един месец ще се проведе ново гласуване, за да се оформи нова класация от десет най-предпочитани от публиката книги. Една от тях ще бъде обявена за любимата детска книга на българската публика.


Част от кампанията на БНТ е конкурс за рисунки по детски книги, а също и за любителски видеофилмчета по популярна история или нова версия на някоя от тях. Както и по време на "Голямото четене", БНТ ще организира пътуващи библиотеки, по време на които децата ще могат да разменят свои любими книги за други. Ще бъдат организирани и акции за събиране на книги за домове за сираци.


Екип на предаването:
Водещи: Гергана Плетньова и Васил Дуев
Сценаристи: Богдан Русев, Ида Даниел, Тодор Пеев
Режисьор: Ема Константинова, Дамян Петров
Продуцент: Евгения Атанасова-Тенева


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK