"Порно-часовници" от ХVІІІ-ХІХ век се предлагат на търг

"Порно-часовници" от ХVІІІ-ХІХ век се предлагат на търг

© ReutersАукционната къща "Антикворум" (Antiquorum) предлага на търг в неделя над 560 часовника за колекционери, включително два изключително редки "Патек Филип", предварително оценени на над 380 хиляди евро.


Това, което привлече вниманието на медиите този път е уникална колекция от над 30 "еротични" часовника и предмети с часовников механизъм отпреди повече от 200 години. Те са собственост на европейски колекционер, съобщават организаторите, без да дават повече подробности.


"Порно-часовници" от ХVІІІ-ХІХ век се предлагат на търг

© Reuters
От "Антикворум" поставят акцента върху музикален настолен часовник с четири функции и скрит еротичен автомат "Музика на любовта", произведен около 1810г.


"Този часовник безспорно е дело на изключителния женевски часовникар Анри Капт и един от само няколко известни екземпляра в света с две автоматични сценки", се казва в официалното съобщение. Първата сцена е с движещи се музиканти и два гълъба, като единият излиза с началото на музиката и се прибира в края й.


Уникалното в него е, че има скрита еротична сцена, която се задейства по желание на собственика. "На нея е изобразен аристократичен интериор и специално внимание заслужава една колона, изработена изключително прецизно и покрита със златно фолио." По предварителна оценка часовникът би трябвало да се продаде за сума от порядъка на 60-70 хиляди евро.


"Порно-часовници" от ХVІІІ-ХІХ век се предлагат на търг

© Reuters


Търгът ще се проведе в хотел Mandarin Oriental и бе предшестван от представяне на часовниците и предметите в Токио, Пекин, Шанхай и Хонконг.


Наддаването вероятно ще е най-оспорвано за два ръчни часовника "Патек Филип". единият от тях е от платина и понеже е едва петият от този модел, който се е предлагал някога на търг, оценката му достига 386 000 евро. Другият е от 18-каратово злато и през 1954г. от него са били произведени само 8 бройки.


"Файненшъл таймс" отбеляза тази седмица, че 2010г. е била триумфална за продажбите на антикварни часовници. Четирите най-големи аукционни къщи - "Антикворум", "Бонамс", "Кристис" и "Сотби" организираха общо 34 продажби и продадоха часовници за над 187 милиона долара, от които над 91 милиона направи "Кристис".


"Порно-часовници" от ХVІІІ-ХІХ век се предлагат на търг

© Reuters


В следващите два месеца в Женева, Хонконг и Ню Йорк ще има 6 търга за часовници, но оптимизмът този път е сдържан, защото не са се оправдали очакванията за бързо възстановяване на световната икономика. Друга причина, посочвана от участниците на този специфичен пазар, е че все по-трудно се намират уникални предмети, независимо от предлаганата цена.


Търсенето обаче продължава да е солидно и това си личи от факта, че миналия месец на търг в Хонконг "Антикворум" събра общо 4.8 млн. долара, а на 10 март в Ню Йорк продаде "Патек Филип" от 1946г. за 710 000 долара - 50% повече от предварителната оценка.


Най-важните търгове на часовници за аукционните къщи обаче предстоят през май в Женева.


"Порно-часовници" от ХVІІІ-ХІХ век се предлагат на търг

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK