Реставрираната крипта на Свети Франциск в Асизи вече приема посетители

Осемвековното подземие в базиликата с името на светеца - покровител и на животните, се реставрира за първи път.Кафявата патина на вековете и саждите от стотиците свещи и факли вече е изчистена, и от този уикенд гробницата на покровителя на Италия Св. Франциск сияе с мекотата на розовия мрамор, от който е издялана преди 800 години. Криптата в Асизи   вече приема посетители, съобщиха световните агенции.


Осемвековното подземие в базиликата с името на светеца - покровител и на животните, се реставрира за първи път. В продължение на два месеца най-добрите италиански реставратори на камък и метал работят по обновяването на бронзовата урна и мраморния саркофаг, опушен през вековете. Базиликата пострада силно от земетресението през 1997 г., а реставрацията на криптата е завършекът на укрепването и обновяването на средновековния комплекс.


В хода на реставрацията над светилището са инсталирани две камери, които позволяват на вярващите да се свържат дистанционно с храма чрез сайта www.sanfrancesco.org и да се молят отдалеч пред чудодейните мощи, съобщава сайтът Umbria24. Местни монаси пък посредничат като препращат към светеца получени по имейл желания, надежди, радости и болки.
Реставрираната крипта на Свети Франциск в Асизи вече приема посетители

© Associated Press


В града върви предвеликденско обновление - централните улици и автобусните спирки се ремонтират, градските паркове се сдобиват с нови цветни лехи, хотелиерите също обещават да освежат фасадите и интериора, информира Би Би Си. Като един от световните центрове на поклонническия туризъм, тук кипи подготовката за посрещането на хиляди вярващи участници в религиозните процесии и служби между 18 и 24 април.


Пътуването с влак от Рим до Асизи е само 2 часа, а билетът втора класа струва малко по-малко от 10 евро. С кола от столицата до града се стига по магистрала А1 до Орвието, а след това - по първокласния път към Перуджа. Там е и най-близкото летище. Повече информация за възможностите за настаняване, развлечения, забележителности, шопинг и спорт може да се намери на сайта Assisi OnlineФранциск от Асизи е погребан през 13 век, а само две години по-късно е канонизиран и обявен за  покровител на Италия. Той  е основател и дава името на известния монашески орден на францисканците, които живеят в скромност и смирение. Неговите последователи дори носят сандалите си на бос крак.
Асизи е свързан и с България чрез католическата сватба на Борис Трети и италианската принцеса Йоана Савойска. Там Йоана избира и да бъде погребана.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK