По маршрута на "Титаник" 100 години по-късно

"Титаник" потегля от кея на Саутхемптън на 10 април 1912 г.

© Associated Press

"Титаник" потегля от кея на Саутхемптън на 10 април 1912 г.Просторна каюта с френски прозорец, кошница плодове, букет свежи цветя, усмихнат персонал. Всичко това можеше да бъде поредната реклама за .луксозно морско пътешествие. Освен ако в програмата не беше включено посещение на гробище – това в Халифакс, Канада. Там са намерили вечен покой част от жертвите на "Титаник". На 14-ти април, преди точно 99 години.


През миналата седмица бе отбелязана тази годишнина, а през април 2012-та британска туристическа агенция кани на морско пътешествие авантюристи без фаталистични комплекси точно по маршрута на потъналия гигант. Така за Miles Morgan Travel , част от Нays Travel, трагедията е повод за пътешествие - с церемония по отдаване на почит на загиналите.


Джобен часовник, буквално замръзнал на часа 02:19, когато потъва "Титаник".

© Associated Press

Джобен часовник, буквално замръзнал на часа 02:19, когато потъва "Титаник".
На 8 април 2012 година от пристанището в Саутхемптън, Великобритания тръгва кораб на въпросната компания, който ще превози своите пасажери по маршрута на "Титаник". Пътьом се спира в ирландския град Кобн,/както и преди 100 години/, където могат да се разгледат местните забележителности. Следват 4 дни в океана като на 14-ти април се пристига на мястото, където завършва историята на легендарния лайнер.


Храната, музиката и забавленията са "базирани" на тези през 1912 година

© Associated Press

Храната, музиката и забавленията са "базирани" на тези през 1912 година


Точно в часа, в който "Титаник" потегля към дъното, на борда на туристическия кораб ще започне двучасова служба в памет на жертвите. Следва пътуване до Халифакс, Канада, с посещение в гробището – последна спирка за част от жертвите. Крайната точка на пътешествието, до която никога не стига
"Титаник", е Ню Йорк. 100 години по-късно, тези, които вече имат платени каюти, могат да избират да летят обратно по маршрута или да пътуват пак по море.


Ако сте напълни лишени от фатализъм и имате възможност да платите междуконтинентател круиз – това е за вас. Само че е мааалко късно за резервации. Вече дори половината листи на чакащите са затворени за целия кораб с няколко палуби. Възможност за включване в пътуването има засега в най-ниската ценова категория с все още отворена листа за изчакване на евентуално отказали се и на цена от 4 350 паунда. Най-високата цена за пътуването с 8 нощувки е 8 500 паунда.


Добрата новина е, че "насрещно" пътешествие ще направи друг кораб на компанията, където все още има свободни места. С начална точка - Ню Йорк. По неговия маршрут първа спирка е Халифакс. Двата кораба ще се съберат на мястото на трагедията с "Титаник" в нощта на службата в памет на жертвите. Най-евтината налична оферта към момента е 4 800 долара на човек, най-луксозният вариант е 14 850 долара.


Като оставим настрани мрачните мисли и асоциации трябва да се каже, че двата кораба са с наскоро обновен интериор, плазмени телевизори, гимнастически съоръжения и всичко, което се полага за съвременен круиз.


Резервация за 2012 година имат близки на намерили смъртта си преди 100 години.

© Associated Press

Резервация за 2012 година имат близки на намерили смъртта си преди 100 години.


Цените включват храната и виното към нея, безалкохолните напитки и даже таксата за обслужване. От сайта на компанията потенциалните пасажери могат да се информират, че спалното бельо и чехлите са от египетски памук, че имат на разположение бинокъл и чадър, пералня, новинарски бюлетин всеки ден, а при пристигането ги очакват кошница с плодове /която може да е част от ежедневието срещу допълнително заплащане/. Също при още пари персоналът може да се заеме с подреждането на багажа и прането на дрехите.


Това, което категорично не се предлага по време на кой да е друг круиз, са лекторите. Между палубните и други забавления, на пътниците се предлага да чуят всичко възможно около историята на "Титаник". Един от лекторите е изследовател на трагедията и по-специално на съдбата на пасажерите от трета класа, 75% от които са загинали. В групата е и внук на оцелял, организатор на търгове с останки от кораба, който е успял да продаде за над 100 000 долара часовник, който е буквално замръзнал на
часа 02:19, когато потъва "Титаник".


Сред пасажерите по курса от Ню Йорк вече са американец от Луизиана, чийто дядо е имал билети за "Титаник", но не се е възползвал от тях. Резервация за 2012 година имат близки на намерили смъртта си преди 100 години.


По близо 700 пътници може да поеме всеки от двата кораба. Тяхната храна, музика и забавления са "базирани" на тези през 1912 година казват организаторите. "Титаник" е бил с дължина 269 метра и 885 души екипаж.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK