Датският "Нома" е най-добрият ресторант в света

"Нома" е разположен в бивши пристанищни складове.

© Reuters

"Нома" е разположен в бивши пристанищни складове.



Ресторант "Нома" (Noma), който се намира в Копенхаген, е обявен за най-добрия в света за втора поредна година от британското списание Restaurant в конкуренция с още 49 заведения от Испания, Италия, Великобритания, САЩ и други държави.


Наградата в класацията S. Pellegrino World's 50 Best Restaurants често е наричана оскарът на ресторантьорската индустрия. Преди датчаните 4 години поред номер едно бе испанският El Bulli, който сега е затворен и не участва.


Подредбата в годишния списък бе оповестена в Лондон след гласуване на над 800 майстор-готвачи, ресторантьори и специалисти по хранене, съобщи "Ройтерс". Експертите провъзгласиха "Нома" и за лидер на "новата гвардия" в световната кулинария.




На второ място е испанският El Celler de Can Roca, следван от още едно испанско заведение - Mugaritz. Четвърти е италианският Osteria Francescana, пети - прочутият британски ресторант Fat Duck, а на шеста позиция е чикагскиятAlinea.


"Нома" е разположен в бивши пристанищни складове в Копенхаген, а готвач е 33-годишният Рене Реджепи. Той предлага нова генерация скандинавска кухня с ястия като мускусен бик, морски таралеж с копър, пушен костен мозък или говежди бузи с круши.


Главният готвач Рене Реджепи.

© Reuters

Главният готвач Рене Реджепи.


"Опитваме да сме най-добрите. Сега работим върху поддържане на темпото в нашия регион. Отличието е добро послание и за останалите страхотни майстор-готвачи, които тепърва ще откриваме. Смятам, че наградата ще има много силно въздействие", коментира Реджепи.


Уилям Дрю - главният редактор на Restaurant, заяви, че десетото юбилейно издание на класацията значително е разширило географския обхват и е включило такива възхождащи кулинарни центрове като Перу и Русия.


Британският шеф Хестън Блументал, известен с ястия като каша от охлюви и сладолед от бекон и яйца, коментира, че наградата е признание и за изгряващи кулинарни звезди. "Смятам, че най-важното е признанието за младата енергия, от която в бъдеще ще се оформят големи майстори", каза главният готвач на Fat Duck. Този ресторант в Брей, графство Бъркшайър, преди време също бе номер едно.


Подгласникът El Celler de Can Roca, управляван от трима братя, се изкачи с две позиции нагоре. Другият "испанец" - Mugaritz, също се изкачи с две места до третото, възстановявайки се успешно след пожар през миналата година.


Една от най-оспорваните награди е "Изборът на майстор-готвачите", която тази година отиде при Масимо Ботура от италианския Osteria Francescana.


Според датчаните ресторантьорският оскар е признание за многобройните скандинавски майстори в кухнята, макар че призът за най-добър сред готвачите отиде при италианец.

© Reuters

Според датчаните ресторантьорският оскар е признание за многобройните скандинавски майстори в кухнята, макар че призът за най-добър сред готвачите отиде при италианец.

Коментари (115)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Този коментар беше изтрит в 21:47 на 19/04/2011 от неговия автор.

  2. 2 Профил на nesty
    nesty
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Стокхолм е столицата на Швеция! В Копенхаген, Дания има нещо гнило. Това е моята скромна редакцийка

  3. 3 Профил на twizal
    twizal
    Рейтинг: 430 Весело

    Не знаех, че Стокхолм е столицата на Дания

  4. 4 Профил на Rowan Atkinson
    Rowan Atkinson
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Всичките споменати в статията "испански" ресторанти се намират в провинции претендиращи че не са испански.
    Каталунските готвачи май са най - уважаваните.

  5. 5 Профил на Дива селянка
    Дива селянка
    Рейтинг: 860 Неутрално

    главния готвач-албанец.

  6. 6 Профил на Лодка в гората
    Лодка в гората
    Рейтинг: 1157 Неутрално

    Ало,"Дневник" нещо не ми се вързват Дания и Сокхолм!

  7. 7 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    Стокхолм, Копенхаген -- все тая. Да не искаш журналята в България да знаят разликата между двете. Но иначе ние българите много обичаме да се бием в гърдите, че разбираме географията по-добре от американците

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  8. 8 Профил на GATSBY
    GATSBY
    Рейтинг: 898 Неутрално

    Хубава статия!!! Наистина !!ГЪДЕЛ ЗА СЕТИВАТА, че все пак някъде НЕЩО Е РЕАЛНО И СЕ ОТЦЕНЯВА ПО ДОСТОЙНТСТВО НЕ ПО ЛИЗАНЕ НА РУСКО-КГБ-ски ЗАДАНЦИ. Само малко дето нещо таквозинката със Столиците ..ДЕ ! Случва се ....де . Жалко че сОФия не е столилца на Германия. И другите задници в сбърканата селоОфия не са немци ....НО има идруги паралелн... И ....светове където всичко това е РЕАЛНОСТ.

  9. 9 Профил на rotorblade
    rotorblade
    Рейтинг: 524 Неутрално

    "Британският шеф Хестън Блументал"
    Chef е главен готвач, не шеф като мениджър или ръководител...

  10. 10 Профил на Thermobee
    Thermobee
    Рейтинг: 1441 Весело

    Това е писано от някой, дето е бил пиян на мотика!

    Не на ислямската инвазия в Европа!
  11. 11 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 698 Весело

    Нещо не ми харесва храната в мензата на университета, що не взема да ходя там да хапвам.

  12. 12 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    Разбира се,че ще отиде при италианец или французин те имат наѝ–добрите кухни.Този скандинавец сигурно е специализирал,там някъде.Скандинавските държави имат добри маѝстори готвачи,но бедна национална кулинария.Любимото ядене на норвежците е овнешко със зеле–форекол,варена риба и картофи.Върху пицата меткат направо пържола,изненадана съм много от тази класация.А,българската кухня е несравнимо по добра от тяхната когато ми доѝдат гости на вечеря всичко омитат.Много от тях,ходят на нашето море и са влюбени в държавата и манджите ни.

  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  14. 14 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    ГЛЕЙ СЯ КЪДЕ СА ИМ шапките на тези главни млади експериментатори, ще напълнят с косми и пърхут чиниите...

    Да им се и класациите...

  15. 15 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#4] от "Rowan Atkinson":

    И те понякога ги забъркват странни буламачи.

  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  17. 17 Профил на Дони Тръмп
    Дони Тръмп
    Рейтинг: 65 Весело

    в България има каде по-добри ресторанти с хубава атмосфера този номер 1 НОМА е скучен

  18. 18 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    Разковничето за развитие на кулинарната сфера и създаването на нови ястия, е да се измислят такива като:"каша от охлюви и сладолед от бекон и яйца"...тоест причудливи и немислими като вкусови съчетания или с изненадващи форми и начин на обработка. Има готвачи, които използват истински цветя не само за украшение в ястията, но и като съставка в тях.
    Ето 10-те най-скъпи блюда в света заради използваните необичайни съставки:
    http://proweb-bg.net/111/%D1%82%D0%BE%D0%BF-10-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0.html

    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  19. 19
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  21. 21
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  22. 22
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  23. 23
    ****

    Този коментар беше изтрит в 22:37 на 19/04/2011 от неговия автор.

  24. 24
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  25. 25
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  26. 26 Профил на Косьо
    Косьо
    Рейтинг: 987 Любопитно

    Пари за глупости в тая 20 годишна българска криза не давам....дават тези с късмет,минало,връзки и още ...Защо бих изял морски таралеж с копър, ако не съм дуещ се комплексар!

  27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  28. 28
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  29. 29 Профил на Sniper
    Sniper
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#24] от "katyad":

    Защо от Дания,аз съм в Норвегия.
    --------------------------
    Здрасти Кате, не съм те виждал отдавна. Я кажи какви манджи бъркат по норвежко? Има ли нещо дето да става за ядене, като за нашия вкус.

    "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
  30. 30 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#16] от "katyad":

    Има много голямо значение. Тъкмо реших да купувам билети за самолет да ходя да обядвам там и се зачудих за Дания или за Стокхолм да ги купя.

    Иначе за теб може и да няма значение.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  31. 31
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  32. 32 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#27] от "katyad":
    Я кажи, кое твое българско ястие най-много се харесва на норвежците?

    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  33. 33
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  34. 34 Профил на Rowan Atkinson
    Rowan Atkinson
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#15] от "katyad":

    Разбира се. В статията става дума за елитните готвачи, а не за национални кухни. Все пак най-популярното каталунско ядене е хляб с отъркан в него домат. Вкусно е, но не е нещо с което бих бил особено горд.

  35. 35
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  37. 37 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#32] от "Диана Димитрова":

    Падат си по шопска салата,кебапчета,кавърма таратор,баница по познати за тях работи от България.Шефката ми има вила на Балчик сега си заминава там за две седмици.Тя много си пада и по пещерската повече,отколкото по козунака.

  38. 38 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#37] от "katyad":
    Сега е ред да опитат малко козунак! Бях чела, че Теди Кацарова готвела на своя бивш съпруг- финландец, само мусака! Всичките им приятели си облизвали пръстите, казвали:"разкош, разкош!"

    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  39. 39
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  40. 40 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#38] от "Диана Димитрова":

    Козунака не е българско ястие.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  41. 41 Профил на kensiko
    kensiko
    Рейтинг: 621 Неутрално

    скандинавия като цяло има най лошите ресторанти а англия ги следва ако не ги и надспреварва!
    отидете в нюйорк сити ако искате да опитате върховна кухня.
    в някои ресторанти се чака по над 6 месеца
    аз специално си падам по френската кухня и френските вина и мисля че никой не може да се мери с тях.

  42. 42 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#29] от "sniper":

    Националното им е овнешко със зеле,подобно на нашето свинско,но зелето го режат на лодки обичат много картофи и риба,които са им останали от бедните години,когато е нямало какво да ядат.Те са били много зле,преди да открият нефта.

  43. 43 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#40] от "|":
    Не казвам нищо за произхода му /който е френски/! Козунакът си има побългарен вариант и е част от нашата традиционна кухня.

    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  44. 44
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  45. 45 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#44] от "katyad":

    Модифициран еврейски Кала хляб.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Challah

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  46. 46 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#43] от "Диана Димитрова":

    Не е френски.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  47. 47 Профил на kms_07
    kms_07
    Рейтинг: 466 Весело

    Мой приятел е ходил в този ресторант и ми сподели,че ястията му са били новаторски,но посредствени и сладникави,малко повече от обичайното.Също така имало употребата на антагонистични подправки,но забравих точно какви,не съм много по ресторантите, специално за този помня обаче,защото ми го представи за най- добрия ресторант на света.Цените му били приемливи.

  48. 48
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  49. 49 Профил на Реалния
    Реалния
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Хора на вас каквато и новина да ви се поднесе ще си я коментирате по идиотски начин.Ако няма какво да кажете просто не се изказвайте неподготвени.Уникално идиотски коментари прочетох които нямат нищо общо с темата.Тука сте като махленски клюкарки.Едната рекла че някой си леко фъснал и до края на коментарите се стигнал че той се бил насрал.Тука при вас е същото.

  50. 50 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#48] от "katyad":

    Не, искам да ям в Нома.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  51. 51 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    До коментар [#46] от "|":
    Голям залък хапни /може и от козунак/-голяма дума не казвай!
    Разясни, как така не е френски?

    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  52. 52 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#51] от "Диана Димитрова":

    Ами така, не е. Показал съм какъв му е произхода. Ако смяташ, че не е вярно, обоснови се _ти_.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  53. 53 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#51] от "Диана Димитрова":

    Иначе козунак/challah bread ям почти всеки ден.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  54. 54 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#45] от "|":

    Всяка национална кухня си инпровизира и привитизира по нещо от другите,и така се допълва.

  55. 55 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#54] от "katyad":

    С изключение на българската, която няма нищо оригинално

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  56. 56 Профил на lehchevo
    lehchevo
    Рейтинг: 122 Весело

    До коментар [#39] от "katyad":

    Занчи зимаш 3 чушки от тия камбите, не моо да ги нема там по магазинете. И в една тава у фурната слагаш и ги печеш заедно с два домата, един морков и една глава лук срезана на 2. Поръсваш със солчица и задължително малко захар.

    Като се опeчът, всичко слагаш в едно кастролче сипваш маслинено олио така бая, една бучка сиренце и некоя маслинка. С миксера пасираш, доде стане като нашата лютика. Ако немаш сиренье сложи моцарела.

    Отгоре украсяваш съц ситно нарезани перца от пресен лук или мерудия. Препичаш мънички филийки с хлеб и сервираш.

    После гледаш кък ония си облизват пръстите и им се смееш!

    Връви като аператив с некво бело вино.

  57. 57
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  58. 58 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#57] от "katyad":

    Не, Нома! Няма да ям докато не пристигна.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  59. 59 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#40] от "|":

    ...нито пък мусаката е българско нещо...

  60. 60 Профил на Sniper
    Sniper
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#42] от "katyad":

    Националното им е овнешко със зеле,
    ----------------
    Овнешко..., ааа не ще пропусна норвежката кухня тогава. Не знам как е датската кухня, но като че ли нямам и желание да пробвам.
    Благодаря ти за информацията, и поздрави с нещо " горещо ", че знам че ти липсва слънцето.
    http://www.youtube.com/watch?v=7FDXPYE0nVw
    До скоро!

    "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
  61. 61 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#59] от "renegat":

    Няма никакви български ястия. В което няма нищо лошо, такъв ни е кръстопътския късмет.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  62. 62 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#56] от "lehchevo":

    Мерси много,звучи ми апетитно.Има и страхотно българско сирене.Такова даже,да ти кажа и в България не бях яла.

  63. 63
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  64. 64 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#62] от "katyad":

    ...аха забрави чесън две три скилидки за нюанс...

  65. 65 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Неутрално
  66. 66 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#62] от "katyad":

    ...то щото всичко хубаво се изнася та за тук не остава нищо,само от палмово масло и сол нищо не излиза. И при нас в Буркина Фасо има от това в зелените тенекии, а скоро почнаха и от сините да внасят...

  67. 67
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  68. 68 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#65] от "Диана Димитрова":

    Нали не си въобразяваш, че не съм ги чел тези неща. Или си мислиш, че щом го пише в Уикипидия, значи е истина?

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  69. 69 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#61] от "|":

    Таратор,това си е само наше.

  70. 70
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  71. 71 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#61] от "|":
    До коментар [#59] от "renegat":
    Много симпатично дразните...То ако разчленяваме подробно разговора, трябва да стигнем до произхода на отделни състави и растения. Доматите са от Южна Америка, но не забелязвам да растат щамповани с:"не яж, плати първо патентен данък!"

    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  72. 72 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#64] от "renegat":

    Аз съм фенка на чесъна,много го обичам.Испанците готвят с много чесън.

  73. 73 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#68] от "|":
    Не, то просто е така ясно, че няма начин да не го пише и в Wiki-то.

    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  74. 74 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#71] от "Диана Димитрова":

    Сама виждаш, че едва през 1920 година, като са се посъвзели хората малко та са могли да си купят захар и почват възстания и атентати, щото то зависта човешка няма граници, сега ми става ясно защо е взривена катедралата и войнишкото възстание, а после и септемврийското - ВСЕ ЗА КОЗУНАКА са станали... ЕГО сега като е общо достъпен смее ли някой да гъкне...щото после минава на стария обичай.

  75. 75 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#72] от "katyad":

    Да аха, чесъна е велико нещо, древните египтяни са го боготворели и са го изобразявали по стенописите, ако питаш мен е било поради липса на сол и захар по натам са ги открили и тях.

    Но чесънът е и лекарство и афродизиак, испанците и юга го обичат за да предизвиква изпотяване, което пък охлажда тялото и т. н...но все пак не е прието днес да се носиш във вътрешноста на облак от чеснова миризма, някои хора са алергично настроени...

  76. 76 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#74] от "renegat":
    Ти направо перифразира култовото:"Ръната пра'и борбата" в "козунаа пра'и борбата!"

    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  77. 77
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  78. 78
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  79. 79
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  80. 80 Профил на |
    |
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    До коментар [#73] от "Диана Димитрова":

    Ахам, евреите ядат обредния Кала хляб от хилядолетие, но българския обреден Козунак няма нищо общо с него, само дето си приличат по вкус и вид 1:1. Напротив, произлязал е от някакъв си митологичен френски хляб, но няма да дадем никакви доказателства за това, освен три абсолютно идентични текста.

    Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
  81. 81 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#76] от "Диана Димитрова":

    Е не е ли така, попарата с козунак, къде къде, хваща повече от колкото със стар ляб, което за мен не е верно но така е прието, хората са гътнали цяла черква и за малко да ликвидират държавата 150 от един път, и 790 ранени някои осакатени завинаги... И то пак пред Велик Ден - майсторска работа, разработена на Север, където и досега козунак няма...

  82. 82 Профил на Тъпата майна
    Тъпата майна
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Малко съм изненадан, че в статията не се споменава нищо за шкембеджийницата на изхода на Асеновград към Кърджали.

    Това мнение е дело на една тъпа майна
  83. 83
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  84. 84
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  85. 85 Профил на katyad
    katyad
    Рейтинг: 1326 Неутрално

    До коментар [#82] от "Пловдивски":

    Кво му е на шкембето,бе?С много чесън и люти чушки е трепач.В Испания много ядат шкембе с чуризо.Тука при тия е забранено.

  86. 86 Профил на Диана Димитрова
    Диана Димитрова
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#79] от "katyad":
    Кате, това е за теб...Песента се казва "Слънцето блести" /една от любимите ми/
    Лека вечер!
    http://www.youtube.com/watch?v=yKNWkfuDPbI&feature=related
    До коментар [#81] от "renegat":
    С такива неща, шеги не бива да се правят. Атентатът в "Св. Неделя" е варварщина и не мога да повярвам-случила се в България.
    До коментар [#80] от "|":
    Не знам този обреден еврейски хляб от какво се приготвя. Трябва да постнеш съставките. Така ще изключим съвпаденията или ще ги потвърдим. Много сладкиши имат и сходни съставки: брашно, яйца, захар, масло, какао...Важно е обаче съотношението им и техниката на приготовление, като може крайните "произведения" въобще да не си приличат на вкус след това.






    " You've got to jump off cliffs and build your wings on the way down". Ray Bradbury
  87. 87
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  88. 88 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    До коментар [#86] от "Диана Димитрова":

    ...шега няма хляба е в основата и никой не е по-голям от него...

  89. 89
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  90. 90
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  91. 91
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  92. 92
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  93. 93 Профил на naturisten
    naturisten
    Рейтинг: 638 Весело

    До коментар [#11] от "Коки":

    "Той предлага нова генерация скандинавска кухня с ястия като мускусен бик, морски таралеж с копър, пушен костен мозък или говежди бузи(?!?!?!) с круши."

    Луд ли си? Слизай в стола, ма'ай пръжки с лук, наденица с боб или яйца на очи и си щракай с пръсти...

    Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
  94. 94
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  95. 95 Профил на Николай Узунов
    Николай Узунов
    Рейтинг: 581 Неутрално

    доста датски неща са най-добри в света, особено в областта на архитектурата и дизайна. не се учудвам за този рестрант въпреки, че не ми излглежда нищо особено

  96. 96 Профил на naturisten
    naturisten
    Рейтинг: 638 Весело

    До коментар [#49] от "Реалния":

    Батка, аре гледай се в огледалото и се заслепявай, няма смисъл да слизаш на толкова ниско ниво при нас, форумните плебеи...

    Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
  97. 97
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  98. 98
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  99. 99
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  100. 100 Профил на renegat
    renegat
    Рейтинг: 1212 Неутрално

    Аз например съм готов да направя един български ресторант с датска кухня близо до северния полюс - много ще се харчи постепенно ще свикнат и с българската средиземноморска находчивост.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK