Бързи срещи с непознат

Бързи срещи с непознат

© Associated PressДа, и това е възможно. Сериозно е, но е за хора с новаторско мислене. Това обяснява организаторката на първите Speed dating събития в България Райна Цветкова. Благодарение на нея хора, търсещи нов бизнес партньор - служител или работодател, или пък нова интимна връзка, имат шанса да го направят достатъчно бързо и без излишни усложнения.Първото Speed date събитие е проведено в кафене в Бевърли Хилс през 1998 г. Малко след това услугата започнала да се предлага от няколко агенции в САЩ. Изследване на Университета на Пенсилвания от 2005 г. например показало, че по време на Speed Dating повечето хора правят избора си на партньор в първите секунди от началото на срещата. Така нямат възможност да се проявят предразсъдъците спрямо религията, предишни връзки, пушене и други подробности, свързани с начина на живот на различните хора. Ползата от Speed dating потвърждава и проучване, проведено през 2006 г. в Единбург, Шотландия, което показало, че 45% от жените, участвали в такива срещи, и 22% от мъжете са направили избора на бъдещия си партньор в първите 30 секунди след запознанството си.

Моделът на създаване на контакти, известен като "Скоростни срещи" (Speed Networking), помага за създаването на връзки в различни бизнес общности. По правило двете страни се срещат на живо в неформална обстановка и могат да разговарят в рамките на няколко минути. Този подход на Запад се прилага все по-често при подбора на нови служители.
Същият принцип важи и при създаването на нови лични контакти (Speed Dating), като равен брой необвързани хора от двата пола се събират в приятна обстановка, за да се опознаят в рамките на кратки разговори, уточнява Райна Цветкова.


Тя самата е участвала в подобни срещи, поради което е твърдо убедена в тяхната ефективност. Наложилата се през последните години практика хората да общуват през интернет е полезна, но всъщност отнема много време, обяснява Райна Цветкова. Освен това според нея предимството на скоростните срещи е, че хората се срещат очи в очи и е напълно изключена измамата, както може да се случи при общуването в интернет. Така се елиминира вероятността да си съставиш грешно впечатление за някого и когато го видиш на живо, всъщност да останеш разочарован. При скоростните срещи дори и партньорът да не ти хареса, те така или иначе приключват бързо, обяснява организаторката.


Скоростните срещи от типа Speed Networking за работодатели дават възможност на кандидатите за работа да разкажат за професионалните си планове и да покажат личностни качества в рамките на 5 минути. Това е истинско предизвикателство за всеки човек, но наистина пести време и излишни усилия, смята Райна Цветкова.


За работодателите също е важно да пестят време при подбора на служителите си. Освен това елементарната любезност не позволява провеждането на интервюта с хронометър в ръка, а при Speed Networking това е основен принцип, разказва още Цветкова. Ползата в случая е в създадената възможност за обогатяване на контактите и на двете страни – работодатели и кандидати за работа.


Но има и други ползи. Предимството в сравнение с клубните срещи или коктейлите например е, че е гарантиран контактът с всеки от присъстващите. Което невинаги се получава по време на коктейл, а не е задължително и за бизнес форумите. Разговорите освен това се провеждат целенасочено и се пести време от встъпителни думи и размяна на любезности. Няма и такси за членство, както е при клубните срещи.


При скоростните срещи от типа Speed Dating всеки участник има възможност да се запознае с 10 нови човека от противоположния пол в рамките на около 2 часа и да разговаря с всеки от тях по 5 минути. Вярвате или не, но по този начин човек наистина може да срещне любовта на живота си, да завърже ценни приятелства и най-важното - да се забавлява, докато установява тези контакти.


Аз лично реших да се заема с организирането на подобни срещи, защото когото човек цени своето време, той цени и времето на другите. Предизвикателството да се изразяваш кратко и ясно е по-трудоемко от многословието, но пък е по-ценно за всички, казва още Райна Цветкова. Според нея вече се чувства пренасищане от общуването в интернет и хората започват да се връщат към традиционните разговори и срещи, имат нужда от жив контакт с другите.Първото Speed date събитие е проведено в кафене в Бевърли Хилс през 1998 г. Малко след това услугата започнала да се предлага от няколко агенции в САЩ. Изследване на Университета на Пенсилвания от 2005 г. например показало, че по време на Speed Dating повечето хора правят избора си на партньор в първите секунди от началото на срещата. Така нямат възможност да се проявят предразсъдъците спрямо религията, предишни връзки, пушене и други подробности, свързани с начина на живот на различните хора. Ползата от Speed dating потвърждава и проучване, проведено през 2006 г. в Единбург, Шотландия, което показало, че 45% от жените, участвали в такива срещи, и 22% от мъжете са направили избора на бъдещия си партньор в първите 30 секунди след запознанството си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Да ползват социалната мрежа Линкедин е по удобно и качествено.
  http://en.wikipedia.org/wiki/LinkedIn
  LinkedIn (произнася се / ˌ lɪŋkt.ɪn / ) е бизнес ориентиран сайт за социални контакти . Основана през декември 2002 г. и стартира през май 2003 г. той се използва основно за професионални мрежи . От 22-ри март 2011 , LinkedIn доклади повече от 100 милиона регистрирани потребители, с площ над 200 страни и територии по целия свят. Сайтът е достъпен на английски, френски, немски, италиански, португалски и испански език. Quantcast доклади Linkedin е 21.4 милиона уникални посетители месечно САЩ и 47,6 милиона в световен мащаб.

  Да защитим животнитe !
 2. 2 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1052 Весело

  Всичкото звучи много хубаво и интересно.
  Обаче си представям някого, който си е притеснителен, да седне пред хубаво момиче, което да му пусне хронометъра и да му каже: Айде, действай, младеж.

  Fail with honour then succeed by fraud
 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  До коментар [#1] от "AFONIA":

  Да оставим официалната информация на страна. Ти самата/самият какъв опит имаш с линктин?

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ми тъкмо, да свиква!
  @1, този смешен текст за какво го постваш, не виждаш ли, че е машинен превод? "доклади"?!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "issunboshi":

  На хубавите момичета не им трябва да ходят на спийд дейтинг. Тва е строго losers only. Поне знаеш, че човека срещу теб е точно толкова отчаян, колкото и ти

  Is there no standard anymore?
 6. 6 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Интересен подход, но си има и недостатъците - стилът: "айде, че времето изтече" не е много надежден. Плюсът е, че виждаш отблизо повече лица, но трябва да имаш страшна интуиция и сериозни познания в психологията, за да намериш това, което търсиш. За секса това не се отнася.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Новото не е нищо друго освен добре забравено старо.

  В сърцевината на цялата работа стои следното: човек има нужда от реални контакти, а Интернет, поради всичките си удобства, го прави мързелив и неефективен.

  Както впрочем и всички други мощни инструменти на прогреса - като се почне с топлата вода, мине се през тоалетната хартия и се стигне до Виаграта.

  Всичко с мярка! И абсолютно важи и за модата за скоростните срещи, разбира се...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Студент по философия полагал първия си изпит. Получил лист хартия, на който било написано само едно изречение: "Това въпрос ли е? - анализирай." Той се почесал, където не го сърби, и написал: " Ако това е въпрос, значи това е отговорът". Студентът получил 6.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 9. 9 Профил на galinka_s
  galinka_s
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз никога не съм била любителка на бързите свалки.Не знам може би защото съм руса,но предпочитам да не бързам в преценката си.Много пъти съм била разочарована от иначе добре изглеждащи мъже.

 10. 10 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1120 Весело

  Чудесна система за срещи на депутати със своите избиратели!Колко от тях биха издържали десет срещи по пет минути и то без пиене и ядене!?

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:05 на 28/04/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#9] от "galinka_s":

  Тази статия донякъде има отношение към нетърпението сред днешните млади как да се случват нещата, което е отразено в друг материал на "Дневник" - http://www.dnevnik.bg/intervju/2011/04/27/1080974_ivailo_dichev_kulturolog_onlain_pokolenieto_niama/ .

  Взимам повод от думите ти за разочарованието от добре изглеждащи мъже и питам - с какво от това, че двама души са се запознали на подобно събитие, елеминира вероятността единия от тях да е бил сериозно подведен? Според мен коректността следва да е основа на всяка комуникация, без значение от мястото и начина й на случване, а от там насетне може да се говори за пестене на време.

  Бих казал, че това е поредния опит да американизираме културата си (след езика и кухнята си). Фактът, че съотношението на желаещи мъже - жени е бил силно в превес на първите, показва, че има народопсихология и навици, манталитет, които дават своите особености в общуването по нашите географски ширини и не всичко от Запад автоматично сработва успешно на родна територия. Или просто показва, че еманципацията до такава степен е завладяла умовете на повечето жени, че за тях е под достойнството им да се подлагат на подобни изпитания (за сметка на традиционните места като бар, ресторант или на плажа).

 13. 13 Профил на Christian Ivanov
  Christian Ivanov
  Рейтинг: 442 Гневно

  тъпаци, за какво нещата трябва да стават принудено, трябва да има баланс, хората да не са кукли бе

 14. 14 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#10] от "globus":

  депутати не биха се съгласили на такова нещо, защото няма да им подаряват нито телефони, нито храна, нито нещо друго

 15. 15 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 714 Неутрално

  аз мисля, че е интересно.
  както обикновено, повечето хора мислят с оная си работа първо, а фокусът на статията е за СРЕЩИ и се споменава, че те може да са професионални, за нови приятели или дори, в частен случай и интимни запознанства.
  Аз имам много ценни приятелства от напълно случайни запознанства- на улицата, в трамвая и тн. Това не виждам как точно се различава от нещо такова. Колкото и странно да е, някои от тях са с много сериозно влияние в обществото. Никога не знаеш с кого ще се срещнеш и как. Единствено, запознанства от интернет смятам за напълно идиотски.

  А и ако се помисли за алтернативата- човек има шанс да се запознае с някой наистина интересен на цената на това да гледа примерно филм (изгубено време 2 часа). Когато си седиш в къщи и гледаш филм със сигурност няма да влезне някой у вас да се запознаете и да правете нещо. Всичко е въпрос на това дали човекът е интровертен или екстровертен тип характер.

 16. 16 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Прекалено набързо.Ако искаш да си изложиш идеята пред инвеститор от ранга на Р.Брансън или някой от подобна величина-има резон да можеш ясно ,точно и конкретно да се обосновеш в рамките на 5 мин.,с оглед на това ,че за отсрещната страна ,времето е пари и няма намерение да го губи с бла бла., но ако е просто търсене на подхоящи контакти-няма смисъл от регламент за време .Или е добре да се удължи поне до 15-20 мин.

 17. 17 Профил на svetliod
  svetliod
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това не са първите Speed Dating (бързи срещи) събития в България. Едни други (http://ForwardSingles.com) ги правят от есента. Дори Дневник писаха за тях преди около месец:
  http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/03/19/1061669_feisbuk_na_jivo/

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-високата си оферта получих от една такава среща. Вече се бях хванал на работа и се явих на нея за тренинга.
  Малко пообърнах интервюто, в смисъл аз станах интервюиращия, без да се приеме за агресивно и се получи много добре.
  Сухарската обстановка да кесиш в някой офис сред тълпа други кандидати никога не ме е блазнила, мен както и много други.
  Комапниите чувстват това и нарочни търсят инициативните хора по друг начин - именно чрез представения. Линкдин също е добър посредник, но не за България.
  Инак, браво н авторката за статията. Много леко се чете и предолагам ще е полезна на доста хора.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1512 Весело

  Бързата работа, срам за майстора.
  После да не се окаже , че малкият прилича на комшията...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Виждала съм подобни срещи в Копенхаген в един пъб, бяхме цяла компания и седяхме в едно сепаре. По едно време някакви мъже започнаха да се навъртат около нас и решихме да си тръгваме. И каква гледка се разкри пред очите ни - в тесния пъб от едната страна седяха жени в различни възрасти, седнали, а срещу тях стояха мъжете. След като излязохме, приятелката ми, която учеше в Копенхаген, ми каза, че това са срещи за бързи свалки, провеждащи се всеки петък. Бях много учудена тогава, източно-европейската ми същност беше потресена от гледката Сега го намирам за нормално.

 21. 21 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Дневник нещо се повтарят. Преди няколко години пак аписаха за този род срещи.
  Защо обаче в статията никъде е написано какви са недостатъците на този метод, а те не са малко. Не случайно е казано, че бързата кучка слепи ги ражда. Това за мен е поредната модна гъзария, около която днес се шуми, а утре изобщо ще бъде забравена.

 22. 22 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#9] от "galinka_s":

  Галинке, това, че изглеждат добре не ти ли стига?...Това все пак е бърза среща с непознат, нали така?...

 23. 23 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво! Добра идея!
  (А мрънкачи винаги ще се намерят.)

  stog
 24. 24 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Мда, поредното проявление на властващата в последните десетина години идеология "бърз или мъртъв". Наслушах се на простотии тип "бързия изяжда бавния", "бързия е пръв, а първия взема всичко" и т.н. Добре, че поне са спестили, че трябва и да си арогантен.
  А всъщност историята, а и елементарната логика, показват че всичко трябва да се върши ... навреме. И с желание. Помислете колко време се е правила една катедрала и колко един мол. И колко бързо се забравят едното и другото. Заради тая идиотска бързаница, която пък предпоставя липса на много други неща, сега има не само финансова, ами и всякаква криза. Колко добри филма сте гледали в последните 5 години?

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 25. 25 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А иначе такъв тип срещи са подходящи за хора с много добра интуиция и изобщо бърза преценка за други хора. За останалите ще са само разочарование.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 26. 26 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тези срещи не се харесват не защото са кратки, а защото са планирани.
  Спонтанността (съдбата) е издигната в култ. Което е смешно предвид, че основните й пророци (холивудските режирсьори) планират до последния детайл "спонтанните" моменти във филмите.

 27. 27 Профил на The Jew
  The Jew
  Рейтинг: 1035 Весело

  Сега ще се нароят агенции и софтуер за бизнес-хайку,издателставата ще забълват бестселъри от сорта на "Да се представиш за 60 секунди","Да я убедиш с 20 (двадесет) думи да ти направи свирка!" или "Как за 5 секунди да различим девствен социопат от истински принц" и прочие,и пр.

  Trans penis mihi est!
 28. 28 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#27] от "The Jew":

  Брилиантни идеи...+++++

 29. 29 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vassco":
  Само преди няколко месеца в Капитал имаше поредица статии на същата тема, където един от собствениците откровено си призна, че бизнеса хич не върви. Та реклама си правят хората с надеждата да отлепят...

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 30. 30
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:21 на 29/04/2011 от неговия автор.

 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:21 на 29/04/2011 от неговия автор.

 32. 32 Профил на BezpariNE
  BezpariNE
  Рейтинг: 5 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK