Високо, високо, високо - "Импайър стейт билдинг" на 80 години

Високо, високо, високо - "Импайър стейт билдинг" на 80 години

© Associated Press"Импайър стейт билдинг" - едно от най-големите клишета за Ню Йорк, заедно с жълтите таксита, те кара да се чувстваш така, сякаш си бил и преди в този град, дори и да не си стъпвал там. Така Би Би Си описа една от емблемите на Голямата ябълка, от която се разкриват най-добрите гледки към града, по повод току що отминалия й рожден ден.


На 1 май "Импайър стейт билдинг" навърши 80 години. На тази дата, която в България се асоциира твърдо с Деня на труда - празник, чиито корени в крайна сметка също са в САЩ, през 1931 г. президентът Хувър с едно натискане на копчето запали светлините на небостъргача. Развръзката с бин Ладен преди дни заличи честванията на кръглата годишнина, но интересът към една от най-високите сгради в Ню Йорк, не секва току-така.


Наричаната свойски от американците И Eс Би (по първите букви на думите от името й) постройка е била удостоявана със званието "най-висока" в света през поне половината от 80-те си години. До легендарния 86-ти етаж, на който е разположена площадката за наблюдение на града, се изкачвате на 320 метра. Строежът е вървял стегнато - за малко повече от година или по един етаж на ден.
Младоженците харесват 86-я етаж за сватбени церемонии.

© Associated Press

Младоженците харесват 86-я етаж за сватбени церемонии.


В началото явно възторзите са били умерени, защото на градски жаргон билдингът е бил наричан empty - празен - просто никой не искал да се нанася там. Отнело е 2 десетилетия, докато небостъргачът започне да носи печалби.


За да го посетите днес, се изискват известни усилия. Главното е преодоляването на опашките. Помните ли сериала "Как се запознах с майка ви"? Както и героите му, които си изяснаваха отношенията в продължение на цял епизод в мрачен коридор в опит да се изкачат на върха, така и вас опашките ще дебнат на четири места - за билети, охрана, асансьор за нагоре и после - надолу.


Ето и няколко начина да ги избегнем, препоръчани от Би Би Си: отидете на мястото сутрин около 8 ч. - веднага след отварянето, или малко след полунощ - преди затварянето в 2 ч. Добро попадение би било евентуално и времето около обедната почивка. Друг вариант е да се обадите на 212-736-3100 и да попитате колко време горе-долу се чака в деня, в който сте на мястото. По-скъпата възможност е експресният билет - с 22 долара над обичайната цена, а компромисният вариант е билет през интернет, където оскъпяването е само с 2 долара. Основната цена е 19.29 долара, 13.78 за деца от 6 до 12 години, 17.45 долара за хора над 62 г.


Гледката от 102-я етаж си заслужава 15-те долара вповече, тя е точно толкова по-хубава, отколкото от 86-я етаж. (Тук отново се предлагат различни видове намаления за комбиниран или експресен билет). Асансьорът, водещ нагоре, се задвижва ръчно и измерва височината вече не в етажи, а във футове. Най-високата точка за наблюдение - на височина 381 метра, е затворена, въпреки че това не е било така по план. Първоначално там е трябвало да има спирка на ... презатлантически дирижабли, а на 86-тия етаж да се купуват билетите. Планът не е осъществен заради силните ветрове. Усещането отгоре обаче е малко като да гледаш Google earth... , се казва в репортажа на британската медия.


Изкачването на небостъргача отдавна се е превърнало в спортно състезание.

© Associated Press

Изкачването на небостъргача отдавна се е превърнало в спортно състезание.


По неофициални данни всеки ден в "Импайър стейт билдинг" някой посетител получава предложение за брак, а вече по официални - всяка година влюбени двойки пишат есе, за да получат правото да се оженят на 86-ия етаж. Други ентусиасти веднъж в годината се гонят кой пръв ще стигне до върха. Докато целият свят ги следи през екраните на телевизорите си, атлетите препускат, за да хвърлят първи поглед към нас отгоре.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Абе по-хубава гледката беше от WTC, тука е ниско ... но сега е единственото място ...
  ---
  "...просто никой не искал да се нанася там. Отнело е 2 десетилетия ..." Не че не са искали ами не са можели, щото е отворена в пика на Великата Депресия ... недвижимото имущество (офиси особено) по принцип носи печалби по-бавно, но за това е много дълготраино и стабилно, тъи като договорите за такива сгради и офиси в САЩ са с довършване по спецификации на наемателя и са минимум 10+ години, така че трябва да се смятат за целия период не от година на година ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 2. 2 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това е нещо, което е хубаво да се усети преди човек да си отиде. "Сиърс тауър" в Чикаго е по-висока и техния "Скайдек" е на по-високо място, но все пак е зад големи леко затъмнени стъкла и усещането не е като да те духа злобно вятъра на върха на Емпайър. Неповторимо усещане е.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 3. 3 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Весело

  Само да не си го снижат сега..имат опит в това

  freedom is another word for nothing else to lose
 4. 4 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Общоприетото наименование е "Емпайър Стейт ..."

 5. 5 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 675 Неутрално

  не е толкова трудно да се ходи там, който има път на там да не се притеснява- просто отиваш и толкова. Чакането не е повече от 20 мин, ходил съм доста пъти, някои пъти съм чакал 20-30 мин, някои 2-3. Зависи как ще случиш, а това е едно място, където си заслужава да се види както през деня, така и вечер като целият град свети.

 6. 6 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 934 Весело

  ее, много яко, добро начало на деня!

 7. 7 Профил на Flex Don
  Flex Don
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На Останкино беше по убаво.

 8. 8 Профил на slon_balon
  slon_balon
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Слаби ракии сте - аз там живея

  Съществуват хора, които са толкова бедни, че единственото, което притежават са пари
 9. 9 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Строежът е вървял стегнато - за малко повече от година или по един етаж на ден."

  Е значи е поне 400 етажа, а?

 10. 10 Профил на $ 100
  $ 100
  Рейтинг: 418 Неутрално

  някой може ли да ми каже колко века сме след САЩ, там 1931 са построили това чудо за 1 година, а тук за 1 година 3 етажна кооперацийка едва успяваме да построим.......

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Не е толкова красив като Крайслер билдинг, а гледката от Туин Тауърс бе вероятно по-впечатлява6та... Но въпреки това Импайър стейт билдинг си остава не6то особено... Символ на една епоха, когато Америка се въздига6е до "имперски статус", на една вяра и оптимизъм в бъде6тето.
  Това да строи6 по 1 етаж на ден по време на Голямата депресия - за това се искат качества, които ние българите дори някога да сме имали като че ли сме загубили отдавна...
  За хамериканците не знам, и те се промениха доста за 80 години...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#11] от "B52":

  Благодаря ти Господи, че я има, Америката!!!

  freedom is another word for nothing else to lose
 13. 13 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#11] от "B52":

  ...само в САЩ е умението да рискуваш, което нито в Европа нито някъде другаде го могат затова технологично, мащаб и по секи друг начин ги надминаваме, секи път ...

  Специално тази сграда не е символ на Бел Епок, изградена от гладна, отчаяна и готова на всичко работна ръка с която да можеш да си поравиш каквото си искаш, без каквато и да е мисъл за живот и сигурност ... за малцинството супер богати дето са се чудили къде да си дяват парите ... след тези строежи и ужаса на кризата, влизат регулациите в строителството в Ню Ъорк, по късно даначните ставки и регулациите за Уал Стриит, чиято отмяна предизвика сегашната криза ... има един готин филм по Хистори Чанел, точно как са построени с Краислер билдин и интервюта с хора които са работили на тях ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 14. 14 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanchoLA":

  съгласен съм с теб, само доуточняване- семената на сегашната криза започват да се посяват по време на Рейгън с неговите идеи за "свободен" пазар. По-точно, това е основанието за пред хората, за да могат компании на близки хора да се намърдат на удобни позиции. Иначе няма нищо общо със свободния пазар, но това е една друга тема, защото свободният пазар, поради фактът, че е една утопична теория, колкото и пълният контрол, се нуждае от определена степен регулация, за да има ефективност и полза за обществото. Но това, пак, е съвсем друга тема.

  По отношение на сградите в Ню Йорк - преди в Световния Търговски Център имаше музей на историята на сградите и строителството. Първият път не можех да повярвам, че повечето сгради в Downtown са строени 20те и 30те години, просто е невероятно като видиш какви сгради са и като видиш снимки от тогава и условията на строителството.

 15. 15 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Отлична гледка има и от върха на Рокфелеровия център (Top of the Rock). Гледката към Емпайър Стейт и към Крайслер спира дъха, особено след залез, когато хоризонтът блести с хиляди светлини.

 16. 16 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И едно уточнение към "Дневник"- empire не се произнася като "импайър"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK