На път: На гости на Оскар Шиндлер

На път: На гости на Оскар Шиндлер

© null, Associated PressВръщане 70 години назад – така накратко може да се опише музеят "Фабриката на Оскар Шиндлер" в полския град Краков. Получилият световна слава благодарение на филма на Стивън Спилбърг германец, спасил над 1000 евреи от краковското гето по време на Втората световна война, от миналата година получава поредното признание от жителите на града с откриването на музея.


Фабриката за емайлирани изделия Deutsche Emailwarenfabrik (DEF)е възстановена във вида си от 6 септември 1939 г., когато хитлеристите нахлуват в старата полска столица. Запазен е кабинетът на Шиндлер, а спасените животи символично са представени чрез хиляди емайлирани канчета, произведени тук по време на войната.


Музейната сбирка представя всекидневието на окупирания Краков – човек буквално се разхожда по павираните улици на Стария град и еврейския квартал Кажимеж, наднича при фотографа, ателието на когото старите жители все още помнят, хваща трамвая и през прозорците му се потапя в лабиринта на еврейското гето, става свидетел на уличен арест и попада в трудов лагер за неблагонадеждни. Вероятно тези образи са най-интересни за местните хора, които искат да се потопят във всекидневието на родителите си, може би и за онези посетители, чиито бащи и деди са оставили част от живота си на фронта. Филмът на Спилбърг доказа обаче, че историята на Шиндлер разколебава спокойствието и на незасегнатите от войната, затова вероятно и внушението на изложбата не е чак толкова еднопосочно.
Оскар Шиндлер пристигна в града с германската армия като агент на военното разузнаване. И инвестирал в производството след като собствениците – евреи, изпадат в несъстоятелност малко преди войната. Спасяването на евреите е станал опод прикритието на използването на работна ръка от трудовите лагери.


Непроменени до днес са портата на предприятието, фасадата на основната сграда на ул Липова 4 и двускатните покриви на производствените помещения. По щастливо стечение на обстоятелствата е запазен кабинетът на самия Шиндлер в административната сграда.


От 2005 г. парцелът е собственост на общината, която решава освен музея на Шиндлер да открие в съседство и Музей на съвременното изкуство. Проектът е поверен на италианското архитектурно бюро Клаудио Нарди, а лентата се очаква да бъзе прерязана тези дни.


Всеки понеделник музеят приема посетители безплатно, но работи само между 10 и 14 ч. В останалите дни той работи до 18 ч, а билетите са 15 злоти (7.50 лв.) и 13 злоти (6.50 лв) за деца до 10 г. и пенсионери.


Какво още може да се види в Краков


Замъкът Вавел в старата полска столица. <br />

© Associated Press

Замъкът Вавел в старата полска столица.


Старата столица на Полша наистина си заслужава да бъде посетена не само за ден. Освен Кралския замък Вавел (където в криптата на полските крале покой намериха и загиналият в самолетна катастрофа президент Лех Качински и неговата съпруга) Старият град и откритите през миналата година за посетители подземия, Мариацката църква от 14 век.


Стените на старата крепост и Флорианската порта, Францисканската църква, където е служил бъдещият папа Йоан Павел Втори със забележителните витражи, дело на Станислав Виспянски, сградите на Ягелонския университет , открит през 1364 г.
И не на последно място – старият еврейски град Кажимеж ( сега квартал, веднага след Вавел) и солните мини Величка, на 10 км от града.


Градът е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО още от 1978 г., а през 2000 г. Съветът на Европа го обяви за Културна столица на континента.


От началото на май по Висла се движи и корабче, с което може да се направи романтична разходка за 8 злоти (4 лв.). То пътува и до Тинец с над 1000-годишното бенедиктинско абатство, само за 45 злоти (22.50 лв.) за отиване и връщане.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 2. 2 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Красив град, преизпълнен с история, но когато за последен път бях там, още не знаех за Шиндлер. Непременно бих видял фабриката на този женкар, далавераджия, бонвиван и мошеник, който във времена на масови психози запазва нормалността си и това го прави спасител на хора.

 3. 3 Профил на Дива селянка2
  Дива селянка2
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ardafon":

  Богат и влиятелен бизнесмен в началото на войната, в края й той остава кръгъл бедняк, тъй като изхарчва цялото си състояние, за да спаси "Шиндлеровите евреи" от газовата камера. Стига дори дотам да живее от помощи, изплащани му от еврейски организации.

 4. 4 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lunna sonata":

  Така е, започва от желанието да печели, а в края на войната мисълта му е само как да спаси повече от хората си. Но фалита му не е само заради спасяването на евреите. Следвоенните му начинания се провалят, оказва се, че е бил способен да прави пари само в корумпираното военно време. В самата книга той не е идеализиран. Неговата виталност, себичност и авантюризъм сякаш са съпротивителните му сили срещу униформеността на времето.

 5. 5 Профил на erez11
  erez11
  Рейтинг: 506 Неутрално

  погребан в йерусалим, кофина е носен на ръце от евреи от централната част на стария град до погребалната зона.

 6. 6 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#4] от "4ardafon":

  Важното е, че спасява хората. Някой като се хвърли да спаси удавник и става герой. А тоя Оскар е спасил 1000.

  Тия градове в Европа, дето имат запазени средновековни квартали, са много красиви. Трябва да се пазят като музеи на открито.

  Дудо ви обича!
 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#5] от "erez11":

  Тоя в кофа ли са го погребали?

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#7] от "Lunna sonata":

  Не бе, става дума за лични качества. Кой е смел и кой рискува всичко. По време на война изпъкват стахливците и смелчаците.

  Дудо ви обича!
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 11. 11
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 12. 12 Профил на 4ardafon
  4ardafon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#6] от "dudo":

  Разбира се, това е най-важното. Но интересното е кое прави един човек резистентен за идеологията, устойчив на масовата омраза и предразсъдъци, кое го кара да рискува живота си заради другите. Интересно е какъв тип хора са тези, които не играят ентусиазирано или примирено ролята си на палачи/жертви, а надхитрят системата.

  Имаше един полски филм по истински случай - веднага след войната демобилизиран фронтови лекар, тарикат, който срещу пари освобождава много хора с измислени диагнози, се завръща при разрушения си дом във Варшава, случайно се намесва в един ресторант и укротява развилнели се пияни руски офицери, като ги заплашва, че ще звънне на Берия, майка го моли да спаси арестувания й син и този полски Робин Худ започва да спасява поляци и да озаптява съветски военни, като се представя за заместник-министър на вътрешните работи.

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#12] от "4ardafon":
  Вероятно това,че мисли със собствената си глава,а не следва вожда и тълпата.

 14. 14 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#7] от "Lunna sonata":
  -----------------
  ние самите нас не можем да спасим - вече 68 год сме в робство........спасили сме били 50 000 евреи.....глупости
  не искам да съм евреин ,който да бъде спасяван от българи..

  тези 50 000 са спасени по съвсем други канали и дори самите евреи накрая признаха истината и построиха в Яд Вашем бюст/паметник на истинския спасител....редом с Димитър Пешев,Патриарха и пр.набедени за спасители .....

  прости хора НЕ спасяват-самите ТЕ имат нужда от спасител......и то има, дал Господ спасители:

  първо беше за Петилетка ще направим това,което други народи при други условия са направили да десетилетия...,после за 800 дни ни спасиха,после за първите шест месеца от началото на мандата.................усещаш ли топките на спасителя ни отзад , понякога е приятно да те спасяват, но само за жените , за нас е .......кофти тръпката

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:35 на 10/05/2011 от неговия автор.

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 18. 18 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#15] от "Lunna sonata":

  --------------------
  население,което не може да се спаси от кашкавал по 13.00 лв/кг и бензин по 2.50 лв не може да спаси никого
  ----------
  колкото спасителят до евреите.........Той е последен в Яд Вашем - под фактическа юрисдикция на Хитлер да спасяваш негови врагове ????
  почти както ако Сталин е имал врагове в БГ - ние-БГ робите да ги спасим ????
  усещаш ли абсурда???
  --------
  ТЪРСИ и чети повече , но НЕ официално произведената за ЛАПНИШАРАНИТЕ история а онази -обективната .....,за която почти не се знае
  -----------
  никъде никога и при никакви обстоятелства простият народ не може да бъде спасител - простият народ става само за поробване

 19. 19
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 20. 20 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#17] от "Lunna sonata":
  -----------
  след този въпрос вече всичко е ясно , ...бъди ощастливена

 21. 21
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 22. 22 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lunna sonata":
  -------
  за да съм ти достоен опонент , ще си сменя ника с "малка лунна чалга"

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:57 на 10/05/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на soljafcraist
  soljafcraist
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Бря! Още никой не е измучал че Холокоста е измислица и Шиндлер просто не се е налагало никого да спасява?! Да нямате цензура бе "Дневник"?

  Тиквоча и Цвинокио говорят тъпотии, подслушват и фалшифицират бюлетини, но спряха Белене ! А в близките поне 20 години, няма да има нищо по-важно от този факт!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK