Природните чудеса, които е добре да видите, преди да изчезнат

Екоактивисти изписаха с телата си "Краят?" през ноември миналата година на остров край Белиз, за да обърнат внимание към съдбата на кораловия риф в района

Екоактивисти изписаха с телата си "Краят?" през ноември миналата година на остров край Белиз, за да обърнат внимание към съдбата на кораловия риф в районаСред природните чудеса на света има такива, които е добре да видите по-скоро, защото след няколко години може и да изчезнат. Това се казва в материал на сайта Budget Travel, публикуван на страницата на CNN.


На първо място сред изчезващите забележителности, е поставен Белизкият бариерен риф, който се простира в продължение на над 1100 километра между бреговете на Мексико и Хондурас. Според еколозите от 1998 година насам коралите по него са намалели наполовина. Причините за това са глобалното затопляне, замърсяването на водите с отрови от земеделието и огромната вълна туристи.


Шест държави изсичат дърветата край река Конго
Друга застрашена от изчезване природна забележителност е гората по протежението на река Конго. Това е втората по големина джунгла в света, след амазонската.

В материала се посочва още, че строителството на язовира "Трите клисури" може да съсипе екосистемата на река Яндзъ в Китай, така че и това място е препоръчително да се посети възможно най-скоро

В материала се посочва още, че строителството на язовира "Трите клисури" може да съсипе екосистемата на река Яндзъ в Китай, така че и това място е препоръчително да се посети възможно най-скоро


Проучванията на ООН обаче сочат, че до 2040 година 2/3 от дърветата и уникалните растителни видове в нея ще изчезнат, ако не се вземат по-ефективни мерки за тяхната защита. Проблемът е, че джунглата се простира на 10 милиона акра на територията на шест държави, който извършват в гората минно дело, незаконна сеч, завладяват нови и нови терени за земеделие, като за капак в нея се водят и партизански войни.
Прокарването на пътища сред гъстата растителност пък нарушава естествената среда на редица ценни животински видове като планинските горили, слонове и т.н.


Мъртво море се изпарява
Мъртво море също е на път да изчезне, се казва още в материала. През последните четири десетилетия неговият обем е намалял с 1/3, като нивото на водата е спаднало с 24 метра. Така редица морски курорти и ресторанти, които са се намирали на самия бряг, вече са на близо миля (1.61 км) от водата.

Снимка на Мъртво море направена от совалката Индевър през 2009 година

Снимка на Мъртво море направена от совалката Индевър през 2009 година


Река Йордан е единственият източник, който снабдява с вода Мъртво море, но от нея черпят редица държави, като до водоемът достигат малки количества вода. Същевременно то се изпарява, а част от него се пресушава от козметични компании, за да използват за своите нужди полезните соли. Според анализите, ако не се вземат мерки, Мъртво море може да изчезне до 50 години.


Националният парк "Евърглейдс" във Флорида също страда сериозно от човешката дейност. За 110 години мочурището, от което черпят вода околните градове, е намалило размерът си на половина. Ако това продължи и този природен феномен ще изчезне, което поставя под въпрос оцеляването на уникални животински видове като пантери, алигатори, костенурки и блатни птици.


Мадагаскар се обезлесява
Четвъртият по големина остров в света - Мадагаскар е заплашен от обезлесяване. Ако не се вземат мерки до 35 години на него няма да остане и едно дърво. Според еколозите, ако преди 35 години местата с буйна растителност се е простирала на 120 000 квадратни мили, то сега тя присъства на едва 20 000. Заедно с дърветата ще изчезнат и живеещите в тях животински видове, сред които 20 вида лемури.


И Малдивите са заплашени


Снимка на един от многото малдивски острови, които могат да изчезнат под водата, ако повишаването на нивото на световния океан продължи

Снимка на един от многото малдивски острови, които могат да изчезнат под водата, ако повишаването на нивото на световния океан продължи

Покачващото се ниво на световния океан заплашва да скрие завинаги и Малдивските острови. Те са общо 1190 и са разпръснати из целия Индийски океан. Населените острови са около 200, като през 2008 година президентът на държавата обяви, че правителството започва да купува земя от съседните страни, включително и Индия, където да засели хората, чиито домове ще бъдат залети.


Горите в Тахуаману се превръщат в мебели
Страстта към махагоновите мебели пък застрашава от изчезване дъждовните гори в провинция Тахуаману на перуанската област Мадре де Диос. Проблемът е, че в този район са останали последните стари дървета, от които се добива ценният материал.


Официално сечта е забранена, но при положение, че от едно дърво се правят мебели с цена около 1 млн. долара, незаконната сеч процъфтява. Незаконният дърводобив е свързан и с изграждането на пътища, което позволява в гората да навлизат ловци и земеделци, които допълнително изтласкват местните хора и вредят на деликатната екосистема.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1024 Гневно

  Старите хора са го казали-Човек,каквото сам си причини, няма кой друг да му го направи.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 2. 2 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 442 Неутрално

  У нас е подобно Бетонджиите правят хотели а природолюбителите доунищожават останалато с катуните си

 3. 3 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Ужасни сме!

  rock n' roll is king!
 4. 4 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  А ПЛАНЕТАТА И ПРИРОДАТА ДОРИ И ДА СЕ ПРОМЕНЯТ И ТО ДА Е СВЪРЗАНО НЕПРЕМЕННО И С ХОРАТА И ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ, ТЕ СА ТОЛКОВА ОТ СКОРО НА НЕЯ, ЧЕ ТЯ НЯМА И ДА ЗАБЕЛЕЖИ ИЗЧЕЗВАНЕТО ИМ...

 5. 5 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не казвам, че ние, хората, не променяме околната среда, но през милионите години развитие нашата планета е претърпяла доста катаклизми, климатът се е променял драстично и без нашата намеса. Цели континенти са се променяли, не може да очакваме, че някакви си острови ще останат вечни.
  Виж, това за изсичането на горите е сериозен проблем.

 6. 6 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#5] от "еморето":

  Проблемът е само наш, но не и на Природата, тя е унищожавала и по-големи количества материя и жива и не жива...

 7. 7 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Забравили са в списъка да добавят накрая и България след 50 години - обрасла джунгла, погълнала селата и по-малките градове, в която се бият за плячка животни и цигани.
  .
  Аз имам своите виждания за реда в природата, но когато реша да ги споделя, се чувствам като бръмбар, който излага мнението си за Млечния път (Артър Конан Дойл).
  .

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 8. 8 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "о. Павел":

  Абе стига с тоя негативизъм във всеки твой коментар бе човек! Дай го по-ведро поне един ден!

 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:27 на 12/05/2011 от неговия автор.

 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ново чудо у нас ще се появи,
  ако Бат Бойко БГ оглави!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на sicko
  sicko
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ако една от причините за изчезването е огромната вълна турсити, заглавието е абсурдно.

 12. 12 Профил на hristaki
  hristaki
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Лакомията на едни и безхаберието на други е причина за всичко това.Такава е жестоката истина

 13. 13 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Братя Уашовски май излязоха по-проницателни в класическата си антиутопия, отколкото би ни харесало:

  Agent Smith: I'd like to share a revelation that I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You're a plague and we are the cure.
  http://www.imdb.com/title/tt0133093/quotes

 14. 14 Профил на green
  green
  Рейтинг: 442 Весело

  Изчезват само гори и сладководни басейни.
  Я вижте как се разрастват пустинните райони.
  Нови чудеса ни чакат.

 15. 15 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Шест държави изсичат дърветата край река Конго."

  КОИ ДЪРЖАВИ? Куба и "Раша", ли?

  "Горите в Тахуаману се превръщат в мебели"

  Кой ги превръща в мебели?

  Аз знам много малко.
 16. 16 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Пълна трагедия. И всичко това от"венеца на природата" и "господарят" на планетата! Пък даже и с претенциите да покорява Космоса.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 17. 17 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#1] от "ambrozia":

  Проблемът е, че всъщност щетите ги правят (правим) хората от "Първия свят" със своето безсмислено свръхпотребление, с безотговорната и невъзможна за поддържане експлоатация на природни ресурси, с немарливото и обикновено съзнателно унищожително третиране на отпадъците, с разхищението на енергия, с нейното производство по рисковани и/или пагубни методи, с установената икономическа и бизнес практика в БВП/фирмените отчети да не присъстват по абсолютно никакъв начин последствията (моментни и дългосрочни) на извъшената (или неизвършената) дейност върху околната среда (на бизнес език, "екстерналии" и т.н., и т.н. Нашето т.нар. "икономическо развитие" идва с висока цена, която засега я плащат предимно бедните (т.е. най-невинните) страни, където отровените земи, изчерпаните рибни популации, унищожените екосистеми (всичко това дело на западни фирми) дават все по-малко възможности за оцеляване. Но ние съвсем не сме недосегаеми, както много болезнено ще установим ако не се вразумим, при това скоро.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 18. 18 Профил на alexpp
  alexpp
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Няма страшно! Природата пак ще се възстанови ... след като изчезнем като вид ...

 19. 19 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До № 8
  Единственото място, където оптимистът процъфтява е лудницата (Хавелок Елис).
  .
  История на Ирак -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 20. 20 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Всичко е следствие на новия лозунг на богатите държави: ЧАСТНА ПЕЧАЛБА - ОБЩЕСТВЕНИ ЗАГУБИ.

 21. 21 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#18] от "alexpp":

  И аз така си мисля.
  И се чудя , до кога ли ще ни трае? Да не стане късно.

  Представям си момента ,когато Земята ще се се разтресе / както мокро куче изтърсва козината си/ и ние малки и жалки ще се разхвърчим в безкрая, като капчици вода!

 22. 22 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Снимайте и няколко Българи ,които са на път да из4езнат .....................

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 23. 23 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  И сега !? Призовавате ни да помогнем за по бързот постигане на "успеха" на човешкия род ли?

  "Според еколозите от 1998 година насам коралите по него са намалели наполовина. Причините за това са глобалното затопляне, замърсяването на водите с отрови от земеделието и огромната вълна туристи."
  А всъщност много се величаем.. просто ще се самоунищожим и нищо кой знае какво във всемирен мащаб няма да се случи.Явно страста към смърта ,която ни е заложена като индивиди е и колективна, като проявление.

 24. 24 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#21] от "Да бе да":

  Не мисля, че евентуалният край на човешкия вид би бил толкова поетичен и безболезен. По-скоро би се стигнало до все повече въоръжени конфликти на всевъзможни нива за все по-недостатъчните ресурси, били те питейна вода, незамърсена земя, енергия или въздух. До масова смърт от глад и болести, до кланета. Дано съм лош пророк, де! Може пък и да ни дойде колективният акъл в главата, преди да е станало твърде късно.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:05 на 12/05/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#6] от "renegat":

  Как природата може да унищожи жива и нежива материя?
  Природата се състои от жива и нежива материя, едно на ръка, а второто е, че природата се намира в баланс винаги.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 27. 27 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Статистиката показва, че всеки 800,000 години оста на Земята се измества. Сега сме само на 400,000 години от последното изместване на оста и Земята вече клони към НОВА СВЕТОВНА КАТАСТРОФА, при която живота на Земята няма да бъде същия. Масовия риболов също е причина за изчезване на коралите и рязкото нарушение на флората и фауната на водите.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 28. 28 Профил на demiurge
  demiurge
  Рейтинг: 388 Неутрално
 29. 29 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да, странно заглавие. Скоро се разхождах на едно място с много боклук, част от който вече абсорбиран от природата. Беше много интересно, като картинка от апокалиптичен филм...

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 30. 30 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Много разстройващо! Това сечене на гори и изчезване на животни. Искам световен закон за тероризъм срещу Природата и Земята! Ей, държавните глави, чувате ли!

  Дудо ви обича!
 31. 31 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#26] от "пиленце":

  Естествено е, че мислите за природата ни са пречупени през човешките разбирания за унищожение и раждане, а те са несъвместими с възможностите на разума ни да побере нивото и рамките на мащабноста на този "баланс" и какво представлява той, в крайна сметка. Би трябвало да се използват заедно изразите...природата се намира "в един вечен и безграничен баланс"...

 32. 32 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  До коментар [#31] от "renegat":


  Саморегулацията на природата обаче, не би трябвало да ни подтиква към безотговорно отношение към нея. То и статията затова е написана.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  въобще не можете да ме впечатлите, след като прочетох статия за потъващите населени острови-държави.

  ето един пример: http://news.ibox.bg/news/id_50815494

 34. 34 Профил на Evgeni Lazarov Kaev
  Evgeni Lazarov Kaev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Това,което човек сам си направи,никой и нищо не може да му го направи....

  evgeni47
 35. 35 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#18] от "alexpp":

  ако съдим по марс, надали

 36. 36 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#32] от "пиленце":

  ТЯ - Природата не се интересува от нашите или от каквито и да било оговорности, те са си чисто наша форма на отношение към самите нас, а не към НЕЯ. ТЯ може да приеме всичко както и да отхвърли всичко.

  Всякъкви релации с НЕЯ са си само наша човешка работа, като на едно кратко временно явление в поредицата от безконечният пъзъл на структурирането на реалностите и, а не на някъкво хаотично подчинение и неясни човешки представи и самовнушени разбирания за НЕЯ.

 37. 37 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Сложноста и отношението ни към Природата и материалният свят би трябвало да се разбира от гледната точка на - Биондивиди, които са вечни пленници на гравитацията на планетата. До ресурсното и изчерпване, което би довело и до невъзможност от разделянето и от човешкият род, когато усливията тук станат невъзможни за обитаване.

  Поради огромната си чуствителност към температурни колебания и прецизни и точни параметри на съществуване хората са много зависими от условията, в които могат да живеят.

  Та от там и цялата тревога. Но страхът идва чак когато опасноста е неизбежно и невъзвратимо близо. Така и спасението става невъзможно, но не и неизбежно. Но рисковете нарастват пропрционално в порядъка взаимнозависима и многопосочна аритметична прогресия.

  Все още живеем така, сякаш всеки момент може да напуснем, но това не е верно. И най-важното е, че е неосъзнато.

 38. 38 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ако искате да видите ужаса, който глупавата политика причинява напишете в Google "Аралско море" и ще видите какво направиха руснаците с едно красиво море

 39. 39 Профил на miki_cool
  miki_cool
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма нищо по-силно от природата, тя винаги си намира начин да продължи да съществува и се приспособява към всякакви условия. Ние хората не можем да я унищожим. Равновесието все някога ще се въстановяви и не мисля, че трябва да се притесняваме за това.

 40. 40 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#24] от "WOI":

  добра нощ!
  Моето предположение за края ни, като разумна и загубила разума си - човешка раса ,не е поетично , а по-скоро оптимистично! Колкото по- бързо толкоз по-безболезнено!
  Но се надявам , както ти казваш "дано да ни дойде акъла в главата" -всеобщата емпатия ,да спаси нас, защото съм сигурна Земята ни обича

 41. 41 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#8] от "dmarev":

  Той си е такъв! Играе го на герой от Чехов или нещо подобно! Мисли си, че черногледството и меланхолията го правят да изглежда по одухотворен!
  Остави го!
  Кафеджийски интелигент от Руски произход!
  Та те Руснаците влагат точно това в определението
  "Интелигент"! Но в саркастичния смисъл.

  Хитростта пречи на мисълта!
 42. 42 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Човеството в своята дейност е като рак. Агресивно унищожава тялото приемник

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK