На път: Нискобюджетно до края на света"На път" е рубриката на "Дневник.бг" за хората, които обичат и мечтаят да пътуват. Искаме да сме полезни с информация за нови маршрути, за възможностите да уредим пътуването си, за забавления и атракции, които си заслужава да бъдат видени. Ще търсим хора с опит за полезни съвети по организацията на пътуването и интересните места извън рекламните дипляни."


Уморени сте, писнало ви е и като цяло искате да отидете на края на света? Напълно възможно е - това място съществува, изглежда...ще видите как:) и при това нито е толкова далече, нито толкова скъпо колкото може би бихте си помислили. А отгоре на всичкото – има нискобюджетни полети до там!


Ето какво включва пътешествието след като сте си уредили известен брой дни отпуск – не по-малко от 7. Купувате си билет за нискобюджетен полет от София за Милано. Въпреки световната слава на града - там няма кой знае какво да ви задържи повече от 2 дни. Посещението започва от красивата по дефиниция катедрала/Дуомо ди Милано/ в сърцето на оперната Мека. Направете си снимки от всички страни, изпийте едно късо италианско кафе на стол в заведението на самия площад//Пиаца дел Дуомо/ – с гледка директно към храма. Следва хранене на гълъбите наоколо и традиционната снимка в тази клиширана италианска ситуация/и въпреки това много приятнаJ/. Минути по-късно сте извадени от тази романтика от повиците за бакшиш, безцеремонно отправени ви от смуглите продавачи на храна за гълъби. Те се мръщят и дълбоко възмутено протестират на намерението ви да пуснете железни евра – не центове – в ръцете им. На тази възможност те противопоставят наличните хартиени банкноти в портфейла си. В никакъв случай не се поддавайте на тази инсинуация. Просто им дайте 1-2 евро.

На път: Нискобюджетно до края на света
Тръгнете през "тунела"-произведение на изкуството, който свързва централния площад и води право в "Ла скала". Не си мислете, че сте се объркали. Да, именно тази скучна и невзрачна сграда пред вас е оперното сърце на света. Отвътре обаче няма да ви разорачарова! Само дето не разрешават снимки, освен ако не издебнете охраната в гръб, за да си откраднете няколко безсветкавични кадъра.


На път: Нискобюджетно до края на света


Вечерта естествено трябва да върви към своя край през пазара за сирена, салами и домашни сладкиши наблизо. И да свърши там, където се предлагат всякакви ароматни италиански тестени ухаещи изделия, подкрепени с още по-галещо сетивата вино.


Ден втори започва с шляене по улиците, което през уикенд е напълно възможно да ви отведе до някой уличен пазар каквито има във всеки уважаващ себе си съвременен град. Там се продават  закачалки за дрехи от младостта на баба ви, графики на незнайни художници на уютно селска тематика/пъстри петли, коне с размети гриви и т. н./, нарочно олющени шкафчета за обувки, покривка за маса на патици, музикални плочи, които много искате да си купите без да е ясно на какво ще ги пуснете. Сандъци от старо време и стара брошка на някогашна градска дама. Покрай цялата тази експозиция естествено се промъкват  сергии с дрехи и обувки със съмнително качество, захарен памук и шумни приспособления, за да се забавляват децата. Неусетно пак е станало време за обяд и кафе.


На път: Нискобюджетно до края на света

© Татяна Димитрова


След това може да се окаже, че вече бързате за "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. Но това само в случай, че вече държите билета за посещение, който сте купили онлайн поне месец в аванс. 
Историята не помни изключения от това правило.  И бъдете навреме. За целта е много важно да научите името на обекта на италиански, иначе местните не разбират, а именно "Сенаколо Винчиано". За снимки вътре - забравете, имате точно 15 минути с местен гид и нито секунда насаме с петвековното изображение, за да може да бъде опазено при подходящи за дълго оцеляване влажност и температура. 


Е, вече, нищо не ви задържа тук – тръгвайте пак към съответното летище/две са международните край Милано/. От там взимате следващия ви нискобюджетен полет с крайна точка – Лисабон. Това вече е друга история - един от най-вълнуващите вълнуващи градове на света. И с месеци да останете и да се шляете по тесните, стръмни и шарени улици – пак няма да ви омръзне. Непременно ако можете НЕ отсядайте в хотел, а в стара къща в някой от историческите квартали - "Алфама" или "Морариа" или пък "Байру Алту". Пригответе се с багажа си да се качвате по тясно стълбище, което имате чувството, че свършва някъде чак в небесата. А всъщност ви води до втория етаж. После може да се наложи рязко да завиете по друго стъпала вдясно и пак нагоре. Не пропускайте да разгледате керамичните изрисувани плочки на стените покрай вас  – запазена марка за архитектурата и дизайна на града. Можете и по стените на къщите отвън да ги видите. Това са така наречените азулейжуш. Ако се поинтересувате малко повече – чрез тях ще разберете за африканско-арабския привкус в местната култура и архитектура.


На път: Нискобюджетно до края на света

Най-сетне стъпалата свършват. Стигате на покрива. Там не е таванското помещение, а тераса. Точно под звездите и скалите, от които някак естествено  изникват къщите на горната /буквално/ улица. Там насред развени от топлия вятър разноцветни чаршафи, под португалското небе можете да се отдадете на дегустация на местните незабравими вина и да споделяте пътешественически изживявания из града с други обитатели на къщата. Обект на отделна дискусия е цената от 1 евро за бутилка вино, на каквато можете да попаднете в супермаркета. То конкретно не е от най-качествените, но както правилно отбелязва жител на дъждовна Великобритания – на Острова само стъклената бутилка струва повече.
На път: Нискобюджетно до края на света


За цял ден, че и за два е пътешествието с трамвай номер 28 – тръгва от "Морариа" и буквално има опашка за него – в конкуренция сте и с местните, които се опитват да се вредят в кварталния си транспорт. Вашата конкретно цел е да седнете на първата седалка до прозореца зад ватмана. От там можете напълно да изживеете вятъра в косите докато трамваят се носи с бясна скорост на стръмните, тесни улички. Толкова тесни, че на места има само едни релси и разминаването е след изчакване. В тези моменти можете да протегнете ръка на възрастния човек от близкия балкон, излязъл да изпуши цигара между провесеното пране. Слизането по трасето и повторното качване е задължително - за снимки над покривите на накацалите къщи по склона, който слиза до река Тежу. Но сядане в емблематичния трамвай след като веднъж сте освободили седалката - няма.

На път: Нискобюджетно до края на света


Непременно като видите квартално кафене, което пази интериора си от 60-те години на миналия век - нахлуйте вътре. Там клиентелата не е туристическа и това още повече помага на автентичността на ситуацията. Възрастният продавач зад щанда друг език освен португалски не говори. Затова е много важно поръчката ви за кафе да е съпроводена с типичния за Лисабон сметанов сладкиш или иначе казано – "пащел дъ натъ". В тестената кошничка, пълна с уникален сметанов крем, можете да откриете много повече от сладкиш. Силно възможен страничен ефект е пристрастяването!

На път: Нискобюджетно до края на света


Важна особеност тук е, че консумацията на масите пред заведението, оскъпява поръчката с около 10-20%. Дали заради кризата тук или друго – но целта на заетите в свързания с туризма бранш е да вземе пари за всичко. Както самоиронизира местен човек "Тук не плащате само за дишането!" В този смисъл много внимавайте със заведенията за традиционна музика – фаду. Всички те са отново в "Морариа". Трябва ви резервация от предния ден и ако отидете по-рано от 23 часа е задължително да вечеряте неща, които струват доста скъпо и да пиете вино от типа "за туристи". Тук се изпълнява традиционно фаду, което е дълбоко свързано с историята на страната и не звучи толкова модерно колкото ще го чуете от Сара Тавареш или Мариза. 

На път: Нискобюджетно до края на света


Забравихме обаче, че сме тръгнали до края на света. До него се стига от централната гара в Лисабон с влак за около час. Горе-долу по това време се слиза в Синтра. За да се обиколят местните архитектурни красоти под формата на замъци - сред които и един на Кобургите - трябват няколко дни и по възможност кола под наем, защото опашките за транспорт са неизбежни дори и много извън най-активния сезон за туризъм. Има съкратени маршрути за бързащи и може да не влизате в замъците, ако съвсем няма време.

На път: Нискобюджетно до края на света


Жертвата обаче си заслужава  - нарича се Кабо да Рока. Това е краят на света. Най-западната точка на Европа. Отвъд нея изглежда няма нищо. Само океан и пътеката, по която слънцето потъва в Атлантика в късния следобед.  Стръмни и остри скали се спускат към турско синята шир и ви подлъгват, че можете съвсем долу да стигнете. Дъхът ви е спрял от гледката, не можете да спрете да снимате от този или онзи тесен камък зад безопасната бариера.  Място, което може часове да  не ви "пуска" да си отидете, достойно, за да се обясните в любов, да решите, че можете да летите или бог знае какво.  


На път: Нискобюджетно до края на света

Накратко - не може да се опише!
На път: Нискобюджетно до края на света


Трябва непременно да се види и изживее. Дават и дипломи - като за края на света доста евтини - 5 или 10 евро. 

На път: Нискобюджетно до края на света


Това е. 

На път: Нискобюджетно до края на света


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 878 Весело
 2. 2 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Свежо пътеписче, но емоцията Португалия малко ми бяга. Е, освен виното и прекрасния изглед "края на света". Все пак, може би ще опитаме. Благодаря.

 3. 3 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Към авторката ,мисля че най-западната часта на Европа се намира в Галися, Испания и селото се казва Fisterra(Fin de tierra).Малко опознаване на географията ще е от полза за всички .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fisterra.

 4. 4 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 225 Неутрално

  страхотна статия, продължавайте в същия дух

 5. 5 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Благодаря за репортажа! Благодарение на вас и аз видях тази красота,която едвали някога ще видя на живо.

 6. 6 Профил на cruisebg
  cruisebg
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Ето едно мнение от човек бил на много и различни краища на света: Тези краища обикновено са много далеч от Европа. Милано и Лисабон вече са като Пловдив и Варна и с подобни маршрути не могат да се впечатлят пътуващите от България Пожелавам на всички един ден да преоткрият света отвъд Европа.

 7. 7 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Весело

  Браво Татянче ,браво Димитрова!! Пътеписа е завладяващ и свеж ,буквално те потапя в атмосферата ,без досадни детайли и гарниран с закачливо чувство за хумор....Много ,много добре написан .Направи ми деня..

 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Въпреки световната слава на града - там няма кой знае какво да ви задържи повече от 2 дни.

  .... е мааалко се поизхвърляме май а?

 9. 9 Профил на Любомир
  Любомир
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Много добра статия
  До Кабо да Рока не съм ходил, но съм имал щастието да посетя Лисабон. Страшно приятно място. Бях в края на септември и началото на октомври, времето беше уникално, а на третия ден някак ти се струва и че е спряло. По някакъв начин атмосферата леко напомня за центъра на София в топъл летен неделен ден - лежерно е. Като алтернатива на Кабо да Рока мога да препоръчам Каш каиш - морски курорт на около час от Лисабон.

 10. 10 Профил на linxlinn
  linxlinn
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":
  Извинявай, ти знаеш ли английски като слагаш линк на английски? Fisterra (Spanish: Finisterre) is a municipality in the province of A Coruña... In fact, it is one of the most westerly points of land in continental Europe (Cabo da Roca in Portugal is the most western piece of land in Continental Europe). Ако имаш нужда от превод- Фистера е една от най-западните точки на континетална Европа (Кабо да Рока в Португалия е най-западното парче земя от континентална Европа).
  Иначе много приятна статия с много хубави снимки. Браво!

 11. 11 Профил на irisit
  irisit
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да допълним, че Португалия има и други доста интересни места и факти... като например, че един от най-старите университети на Европа се намира там.....и т.н. и т.н....

 12. 12 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Мен ми се иска с велосипед.

  Отделете време навреме.
 13. 13 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":

  бъркаш, кабо да рока е най–западната точка, но краят на света е Cabo St. Vinzenz, наречен още Finis Terrae (краят на земята). А такъв край на света има и в Испания, Cabo de Finisterre.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 14. 14 Профил на Лора Рахнева
  Лора Рахнева
  Рейтинг: 1095 Весело

  Ние вече го пробвахме този вариант, само че през Мадрид ;о)

  Радвам се на тази рубрика !

  Prepare for complications.
 15. 15 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Мерси. Предпочитам Камен бряг :-Р

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 16. 16 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Пу, елате в Ивайловград-по накрая на света от него няма

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Емблематично за Лисабон е Белемската кула.
  Учудвам се че липсва от пътеписа, но както и авторката сама каза - и месец да стоиш има какво да правиш и какво да видиш.
  Предполагам пътуването не го пишат с какво е за да не правят реклама.
  Аз бих заменил Милано с Мадрид - с уизеър, а от там до Лисабон с изиджет или райънеър. Последните имат полети само до Порто мисля, което не е близко по наши стандарти до Лисабон.
  Милано е космополитен град с много напреднала и сложна инфраструктура и от там разнообразен обществен транспорт и човек трябва предварително да проучи добре придвижването си из града.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Забравих да кажа едно голямо благодаря за това малко бижу което представлява тая статия.
  Респект, супер е написана, нивото и е много много високо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Що, бе пичове? Що минуси? К'во не ви харесва? Я погледнете тук:

  http://www.information-bg.com/bulgaria/view.php?id=25

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 20. 20 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Любопитно
 21. 21 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Краят на Европа" не е точно същото като "краят на света"... Очаквах да ми кажат как да стигна нискобюджетно до Антарктида.

  http://ide.li/
 22. 22 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Португалия като края на света?! Платена реклама - ОК, ама нужно ли е чак да се подменя значението на думите?
  Туристическите клишета даже нема ги коментирам...
  Хм, уж си редактирах коментара, пък то пак негативно излезе... ма подозирам, че грешката не е у нашийот телевизор...

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 23. 23 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1165 Любопитно

  Хубаво и вълнуващо,но,ако питате мене Краят на света е ПАТАГОНИЯ...Tierra de Fuego /Огнена земя/ и Ushuaia.....Най-южната ПОСТОЯННО населена точка на ПЛАНЕТАТА....!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 24. 24 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#23] от "yu22":

  дотам за съжаление не съм намерил евтин вариант...

 25. 25 Профил на cheto
  cheto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имал съм щастието да живея почти 1 година в Поругалия, по-точно в Порто и по време на престоя си там посетих местата описани в пътеписа. Португалия е уникална страна и е много различна от всяко друго място където съм бил. Има места, където времето е спряло. Би ми се искало по-скоро да видя отново тези места, както и многото останали непосетени.
  Места, които си заслужава да се видят още в Португалия, които аз знам:
  Коимбра - вторият най-стар университет в Европа,
  Фатима, Брага, Гимараеш. Разбира се О'Порто(или както е по-известен Порто). Цялото южно крайбрежие със своите все още на места детсвени плажове. Ех размечтах се

 26. 26 Профил на ahorra
  ahorra
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#17] от "Десен":

  Може да се добави и статуята на Христос която е и емблема на Бразилия и още много други неща но поне ти трябват 10 дни за да имаш време да ги разгледаш по обстойно а за бръз преглед за 3 дни си готов.

  ahorra
 27. 27 Профил на cheto
  cheto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Името на Португалия идва от имената на О'Порто и Галисия(област в североизточна Испания)

 28. 28 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Е колко е да спряло времето там, като им отпуснаха 80 милиарда евро заем тези дни. Май освен рибари нищо друго не става от тези мърди португалците. Язък им за прекрасната природа!

 29. 29 Профил на cheto
  cheto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм съгласен, че са мърди португалците. Работил съм с тях и мога да кажа, че много добре си изпипват нещата. Може да роботят бавно, но го правят качествено. Не е като при нас да се прави едно нещо по няколко пъти. А за заема се говори, че ще им отпускат, но доколкото знам още не е факт. Преди да замина проучвах нещата и бях с нагласата, че е най-изостаналата стрна от ЕС. Но въпреки това още от първите дни престой там, си дадох сметката, че на нас ни трябват поне 50-60 години да ги стигнем.

 30. 30 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Край на света? Това е Пунта Аренас в чилийска Патагония. Португалия е зад ъгъла бе аооууу

 31. 31 Профил на Gergana Zaechka
  Gergana Zaechka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много хубава статия,много хубава рубрика! Браво! Очаквам и други !

 32. 32 Профил на le coq non sportif
  le coq non sportif
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Някой знае ли коя компания лети от Милано до Лисабон? До Mилано има Wizzair, но от Милано до Лисабон?

 33. 33 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  е, това брендиране горе не е ли тематично все пак?!?

  http://denislavgeorgiev.eu
 34. 34 Профил на KNG
  KNG
  Рейтинг: 823 Неутрално

  добре пресъздадена романтика, която те кара да се размечтаеш :}

  I know not all that may be coming, but be it what it will, I will go to it laughing
 35. 35 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Преди няколко години бях в красивия Уелс и посетих най-западната му точка - една скала, под която се разбиваха пенливите вълни на океана. Между мене и Америка имаше само вода, много вода.
  .
  Папата благослови еврейска масонска ложа -
  hrttp://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 36. 36 Профил на trib
  trib
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Който е летял до Лисабон, нека сподели с кои линии? Проверих няколко сайта от сорта на Райън Еър, Ийзи Джет, Джърман уингс и т.н. но за двама души с багажа и таксите излиза към 1500 лв! Има ли по-евтин вариант?

 37. 37 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Браво, Танче! Много добре си го написала! Не знаех, че можеш да правиш и хубави снимки. Хайде, чакам следващия репортаж.

  Хей форумците, приемате ли един новак като мен?

 38. 38 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  най-хубаво е там където нас ни няма

 39. 39 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#32] от "petelov":

  До Милано има и с Райън Еър от Пловдив вече. Дори цената е доста по-добра отколкото с Уизз.

 40. 40 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Иначе до цивилизования край на света с нискобюджетно се ходи по-следния начин според мен. От Пловдив до Лондон с Рйън. После с Air Asia до Куала Лумпур и от там до Австралия и обратно

 41. 41 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Харесва ми маршрута, звучи приятно. Само една забележка - да пиеш кафе на пиаца Дуомо хич не е "нискобюджетно", така че тази стъпка от плана може спокойно да се пропусне

  Damnant quod non intellegunt.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK