На път: Един ден на тръстиката

На път: Един ден на тръстиката


Намира се на 36 км от София и на 15 км от границата със Сърбия. Има един работещ хотел. Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер от близкия връх, който е един от най-подходящите места за този вид спорт. Любителите на птици също има какво да видят. А децата - да научат много за местната флора и най-вече фауна в модерен посетителски център. 


Да, това е Драгоман. И по-точно местното блато, което допреди години е било изчезнало. Това е може би един от най-непопулярните маршрути на час път от София заедно със задръстванията.


Изчезналото блато
Това изобщо не е станало в резултат на климатични промени и последвалите ги естествени процеси. Причината е повече от банална. Някъде през 30-те години на миналия век се решава, че на Драгоман блато не му трябва на фона на недостига на земеделска земя. Това е началото на края.
Пресушаването започва и трае чак до избухването на демокрацията. Това насилие над природата бива прекратено едва през 2000 г., когато започва връщането на блатото на неговото си място. Тогава група природозащитници решават да дадат нов шанс на тази "карстова влажна зона" и съответно на завръщането на живелите тук редки видове птици и растения. Може на някой да не му звучи особено вълнуващо, но всъщност дълбоко няма да е прав. Дървени пътеки-мостове позволяват разходка из папура и тръстиката на блатото, което се е разположило върху 350 хектара.

На път: Един ден на тръстиката


Най-шумното място
Впрочем май месец е и най-подходящ според разбирачите за разходка тук. Заради шума. Без майтап! Само дето той не е от клаксони, аларми и човешка необходимост да се говори за безсмислени неща на висок глас. Полето и издигащия се не много нависоко връх Чепан са огласяни от онова, което имат да кажат представителите на над 200 вида птици. Жабешкия хор няма защо дори да го споменаваме, само че той почти не може да вземе думата в разгара на пролетта.


Насред "влажната зона" е издигната кула с ужасно стръмни стъпала, които водят до малко помещение на върха. Там, възкачили се на пейки и въоръжени с бинокли, можете да наблюдавате какво всъщност правят шумните пернати – от стремителния полет на орела-рибар до любовните игри на синигерите.


На път: Един ден на тръстиката

Търлъци от гнезда
Поглед встрани и попадате  я на цъфнали водни лилии, я на някой друг изящен представител на местната флора. От комари не се безпокойте, защото няма. Поглъща ги насекомоядно растение. То не е единственият растителен уникат. Тук се среща и водна леща. Тя е уникална с това, че цъфти веднъж на 100 години. Но пък кой знае – може да уцелите точно този момент.


Из блатото можете да се разхождате на собствен ход. В този случай обаче буквално ще пропуснете да видите много важни детайли, няма да научите неща, които не е чак толкова интересно да гугълнете и ще трябва сами да си носите бинокъл за наблюдение от "вишката". В самия град, точно при отклонението за блатото, има изграден модерен Център за опазване на влажните зони "Драгоманско блато".

На път: Един ден на тръстиката

Създали са го от Сдружение за дива природа "Балкани" в началото на 2009 г. в сградата на бившето читалище. Тук преди да тръгнат на разходка по дървената пътечка посетителите имат възможност за малка теоретична подготовка, която е напълно в духа на 21 век. Той е атрактивен най-вече за децата. Таблото, на което под формата на пъзел от магнити са наредени блатните обитатели, независимо от възрастта ни, може да се превърне в първата ни среща с торбогнездест синигер. Неговото гнездо в стари времена хората покрай Дунав са ползвали през зимата за търлъци. След известна обработка.


Други неща няма да кажа – вижте ги на място!

На път: Един ден на тръстиката


По пътя надолу
След като се насладите на блатото, не си тръгвайте право за вкъщи. С много леко отклонение можете да стигнете до Разбоишкия манастир и скалната църква към него. Първо се отива до автобусната спирка на село Разбоище. Паркирате някъде там и следвате пътя. В началото е равен, после неекстремно спускане по скалист клон. Спирайте за снимки и наслаждение – гледката си струва. При слизането за кратко се следва жп линията и ето го манастира. Единственият му обитател е отец Иван. Той се шегува със себе си, че заема 4 длъжности в един щат, сред които тези на игумен и ратай. Положението никак не е шеговито.

На път: Един ден на тръстиката

И с просто око се вижда, че парите не стигат за никакви манастирски ремонти. Последният правен тук е на скалната църква над манастира, която ни връща някъде в 16 век. Ремонтът е бил с цената на изчезването на стенописите, които са надрани от незнайните "майстори", за да "хване"  новата мазилка! Ако щете, вярвайте.
На път: Един ден на тръстиката

По всичко личи обаче, че ако беше отец Иван, нямаше да допусне такава вандалщина дори с цената на това да извади изпод расото законно притежавания пистолет. Около неговата странна персона се вдигна пушилка преди време заради шумните му противоречия с местната власт заради различните им възгледи за това по какъв начин трябва да се меркантилизира манастирът.
На път: Един ден на тръстиката


Приятно пътешествие!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Страхотна дестинация. Благодарности за идеята!

 2. 2 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  Това е автентичната, интересната и различната Бзлгария, която следва да се рекламира и с която да се привличат туристи (предимно образовани и заинтересовани)!
  А не курвалъка и алкохола, печалната известност на Слънчев Ад и други мутренски сбори6та...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 3 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Страхотна статия, барво!

 4. 4 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Страхотна статия, барво!

 5. 5 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Хубав пример за манастир като истински дом на вярата, а не нещо средно между селски бит-пазар и кръчма, в което са се превърнали повечето ни големи манастири. Не може да се каже че църквата ни е бедна, при положение че не плаща данъци и е най-големия притежател на земи в страната. Дори с 1/3 от автопарка на пловдивския митрополит този манастир може да се ремонтира чудесно и дори и да не привлече повече монаси, да служи на хората от района.
  Иначе балгарските "майстори" в строителния бранш очевидно имат дълги традиции. Това обяснява много неща.

 6. 6 Профил на ivobog
  ivobog
  Рейтинг: 225 Неутрално

  наистина добра идея за разходка пез почивните дни. поздравления

 7. 7 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  що за скот трябва да си, за да надереш стенописи?

  low riders team
 8. 8 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Браво! Място, което си заслужава! И да се качиш на планината Чепън, до Петров кръст, също си заслужава. Но блатото е у-ни-кал-но!

 9. 9 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 655 Неутрално

  На блатото не съм ходил, но е отлична препоръка

  До манастира стигнах от другата страна на реката..стига се почти до самия манастир....обаче не го правете, ако не сте поне с SUV...минах с нормален автомобил, но си беше на късмет

 10. 10 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "Comandante Marques":

  От текста не става ясно, кога е бил правен въпросният ремонт. Трябва да се има предвид, че преди векове това е било твърде разпространена практика. В много стари български храмове имаме по няколко живописни слоя - това важи например за Драгалевския манастир, за Роженския и т.н. Там въпросното дране за последно е правено през 17 век. Искам да кажа, че не е задължително случката да е станала наскоро, по-скоро съм склонен да мисля, че е направено преди векове, когато не са си играли да реставрират старите стенописи, а направо са измазвали върху тях и са рисували нови.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добра идея за маршрут, благодаря сърдечно.

  Татяна може ли да ти предложа един друг маршрут за през уикенда? София - Трън - ждрелото на Ерма, Стрезимировци, Клисура, Власинското езеро (там има хотел * ама не го препръчвам) после Лесковац - на популярния Лесковачки роштиљ. Преспиване там и в неделя сутрин - Ниш, обиколка там и обратно през Калотина.
  Само един минус има всичко това - на Власинското езеро риболова и къмпингуването не са разрешени.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "donvitocorleone":

  Виж какво ти казва Александра №8, бе!!!!!!
  "Но блатото е у-ни-кал-но! "

  Ти май си от феновете на бетонните гета? Бира, кебапи, чалга и силикон като слон! Ах, лелеееее!

  Дудо ви обича!
 15. 15 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#14] от "dudo":

  За нея може и да е уникално, тъй като за пръв път е видела блато с жаби. Тя е от ония дето на яретата викат сърнички, а на козата - антилопа.

  И по-добре бира и кебапчета, отколкото да се напушиш като олигофрен с група некъпани софийски дебили край некакво мочурище (защото точно такива отрепки ги посещават)...

 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:08 на 20/05/2011 от неговия автор.

 17. 17 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 163 Весело

  До коментар [#16] от "arch_":

  Лозунгите ти май се отнасят точно за тебе, защото аз не си спомням да съм отрекъл локалния и алтернативен туризъм. Логично е когато една община не притежава кой знае какви дадености, да се опитва да привлича туристи с каквото там има, дори и жаби. Че то балъците на тоя свет никога нема да свършат, сигурно и за блато с жаби все ще се намери некой мераклия. Въпросът който засегнах в коментар N12 беше конкретно за тая дестинация и опитите за следване на западната мода да се пише за непознати и странни места. А като при всека мода и при тая се получават комични ситуации, на това наблегнах, а не като цяло за алтернативния туризъм, само човек който е "прост за дълго" може да се изцепи така като тебе...

  А що се отнася до цените, защо и ти като B52 не започнеш да печелиш от жабешкия туризъм в Драгоман (примерно)? Щом е толко печелившо, а нема и конкуренция като в Банско и Сл. Бряг, пред вас се откриват идеални възможности! Какво чекате? Цела армия форумни ентусиасти всеки ден казва какви балъци са в Банско и Сл. Бряг и как далаверата е в места като Драгоман, а нито един до сега не е показал на практика как се печели от такъв тип туризъм? Е оти?

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:08 на 20/05/2011 от неговия автор.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#18] от "arch_":

  Пак нищо не си разбрала. Едно е блато с жаби край Берлин, друго е край София. Нали говорех за мода - видел си че некъде се пише за блато и хоп - и ти пишеш за блато като интересна дестинация, без обаче да се съобразяваш със страната в която живееш. За тая работа се иска и малко усет. Кой софиянец (за другите е ясно) ще се забие в некакво си блато, при условие че има такива планини около София и малко по-далеко, бистри планински реки и езера, девствени гори? В Българската култура това се цени, а блатото е символ на змиярник, жабарник, комари, болести, и предизвиква само отвращение, па то нека си е у-ни-кална флора и фауна. В други култури не е така, хората обичат блатата, особено славянските и др. народи от Централна и Източна Европа, и нема как да е другояче защото те освен блата друго немат. За тех блатото е идеал за почивка, приспособили са се към своята природа и са я обикнали, както ние планините.
  Къде да иде берлинчанинът, имат ли си Витоша?

  А това че говориш за моите естетически разбирания без да съм казал какво харесвам и какво не, доказва кой е простия и ограничения в случая. Аз като обсъждам некаква тема, редко намесвам своята гледна точка. Какво значение има какво харесвам аз лично, дори и блата да харесвах, пак щех да напиша същите коментари.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на g.markov71
  g.markov71
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Може да видите там и баскервилското куче,не е за изпускане и аз бих отишла,ако съм в България.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:08 на 20/05/2011 от неговия автор.

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:08 на 20/05/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#24] от "arch_":

  И после ревете че ви викам тъпи и прости, ами погледни се какви глупости пишеш. Влизаш в моята класация Топ 3 на най-тъпите лелки от форумо, заедно с чистачката от Марбея и извратената седерастка, упорито продължаваш да ми губиш времето с глупостите си!
  Къде съм казал че германците не харесват планини? Как нема да ги харесват, след като за тех планината е екзотика, дори повече и от нас ще ги харесват. Но си обичат и блатата, защото само това имат и на това се радват, както и руснаците, белорусите, поляците и т.н. Ако имаха планински езера и реки, щеха да ходят там, вместо в блатата.
  Не слагам никой в никакъв кюп, те са си там, а аз само описвам закономерностите. До сега българи наслаждаващи се на блато не съм видел, ако има изключения те са прекалено нищожни за да направят изводите ми (че българите не харесват блата) погрешни.
  А относно "слабоумни", "лумпени", "наркомани" и "панелни плъхове" требва да се прави разлика защото повечето от тия определения немат връзка с блатата. Пак се изказваш неподготвена. "Лумпен" е Б92, но той не е лумпен заради блатата, а си е лумпен по принцип и така съм го запомнил, затова и го наричам по тоя начин. "Слабоумни" са тия дето изпадат в еуфория от всека подобна статия, дори и да ги пратиш на почивка в бобовдолския затвор, само им дай нестандартна гледна точка, малко еко, малко диво и ахват без да се замислят какво им предлагаш в действителност. Пак нема връзка с блатата. Другия вариант да се прехласват така е верно да не са виждали блато и да не са мърдали от София, има и такива.
  А че повечето любители на подобен вид туризъм у нас са наркомани е ясно за всички.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:08 на 20/05/2011 от неговия автор.

 29. 29 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#28] от "arch_":

  Ако ми липсват некакви първи години, това се отнася с по-голема сила и за тебе, тъй като аз само отвръщам на неуважението със същото.
  Германия е равнинно-хълмиста страна, а Берлин се намира в блатист район и около него нема планини, България па от своя страна е планинска държава, така че не виждам какво селяшко има в такова обобщение?
  За какво патриотично самочувствие бълнува болния ти мозък? Това е като да си израснал в Пирин и да идеш на Витоша - нема да ти направи никакво впечатление, но на софиянците си им харесва защото друго немат.
  Българите не обичат блата и никога не съм видел българи в близост до блата (освен некой рибар), не съм чул българи да говорят с добро за блата, а и като цяло думата носи отрицателен смисъл, както и синонимите й. Не мога да кажа същото за потоци, реки, езера, язовири, морета, океани. Това че некой любител на птици си купил фотоапарат за 5 хиляди, грам връзка нема с отношението на българите към блатата. А и не говорех за маниаци на тема птици, а за средностатистическия любител на нестандартни тур. дестинации сред дивата природа.
  Бил съм в Русия и Беларус и знам какво е отношението на хората там към блатата, както и отношението на арабите към пустинята и т.н. Има прека връзка между природата сред която живее човек и отношението му към нея.
  Всичко което е еко и диво ще накара форумните панелни асоциални плъхове да ахнат от превъзбуда, но нормалния човек едва ли ще се трогне от една типична и банална картинка - малък град/село, заблатени дерета, жаби, змии, бръмбари.
  Какъв "екотуризъм" да съм правил, всеки българин прави екотуризъм защото сме селска нация и всеки си има село или в краен случай роднини на село. Всеки е тичал по баирите, ял е селски манджи и т.н. Това пред което в големите западни агломерации се прехласват тука е нещо нормално, затова сте смешни. За ескимосите разходка с шейна е ежедневие, за арабите пустинните пейзажи, а за българите - гьол с крякащи жаби в провинцията.
  Гледам че все към Албена и Слънчев бряг насочваш темата, това говори достатъчно за тебе като личност, а аз не разбирам какво общо имат тия курорти в случая. Май си от групата на фанатизираните форумни екстремисти, които по цел ден истерично обсъждат масовите курорти и се самонавиват колко са еко и колко са велики ха ха ха отрепки... Като некаква секта сте.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 163 Весело

  До коментар [#30] от "arch_":

  Ха ха ха ами след глупостите които изписа и след като беше затапена и смазана с железни доводи, логично е да си изтриеш глупостите, а и така е най-лесно... Мен ако питаш изобщо не требваше да ги пишеш и да се излагаш. Но аз стоя зад зад всека своя дума и ще ги оставя неизтрити, въпреки че с просташкото си държание ме предизвика да отвърна на нецензурните нападки с подобни и да се подложа на риск от бан.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на donvitocorleone
  donvitocorleone
  Рейтинг: 163 Весело

  До коментар [#32] от "arch_":

  Ха ха ха половината ти изречения беха лични нападки и обиди, не случайно първия ми коментар към теб започва с "лозунгите ти май се отнасят точно за тебе" и продължава с цитати на твои невъзпитани изцепки.
  Аз просто отвръщах на грубия ти хамалски език, не съм почвал пръв с епитетите, а после се оказа че на мен ми липсвали първите 7 години...
  Ако не ги беше изтрила щеше да отнесеш едно 2-3 месеца бан...

 34. 34
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:07 на 20/05/2011 от неговия автор.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на g.markov71
  g.markov71
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз бих отишла на това блато,даже и на палатка,ако има комари още по добре.Но само за няколко дни.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Не се подвеждайте по коментари на потребители, които дори не са ходили там и нямат никаква идея за какво става въпрос. Както се вижда, много от тях нямат и съвсем ясна идея що е то блато, а изглежда в умовете им битува идеята, че това е кална локва, пълна с жаби. Далеч не е така. Драгоманското блато по-скоро прилича на езеро, обрасло с тръстика, водни лилии и други. Разбира се, този тип преживяване едва ли ще допадне на всеки, но със сигурност ще хареса на хората, които обичат природата дори в най-общ смисъл. Интересно е и си струва. А за любителите на планини, Чепън, макар и ниска, предлага възможност за 2-3 часа преход до върха и нататък по билото и чуднички гледки отгоре. Тази дестинация не е за тълпи туристи, а по-скоро любопитно местенце, не далеч от София, което си струва да се посети в рамките на уикенда. А ако се свържете с хора от Центъра, те могат и да ви разкажат интересни неща. На мен специално ми беше изключително приятно изживяване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK