Видео: Хиляда се включиха в ежегодното велошествие в София

Видео: Хиляда се включиха в ежегодното велошествие в София

© Георги КожухаровОколо 1000 души се включиха във велошествието в София по повод Световния ден за ходене на работа с колело. Организаторите от "Велоеволюция" направиха експеримент за най-много спрени колела на площ от 16 паркоместа и постигнаха рекорд - 253 велосипеда се побраха на предвиденото място. Идеята е така да се покаже колко по-ефективно е използването на велосипеди.


Велошествието тръгна от храма "Св. Александър Невски" и премина през ул. "Г.С. Раковски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Фритьоф Нансен", бул. "Евлоги Георгиев" и завърши обиколката си при паметника на Съветската армия.


Шествието бе поведено от 3 велофайтона. Всеки от тях се управлява от един човек и побира още двама пътници. "По света го ползват за такси, но ние тук го изпозваме за различни инициативи", каза пред "Дневник " Лора Абаджиева от Velofaiton.  Първите такива превозни средства са произведени в Германия, но моделът от шествието е измислен и изработен от старозагореца Николай Динев. "Цената на един велофайтон е около 5000 лв., колкото един автомобил", разказа още Абаджиева. 
Първото велошествие е от 1995 г. "Интересът се е увеличил през годините. Преди няколко години интересът мина 3000 човека - дотогава не се беше случвало", похвали се Теодор Василев от читалище "Бъдеще сега" и "Велоеволюция", който е един от организаторите.


Някои от присъстващите изразиха недоволството си срещу малкото велоалеи в София. "Аз исках да дойда днес с колело, но майка ми ми каза, че трафикът днес е много натоварен и не ми разреши", оплака се ученичката от 32-ро СОУ Йоана Рангелова. Според Ива Георгиева от същото училище в града няма условия за колоездене и затова тя е решила да протестира. Двете ученички се надяват кметът на София Йорданка Фандъкова да промени това.

Камера и монтаж: Георги Марчев

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK