Първият човек в Космоса вдъхновява изложбата "След полета"

Даниела Костова, Космонавт 1001 (2011 г.)

© Галерия ИСИ

Даниела Костова, Космонавт 1001 (2011 г.)Преди 50 години на 12 април се извършва първият полет на човек в Космоса. На 25 май 1961 същият този човек - Юрий Гагарин, посещава България като част от световната си обиколка след голямото си постижение. Тогава в София е направена една от прочутите фотографии на космонавта с бял гълъб в ръце, която Пикасо използва като образ в литографията си "Рисунка на Юрий Гагарин".


50 години по-късно полетите в Космоса не са необичайно събитие, а практика. Група творци обаче отбелязват годишнината в изложбата "След полета", чийто куратор е Яра Бубнова. От днес тя може да бъде видяна в Института за съвременно изкуство - София.


В нея 28 автори, сред които Надежда Олег Ляхова, Стефания Батоева, Лъчезар Бояджиев, Рада Букова, Мариела Гемишева, Алла Георгиева, Зоран Георгиев, Катя Дамянова и Антон Терзиев, Калина Димитрова, Правдолюб Иванов, Даниела Костова, Лазар Лютаков, Олег Мавроматти, Борис Мисирков и Георги Богданов, засягат въпроса засенчено ли е събитието "първият човек в Космоса" от технологиите, политиките, икономическите и биологичните проблеми.
Творбите им са вдъхновени от различни тематики като: липсват ли ни мечтите за живот извън Земята и покоряване на други планети, или вече не са ни нужни; реалният "първи човек в Космоса" (1961 г.); филмът "Междузвездни войни" (1977 г.)  и Стратегическата отбранителна инициатива "Звездни войни" (1983 г.).


Изложбата продължава до 25 юни в рамките на програмата на Института за съвременно изкуство (ИСИ) – София "История в сегашно време", която е подкрепена от фондация "Ерсте" (Erste Foundation). 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK