Шведски фотограф представи в София албум за Непал

Снимка от фото албума Nepal & Mao

© Олоф Ярлбро, http://www.olofjarlbro.net/

Снимка от фото албума Nepal & MaoФотоалбумът Nepal & Mao на шведския фотограф Олоф Йорлбро е на българския книжен пазар. Книгата съдържа снимки от гражданската война в Непал, продължила от 1996-а до 2006-а. Конфликтите между поддръжниците на комунистическия партия и привържениците на монархията до момента са взели над 13 хиляди жертви.


Йорлбро посещава за пръв път Непал като турист и катерач през 2000 г., но страната го привлича толкова, че се превръща за него във втори дом през следващите осем години. Той я описва като невероятно цветна, мистериозна и изпълнена с контрасти. Тогава той решава, че неговото професионално бъдеще е във фотографията.


Nepal & Mao е третата му книга за събитията в Непал. По време на създаването на поредицата Йорлбро често е попадал в сложни ситуации. "Винаги съм имал проблеми, за да получа достъп до определени места", казва фотографът. "Не приемам не като отговор и на няколко пъти пред главата ми се е озовавала заредена пушка. По време на създаването на Nepal & Mao трябваше да пътувам по време на забрана за преминаване на коли. Когато си мислехме, че сме избегнали опасността, комунистическите групи блокираха улицата и започнаха да удрят по джипа с бейзболни бухалки. Имах късмета, че носих със себе си списания с мои снимки и водачът им ги хареса и ни позволи да преминем, макар и с един фар по-малко. През същия ден ученически бус и две коли с журналисти вътре са били напълно изпотрошени."
Въпреки тези случки Йорлбро намира достатъчно причини да продължи да се връща в страната, дори и днес, от един до три пъти годишно. "Някои от най-прекрасните хора, които съм срещал, са от Непал. Това е причината, поради която продължавам да се връщам и да работя по толкова дълги фотографски проекти. Хората!"


Както е уточнено на първата страница на книгата, снимките на Йорлбро нямат за цел да покажат войника, а човекът зад униформата. "Опитах се да покажа в портретите напрежението, хората зад действията, без да включва твърде много насилие", уточнява концепцията си шведският фотограф, снимащ изцяло в черно и бяло.


"Предпочитам да работя в черно и бяло, тъй като това ограничава до две основни неща: контекст и съдържание", обяснява Йорлбро.


Той се готви за ново посещение в Непал през есента, когато ще се срещне с бунтовни групи, намиращи се в трудно достъпни части на страната.


"Проектът ще бъде завършен като книга и изложба. Винаги се получава така, че когато започна една идея, следващата веднага се ражда", казва Йорлбро.


Книгата Nepal & Mao: Photographs by Olof Jarlbro може да се открие в "Пингвините", "Хеликон" и "Ориндж".Олоф Йорлбро е роден през 1978-ма година в Хелзингборг. Следвал е фотожурналистика в Ню Йорк и сценично изкуство в Прага. През юли тази година той направи изложба в Плевен. На сайта http://www.olofjarlbro.net/ може да се намери повече информация за него.


В момента той живее в София заедно със съпругата си, която е българка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK