Стинг и Джуди Денч искат притежанието на наркотици да се декриминализира

Стинг

© SME

СтингГрупа знаменитости, сред които Стинг, Джуди Денч, Ричард Брансън, както и бивши политици изпратиха писмо до британския премиер Дейвид Камерън, в което искат декриминализиране на употребата и притежанието на наркотици, пише "Дейли мейл".


В него те настояват за бърза и прозрачна ревизия на сегашните закони, която да бъде последвана от "незабавна декриминализация", ако ревизията показва, че настоящите законови разпоредби са се провалили.


Според авторите му е необходима промяна в начина, по който се третират хора, които имат проблеми с пристрастяването. По думите на Ричардсън борбата с наркотиците не е успяла да предотврати употребата им, а по-скоро да напълни затворите, което струва милиони на данъкоплатците.
Близо 80 хил. души във Великобритания са били обвинени или предупредени заради притежание на нелегални наркотици през последната година. По-голямата част от тях са били млади хора - чернокожи или бедни, се казва още в общото изявление на групата.


Според него настоящата система, според която наказателният закон засяга личната употреба и притежание на наркотици, се е провалила в целите си.


В своето изявление Стинг казва, че създаването на криминални досиета на млади хора заради притежание на наркотици не постига особени цели. Той смята, че е време да се потърсят "по-разчупени начини" за справяне с наркотиците. 


Писмото, което е подписано от общо 30 души, сред които различни бивши представители на властта, на партии, както и имена от шоубизнеса, веднага предизвика ответна реакция от различни организации в Обединеното кралство.


Според някои от тях авторите на писмото са "наивни" и подобни промени в законите биха изпратили послания, като например, че канабисът и други подобни наркотици са безопасни.


Писмото се появява успоредно с глобална кампания, която призовава за експерименти с "легалната регулация" на наркотиците, допълва "Дейли мейл". Днес, 2 юни, в Ню Йорк Световната комисия по политиката спрямо наркотиците издаде доклад, подписан от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан и бившите президенти на Колумбия, Мексико, Бразилия и Швейцария. В него се призовава употребата на наркотици да бъде декриминализирана, както и правителствата да направят опит да регулират продажбата на канабис, за да намалят силата на организираната престъпност.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK