Творби на номинираните за наградата Essl Art показва Художествената академия

Арт инсталации, живопис, фотография , графика, видео творби на млади български творци, номинирани за наградата Essl Art Award могат да се видят от днес в галерията на Националната художествена академия на ул. "Шипка" №1 в София. Наградата Essl Art беше връчена за пръв път в България снощи, а нейни носители станаха Албена Баева и Елена Калудова.


Една от работите на Албена Баева

© Essl Art Arward, Essl Art Award

Една от работите на Албена Баева


Баева представя работата си така: "Работя по различни интерактивни арт инсталации, защото смятам, че това е най-подходящата форма за изразяване на комплексни идеи."
Калудова пише за картините си, че харесва начина, по който се смесват маслените бои, цвета им, структурата на произведението, която създават. Рисуването с маслени бои Елена често комбинира с други изразни средства като видео и арт инсталации.


Част от произведение на Елена Калудова

© Essl Art Award, Essl art Award

Част от произведение на Елена Калудова


Двете носителки на наградата за България ще получат по 3500 евро, а Албена Баева ще покаже творбите си в изложбената зала на един от спонсорите на наградата – австрийската застрахователна група Vienna Insurance Group във Виена.


Наградата Essl Art e създадена и подпомагана от австрийците Агнес и Карлхайнц Есл, собственици на веригата магазини за строителни продукти Baumax. Тя подпомага творци от Централна и Източна Европа и се връчва в страните, в които присъства и веригата магазини – Хърватия, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Унгария, а от тази година – и в България.


Това са и страните, в които VIG има свои застрахователни компании. У нас австрийската група е собственик на "Булстрад", "Булстрад Живот" и "Български имоти".


От 2005 г. досега наградата е връчвана четири пъти. Изборът на номинираните и победителите е на жури с представители на всички държави. Ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов нарече връчената у нас награда "забележително събитие за нашето младо изкуство".


Музеят Essl във Виена

© Frank Garzarolli, Essl Museum

Музеят Essl във Виена


Началото на Essl Art е поставено преди повече от 50 години, когато Агнес и Карлхайнц Есл започват да се интересуват от съвременно изкуство, а през 1999 г. откриват и най-големият частен музей в Австрия. В момента в него има над 7000 произведения на съвременното изкуство.


Изложбата на номинираните в Essl Art Award беше открита официално от министъра на културата Вежди Рашидов, който съобщи, че на 17 юни ще бъде отворен и Музеят за съвременно изкуство в София.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK