Няколко трика за по-евтина лятна почивка

Няколко трика за по-евтина лятна почивка

© ReutersПлановете за лятната ваканция често зависят от това колко ще струва тя и дали цената се вписва в семейния бюджет. Има обаче и няколко начина да се спестят поне част от разходите за сметка на пътешествие на по-далечно разстояние или на по-дълъг престой. Те са обобщени от сайта skyscanner.net.


Размяна на домове вместо хотел


Размяната на домове е алтернатива на престоя в хотел. То представлява вид сделка между две семейства или двама души, които сменят жилищата си за времето на отпуската. Връзката става обикновено през сайтове - посредници. Ако искате да предлагате дома си за разменно гостуване, трябва да се регистрирате в тях, а това в повечето случаи струва пари. Сумите не са много високи, а абонаментът е годишен или поне тримесечен.
Другият вариант за безплатен престой е т.нар. couchsurfing. Буквалният превод на думата не е много смислен, затова направо - при този вариант туристите спят безплатно в домовете на други хора. Нещо като пътуване на стоп. Връзката между двете страни отново става през специализирани в това сайтове. В тях може да се търсят хора, които приемат непознати туристи на свободното си легло или диван. Този вариант не е особено удобен за семейства, защото трудно се намират хора с толкова свободно място вкъщи. Но пък става за хора, които пътуват сами или по двама.


Мислете за разходите за градски транспорт


Вместо хостел в центъра на града може да изберете някой по-луксозен, но отдалечен от центъра хотел, в който цените са по-ниски. Това обаче е изгоден вариант само след като към парите за хотелската стая прибавите евентуалните разходи за транспорт и все още ви излиза по-евтино


Дестинация според цената на полета


Това е вариантът ако бюджетът за пътуването е ясен, но мястото - не. В този случай пари може да се спестят като дестинацията се избере според разходите за транспорт. Преглеждате офертите на нискотарифните превозвачи и избирате според промоциите къде да летите. Виртуозите на този вид пътувания комбинират различни авиокомпании и получават оферти "Венеция за 20 лв. в едната посока", "Милано или Болоня за 30 лв.", "Рим или Париж за 60 лв". Ако нямате фиксирани дати за отиване и връщане, може да изберете началото и края на почивката според това кога билетите са най-евтини. Още един начин да спестите е да пътувате в средата на седмицата, а не в петък, събота и неделя, когато билетите са по-скъпи.


Дръжте се като местните


Престоят ви в чужбина, а и в някой от курортните градове в България може да е по-евтин, ако се държите като местните, а не като туристи. Това не означава да не се снимате пред забележителностите, но да вечеряте или обядвате в ресторанти извън туристическите зони. Същото се отнася и за пазаруването. Освен всичко друго това ще ви даде възможност да се потопите в местната атмосфера и да усетите ритъма на живот на местните. А ако не можете да си позволите всеки ден да хапвате навън, просто пазарувате от някой супермаркет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK