Американците са най-забавни, германците - най-скучни, според сайт за запознанства

"Октоберфест" събира всяка година стотици хиляди германци и гости и въпреки това в чужбина цари представата, че германците не умеят да се забавляват.

© Reuters

"Октоберфест" събира всяка година стотици хиляди германци и гости и въпреки това в чужбина цари представата, че германците не умеят да се забавляват.Германците са обявени за "най-малко забавните" в глобално проучване на Badoo.com - една от най-големите социални мрежи за запознанства.


Допитването, направено през април и май 2011 г. сред 30 000 души от 15 държави, определя американците за най-забавните в света. След тях испанците и италианците най-добре успяват да накарат хората да се разсмеят.


В Европа класацията се оглавява от испанците, следвани от италианците и французите, съобщи "Ройтерс".
След германците в антикласацията следват руснаците и турците.


Британците сигурно ще се изненадат, че изобщо не са смятани за толкова забавни, макар да са прочути с комедии като "Монти Пайтън" и специфичния си хумор. Те са поставени на седмо от общо 15-те места - зад бразилците, французите и мексиканците. Отговорилите на въпроса "Кои смятате за най-малко забавни?" пък класират британците на 4-то място след турците и преди французите.


"Опасявам се, че някои от резултатите никак не са забавни", казва маркетинг директорът на Badoo Лойд Прайс, който е британец.


Вероятно заради популярни комедийни сериали като "Приятели", "Симпсънс", "Фрейзър" участниците в анкетата са поставили американците на първа позиция в способността да бъдат забавни.


Лойд Прайс коментира, че "едно от първите неща, когато се запознаваме с хора, е дали те могат да ни накарат да се засмеем". Дори Барак Обама е по-забавен от който и да било европейски лидер и е трудно да повярвам, че Меркел, Саркози или Камерън могат да постигнат нещо като него, допълва Прайс.


По повод класирането на германците Badoo допълва, че данните, изглежда, потвърждават думите на Марк Твен, че никой не се смее на немски виц.


Освен това репутацията им на дисциплинирани, ефективни и рационални прусаци е стереотип, който тотално господства над представата на другите за способността на германците да са забавни и да се надсмиват над себе си.


Възможно е важна роля да играе и развитата десетилетия наред комедийна традиция в Германия - там от ХІХ век е много силно влиянието на кабарето, смесващо политическа сатира с песни с често провокативно и сексуално съдържание. В Германия "физическият хумор" е много по-масов - там да замериш някого с торта в лицето винаги е смешно, дори във времена на глад.


Авторите на проучването посочват дори такъв аргумент като разликата в граматиката и структурата на изречението на немския и английския език. При англичаните са лесни каламбурите с думи, а ключовата дума в шегата може да се постави последна в изречението и с изненадващ обрат да разсмее публиката. В немския език това е по-трудно да се направи.


 НАЙ-ЗАБАВНИ:
1. Американци
2. Испанци
3. Италианци
4. Бразилци
5. Французи
6. Мексиканци
7. Британци
8. Холандци и руснаци
10. Белгийци


(другите включени във въпроса са германци, поляци, аржентинци, канадци и турци)


НАЙ-СКУЧНИ
1. Германци
2. Руснаци
3. Турци
4. Британци
5. Американци
6. Французи

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK