"София Прайд" проверява толерантността за четвърти път

Дете със знаме в цветовете на дъгата - символ на шествието

© Георги Кожухаров

Дете със знаме в цветовете на дъгата - символ на шествиетоПет процента - приблизително толкова са хората, които не спадат в групата на хетеросексуалните. Така пише на сайта на "София Прайд" - фондация, учредена във връзка с организирането на ежегодното шествие със същото име.


Тази година четвъртото поред фестивално шествие ще потегли от т. нар. Мост на влюбените до НДК след 16 часа.


В него участие ще вземат част от тези пет процента, както и всички онези, готови да покажат, че не делят хората според тяхната сексуална ориентация. Организаторите обявиха, че очакват над 1000 човека.
"София Прайд" се стреми да се превърне в показател за нивото на толерантност, приемане и интегриране в политическия, социалния и културния живот на хора с различна сексуална ориентация, пише още в сайта на проявата.
Това е шествие за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза, допълват организаторите.


Освен много цветен, той обещава да е весел, позитивен и с много музика.


От съображения за сигурност организаторите са осигурили подсилена охрана и съветват преди и след края на шествието участниците да не показват аксесоари с дъгата - символ на прайда, да не провокират и да не отговарят на провокации на хора извън шествието, както и да не го напускат преди официалния му край.


През цялото време на разположение при възникнал проблем или въпрос ще има доброволци с тениски с надпис Staff, които ще помагат за тяхното разрешаване.


Органите на реда няма да допускат в редиците на шествието лица, носещи чадъри или какъвто и да било вид оръжие, запалими течности, взривоопасни материали или стъклени бутилки.


Очаквайте видео и репортаж от проявата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK