Фестивалът Elevation ще възстановява парите от билети и талони с касови бележки

Фестивалът Elevation ще възстановява парите от билети и талони с касови бележки

© Loop ElevationОрганизаторите на фестивала Loop Elevation 2011 в Разлог обявиха, че възстановяването на парите за закупените билети и Eleva ще става между 4 и 31 юли срещу представянето им заедно с касова бележки или друг вид платежен документ.


Условието за представянето на касови бележки предизвика серия от въпроси за това, че по-голямата част от хората, закупили билети, не ги пазят, а много от закупилите Eleva въобще не са получили такива на местата за обмен. Организаторите на фестивала отговориха, че такива са условията на компаниите, които продават билетите и че това се прави като предпазна мярка срещу фалшифицирането на билети и талони. 


Закупилите двудневен пропуск ще могат да получат 50 процента от заплатената цена. Неизползваните билети от 24 юни, когато хедлайнерът Jamiroquai отмени участието си на фестивала поради контузия на крака, ще могат да възстановят цялата сума на билета. Същото е условието и за еднодневните пропуски за 25 юни, когато фестивалът беше напълно отменен поради силен вятър.
Цените на билетите за еднодневен пропуск бяха между 70 и 80 лв., а за двудневен - между 120 и 140 лв. в зависимост от това дали са били купени предварително или на входа на фестивала. Условията за връщането важат и за билетите, закупени с намаление чрез мрежата на "МТел". 


Всички компании - билетопродавачи, които за България са Eventim, Ticketpro, Ticketstream и Bgbileti, ще възстановяват парите от закупените билети в съответните им офиси, които към момента са посочени само на английски език на официалния сайт на фестивала. Подробна информация за условията и местата ще има на техните сайтове.


Билетите, закупени от сайта на фестивала, ще бъдат връщани на адрес, който ще бъде посочен утре. Очаква се същото и за възстановяването на парите от закупените талони за пазаруване в зоната на фестивала, наречени Eleva, за които, освен самия талон, ще се изисква представяне на касова бележка. Допълниха и че на 25 юни вечерта, на място в зоната на фестивала са възстановявали пари за закупените Eleva, но малка част от хората са успяли да се възползват, тъй като това не беше обявено официално никъде. 


Организаторите на фестивала съобщиха още, че според предварителните им изчисления, за първия ден са имали продадени около 11 хил. билета, като в зоната на фестивала е имало над 13 хил. човека. Това включва и хора, които са влезли с покани и безплатни пропуски.


На пресконференцията, провела се днес, 27 юни, в София част от организаторите на Elevation - Марк Елиът и Александър Евтимов, заедно с кмета на община Разлог, представител на "Жокер медиа" и вокалиста на група "Остава" представиха накратко как са се развили събитията в първия и втория ден.


Те признаха, че имат някои пропуски в организацията. На въпроса защо не са обявили по-рано отменянето на концерта на хедлайнера Jamiroquai, те отговориха, че официалната информация, с която са разполагали е идвала от мениджмънта на групата. До последния момент всичко е било готово за участието на групата, като според договора им е трябвало да задържат влизането на посетители в зоната до саундчека на групата. 


Въпреки, че информацията за отсъствието на групата се разпространи като слух още в ранните часове на петъчния следобед, организаторите са получили окончателен отказ от мениджмънта на групата в София в 18 ч. По думите им от този час насетне са започнали да предупреждават хората на входа, че участието на Jamiroquai e отменено.


Пред "Дневник" Александър Евтимов каза, че не очаква да получат обратно част от платения хонорар на групата, но и че са в процес на преговори за евентуален отделен техен концерт. По думите му, всички изпълнители са получили хонорарите си на 100 процента. 


Той заяви още, че според тях фестивалът не е провал и че първият ден е протекъл много добре, независимо от лошата новина за отмененото изпълнение. За втория ден той каза, че всички групи са били в Разлог, с изключение на 30 Seconds To Mars, които по договор е трябвало да бъдат доведени от и обратно до София само за изпълнението им вечерта.


Пред "Дневник" той допълни, че са предвиждали евентуални кризисни ситуации, които обаче са се отнасяли най-вече за евентуални технически проблеми, свързани със електрическото захранване, което изцяло е зависело от генератори. Относно поуките, които са си взели от първото издание, той каза, че са свързани с цялостната организация, пропускателния режим и охранителите.


Относно втория ден, когато силният вятър стана причина да бъде отменен целия втори фестивален ден, кметът на община Разлог заяви, че той първи е предложил да се обмисли вариант за отменяне на фестивала от съображения за сигурност. По думите му, прогнозите са били за вятър, но в далеч по-ниски нива. 


Представителят на "Жокер медия" Иван Градинаров, който отговаря за условията на сцената, заяви, че технически сцената отговаря на всички световни изисквания и самият факт, че изпълнителите са се съгласили да излизат на нея, означава че тя е в перфектно състояние. Той цитира скалата на Бофорт, която измерва силата на вятъра. Според нея при максимална степен 12, в Разлог скоростта на вятъра е била от 10-та степен, което означава, че опасността за екипа, изпълнители и посетителите е била голяма.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Това е чудесно, но аз не си спомням някой да е давал касова бележка за Елевите

 2. 2 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Абсолютно. Касови апарати имаше, но някакси бележката не се появяваше с Едесните.

  ►▲▲
 3. 3 Профил на Трубадурите
  Трубадурите
  Рейтинг: 418 Весело

  мтел имали пръст някъде, бегааааай

  Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
 4. 4 Профил на Трубадурите
  Трубадурите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  някой виждал ли е Джимито да излиза на сцена със счупен крак ?

  Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
 5. 5 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 675 Весело

  хахаха, повече никога няма да си купя билет на събитие организирано от същите хора

  приятен ден!

 6. 6 Профил на м
  м
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#5] от "concept":

  Причина имаш ли си?

 7. 7 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 521 Весело

  За 1ви път се радвам, че съм от София и че приятеля, който ми взе билета, по някакво чудо пази касовата бележка...

  От друга страна, мисля че на поляната в момента има пръснати над 1000 лева от касови бележки ! "Златотърсачи" отивайте да търсите !

 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  По-интересното е, че според информацията парите ще се връщат само в СОФИЙСКИТЕ офиси на съответните компании за билети. Много ми е интересно какво ще правят хората от Варна, да речем, които също биха искали да си получат парите обратно.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 9. 9 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "м":

  цяла статия са ти написали за причината.

  първо, няма компенсации за липсата на главният изпълнител в петък. Дори това да не е по вина на организаторите, не следва потребителите да плащат за това. Второ - главната причина е обекта на обсъждането на статията. Трето - в петък вечер, на сайта на организаторите нямаше никакви новини за това, че концертът на Дж. е отменен, за разлика от този на Дж. Не е ли малко неетично? (риторичен въпрос). Нима те не са знаели? Но не им пречи да няма обезщетения за това.

  Събитие, организирано от същите хора ще бъде игнорирано вече от мен. Другите да постъпват както си искат. Така бизнес не се прави и аз няма да спонсорирам подобно мошеничество само за да може някой известен певец да дойдел в България.

 10. 10 Профил на Totto
  Totto
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Интересно сега кой ще поеме отговорност, че хората на касите, където се обменяха парите, не даваха касови бележки за получените eleva?

 11. 11 Профил на Totto
  Totto
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  И btw, когато още вечерта на първия ден на фестивала на една от шатрите извършваха такава обмяна на eleva към съответната сума в левове, никой не търсеше касови бележки.

 12. 12 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#1] от "Handy":

  Отпечатваха бележки, но те оставаха на масата. Както и да е, аз успях на място да си изтъргувам моите Eleva обратно.

  Това, което искам обаче, е да докарат Jamiroquai и да мога да вляза със съществуващия ми билет и гривна от 24 юни!

 13. 13 Профил на Трубадурите
  Трубадурите
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#9] от "concept":

  дочух и една друга версия, малко продадени билети, към 8000, или не може да му се плати участието или той самия е казал пред 8К не излизам, така си спомням Ред Хот къде беше ... с хеликоптер отглеждали фестивала на който ще свирят и питат, колко души са долу? Отговор: - 150 000. Ред Хот: - Колко? обръщай, под 250 000 не излизаме. хахаха


  Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
 14. 14 Профил на Трубадурите
  Трубадурите
  Рейтинг: 418 Весело

  забравих да добавя, че го написах това без лоши чувства и някаква злоба или завист

  Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
 15. 15 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 844 Гневно

  ХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХ

  ЕНИЧАРИ!!!!!!!!!

  Ето за това нищо в БГ - отивaй те в Сърбия, ако искате да се чуствате като бели хора!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 16. 16 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 582 Неутрално

  А защо вда не става срещу връщането на скапаните им билети и фалшиви пари? Не са ли достатъчно доказателство че си бил там. Без да се вкарвам в некви филми, смърди на яка далавера и пак на гърба на обикновения човек. След отлагането на концерта на Депеш преди 2 години предварително билети не купувам. После си е ходене по мъките да си вземеш парите.

 17. 17 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "PLAATS":

  не би трябвало да говориш така, ако си българин. или пък си ходил в на фестивал в сърбия.

 18. 18 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Затова на фестивал в България - никога!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 19. 19 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#17] от "heliofob":

  Защо? Човекът е донякъде прав. Организационно EXIT, например, е на светлинни години пред който и да е наш фестивал.

 20. 20 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Още един урок за това, че всеки път трябва да се изискват и пазят касовите бележки. Дано повече хора да са имали това съображение при закупуването на билетите и талоните си!

 21. 21 Профил на m_art_in
  m_art_in
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Джамирокуай в софийски бар на 24. Юни, докато хиляди го чакаха по поляните край Разлог
  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150294090911337.374371.214775756336

  R.I.P. Elevation !!!!

  Искаше ми се да публикуват имената на организаторите в БГ, за да се бойкотират всички следващи подобни напъни под друго име...

 22. 22 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#20:"Борислав Георгиев"]Още един урок за това, че всеки път трябва да се изискват и пазят касовите бележки. Дано повече хора да са имали това съображение при закупуването на билетите и талоните си! [/quote]

  Нищо лично, но ти сигурно си пазиш и кутиите от всички уреди в гаранция, защото на търговците им е удобно да имат още една причина да откажат възстановяване на парите при дефект.

 23. 23 Профил на Борислав Георгиев
  Борислав Георгиев
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#22] от "yordanovmg":

  Не позна - кутийте ги изхвърлям сравнително бързо.. Защото знам, че търговците нямат основание да ги поискат.. за разлика от касовата бележка..

 24. 24 Профил на Totto
  Totto
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хриси":

  Да, тази част също е безумна. Страшно за всички, които не са от/в София.. Официално не им се дава шанс да си възстановят парите, ако е истина.

 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Билетът е вид ценна книга. К'ви касови бележки ?
  Утре някой ще иска касова бележка и за купен сребърен долар...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 26. 26 Профил на wampeters
  wampeters
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "Sioux": "Защо? Човекът е донякъде прав. Организационно EXIT, например, е на светлинни години пред който и да е наш фестивал."

  Факт! Посетил съм всички български фестивали + EXIT. Категорично сърбите ни бият с разлика.

 27. 27 Профил на viggen
  viggen
  Рейтинг: 110 Неутрално

  А ве вземете Фънки и Амебата да организират нещо че като ви гледам организацията и мрънканията ви на изнасилени ученички ми се драйфа от вас на изборите ще гласувам за Цеци Красимирова ако се кандидатира.

 28. 28 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това е чиста подигравка. Толкова ли са им лесни за фалшифицирани билетите.. Ми то по тая логика и касовите бележки..

  http://antiideas.wordpress.com/
 29. 29 Профил на Стефан Забунов
  Стефан Забунов
  Рейтинг: 8 Гневно

  В личен план се радвам, че нямах възможност да отида, очевидно изпуснах много - издънки! Съжалявам, обаче, за хората, които сега няма да мога да си възстановят парите, но инвестициите трябва да се избият, нали...

  Сериозно се замислям, дали да стъпя на каквото и да е събитие, организирано в България. По-скоро не.

 30. 30 Профил на Стефан Забунов
  Стефан Забунов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#28:"Теодора"]Това е чиста подигравка. Толкова ли са им лесни за фалшифицирани билетите.. Ми то по тая логика и касовите бележки..[/quote]
  Касовите бележки биха могли да се фалшифицират значително по-лесно и по-евтино!

 31. 31 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#28] от "Теодора":

  Определено не са лесни за фалшифициране, имат си холограмна защита. Най-вероятно го правят за да не могат всички да си вземат парите.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 32. 32 Профил на satania
  satania
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#28] от "Теодора":

  Не, че искам да давам "лоши" идеи, но аз съм взимала касови бележки от мои познати с магазини. За стоки, които реално не съм купувала, за да си взема едни други пари . Така, че...
  А билета определено се води данъчен документ с всички обезпечения доколкото знам, и му се слагат защити почти като на банкнота.
  Не знам какъв им е точно проблема?!

 33. 33 Профил на Александър Велков
  Александър Велков
  Рейтинг: 5 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK