Фестивалът Elevation ще възстановява парите от билети и талони с касови бележки

Фестивалът Elevation ще възстановява парите от билети и талони с касови бележки

© Loop ElevationОрганизаторите на фестивала Loop Elevation 2011 в Разлог обявиха, че възстановяването на парите за закупените билети и Eleva ще става между 4 и 31 юли срещу представянето им заедно с касова бележки или друг вид платежен документ.


Условието за представянето на касови бележки предизвика серия от въпроси за това, че по-голямата част от хората, закупили билети, не ги пазят, а много от закупилите Eleva въобще не са получили такива на местата за обмен. Организаторите на фестивала отговориха, че такива са условията на компаниите, които продават билетите и че това се прави като предпазна мярка срещу фалшифицирането на билети и талони. 


Закупилите двудневен пропуск ще могат да получат 50 процента от заплатената цена. Неизползваните билети от 24 юни, когато хедлайнерът Jamiroquai отмени участието си на фестивала поради контузия на крака, ще могат да възстановят цялата сума на билета. Същото е условието и за еднодневните пропуски за 25 юни, когато фестивалът беше напълно отменен поради силен вятър.
Цените на билетите за еднодневен пропуск бяха между 70 и 80 лв., а за двудневен - между 120 и 140 лв. в зависимост от това дали са били купени предварително или на входа на фестивала. Условията за връщането важат и за билетите, закупени с намаление чрез мрежата на "МТел". 


Всички компании - билетопродавачи, които за България са Eventim, Ticketpro, Ticketstream и Bgbileti, ще възстановяват парите от закупените билети в съответните им офиси, които към момента са посочени само на английски език на официалния сайт на фестивала. Подробна информация за условията и местата ще има на техните сайтове.


Билетите, закупени от сайта на фестивала, ще бъдат връщани на адрес, който ще бъде посочен утре. Очаква се същото и за възстановяването на парите от закупените талони за пазаруване в зоната на фестивала, наречени Eleva, за които, освен самия талон, ще се изисква представяне на касова бележка. Допълниха и че на 25 юни вечерта, на място в зоната на фестивала са възстановявали пари за закупените Eleva, но малка част от хората са успяли да се възползват, тъй като това не беше обявено официално никъде. 


Организаторите на фестивала съобщиха още, че според предварителните им изчисления, за първия ден са имали продадени около 11 хил. билета, като в зоната на фестивала е имало над 13 хил. човека. Това включва и хора, които са влезли с покани и безплатни пропуски.


На пресконференцията, провела се днес, 27 юни, в София част от организаторите на Elevation - Марк Елиът и Александър Евтимов, заедно с кмета на община Разлог, представител на "Жокер медиа" и вокалиста на група "Остава" представиха накратко как са се развили събитията в първия и втория ден.


Те признаха, че имат някои пропуски в организацията. На въпроса защо не са обявили по-рано отменянето на концерта на хедлайнера Jamiroquai, те отговориха, че официалната информация, с която са разполагали е идвала от мениджмънта на групата. До последния момент всичко е било готово за участието на групата, като според договора им е трябвало да задържат влизането на посетители в зоната до саундчека на групата. 


Въпреки, че информацията за отсъствието на групата се разпространи като слух още в ранните часове на петъчния следобед, организаторите са получили окончателен отказ от мениджмънта на групата в София в 18 ч. По думите им от този час насетне са започнали да предупреждават хората на входа, че участието на Jamiroquai e отменено.


Пред "Дневник" Александър Евтимов каза, че не очаква да получат обратно част от платения хонорар на групата, но и че са в процес на преговори за евентуален отделен техен концерт. По думите му, всички изпълнители са получили хонорарите си на 100 процента. 


Той заяви още, че според тях фестивалът не е провал и че първият ден е протекъл много добре, независимо от лошата новина за отмененото изпълнение. За втория ден той каза, че всички групи са били в Разлог, с изключение на 30 Seconds To Mars, които по договор е трябвало да бъдат доведени от и обратно до София само за изпълнението им вечерта.


Пред "Дневник" той допълни, че са предвиждали евентуални кризисни ситуации, които обаче са се отнасяли най-вече за евентуални технически проблеми, свързани със електрическото захранване, което изцяло е зависело от генератори. Относно поуките, които са си взели от първото издание, той каза, че са свързани с цялостната организация, пропускателния режим и охранителите.


Относно втория ден, когато силният вятър стана причина да бъде отменен целия втори фестивален ден, кметът на община Разлог заяви, че той първи е предложил да се обмисли вариант за отменяне на фестивала от съображения за сигурност. По думите му, прогнозите са били за вятър, но в далеч по-ниски нива. 


Представителят на "Жокер медия" Иван Градинаров, който отговаря за условията на сцената, заяви, че технически сцената отговаря на всички световни изисквания и самият факт, че изпълнителите са се съгласили да излизат на нея, означава че тя е в перфектно състояние. Той цитира скалата на Бофорт, която измерва силата на вятъра. Според нея при максимална степен 12, в Разлог скоростта на вятъра е била от 10-та степен, което означава, че опасността за екипа, изпълнители и посетителите е била голяма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK