Защо виното опива повече от очакваното?
=========================
Защото го пием за радост и с мерак, обикновено в компания на любими дами в добро настроение и по добри поводи! Ето защо виното опива повече отколкото сме очаквали!
И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове. (Мат. 26:26-28).
Подкрепяме! От тая стъна, къед е зоологическата градина в Лехчево, на северен склон, букет от 3 вида грозде, след 2-рата кана Гюза-циганката ми прилича на Анджелина Джоди!
Уорни, виното се пие за наслада и опиянение. Това е едно от най-хубавите неща, които боговете споделили със смъртните
А ефекта на двете кани можеш лесно да го постигнеш с една бутилка ябълкова ракия купена от хоремага, който е на центъра на Лехчево.
[quote#8:"tonitod"]А ефекта на двете кани можеш лесно да го постигнеш с една бутилка ябълкова ракия купена от хоремага, който е на центъра на Лехчево. [/quote]
Последствията от консумация на "заводска" ракия са ужасяващи.
А по въпроса с половиният процент се вдига твърде много шум.
13,6 или 13,1 е смешно за нашите възможности включително и тези на дамите.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Червеното вино се пие със стайна температура.
Дори когато се извади от избата се отваря и се оставя леко да се темперира. Така се усеща по добре аромата на гроздето, премесен с дъха на дъб.
Ама вие в Лехчево сте друга България, при вас традициите може да са различни!
Мисля, че това казва всичко...
И то на латински. Абе то и траките са били почитатели на виното. Малко история от един бивш неуспял кандидат президент, но много добър учен: http://www.todoroff-wines.com/marazov.htm
Макар, че няма само една истина...
Но виното е било, е, и ще го бъде!
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
[quote#4:"Wornoxmaniak"]А, ако има и сиренце за подложка, то си влиза само. [/quote]
Лехчево, ти със сиренце ли жулиш винцето? Оно си сака вълче мезе. Вий у ваше село блажно нямате ли?
"Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
[quote#21:"tonitod"]Червеното - тц[/quote]
Тони - довери се на опита ми, а той повярвай е огромен - като буретата ми.
Хладно трябва да е и червеното. Пил съм го и топло - не е същото.
Може и горещо с черен пипер, но това вече е за лекарство и е гадно.
До коментар от "Wornoxmaniak":
Уорни - като няма друго може и със сиренце, но само ако няма свински гърди на фурна или поне конски или магарешки суджук.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
В тая жега залагам на охладен Карловски мискет,всичките му варианти са страхотни,там Голден селекшън,Роял селекшън-супер са!
Задължително охладено и с тънко мезе.
[quote#34:"Wornoxmaniak"]Я не моо да ги разбера кви са тия ора, къде като седнат да пият очакват нещо друго! [/quote]
И аз не мога. А и с под 2 литра също не успявам да мина никога.
И всички Уорни са за топло червено вино - и това не приемам.
Случка от някога. Тате беше си направил "буре" от алпака за апартамента /държеше го на терасата през зимата/. Веднъж имаше ужасен студ и водата на виното замръзна, ама го разбрахме чак като пихме от "концентрата" .
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Виното опива наистина малко повече, ако се пие от обувка на що - годе симпатична жена.
Колкото по голям е кракът й, толкова опива по-бърже.
Ако се конимира не от обувка , а маратонка , гуменка или галош,
въздействието е още по опияняващо...
Не са я, а това го усещам веднага. Тия купешките на струват, само най-скъпотое добро. Домашните и те са доста под въпрос, зависи мнго от гроздето къде е расло. Последно зависи и от майстора, аз се снабдявам от един от Сандански. Виното е направо елексир, домашно, плод от баира, слънце изобилно - класика.
[quote#33:"Wornoxmaniak"]Това ще да е некакъв швейцарски гризон! [/quote]
Гризон, мризон, Еж кат те черпят и не питай. Ух само кат го гледам и ми се допива.
Кво питаха тия от " Дневник " - Що виното опивало повече от очакваното? Щото ни е пияно семето. То там един нали се опитал да ни вкара у правия път, зел че наредил да изкоренят лозята, ма безуспешно. Българина жули яко, не мож му спреш пиенето.
"Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
До коментар [#18] от "drakar65":
До коментар [#19] от "John Galliano":
До коментар [#22] от "smej":
До коментар [#24] от "Wornoxmaniak":
До коментар [#26] от "Илде":
До коментар [#27] от "Руслан 21":
До коментар [#28] от "maq86":
До коментар [#31] от "faeton":
До коментар [#32] от "sniper":
До коментар [#37] от "СДС":
На тези които са са налели чаша рубинена или кехлибарена течност - Наздраве!
Време е за Омар Хайям:
Аз пия, но ни ден не съм във тежест ваша;
жадувам - за какво? За винената чаша!
Да, ще почитам виното до свойта смърт,
за жалките си дни да мисли богаташа.
Ми на червеното му се губи букета,ако се охлади.
Въпрос на вкус е.
Аз например,не мога да пия студено уиски.На мен ми дайте уискито в затоплена суха чаша,може и с лимонче!
Още едно чудесно бяло-Гевурцтраминер на Карнобат!
Охладено!
И Ризлинг на Хан Крум-студено!
[quote#39:"sniper"]То там един нали се опитал да ни вкара у правия път, зел че наредил да изкоренят лозята, ма безуспешно. [/quote]
През 80-те още един опита да спре пиенето, чрез изкореняване на лозята, но в България не възприехме за нормална идеята му.
Горби беше.
[quote#38:"vermilion"]Домашните и те са доста под въпрос, зависи мнго от гроздето къде е расло. [/quote]
Купувам грозде чак от гръцката граница вече и е страхотно гроздето там. Виното няма да го хваля много - чудесно е. Налага се разреждане на материала с вода иначе не тръгва ферментацията.
"Тарикатите" след Стара планина, на север си берат собствено грозде и ръгат захар. Главата бръмчи после неудържимо. Иска ти се да си умрял вчера.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Наздраве и на теб, жеста ти е по-опияняващ от виното...
Вино винаги ще намерим, приятел, събеседник в днешно време, май е доста трудно!
Къде ли е истината и кое ли ни опиянява най-вече?
Омар Хайям....
И на мен ми е любим.
Красиви стихове...
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
Гюза циганката си е много по шукар от Джоли,защото е гореща онази е аркти.ески иф,ако схващаш мислълта ми или ще ти трябва превода.,знам малко цигански език и от тази порода съм имала приятели и са ме у.или на техният език ИФ в превод ще ре.е ЛЕД или СНЯГ.
Нашият отел хич не го пръскаме, много е устойчив , на асма е като при теб! Готино вино става от него, като го преглътнеш се усеща дъх на ягоди, чуден букет от аромати!
http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
Не искам да се сещам веднъж как се натрових с едно Шардоне менте в Испания,много ми беше лошо щях да умра,като змийска отрова ,трябваше незабавно да ме хосполитаризират и индоксинират.
Бъркаш земеделските култури,мой .овек от ръжта се прави кафе това ще ти го каже и Стейнбек,гроздето се тъп.е скрака от млади невини девици ,за да стане хубаво виното,вси.ко трябва да си е като по старите рецепти на бабите ни.
[quote#2:"uran"]Защото го пием за радост и с мерак, обикновено в компания на любими дами в добро настроение и по добри поводи! Ето защо виното опива повече отколкото сме очаквали!
И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове. (Мат. 26:26-28). [/quote]
+++
Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
А па ти бъркаш темата!
Аз ти говоря за гроздобера, не за обработката на гроздето!
[quote#70:"katyad"]гроздето се тъп.е скрака от млади невини девици[/quote]
За това съм съгласен и така е!
Ама ако не си опраиш "Ч"-то, никакво вино нема да пиеш...
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
Историята на виното и винопроизводството е толкова стара, колкото е и самата цивилизация. Разказите изобилстват за това, как за първи път е открита тази възхитителна напитка. Един от тях разказва за митичен персийски цар наричан Jamsheed. В неговия двор, гроздето е било съхранявано в делви за консумация извън сезона. Една делва е била изхвърлена, защото сока бе загубил своята сладост и бил считан за отровен. А една от жените от царския харем е страдала от остро главоболие и се опитала да отнеме живота си с така наречената отрова. Тя заспала и след като се събудила, главоболието било изчезнало а тя се чувствала освежена. Разказала на всеки, какво бе сторила и за чудотворния лек, и веднага след това "голямо количество вино бе направено и Jamsheed и неговия двор пиха от новата напитка". И това е по-накратко. Някой, някъде в Мала Азия, вероятно в територията на съвременната Анадола или Грузия, са съхранявали грозде в големи съдове, гроздето се притискало от собственото си тегло. Полученият сок започвал да ферментира и така открили непозната напитка, която доставила удоволствие на несметен брой хора. Големите цивилизации на Древна Гърция и Рим са проследили назад във времето праисторията на виното, с подобни легенди за неговото откритие. Древен Египет ни е оставил до днес винени листи и стенна живопис; наистина те дори са записвали върху делвите реколтата, лозето и винопроизводителя. Вавилонците въвели закони, които да регулират функционирането на пазарите за вино.
Първата важна стъпка е било култивирането на лозата.
Най-ранните гроздови семки от култивирана лоза били датирани от около 7000 години и са били открити в Кавказ в източния край на Черно море, там където сега е Анадолската част от Турция и Грузия, в район, подходящ за отглеждането на гроздето.
Виното при елинитеВажна роля в повсеместното разпространение на винопроизводството по света е изиграло това, че древните гърци, а по-късно римляните са възприели правенето на вино като важна част от живота си, докато в други части на света, където е имало основно диви лози, като Персия, Индия и Китай, виното не е оставило трайна следа.
В Елинския свят, Дионис е важна фигура, тъй както Бакхус за римляните. Дионис е казал, да пренесат лозата до Гърция от Мала Азия, и гърците пренесли вино през Адриатика. На свой ред, римляните разпространили лозарството цяла Европа, като например във Франция, Англия, Германия и на Иберийския полуостров. С разпространението на римската Империя, култа към Бакхус също се разпространявал. Римляните са се славили като най-добрите лозари в Южна Италия, които произвеждат вина като Caecuban, Massic и Falernum, които са били оценени високо в древността. Най-големият център на търговията с вино било пристанището на Древен Рим Помпей, където един търговец на виното е бил достатъчно богат, за да изгради цял амфитеатър.
Още по-значимо е използването на вино в Евхаристията като символ на Кръвта на Христос и на самия живот. Съществуват многобройни препратки към виното в цялата Библия. Ной е бил описан като първият пияница, а в рамките на Стария Завет, виното е символ на просперитет.
Христовото първо чудо е превръщането на водата във вино на сватбата в Кана. Лекарствената мощ на виното е била призната от Свети Петър, който увещава Тимотей: "да не пиеш повече вода, но употребявай малко вино за стомаха си". Виното е неразривно свързано с Християнството, а също представлява основна част от ритуала на юдаизма, но в контраст на това, то е забранено в мюсюлманската религия. Тъй като Християнството се разпространява из Западна Европа, възниква необходимостта от лозя, и точно тази необходимост гарантира, че винопроизводството ще продължава да съществува по време на тъмните векове след падането на Римската империя. Виното се е превърнало в основна част от средиземноморския начин на живот, но на север от Алпите, където са понесени многобройни атаки от орди на нашественици, след падането на Римската империя, бъдещето на римските лозя може би да е било под въпрос, ако не е била християнската църква и нейната нужда от вино за Евхаристията. В монашеските общности в цяла Европа поддържат лозята, а по време на тъмните векове, монасите са допринесли много за подобряване на виното. В средновековна Бургундия, монасите са били сред първите, които изследват почвата на Côte d'Or, избират на най-добрите изложения, където гроздето узрявало рано и т.н.
Монасите се нуждаели от вино, не само за Евхаристията, но също така и за техните гости, защото манастирите са били “три-звездните” хотели на Средновековието за заможни пътници. Виното е било и важна търговска стока. Като такава тя е била важна както за гърците и римляните, така и за средновековна Европа. Пристанище Бордо процъфтява в резултат на износа на вино за Англия, Шотландия и Северна Европа. Лесният речен транспорт е от решаващо значение, преди всичко, когато пътуване по суша е опасно и пътищата са често непроходими. Виното е транспортирано в бъчви, които са тежки и трудни за пренасяне, така че превоза по вода по протежение на бреговете на реките е от съществено значение. Така лозята около Бордо запазват своята привилегирована позиция, пред конкуренцията на останалите лозя. Славата на вината от долината на Рона процъфтява, както и тези на Мозелl и Рейн; Бургундия намира своя пазар в Париж, защото това е мястото, където речните системи позволяват транспорта. Търговията между Лондон и Бордо процъфтява; Едуард II поръчва еквивалентна на повече от един милион бутилки от Франция през 1308, за да отпразнува своята сватба с Изабела. Според Елизабет I, почти три века по-късно, англичаните консумират повече от 40 милиона бутилки вино на година, в допълнение към бира и сокове, в момент, когато населението е само 6,1 млн. В действителност, виното е необходимост, а не лукс, тъй като водоснабдяването, особено в големите градове, е било често затруднено, а виното е било известно с антисептичните си свойства, а това помага за облекчаване на последиците от замърсена вода.
В края на седемнадесети и началото на осемнадесети век, виното се явява не просто напитка, а индикация за повишаването на жизнения стандарт, особено за ценителите на естетиката. В Англия и Франция започва възхода на една социална група хора, които са готови да похарчат маса пари за елитни и отбрани вина от Бордо. С началото на употребата на стъклени бутилки се дава началото на производството на естествено пенливи шампански вина. Използването на корк запушалки е започнало около същото време. Дом Периньон развива техниката на асамблиране на виноматериали за шампански вина долу горе по същото време.
Шери (Херес) е известно от времето на Елизабет, когато откриват, че добавянето на винено бренди към трапезно вино увеличава стабилността на самото вино, за да издържи на дългото плаване от португалските и испански пристанища до пазарите в Северна Европа. Британските търговци са направили много за развитие на пазарите във Великобритания на вина като Марсала и Малага.
И точно когато бъдещето на виното изглеждало оптимистично се появява заплахата на филоксерата в средата на 19 век. Този малък паразит се развива в корените на лозата, като в крайна сметка ги унищожава. Тя се появява случайно от Северна Америка по време на развитието на корабоплаването с нарастналите темпове на стокообмен между Новия свят и Европа. По това време са въведени бързите парни кораби, които пресичат бързо Атлантика, така филоксерата успява да преживее пътуването и бързо намира благоприятни условия за развитие в Южна Франция, от където тръгва началото на края на европейския разцвет във винопроизводството. Много лозя са унищожени, а някои сортове-забравени и са останали неприсадени, дори когато вече е открита и въведена системата за използване на подложка от американски сортове лози. Филоксерата остава постоянна заплаха и до днес, в много малко места по света може да се развиват европейските сортове лози без подложда, такива региони са например Чили, Кипър и други.
България без съмнение е най-преуспяващият производител на вина от всички източноевропейски страни. Това е в резултат на отличното качество на продукта и на традициите в лозарството и винификацията, които са в основата на винопроизводството още от времето на траките.
Лозови насаждения има във всички райони на България с изключение на столичния град София. На базата на административно подразделяне лозовите насаждения са групирани в пет „лозарски“ региона:
Северен регион
В тази област се произвежда червено и бяло вино (напр. винарните в Сухиндол, Русе и Свищов).
Източен регион
Областта е под влияние на Черноморския климат и в нея се произвежда основно бяло вино (напр. Хан Крум и Варна).
Южен регион
Тази област е най-известна с червените си вина (напр. Пловдив и Асеновград).
Югозападен регион
Много топла област, която е прочута с червените вина (напр. Мелник).
Подбалкански регион
Този регион обхваща централната част на страната. Тя е планинска и е по-подходяща за производството на червени вина. Известна е с търговските марки на Сливенската винарна, която прави „Каберне“, „Мерло“ и „Шардоне“.
Търговският успех на българските вина датира от 1970. За него допринася с помощта си световноизвестният Департамент по вината в Университета „Дейвис“ в Калифорния, който съумя да популяризира това, което сега е известно като „глобален“ продукт.
Любителите на виното от целия свят биха могли да разпознаят известните френски и немски гроздови разновидности – „Каберне Совиньон“, „Мерло“ и „Шардоне“.
Тези разновидности са съпроводени от типично български гроздови сортове, като черна гъмза, мавруд, мелник, бял мискет и димят.
Бяло грозде с произход от Ркацители, Грузия (източно от България), също е често срещана разновидност.
Българските вина се степенуват в три различни категории. Това подразделяне е в съответствие със Закона за вината, въведен през 1978.
1. Стандартни вина – Основни леки вина.
2. Висококачествени вина – Тези вина като цяло не са от определен географски регион и се продават с марката на производителя.
3. Специални вина – Към тази категория спада широка гама от искрящи и плодови вина.
Категорията „Висококачествени вина“ се счита за най-важна и се подразделя в няколко подкатегории.
- Деклариран географски произход (DGO)
Това определя областта, от която произлиза виното, като това може да е един от 43-те географски региона. Самото обозначение (DGO) не е отпечатано на етикета. Пример за обозначаването на тази категория е изписването по следния начин: Russe Welhriesling (обозначаването на Русе като град производител в северната част на страната).
- Controliran
Това вино е с по-висока степен от DGO категорията вина и може да се счита за еквивалент на вината от френската АС категория. Съществуват 27 вина от тази категория.
Виното трябва да е от определен винен сорт, отглеждан в избрани лозя. Изисква се етикетът да посочва сорта и региона. Освен това, за да се определи категорията, виното трябва да бъде одобрено чрез тестване от експерти.
Думата Controliran е изписана на етикета.
Макар вината от категория Controliran да са с ниво над DGO и да са от различни лозя, етикетите могат да сочат един и същи географски регион. Това води до подвеждане. Като пример за това е виното Assenovgrad Mavrud Controliran и Assenovgrad Mavrud. Второто е от категорията DGC.
Други наименования, прилагани при българските вина, са:
- Резерва
И двете категории – DGC и Controliran, могат да бъдат определени като Резерва, което гарантира, че те са отлежали минимален период в дъбов съд (най-малко две години за белите и три за червените вина). Предназначението на старите и големи бъчви е по-скоро да спомогнат виното да отлежи и да стане пивко, отколкото да му придадат аромат на дъб.
- Вино от областта
Тези вина представляват съчетание от повече от един сорт грозде и се произвеждат за консумация, докато са все още млади и неотлежали. Типичен пример за вино от този тип е Pinot Noir или Sliven Merlot. Тези вина биха могли да се сравнят с френските вина от категорията Vins de Pays.
Повечето от нас когато се събираме,тъгуват,
понеже копнеят за наслади от млади години
за любовни удоволствия,пирове,гощавки
оплакват се,че са лишениот нещо съществено като смятат че тогава са живели добре,а сежа живота им е никакъв.
Когатоняко си ,срещнал Софокъл и го попитал:
Софокле как си с любовните удоволствия?Можеш ли
да общуваш с жени?
На това Софокъл отговорил:Кажи си го направо човече!
Освободих се от тоя бесен и жесток тиранин.
СДС, много се бях отчаял тези дни. Депресия, болести, кошмари, ме съсипват от всички страни. Но рано тази сутрин, вашата кавалерска еротика, възвърна здравето ми. Едно вино за да е хубаво трябва да е 13 + % и плюс корабийките ви и Тракия е едно от тях. Снощи си одрънках цяла бутилка с бадеми за мезе, ОХ ХА!
Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
Благодаря!
Най-сигурното оръжие срещу лошото настроение е хумора и сатирата.
Лекарите казват, че виното, ако не се прекалява с него, също има лечителни свойства.
Обувка, Пепеляшка, вино и смях - ето къде е разковничето...
И ние правим домашно вино от този сорт грозде. Но големите изби не го изкупуват, защото бил карциногенен. Не знам дали това е истина, но със сигурност има дигликозиди/наличието им е забранено във виното/.
А този приятен вкус на горски плодове е известен с термина "лисичи вкус" - отначало доста приятен, плодов аромат, които в последствие при недобро съхранение и окисление може да стане отвратителен.
Хубав ден!
Червеното вино се пие на темепература 12-17 градуса. Това всеки, който разбира от вино го знае...Четете ако не вярвате от френски (пък и други) източници за виното- начин на сервиране, подходящи температури за сервиране, подходящи температури за съхраняване и т.н. Има си книги, журнали, статии, информация бол.
Но, в крайна сметка -на който както му е хубаво-така да си го пие. Има хора като чуят "стайна температура" си мислят, че става въпрос за 25-26 градуса, а това за червено вино е много висока температура, това вече си е направо топло.
Защо виното опива повече от очакваното?
Защото всички купени вина са химия!
Със съпруга ми си произвеждаме домашно вино, което освен, че е по-вкусно, не ни опива. Можем да изпием литри и да се чувстваме добре и на следващия ден да нямаме махмурлук. Знам, че много малко хора имат възможността, условията и желанието да си произвеждат вино сами. Но не е в това проблемът. Проблемът е в некачествените хранителни продукти, които ни предлагат на пазара.
Брачед ти сортовете ли не познаваш или си сръбнал повечко от винцока?
У наща маала сека къща има асми с отел. Ама ората избегват да праат вино от него що пуща много по малко има нема 30% сок. Тава да не е памид да дава до 70%. Слагат по некоя и друга чепка за аромат и това е. Като препиеш с отелово вино главата цепи яко, ама яко ти казвам.
Булгара не никакъв булгар а лисича опашка. А за яденье още гледаме Кардинал и Сензо. Пръвия че зрее пръв, втория - накря преди гроздобера.
Подозирах, че лъжат с градусите. Иначе защо ще ме хваща от само една кофа вино? Толкоз по статията. Сега за виното.
Пак Омар Хайам:
Попитах мойта чаша,
във нея впил уста:
какво ще стане с мен,
щом спре при мен смъртта?
И устни в устни впили
така ми отговори:
Пий! Няма да се върнеш отново на света.
Щом ста го ударили на теория с цитиране на дебели книги, нека да прибавя нещо, не за вината, а за бъчвите, но в стил телеграма.
Французите са окупирали лицензите и макар да шикалкавят и да не ги правят от френски дъб, слагат им етикета си и ги шиткат по 550-650 евро/бъчва/220 литра. Освен френски, купуват словашки, карпатски и украински дъб, от северен склон, с гъсти годишни кръгове, рязан по определен начин. Представете си окръжност, разрез на вековно дърво, около метър диаметър. Дъските са от периферията къмто центъра. Тясната им страна, а дългата, естествено си е по дължината на дървото. Струват по около 2000 евро/м3, от който излизат 11 бъчви по 600 евро. Преди това дъските съхнат 2 г, като се държат на постоянна температура с вентилация и дозирано пръскане с водни капки, да излязат смолите. Като се направи бъчвата, се обгаря с компютърно програмирана горелка. Може да се имитира чрез дъбови обгорени стърготини/талаш, но дегустаторите го усещат. След 2 г ползване, бъчвата се рециклира и се продава за около 120 евро. Може и без рециклиране, за 60 евро. Няма смисъл леките, нетрайни вина да се държат въобще в бъчви, а в цистерни. Бъчвите са за качествените вина.
Стига, че заприлича на Война и Мир.
Наздраве.
През 2006 г. обиколих Калифорния и в Сонома вели до Сан Франциско ми казаха, че бъчвите им са от френски дъб и се сменят на всеки четири години. Когато запитах защо толкова често го правят, отговориха, че за толкова време дървото си предава аромата на виното.
Гледам че много ценители на виното са се изказали. Нека и аз да добавя : от българските червени вина силно препоръчвам тези от реколта 2007. Ако някой има кинти и иска да пие наистина някой елексир да си вземе Каберне "бренди каск" от Поморие реколта 2007 или 2008
До коментар [#35] от "Руслан 21": Съгласна съм, даже са прекалено много и са роднини със спирта?
Една година ги хванаха в "МЕТРО" и не казаха кои са фалшификаторите.
ЧАКАМ АКЦИЯ НА МВР " ВИНАРИТЕ"!!!
Правят от странджански дъб, но става дума за нищожни количества. Причината е, че няма толкова дебели дъбове. диаметърът трябва да е много голям, че да излязат достатъчно дъски, изрязани по описания от мен начин.
Ако се нареже дъската малко на верев на жилките, първо никъде няма да я купят, второ, поддава на навлизане на въздух и виното оксидира в неприемливи количества.
Американският дъб пък, има прекалено много смоли и не го ползват за фини вина, а за по-прости и за отлежаване на уиски.
Той пък не допуска никаква оксидация, което също е неприемливо.
Френският е намалял, в Словакия има мораториум, румънците са ограничили сечта, сал украинците продават, но полулегално с много счетоводни гимнастики се купува във Франция, като дървесина за паркет. Търговецът купува френски третокачествен дъб, уж за бъчви, колкото да му се намират документи, че е купил, после от него прави паркет. А украинският, който е уж за паркет по документи, става на хартия френски и отива за бъчви.
Има песен странджанска. "Набузил Киро перуза". Значи налапал Киро канелката. Какви чаши? Пие се направо от канелката. Или от котле. Без чаши. Може и от буркан за правостоящите около бъчвата в мазето.
Изразът "стайна температура" идва от времена, в които зимните температури в стаите са били поне с 10С по-ниски от сегашните. От тук и объркването за температурата на червеното вино специално.
Руслане, що така бе пич!? Като сме на север да не би да мааме доматите с колците! Ния у зверино сме у балкано и ако не сложим изкуствен тор ,не става вино оти ни е слаб градуса на грозгьето1 Ама па си права бЕло вино от булгар, врачански мискет, супер ран булкар, димят и цело лето го маам охладено 1 А забръска ли сняг навънка миневам на червено- памид, мерло, сензо, червен мискет и малко отил за аромат дека му викате букет!Абе, язе са отплеснах!!! А наздраве дружино!
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
о. Павел
Рейтинг: 541 НеутралноСамо Каберне Шираз от Австралия! (Но не наливните имитации в "Пени маркет"
.
Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922uran
Рейтинг: 1341 ЛюбопитноЗащо виното опива повече от очакваното?
Yet another blue planet.=========================
Защото го пием за радост и с мерак, обикновено в компания на любими дами в добро настроение и по добри поводи! Ето защо виното опива повече отколкото сме очаквали!
И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове. (Мат. 26:26-28).
tontod
Рейтинг: 1181 ВеселоДо коментар [#1] от "о. Павел":
.
Отче, нека подкрепим българското
Бутилка Енира реколта 2006, също не е за пренебрегване.
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 НеутралноЗащо виното опива повече от очакваното?
Що за въпрос?
Като се почне, нема спиране!
А, ако има и сиренце за подложка, то си влиза само.
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#3] от "tonitod":
Подкрепяме! От тая стъна, къед е зоологическата градина в Лехчево, на северен склон, букет от 3 вида грозде, след 2-рата кана Гюза-циганката ми прилича на Анджелина Джоди!
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#1] от "о. Павел":
Трябва да вярваме в Бог!
lol
Рейтинг: 1341 ЛюбопитноЩото никога не очаквам, че като седна с хубаво вино ще изпия такова количество...?
tontod
Рейтинг: 1181 ВеселоДо коментар [#5] от "Wornoxmaniak":
Уорни, виното се пие за наслада и опиянение. Това е едно от най-хубавите неща, които боговете споделили със смъртните
А ефекта на двете кани можеш лесно да го постигнеш с една бутилка ябълкова ракия купена от хоремага, който е на центъра на Лехчево.
dearblue
Рейтинг: 534 Неутралноin vino veritas
истината е свещенна
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#8] от "tonitod":
Нема уважаваш себе си мъж у Лехчево къде да си купува. Ние си прайме!
Червеното вино требва да е с температура некъде 12-14 градуса. Ако е не е с толко като го извада от мазата, го слагам за известно време у герна.
После имам среща с Боговете:
Пускам телевизора и гледам Бойко Борисов!
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 Весело[quote#8:"tonitod"]А ефекта на двете кани можеш лесно да го постигнеш с една бутилка ябълкова ракия купена от хоремага, който е на центъра на Лехчево. [/quote]
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoПоследствията от консумация на "заводска" ракия са ужасяващи.
А по въпроса с половиният процент се вдига твърде много шум.
13,6 или 13,1 е смешно за нашите възможности включително и тези на дамите.
Чеша си езика
Рейтинг: 808 ВеселоДа живее Хайнекен!
Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.tontod
Рейтинг: 1181 ВеселоДо коментар [#10] от "Wornoxmaniak":
!
Червеното вино се пие със стайна температура.
Дори когато се извади от избата се отваря и се оставя леко да се темперира. Така се усеща по добре аромата на гроздето, премесен с дъха на дъб.
Ама вие в Лехчево сте друга България, при вас традициите може да са различни
mihomen
Рейтинг: 968 ВеселоДо коментар [#3] от "tonitod":
А какво ще кажеш,за Енира резерва 2004г?
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#13] от "tonitod":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoНад 15 градуса /целзий/ никога. Каквото и да твърдят по света.
Вино с температура 23 градуса примерно не е приятно.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#12] от "myselfcom":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoИма хубави бири не малко, но тук сега сме на вино.
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#13] от "tonitod":
Шъ ти чека некой да такова, ....темперира!
Егати и думата, доде си изклъча езика да я кажа и съм обърнал 2 чаши!
drakar65
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#9] от "dearblue":
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!Мисля, че това казва всичко...
И то на латински. Абе то и траките са били почитатели на виното. Малко история от един бивш неуспял кандидат президент, но много добър учен:
http://www.todoroff-wines.com/marazov.htm
Макар, че няма само една истина...
Но виното е било, е, и ще го бъде!
Hamster
Рейтинг: 1021 ВеселоНе мога да пия вино , но дестилатите му ммммммм...
Hamstertontod
Рейтинг: 1181 ВеселоДо коментар [#14] от "mihomen":
!
Малко бутиково ми идва, но бих се прежалила
tontod
Рейтинг: 1181 ВеселоДо коментар [#15] от "Руслан 21":
!
За бялото съм съгласна на тази температура.
Червеното - тц
smej
Рейтинг: 541 НеутралноБоже, аз го пия за 13,1%, а то било 13,6%. Колко пъти съм се напивал поради тази измама. Ще съдя производителите.
tontod
Рейтинг: 1181 Весело[quote#10:"Wornoxmaniak"
]После имам среща с Боговете:
Пускам телевизора и гледам Бойко Борисов! [/quote]
Да ти призная нещо - и аз не мога да гледам Бойко Борисов по телевизора, ако не съм пила чаша вино. Мъка, мъкаааа
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#23] от "tonitod":
Нещо не уцелваш правилно какво да копираш!?
Да не си са карборирала вече?
Не бой са Бойко го нема по никоя телевизия в момента!
Sniper
Рейтинг: 1128 Весело[quote#4:"Wornoxmaniak"]А, ако има и сиренце за подложка, то си влиза само. [/quote]
"Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней СенекаЛехчево, ти със сиренце ли жулиш винцето? Оно си сака вълче мезе. Вий у ваше село блажно нямате ли?
Semkov Miroslav
Рейтинг: 594 ВеселоНаздраве !!!
Живи и здрави да сте!Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 Весело[quote#21:"tonitod"]Червеното - тц[/quote]
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoТони - довери се на опита ми, а той повярвай е огромен - като буретата ми.
Хладно трябва да е и червеното. Пил съм го и топло - не е същото.
Може и горещо с черен пипер, но това вече е за лекарство и е гадно.
До коментар от "Wornoxmaniak":
Уорни - като няма друго може и със сиренце, но само ако няма свински гърди на фурна или поне конски или магарешки суджук.
maq86
Рейтинг: 381 ГневноНормално е да опияняват повече,защото много от вината,а дори и в доста видове бира се добавя спирт.Затова никой не говори!
mihomen
Рейтинг: 968 НеутралноДо коментар [#20] от "tonitod":
Да бутиково е, но си заслужава да се опита, на специален повод с любимият човек!Разбира се в романтична обстановка и гурме кухня!
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#25] от "sniper":
Най доброто мезе къде Я съм опитвал за вино е домашна биволска пастърма. Има тука един при назе та прави по некой път, ама он са скръндзави и не дава.
Наздраве, компанията!
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноВ тая жега залагам на охладен Карловски мискет,всичките му варианти са страхотни,там Голден селекшън,Роял селекшън-супер са!
Задължително охладено и с тънко мезе.
4ервеното-никога охладено!
Sniper
Рейтинг: 1128 Весело[quote#30:"Wornoxmaniak"]Наздрав , компанията! [/quote]
"Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней СенекаНаздраве пич! Ей го мезето на винцето. Земи си от мойто не се стеснявай.
http://www.kotkata.com/artikuli/137.jpg
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#32] от "sniper":
Мням, мням!
Това ще да е некакъв швейцарски гризон!
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#27] от "Руслан 21":
Защо виното опива повече от очакваното?
Я не моо да ги разбера кви са тия ора, къде като седнат да пият очакват нещо друго!
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 Неутрално[quote#28:"maq86"]Затова никой не говори! [/quote]
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoМного "вина" и "ракии" не са чували за грозде.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 Весело[quote#34:"Wornoxmaniak"]Я не моо да ги разбера кви са тия ора, къде като седнат да пият очакват нещо друго! [/quote]
.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoИ аз не мога. А и с под 2 литра също не успявам да мина никога.
И всички Уорни са за топло червено вино - и това не приемам.
Случка от някога. Тате беше си направил "буре" от алпака за апартамента /държеше го на терасата през зимата/. Веднъж имаше ужасен студ и водата на виното замръзна, ама го разбрахме чак като пихме от "концентрата"
СДС
Рейтинг: 1341 ВеселоВиното опива наистина малко повече, ако се пие от обувка на що - годе симпатична жена.
nemo malus felix, minime corruptor.Колкото по голям е кракът й, толкова опива по-бърже.
Ако се конимира не от обувка , а маратонка , гуменка или галош,
въздействието е още по опияняващо...
vermilion
Рейтинг: 449 НеутралноНе са я, а това го усещам веднага. Тия купешките на струват, само най-скъпотое добро. Домашните и те са доста под въпрос, зависи мнго от гроздето къде е расло. Последно зависи и от майстора, аз се снабдявам от един от Сандански. Виното е направо елексир, домашно, плод от баира, слънце изобилно - класика.
Sniper
Рейтинг: 1128 Весело[quote#33:"Wornoxmaniak"]Това ще да е некакъв швейцарски гризон! [/quote]
"Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней СенекаГризон, мризон, Еж кат те черпят и не питай. Ух само кат го гледам и ми се допива.
Кво питаха тия от " Дневник " - Що виното опивало повече от очакваното? Щото ни е пияно семето. То там един нали се опитал да ни вкара у правия път, зел че наредил да изкоренят лозята, ма безуспешно. Българина жули яко, не мож му спреш пиенето.
tontod
Рейтинг: 1181 ВеселоДо коментар [#18] от "drakar65":
!
До коментар [#19] от "John Galliano":
До коментар [#22] от "smej":
До коментар [#24] от "Wornoxmaniak":
До коментар [#26] от "Илде":
До коментар [#27] от "Руслан 21":
До коментар [#28] от "maq86":
До коментар [#31] от "faeton":
До коментар [#32] от "sniper":
До коментар [#37] от "СДС":
На тези които са са налели чаша рубинена или кехлибарена течност - Наздраве!
Време е за Омар Хайям:
Аз пия, но ни ден не съм във тежест ваша;
жадувам - за какво? За винената чаша!
Да, ще почитам виното до свойта смърт,
за жалките си дни да мисли богаташа.
Лека нощ момчета и момичета /ако има такива/
Phaeton.
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#36] от "Руслан 21":
Ми на червеното му се губи букета,ако се охлади.
Въпрос на вкус е.
Аз например,не мога да пия студено уиски.На мен ми дайте уискито в затоплена суха чаша,може и с лимонче!
Още едно чудесно бяло-Гевурцтраминер на Карнобат!
Охладено!
И Ризлинг на Хан Крум-студено!
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 Весело[quote#39:"sniper"]То там един нали се опитал да ни вкара у правия път, зел че наредил да изкоренят лозята, ма безуспешно. [/quote]
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoПрез 80-те още един опита да спре пиенето, чрез изкореняване на лозята, но в България не възприехме за нормална идеята му.
Горби беше.
[quote#38:"vermilion"]Домашните и те са доста под въпрос, зависи мнго от гроздето къде е расло. [/quote]
Купувам грозде чак от гръцката граница вече и е страхотно гроздето там. Виното няма да го хваля много - чудесно е. Налага се разреждане на материала с вода иначе не тръгва ферментацията.
"Тарикатите" след Стара планина, на север си берат собствено грозде и ръгат захар. Главата бръмчи после неудържимо. Иска ти се да си умрял вчера.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1341 Весело[quote#41:"faeton"]лимонче! [/quote]
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoЛимонче на уиски - вай, вай.
До коментар [#40] от "tonitod":
Лека нощ Тони.
Phaeton.
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#39] от "sniper":
За наказание-една от най-големите изби носи неговото име!
Phaeton.
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#43] от "Руслан 21":
Опитай и тогава вай,вай-ще ме благославяш цял живот!
Научи ме един приятел-британец,така че не оставям нищо на случайността!
Phaeton.
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#40] от "tonitod":
Лека нощ!
СДС
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#40] от "tonitod":
nemo malus felix, minime corruptor.Лека, Тони!
Виж , интерено, че румънците са му вдигнали паметник в Букурещи,
пък Европа се цупи за Алекс Велики в Скопие...
drakar65
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#40] от "tonitod":
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!Наздраве и на теб, жеста ти е по-опияняващ от виното...
Вино винаги ще намерим, приятел, събеседник в днешно време, май е доста трудно!
Къде ли е истината и кое ли ни опиянява най-вече?
Омар Хайям....
И на мен ми е любим.
Красиви стихове...
о. Павел
Рейтинг: 541 НеутралноПървата чаша принадлежи на жаждата, втората – на веселието, третата - на наслаждението, а четвъртата - на безумието (Анахарсис).
Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922херувим
Рейтинг: 960 ЛюбопитноДо коментар [#10] от "Wornoxmaniak": А на следващия ден не си ли махмурлия? Не от виното, де!
heruvimхерувим
Рейтинг: 960 ЛюбопитноДо коментар [#45] от "faeton": За шотландец е анатема! Пие се само с малко вода, без лед. Все пак, de gustibus non est disputandum.
heruvimPhaeton.
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#51] от "херувим":
И така става!
Но лед в уиски-никога!
Забранено е!
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#50] от "херувим":
Напротив, зареден съм с положителна енергия!
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#40] от "tonitod":
Не заспивай! Идвам да ти направа масаж!
drakar65
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#53] от "Wornoxmaniak":
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!До коментар [#54] от "Wornoxmaniak":
Мани тези приказки.
Кажи как върви отела...Бел или черен е ?
Пръска ли го, бурето изми ли го?
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 НеутралноДо коментар [#55] от "drakar65":
Повечето е чърен, ама има и малко бел. Обаче е лесен за гледанье, що сичко е на асми и си е тука у двора, не на лозето.
А пръсканье със син камик задължително требва след секи дъжд, ча иначе шъ са маньоса и отиде коня у барата.
херувим
Рейтинг: 960 НеутралноДо коментар [#52] от "faeton": По този въпрос сме на едно мнение!
heruvimхерувим
Рейтинг: 960 ЛюбопитноДо коментар [#53] от "Wornoxmaniak": Да не би пък от Бойко Борисов? Става, ако си му почитател! Или ако те забавлява, нещо като шоуто на Слави!
heruvimПАВЛА
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#57] от "херувим":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.Така е, няма нищо по-хубаво от четири рози със стайна температура...
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 НеутралноДо коментар [#58] от "херувим":
Нещо такова.
katyad
Рейтинг: 1234 НеутралноДо коментар [#5] от "Wornoxmaniak":
Гюза циганката си е много по шукар от Джоли,защото е гореща онази е аркти.ески иф,ако схващаш мислълта ми или ще ти трябва превода.,знам малко цигански език и от тази порода съм имала приятели и са ме у.или на техният език ИФ в превод ще ре.е ЛЕД или СНЯГ.
katyad
Рейтинг: 1234 ВеселоДо коментар [#58] от "херувим":
Шоуто на Труман е по забавно,не мислиш ли?Къде го слагаш този .алгаджия при световните и най гледани шоумени?Това е персонална обида.
Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#56] от "Wornoxmaniak":
http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯНашият отел хич не го пръскаме, много е устойчив , на асма е като при теб! Готино вино става от него, като го преглътнеш се усеща дъх на ягоди, чуден букет от аромати!
katyad
Рейтинг: 1234 ВеселоДо коментар [#8] от "tonitod":
Заеби го виното,нали знаеш какво е казал Хемингуй по въпроса за коктейлите любимата ми напитка,особено тези с мента придават голяма свежест.
Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#64] от "katyad":
http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯРазшириха ли ти ушите в другата тема?
katyad
Рейтинг: 1234 ВеселоДо коментар [#10] от "Wornoxmaniak":
Аз мога да правя малиново,без майтап много е важно със захомера коли.еството сладост,ако не го уцелиш не става за НИЩО.
katyad
Рейтинг: 1234 ВеселоДо коментар [#65] от "Курт Деликуртев":
Защо мойте уши са ти толкова интересни Урко?Ти твойте виждал ли си ги без огледало?
drakar65
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#56] от "Wornoxmaniak":
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!Нема начин брадчет отела да е на асми...
На коленца се прибира зърно по зърно. Много се рони.
С найлони под гижите навремето съм го брал.
На асмите търси булгар/афузали/ и други подобни сортове...
katyad
Рейтинг: 1234 ВеселоДо коментар [#11] от "Руслан 21":
Не искам да се сещам веднъж как се натрових с едно Шардоне менте в Испания,много ми беше лошо щях да умра,като змийска отрова ,трябваше незабавно да ме хосполитаризират и индоксинират.
katyad
Рейтинг: 1234 ВеселоДо коментар [#68] от "drakar65":
Бъркаш земеделските култури,мой .овек от ръжта се прави кафе това ще ти го каже и Стейнбек,гроздето се тъп.е скрака от млади невини девици ,за да стане хубаво виното,вси.ко трябва да си е като по старите рецепти на бабите ни.
Мустафанка
Рейтинг: 1341 Весело[quote#2:"uran"]Защото го пием за радост и с мерак, обикновено в компания на любими дами в добро настроение и по добри поводи! Ето защо виното опива повече отколкото сме очаквали!
Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове. (Мат. 26:26-28). [/quote]
+++
katyad
Рейтинг: 1234 ВеселоДо коментар [#65] от "Курт Деликуртев":
Утре Цингарела е на работа,свърши и болни.ният лист.
drakar65
Рейтинг: 1341 ВеселоДо коментар [#70] от "katyad":
“Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!А па ти бъркаш темата!
Аз ти говоря за гроздобера, не за обработката на гроздето!
[quote#70:"katyad"]гроздето се тъп.е скрака от млади невини девици[/quote]
За това съм съгласен и така е!
Ама ако не си опраиш "Ч"-то, никакво вино нема да пиеш...
jubal harshaw
Рейтинг: 1341 Весело[quote#42:"Руслан 21"]Горби беше. [/quote]
http://jubalharshaw.wordpress.comЦъ, Юрий Андропов беше. Ибо КГБ.
Бенк-Бенк
Рейтинг: 715 НеутралноИсторията на виното и винопроизводството е толкова стара, колкото е и самата цивилизация. Разказите изобилстват за това, как за първи път е открита тази възхитителна напитка. Един от тях разказва за митичен персийски цар наричан Jamsheed. В неговия двор, гроздето е било съхранявано в делви за консумация извън сезона. Една делва е била изхвърлена, защото сока бе загубил своята сладост и бил считан за отровен. А една от жените от царския харем е страдала от остро главоболие и се опитала да отнеме живота си с така наречената отрова. Тя заспала и след като се събудила, главоболието било изчезнало а тя се чувствала освежена. Разказала на всеки, какво бе сторила и за чудотворния лек, и веднага след това "голямо количество вино бе направено и Jamsheed и неговия двор пиха от новата напитка". И това е по-накратко. Някой, някъде в Мала Азия, вероятно в територията на съвременната Анадола или Грузия, са съхранявали грозде в големи съдове, гроздето се притискало от собственото си тегло. Полученият сок започвал да ферментира и така открили непозната напитка, която доставила удоволствие на несметен брой хора. Големите цивилизации на Древна Гърция и Рим са проследили назад във времето праисторията на виното, с подобни легенди за неговото откритие. Древен Египет ни е оставил до днес винени листи и стенна живопис; наистина те дори са записвали върху делвите реколтата, лозето и винопроизводителя. Вавилонците въвели закони, които да регулират функционирането на пазарите за вино.
Първата важна стъпка е било култивирането на лозата.
Бенк-Бенк
Рейтинг: 715 НеутралноНай-ранните гроздови семки от култивирана лоза били датирани от около 7000 години и са били открити в Кавказ в източния край на Черно море, там където сега е Анадолската част от Турция и Грузия, в район, подходящ за отглеждането на гроздето.
Виното при елинитеВажна роля в повсеместното разпространение на винопроизводството по света е изиграло това, че древните гърци, а по-късно римляните са възприели правенето на вино като важна част от живота си, докато в други части на света, където е имало основно диви лози, като Персия, Индия и Китай, виното не е оставило трайна следа.
В Елинския свят, Дионис е важна фигура, тъй както Бакхус за римляните. Дионис е казал, да пренесат лозата до Гърция от Мала Азия, и гърците пренесли вино през Адриатика. На свой ред, римляните разпространили лозарството цяла Европа, като например във Франция, Англия, Германия и на Иберийския полуостров. С разпространението на римската Империя, култа към Бакхус също се разпространявал. Римляните са се славили като най-добрите лозари в Южна Италия, които произвеждат вина като Caecuban, Massic и Falernum, които са били оценени високо в древността. Най-големият център на търговията с вино било пристанището на Древен Рим Помпей, където един търговец на виното е бил достатъчно богат, за да изгради цял амфитеатър.
Бенк-Бенк
Рейтинг: 715 НеутралноОще по-значимо е използването на вино в Евхаристията като символ на Кръвта на Христос и на самия живот. Съществуват многобройни препратки към виното в цялата Библия. Ной е бил описан като първият пияница, а в рамките на Стария Завет, виното е символ на просперитет.
Христовото първо чудо е превръщането на водата във вино на сватбата в Кана. Лекарствената мощ на виното е била призната от Свети Петър, който увещава Тимотей: "да не пиеш повече вода, но употребявай малко вино за стомаха си". Виното е неразривно свързано с Християнството, а също представлява основна част от ритуала на юдаизма, но в контраст на това, то е забранено в мюсюлманската религия. Тъй като Християнството се разпространява из Западна Европа, възниква необходимостта от лозя, и точно тази необходимост гарантира, че винопроизводството ще продължава да съществува по време на тъмните векове след падането на Римската империя. Виното се е превърнало в основна част от средиземноморския начин на живот, но на север от Алпите, където са понесени многобройни атаки от орди на нашественици, след падането на Римската империя, бъдещето на римските лозя може би да е било под въпрос, ако не е била християнската църква и нейната нужда от вино за Евхаристията. В монашеските общности в цяла Европа поддържат лозята, а по време на тъмните векове, монасите са допринесли много за подобряване на виното. В средновековна Бургундия, монасите са били сред първите, които изследват почвата на Côte d'Or, избират на най-добрите изложения, където гроздето узрявало рано и т.н.
Монасите се нуждаели от вино, не само за Евхаристията, но също така и за техните гости, защото манастирите са били “три-звездните” хотели на Средновековието за заможни пътници. Виното е било и важна търговска стока. Като такава тя е била важна както за гърците и римляните, така и за средновековна Европа. Пристанище Бордо процъфтява в резултат на износа на вино за Англия, Шотландия и Северна Европа. Лесният речен транспорт е от решаващо значение, преди всичко, когато пътуване по суша е опасно и пътищата са често непроходими. Виното е транспортирано в бъчви, които са тежки и трудни за пренасяне, така че превоза по вода по протежение на бреговете на реките е от съществено значение. Така лозята около Бордо запазват своята привилегирована позиция, пред конкуренцията на останалите лозя. Славата на вината от долината на Рона процъфтява, както и тези на Мозелl и Рейн; Бургундия намира своя пазар в Париж, защото това е мястото, където речните системи позволяват транспорта. Търговията между Лондон и Бордо процъфтява; Едуард II поръчва еквивалентна на повече от един милион бутилки от Франция през 1308, за да отпразнува своята сватба с Изабела. Според Елизабет I, почти три века по-късно, англичаните консумират повече от 40 милиона бутилки вино на година, в допълнение към бира и сокове, в момент, когато населението е само 6,1 млн. В действителност, виното е необходимост, а не лукс, тъй като водоснабдяването, особено в големите градове, е било често затруднено, а виното е било известно с антисептичните си свойства, а това помага за облекчаване на последиците от замърсена вода.
Бенк-Бенк
Рейтинг: 715 НеутралноВ края на седемнадесети и началото на осемнадесети век, виното се явява не просто напитка, а индикация за повишаването на жизнения стандарт, особено за ценителите на естетиката. В Англия и Франция започва възхода на една социална група хора, които са готови да похарчат маса пари за елитни и отбрани вина от Бордо. С началото на употребата на стъклени бутилки се дава началото на производството на естествено пенливи шампански вина. Използването на корк запушалки е започнало около същото време. Дом Периньон развива техниката на асамблиране на виноматериали за шампански вина долу горе по същото време.
Шери (Херес) е известно от времето на Елизабет, когато откриват, че добавянето на винено бренди към трапезно вино увеличава стабилността на самото вино, за да издържи на дългото плаване от португалските и испански пристанища до пазарите в Северна Европа. Британските търговци са направили много за развитие на пазарите във Великобритания на вина като Марсала и Малага.
И точно когато бъдещето на виното изглеждало оптимистично се появява заплахата на филоксерата в средата на 19 век. Този малък паразит се развива в корените на лозата, като в крайна сметка ги унищожава. Тя се появява случайно от Северна Америка по време на развитието на корабоплаването с нарастналите темпове на стокообмен между Новия свят и Европа. По това време са въведени бързите парни кораби, които пресичат бързо Атлантика, така филоксерата успява да преживее пътуването и бързо намира благоприятни условия за развитие в Южна Франция, от където тръгва началото на края на европейския разцвет във винопроизводството. Много лозя са унищожени, а някои сортове-забравени и са останали неприсадени, дори когато вече е открита и въведена системата за използване на подложка от американски сортове лози. Филоксерата остава постоянна заплаха и до днес, в много малко места по света може да се развиват европейските сортове лози без подложда, такива региони са например Чили, Кипър и други.
Бенк-Бенк
Рейтинг: 715 НеутралноБългария без съмнение е най-преуспяващият производител на вина от всички източноевропейски страни. Това е в резултат на отличното качество на продукта и на традициите в лозарството и винификацията, които са в основата на винопроизводството още от времето на траките.
Лозови насаждения има във всички райони на България с изключение на столичния град София. На базата на административно подразделяне лозовите насаждения са групирани в пет „лозарски“ региона:
Северен регион
В тази област се произвежда червено и бяло вино (напр. винарните в Сухиндол, Русе и Свищов).
Източен регион
Областта е под влияние на Черноморския климат и в нея се произвежда основно бяло вино (напр. Хан Крум и Варна).
Южен регион
Тази област е най-известна с червените си вина (напр. Пловдив и Асеновград).
Югозападен регион
Много топла област, която е прочута с червените вина (напр. Мелник).
Подбалкански регион
Този регион обхваща централната част на страната. Тя е планинска и е по-подходяща за производството на червени вина. Известна е с търговските марки на Сливенската винарна, която прави „Каберне“, „Мерло“ и „Шардоне“.
Търговският успех на българските вина датира от 1970. За него допринася с помощта си световноизвестният Департамент по вината в Университета „Дейвис“ в Калифорния, който съумя да популяризира това, което сега е известно като „глобален“ продукт.
Любителите на виното от целия свят биха могли да разпознаят известните френски и немски гроздови разновидности – „Каберне Совиньон“, „Мерло“ и „Шардоне“.
Тези разновидности са съпроводени от типично български гроздови сортове, като черна гъмза, мавруд, мелник, бял мискет и димят.
Бяло грозде с произход от Ркацители, Грузия (източно от България), също е често срещана разновидност.
Българските вина се степенуват в три различни категории. Това подразделяне е в съответствие със Закона за вината, въведен през 1978.
1. Стандартни вина – Основни леки вина.
2. Висококачествени вина – Тези вина като цяло не са от определен географски регион и се продават с марката на производителя.
3. Специални вина – Към тази категория спада широка гама от искрящи и плодови вина.
Категорията „Висококачествени вина“ се счита за най-важна и се подразделя в няколко подкатегории.
- Деклариран географски произход (DGO)
Това определя областта, от която произлиза виното, като това може да е един от 43-те географски региона. Самото обозначение (DGO) не е отпечатано на етикета. Пример за обозначаването на тази категория е изписването по следния начин: Russe Welhriesling (обозначаването на Русе като град производител в северната част на страната).
- Controliran
Това вино е с по-висока степен от DGO категорията вина и може да се счита за еквивалент на вината от френската АС категория. Съществуват 27 вина от тази категория.
Виното трябва да е от определен винен сорт, отглеждан в избрани лозя. Изисква се етикетът да посочва сорта и региона. Освен това, за да се определи категорията, виното трябва да бъде одобрено чрез тестване от експерти.
Думата Controliran е изписана на етикета.
Макар вината от категория Controliran да са с ниво над DGO и да са от различни лозя, етикетите могат да сочат един и същи географски регион. Това води до подвеждане. Като пример за това е виното Assenovgrad Mavrud Controliran и Assenovgrad Mavrud. Второто е от категорията DGC.
Други наименования, прилагани при българските вина, са:
- Резерва
И двете категории – DGC и Controliran, могат да бъдат определени като Резерва, което гарантира, че те са отлежали минимален период в дъбов съд (най-малко две години за белите и три за червените вина). Предназначението на старите и големи бъчви е по-скоро да спомогнат виното да отлежи и да стане пивко, отколкото да му придадат аромат на дъб.
- Вино от областта
Тези вина представляват съчетание от повече от един сорт грозде и се произвеждат за консумация, докато са все още млади и неотлежали. Типичен пример за вино от този тип е Pinot Noir или Sliven Merlot. Тези вина биха могли да се сравнят с френските вина от категорията Vins de Pays.
Източник: http://bulgarianwines.com
Бенк-Бенк
Рейтинг: 715 ВеселоВодата не утолява жаждата - веднъж я опитах.
/ Александър Сергеевич Пушкин/
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето.
/ Хени Йънгмен /
arididim
Рейтинг: 168 НеутралноПовечето от нас когато се събираме,тъгуват,
понеже копнеят за наслади от млади години
за любовни удоволствия,пирове,гощавки
оплакват се,че са лишениот нещо съществено като смятат че тогава са живели добре,а сежа живота им е никакъв.
arididim
Рейтинг: 168 НеутралноКогатоняко си ,срещнал Софокъл и го попитал:
Софокле как си с любовните удоволствия?Можеш ли
да общуваш с жени?
На това Софокъл отговорил:Кажи си го направо човече!
Освободих се от тоя бесен и жесток тиранин.
Polusa
Рейтинг: 594 НеутралноДо коментар [#37] от "СДС":
Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!СДС, много се бях отчаял тези дни. Депресия, болести, кошмари, ме съсипват от всички страни. Но рано тази сутрин, вашата кавалерска еротика, възвърна здравето ми. Едно вино за да е хубаво трябва да е 13 + % и плюс корабийките ви и Тракия е едно от тях. Снощи си одрънках цяла бутилка с бадеми за мезе, ОХ ХА!
СДС
Рейтинг: 1341 НеутралноДо коментар [#83] от "Polusa":
nemo malus felix, minime corruptor.Благодаря!
Най-сигурното оръжие срещу лошото настроение е хумора и сатирата.
Лекарите казват, че виното, ако не се прекалява с него, също има лечителни свойства.
Обувка, Пепеляшка, вино и смях - ето къде е разковничето...
tontod
Рейтинг: 1181 НеутралноДо коментар [#63] от "Курт Деликуртев":
И ние правим домашно вино от този сорт грозде. Но големите изби не го изкупуват, защото бил карциногенен. Не знам дали това е истина, но със сигурност има дигликозиди/наличието им е забранено във виното/.
А този приятен вкус на горски плодове е известен с термина "лисичи вкус" - отначало доста приятен, плодов аромат, които в последствие при недобро съхранение и окисление може да стане отвратителен.
Хубав ден!
sequoia
Рейтинг: 221 НеутралноЧервеното вино се пие на темепература 12-17 градуса. Това всеки, който разбира от вино го знае...Четете ако не вярвате от френски (пък и други) източници за виното- начин на сервиране, подходящи температури за сервиране, подходящи температури за съхраняване и т.н. Има си книги, журнали, статии, информация бол.
Но, в крайна сметка -на който както му е хубаво-така да си го пие. Има хора като чуят "стайна температура" си мислят, че става въпрос за 25-26 градуса, а това за червено вино е много висока температура, това вече си е направо топло.
anahtar
Рейтинг: 8 НеутралноЗащо виното опива повече от очакваното?
Защото всички купени вина са химия!
Със съпруга ми си произвеждаме домашно вино, което освен, че е по-вкусно, не ни опива. Можем да изпием литри и да се чувстваме добре и на следващия ден да нямаме махмурлук. Знам, че много малко хора имат възможността, условията и желанието да си произвеждат вино сами. Но не е в това проблемът. Проблемът е в некачествените хранителни продукти, които ни предлагат на пазара.
Wornoxmaniak
Рейтинг: 1128 ВеселоДо коментар [#68] от "drakar65":
Брачед ти сортовете ли не познаваш или си сръбнал повечко от винцока?
У наща маала сека къща има асми с отел. Ама ората избегват да праат вино от него що пуща много по малко има нема 30% сок. Тава да не е памид да дава до 70%. Слагат по некоя и друга чепка за аромат и това е. Като препиеш с отелово вино главата цепи яко, ама яко ти казвам.
Булгара не никакъв булгар а лисича опашка. А за яденье още гледаме Кардинал и Сензо. Пръвия че зрее пръв, втория - накря преди гроздобера.
desunka
Рейтинг: 381 ВеселоЗащо виното опива повече от очакваното , защото пиеш повече от очакваното.
kodjauzun
Рейтинг: 434 НеутралноПодозирах, че лъжат с градусите. Иначе защо ще ме хваща от само една кофа вино? Толкоз по статията. Сега за виното.
Пак Омар Хайам:
Попитах мойта чаша,
във нея впил уста:
какво ще стане с мен,
щом спре при мен смъртта?
И устни в устни впили
така ми отговори:
Пий! Няма да се върнеш отново на света.
Щом ста го ударили на теория с цитиране на дебели книги, нека да прибавя нещо, не за вината, а за бъчвите, но в стил телеграма.
Французите са окупирали лицензите и макар да шикалкавят и да не ги правят от френски дъб, слагат им етикета си и ги шиткат по 550-650 евро/бъчва/220 литра. Освен френски, купуват словашки, карпатски и украински дъб, от северен склон, с гъсти годишни кръгове, рязан по определен начин. Представете си окръжност, разрез на вековно дърво, около метър диаметър. Дъските са от периферията къмто центъра. Тясната им страна, а дългата, естествено си е по дължината на дървото. Струват по около 2000 евро/м3, от който излизат 11 бъчви по 600 евро. Преди това дъските съхнат 2 г, като се държат на постоянна температура с вентилация и дозирано пръскане с водни капки, да излязат смолите. Като се направи бъчвата, се обгаря с компютърно програмирана горелка. Може да се имитира чрез дъбови обгорени стърготини/талаш, но дегустаторите го усещат. След 2 г ползване, бъчвата се рециклира и се продава за около 120 евро. Може и без рециклиране, за 60 евро. Няма смисъл леките, нетрайни вина да се държат въобще в бъчви, а в цистерни. Бъчвите са за качествените вина.
Стига, че заприлича на Война и Мир.
Наздраве.
о. Павел
Рейтинг: 541 НеутралноПрез 2006 г. обиколих Калифорния и в Сонома вели до Сан Франциско ми казаха, че бъчвите им са от френски дъб и се сменят на всеки четири години. Когато запитах защо толкова често го правят, отговориха, че за толкова време дървото си предава аромата на виното.
Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922Бенк-Бенк
Рейтинг: 715 НеутралноДо коментар [#90] от "kodjauzun":
В България,най-добрите бъчви се правят от странджански дъб.
До коментар [#63] от "Курт Деликуртев":
Имах асми-черен и бял отел.Ароматно вино е,но много тежко,според мен.Несвикналите е добре да го развалят,като го разредят,с лимонада,например.
mitkopom
Рейтинг: 392 НеутралноГледам че много ценители на виното са се изказали. Нека и аз да добавя : от българските червени вина силно препоръчвам тези от реколта 2007. Ако някой има кинти и иска да пие наистина някой елексир да си вземе Каберне "бренди каск" от Поморие реколта 2007 или 2008
МУНЧО
Рейтинг: 274 НеутралноДо коментар [#35] от "Руслан 21": Съгласна съм, даже са прекалено много и са роднини със спирта?
Една година ги хванаха в "МЕТРО" и не казаха кои са фалшификаторите.
ЧАКАМ АКЦИЯ НА МВР " ВИНАРИТЕ"!!!
МУНЧО
Рейтинг: 274 НеутралноБез хубава чашар виното отива зян!
Кажете нещо за чашите, ако можете......
kodjauzun
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#92] от "benkovski11":
Правят от странджански дъб, но става дума за нищожни количества. Причината е, че няма толкова дебели дъбове. диаметърът трябва да е много голям, че да излязат достатъчно дъски, изрязани по описания от мен начин.
Ако се нареже дъската малко на верев на жилките, първо никъде няма да я купят, второ, поддава на навлизане на въздух и виното оксидира в неприемливи количества.
kodjauzun
Рейтинг: 434 НеутралноАмериканският дъб пък, има прекалено много смоли и не го ползват за фини вина, а за по-прости и за отлежаване на уиски.
Той пък не допуска никаква оксидация, което също е неприемливо.
Френският е намалял, в Словакия има мораториум, румънците са ограничили сечта, сал украинците продават, но полулегално с много счетоводни гимнастики се купува във Франция, като дървесина за паркет. Търговецът купува френски третокачествен дъб, уж за бъчви, колкото да му се намират документи, че е купил, после от него прави паркет. А украинският, който е уж за паркет по документи, става на хартия френски и отива за бъчви.
kodjauzun
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#95] от "МУНЧО":
Има песен странджанска. "Набузил Киро перуза". Значи налапал Киро канелката. Какви чаши? Пие се направо от канелката. Или от котле. Без чаши. Може и от буркан за правостоящите около бъчвата в мазето.
Lemmy Kilmister
Рейтинг: 763 НеутралноИзразът "стайна температура" идва от времена, в които зимните температури в стаите са били поне с 10С по-ниски от сегашните. От тук и объркването за температурата на червеното вино специално.
Публикувано през m.dnevnik.bg
дедко
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#42] от "Руслан 21":
Руслане, що така бе пич!? Като сме на север да не би да мааме доматите с колците! Ния у зверино сме у балкано и ако не сложим изкуствен тор ,не става вино оти ни е слаб градуса на грозгьето1 Ама па си права бЕло вино от булгар, врачански мискет, супер ран булкар, димят и цело лето го маам охладено 1 А забръска ли сняг навънка миневам на червено- памид, мерло, сензо, червен мискет и малко отил за аромат дека му викате букет!Абе, язе са отплеснах!!! А наздраве дружино!