Лятна разходка до Видимското пръскало (видео)

Камера и монтаж: Георги Марчев

През лятото повечето хора отиват на море, но подходящо бягство от жегата в града може да е и разходката в планината. В Стара планина покрай Априлци има четири екопътеки, а водопадът Видимско пръскало е един от възможните маршрути. Той попада в територията на резервата "Северен Джендем" (Централен Балкан).


Най-красиво е през пролетта, но до края на юли реката не пресъхва и водопадът тече, разказа пред "Дневник" водачът по екопътеките в района Павел Колев, който е и главен инспектор на парковия участък "Стоките" в дирекцията на националния парк "Централен Балкан". През зимата е опасно, защото е заледено, затова опитният планинар не препоръчва изкачване тогава.
Лятна разходка до Видимското пръскало (видео)

© Виолета Янева, TIME foundation


Екопътеката "Видимско пръскало" е дълга около 6 км в едната посока и се изминава за около 3-4 часа. Смятана е за сравнително лесна - не е стръмна, а максималната надморска височина е 1400 метра. Преди 25 г. от хълма до река Пръскалска пада лавина, която образува причудливия водопад. Той събира водите на три поточета, извиращи от връх Юрушка грамада и от седловината Пилешки полог. 


Височината на Видимско пръскало е 82 м, което го прави втори по височина в България след Райското пръскало край Калофер. От 2004 г. съществува и екопътеката, която започва от квартал Видима на град Априлци. Преди това хората сами са организирали разходките си дотам.


Лятна разходка до Видимското пръскало (видео)

© Виолета Янева, TIME foundation


Сред растителните видове, които могат да бъдат видени в района, са сибирската хвойна, миролистния рододендрон, синята боровинка. И урумовото плюскавиче -  защитен вид, който се среща единствено тук. Резерватът е обитаван от  мечка, дива коза, благороден елен, сърна, скален орел и сокол-скитник. Павел Колев се похвали, че екоравновесието в района е устойчиво и броят на животните не намалява.


По трасето са изградени пет дървени моста над река Пръскалска. Те са изработени от акация, защото дървесината й е по-устойчива на влажност и загнива бавно, обясни водачът. Гората е широколистна, преобладава букът, но се срещат и иглолистни дървета.


В първите три километра на трасето пътеката е широка и изглежда като павирана улица. Това е естествена настилка, не е редена от хората, уточни Павел Колев. Само няколкото дървени беседки по пътеката са човешко дело.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK