Чикаго - градът на честните хора

Чикаго - градът на честните хора

© Associated PressНякой би ли платил долар за разхладителна напитка, ако може да я получи безплатно.


Миналата седмица американската компания за студен чай Honest Tea провери това чрез социален експеримент. Тя разположи стелажи с разхладителната течност в централните части на 12 големи града в САЩ. Без продавачи, но с табелка, че бутилката струва 1 долар. Отстрани била поставена прозрачна кутия за парите с уговорката, че неплатилият няма да бъде санкциониран. Скрити камери следиха какво ще се случи.

Оказа се, че американците, или поне любителите на студените чайове Honest Tea са дяволски честни, но най-почтените от тях са в Чикаго, коментира Huffingtonpost.


Там експериментът даде най-добър резултат - 99% от потребителите си платиха напитката.


Бостън, Сиатъл и Далас си поделиха второто място с 97% "успеваемост".


Най-зле се представи Ню Йорк, впрочем с доста висок процент - едва 13% изхитрували. 


Близо петте хиляди долара, събрани по време на експеримента, отиват за благотворителност.Ето някои от забележителностите на Чикаго, препоръчвани от официалния туристически сайт на града:


Аквариумът "Шед" - Разположеният на брега на езерото Мичиган аквариум е един от най-големите в света. Създадената в началото на 20-те години на 20 -ти век от Джон Шед сбирка днес включва над 650 представители на фауната от всички части на земното кълбо - риби, мекотели, китове, делфини, пингвини и други птици.


Институтът за изящни изкуства The Art Institute, създаден през 1879 г., притежава една от най-богатите в САЩ сбирки с произведения на изкуството като най-старите образци са от преди 5 хил. години. През 2009 г. в музея беше открито и ново крило за модерно изкуство.


Вече повече от 80 години първият в САЩ планетариум Adler на брега на езерото Мичиган посреща малки и големи с възможността да наблюдават звездното небе. До него е Музеят на астрономията, най-старият експонат в който е багдадски астролаб от 13 век.


Великолепната миля, която е част от Мичиган авеню, е  толкова значимо за жителите на града място, че дори притежава собствен сайт. И според този сайт, пътната отсечка е обявена за едно от десетте знакови авенюта в света. Животът кипи в небостъргачите, в над 460-те магазина и бутика, в над 200-те ресторанта, хотелите, бизнесцентровете, казината, театрите, изложбените зали. Това е средище и на модата, на фестивалите, на живата музика, театралните представления и изложбите, твърдят домакините.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK