Жътва на лимец е…

Възстановка на традиционна жътва на лимец в стамболовското село Рабово бе един от акцентите на единствения по рода си в Източните Родопи Фестивал на хляба. Жътвата е на ръка със сърпове както преди столетия.<br />
<br />
<br />

© Ива Тончева

Възстановка на традиционна жътва на лимец в стамболовското село Рабово бе един от акцентите на единствения по рода си в Източните Родопи Фестивал на хляба. Жътвата е на ръка със сърпове както преди столетия.




Десетки земеделци и туристи, почитатели на биохраните, участваха в първия и единствен в Източните Родопи Фестивал на хляба, който се състоя на 22 и 23 юли в комплекса "Тепавицата" в с. Рабово, община Стамболово. Те можаха да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България – от жътвата до изпичането му. Гостите опитаха и прясно изпечен хляб, приготвен от инициатора на фестивала – земеделскиятпроизводител Петко Ангелов и майстора - хлебар Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна "Слънце и Луна" в София.


&nbsp;Енергийната структура и хранителните качества на лимеца са много по-високи от тези на хибридната пшеница. При биохимичния му анализ се открива с 30% до 50% по-високо съдържание на магнезий, цинк и манган. Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България.<br /><br />

© Ива Тончева

Енергийната структура и хранителните качества на лимеца са много по-високи от тези на хибридната пшеница. При биохимичния му анализ се открива с 30% до 50% по-високо съдържание на магнезий, цинк и манган. Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България.



Възстановката на жътвата на лимец за втора година поред е един от акцентите на Фестивала на хляба в Източните Родопи.




Идеята за фестивала е на земеделския производител от Рабово Петко Ангелов. Той се занимава с възраждането на лимеца от шест години. Започнал е с шепа зърна, а днес обработва 48 дка лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости "Тепавицата" в с. Рабово.


За мнозина &nbsp;вършитбата на харман с диканя е истинска екзотика. По-възрастните си спомнят детството, за малките е невъобразмимо преживявяне.<br /><br />

© Ива Тончева

За мнозина вършитбата на харман с диканя е истинска екзотика. По-възрастните си спомнят детството, за малките е невъобразмимо преживявяне.



Петко Ангелов очаква сертификатът за лимеца му като биопродукт да излезе през 2012 година. За да отговори на критериите за получаването на документа от края на 2009 г. той е подпомаган експертно и финансово от българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи "Новото тракийско злато" чрез компонента му биоземеделие. С друг от компонентите - за екотуризъм, проектът подкрепя Ангелови за довършването на къщата им за гости, в която те настаняват до 18 души.


Големият интерес към възстановката на жътвата на лимец подтиква Ангелови да превърнат Фестивала на хляба в Източните Родопи в традиционен. Доц. Владислав Попов – координатор по биоземеделие в проекта "Новото тракийско злато", пък изрази надежда и други жители на Източните Родопи да се запалят от това, което теправят, а постиженията им да се разпространят и на други места в България.


Майсторът- хлебар Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна &bdquo;Слънце и Луна&rdquo; в София, и съпругата му Елисавета, замесиха хляб от лимец за гостите на фестивала. Класанов има наверение&nbsp;да предлага в &bdquo;Слънце и Луна&quot; от него.  Досега го е правил от вносен лимец.<br /><br />

© Ива Тончева

Майсторът- хлебар Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна „Слънце и Луна” в София, и съпругата му Елисавета, замесиха хляб от лимец за гостите на фестивала. Класанов има наверение да предлага в „Слънце и Луна" от него. Досега го е правил от вносен лимец.



Майсторът-хлебар Свилен Класанов съобщи за сайта на проекта "Новото тракийско злато", че възнамерява да предлага този хляб в своето заведение. Досега в "Слънце и Луна" правят такъв хляб от вносен лимец.


Петко Ангелов има заявки за износ на лимец за Южна Корея и Япония.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 3156 Неутрално

    Мисля, че това е нишата на Българския туризъм. Дали има кой да го разбере освен холандците?

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  2. 2 Профил на Георги Грънчаров
    Георги Грънчаров
    Рейтинг: 1548 Весело

    Да, готина ниша, но така или иначе и тук ще дойдат англичани и скандинавци да се напиват като свине "както са го правели преди столетие" ) Малки чашки, ама по много

    "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
  3. "Жътвата е на ръка със сърпове както преди столетия."

    "Дневник", масовото въвеждане на механизирано жънене в България е станало към средата на 20 век. Допреди това жъненето е ставало със сърпове и паламарки, особено в огромния брой малки и средни частни стопанства. Иначе казано, жъненето със сърпове не е като преди столетия, а като преди... 60 години.

    Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
  4. 4 Профил на Vonegat
    Vonegat
    Рейтинг: 1548 Неутрално

    Само това, че лимеца може да се превърне в алтернатива на тютюна за Родопите , е достатъчно да направят делото на този българин истински значимо. Това би могло да промени живота на много от трудолюбивите хора в този красив край...

    Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
  5. 5 Профил на BSRD
    BSRD
    Рейтинг: 790 Неутрално

    До коментар [#3] от "Югозомби":

    Да , прав си и точно за това се е запазил спомена пък и сърповете, паламарките и жетварските стомни в много български селски домове.
    Добра идея+ полезна храна.

  6. 6 Профил на Тя
    Тя
    Рейтинг: 562 Неутрално

    Браво, Петко! Обичам да чета такива новини сутрин. Някак си ме зареждат и денят ми става по-хубав

    Never risk what you cannot afford losing.
  7. 7 Профил на LI
    LI
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Поклон пред трудолюбието и предприемчивостта!

    :)))
  8. 8 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 2625 Неутрално

    До коментар [#3] от "Югозомби": Приятелю, още към 1980-та година Атанас Мочуров пише, че неговото поколение е видяло земеделието каквото е било у нас още от неолитната революция, а за децата му сърпът и диканята са нещо непознато.

  9. 9 Профил на Петър Иванов
    Петър Иванов
    Рейтинг: 1231 Любопитно

    Друже югозомби, успокой се... Бях на фестивала при Бай Петко.
    Показването на сърпове и паламарки, беше вид атракция, а не алтернатива на машините. Лимецът е древна житна култура изоставена по времето на ТКЗС-тата, като отживелица. Съдържа малко глутен /алерген за някои хора/ , а хлябът бухва като глутенов и е много вкусен.
    Не вярвам че там ще идват алкохолни туристи. Наоколо на 20 км няма барове. Няма и другарки/!/ които да махат на минаващите коли ...
    Хотелчето на Бай Петко е на реката Арда, наблизо е яз. Студен кладенец...
    Идете и вижте.


  10. 10 Профил на uchuden.
    uchuden.
    Рейтинг: 631 Любопитно

    До коментар [#5] от "bsdr":
    Тогава защо не си вървите на село бе?

  11. 11 Профил на Gerasi
    Gerasi
    Рейтинг: 781 Неутрално

    Колко жалко - Днес храната е отрова, а истинската храна лекарство ! Ще ги продават на баснословни цени, а като капак на всичко не спряха и да дават зор за ГМО ....

    "Енергийната структура и хранителните качества на лимеца са много по-високи от тези на хибридната пшеница. При биохимичния му анализ се открива с 30% до 50% по-високо съдържание на магнезий, цинк и манган. Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България."

    Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
  12. 12 Профил на Gerasi
    Gerasi
    Рейтинг: 781 Неутрално

    Както МНОГОКРАТНО съм твърдял неможеш да получиш по-висок добив при запазване на качеството, защото Слънчевата енергия е константа. Като излъжеш растението да даде повече семена плодове, то ще те излъже като ги набута със заместители без стойност. Което обяснява защо ГМО - sucks. В случая с лимеца и хибридната пшеница сравнението е подобно, макар че допълнителната енергия за пшеницата идва за сметка на по-ниският ръст на растението.

    Лимеца не случайно е по-добър на вкус от хибридната пшеница.

    Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
  13. 13 Профил на Deepdish
    Deepdish
    Рейтинг: 1567 Неутрално

    Колко красота има в тази наша страна... Дано успеем да я запазим и за нашите деца, и за децата на нашите деца, да и се радват както все още успяваме и ние.

  14. 14 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
    Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
    Рейтинг: 1206 Неутрално

    До коментар [#9] от "Петър Иванов":

    Моята реплика не се отнася към бай Петко, а към написаното от "Дневник". Не разбирам за какво успокояване говориш. Коментарът и тонът ти са неадекватни и дразнещи.

    Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
  15. 15 Профил на Gerasi
    Gerasi
    Рейтинг: 781 Разстроено

    Истинското жито - лимец, бе погубено в пламъците на социалистическата индустриализация. По онова време насилствената колективизация нанесе трайни поражения. Тогава са започнали да сеят вместо жито - хибридна пшеница, за да хранят вечно гладният CCCP.

    "Досега в "Слънце и Луна" правят такъв хляб от вносен лимец."
    Сигурно и тоя е вносен ...

    Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
  16. 16 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
    Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
    Рейтинг: 1206 Неутрално

    До коментар [#15] от "Gerasi":

    Според проф. Христо Вакарелски, "Етнография на България", "Наука и изкуство", София, 1974, стр. 110, основните зърнени култури по българските земи от Средните векове до 20 век са били пшеницата (в равнините, главно Triticum vulgare) и ръжта (в припланинските и планинските зони, Secale cereale).

    Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
  17. 17 Профил на Спеакер
    Спеакер
    Рейтинг: 984 Неутрално

    До коментар [#3] от "Югозомби":

    И продължава и до днес в някои населени места сигурно...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK