Жътва на лимец е…

Възстановка на традиционна жътва на лимец в стамболовското село Рабово бе един от акцентите на единствения по рода си в Източните Родопи Фестивал на хляба. Жътвата е на ръка със сърпове както преди столетия.<br />
<br />
<br />

© Ива Тончева

Възстановка на традиционна жътва на лимец в стамболовското село Рабово бе един от акцентите на единствения по рода си в Източните Родопи Фестивал на хляба. Жътвата е на ръка със сърпове както преди столетия.
Десетки земеделци и туристи, почитатели на биохраните, участваха в първия и единствен в Източните Родопи Фестивал на хляба, който се състоя на 22 и 23 юли в комплекса "Тепавицата" в с. Рабово, община Стамболово. Те можаха да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България – от жътвата до изпичането му. Гостите опитаха и прясно изпечен хляб, приготвен от инициатора на фестивала – земеделскиятпроизводител Петко Ангелов и майстора - хлебар Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна "Слънце и Луна" в София.


&nbsp;Енергийната структура и хранителните качества на лимеца са много по-високи от тези на хибридната пшеница. При биохимичния му анализ се открива с 30% до 50% по-високо съдържание на магнезий, цинк и манган. Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България.<br /><br />

© Ива Тончева

Енергийната структура и хранителните качества на лимеца са много по-високи от тези на хибридната пшеница. При биохимичния му анализ се открива с 30% до 50% по-високо съдържание на магнезий, цинк и манган. Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България.Възстановката на жътвата на лимец за втора година поред е един от акцентите на Фестивала на хляба в Източните Родопи.
Идеята за фестивала е на земеделския производител от Рабово Петко Ангелов. Той се занимава с възраждането на лимеца от шест години. Започнал е с шепа зърна, а днес обработва 48 дка лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости "Тепавицата" в с. Рабово.


За мнозина &nbsp;вършитбата на харман с диканя е истинска екзотика. По-възрастните си спомнят детството, за малките е невъобразмимо преживявяне.<br /><br />

© Ива Тончева

За мнозина вършитбата на харман с диканя е истинска екзотика. По-възрастните си спомнят детството, за малките е невъобразмимо преживявяне.Петко Ангелов очаква сертификатът за лимеца му като биопродукт да излезе през 2012 година. За да отговори на критериите за получаването на документа от края на 2009 г. той е подпомаган експертно и финансово от българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи "Новото тракийско злато" чрез компонента му биоземеделие. С друг от компонентите - за екотуризъм, проектът подкрепя Ангелови за довършването на къщата им за гости, в която те настаняват до 18 души.


Големият интерес към възстановката на жътвата на лимец подтиква Ангелови да превърнат Фестивала на хляба в Източните Родопи в традиционен. Доц. Владислав Попов – координатор по биоземеделие в проекта "Новото тракийско злато", пък изрази надежда и други жители на Източните Родопи да се запалят от това, което теправят, а постиженията им да се разпространят и на други места в България.


Майсторът- хлебар Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна &bdquo;Слънце и Луна&rdquo; в София, и съпругата му Елисавета, замесиха хляб от лимец за гостите на фестивала. Класанов има наверение&nbsp;да предлага в &bdquo;Слънце и Луна&quot; от него. Досега го е правил от вносен лимец.<br /><br />

© Ива Тончева

Майсторът- хлебар Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна „Слънце и Луна” в София, и съпругата му Елисавета, замесиха хляб от лимец за гостите на фестивала. Класанов има наверение да предлага в „Слънце и Луна" от него. Досега го е правил от вносен лимец.Майсторът-хлебар Свилен Класанов съобщи за сайта на проекта "Новото тракийско злато", че възнамерява да предлага този хляб в своето заведение. Досега в "Слънце и Луна" правят такъв хляб от вносен лимец.


Петко Ангелов има заявки за износ на лимец за Южна Корея и Япония.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Мисля, че това е нишата на Българския туризъм. Дали има кой да го разбере освен холандците?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1391 Весело

  Да, готина ниша, но така или иначе и тук ще дойдат англичани и скандинавци да се напиват като свине "както са го правели преди столетие" ) Малки чашки, ама по много

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 3. "Жътвата е на ръка със сърпове както преди столетия."

  "Дневник", масовото въвеждане на механизирано жънене в България е станало към средата на 20 век. Допреди това жъненето е ставало със сърпове и паламарки, особено в огромния брой малки и средни частни стопанства. Иначе казано, жъненето със сърпове не е като преди столетия, а като преди... 60 години.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 4. 4 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Само това, че лимеца може да се превърне в алтернатива на тютюна за Родопите , е достатъчно да направят делото на този българин истински значимо. Това би могло да промени живота на много от трудолюбивите хора в този красив край...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 5. 5 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#3] от "Югозомби":

  Да , прав си и точно за това се е запазил спомена пък и сърповете, паламарките и жетварските стомни в много български селски домове.
  Добра идея+ полезна храна.

 6. 6 Профил на Тя
  Тя
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Браво, Петко! Обичам да чета такива новини сутрин. Някак си ме зареждат и денят ми става по-хубав

  Never risk what you cannot afford losing.
 7. 7 Профил на LI
  LI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поклон пред трудолюбието и предприемчивостта!

  :)))
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  До коментар [#3] от "Югозомби": Приятелю, още към 1980-та година Атанас Мочуров пише, че неговото поколение е видяло земеделието каквото е било у нас още от неолитната революция, а за децата му сърпът и диканята са нещо непознато.

 9. 9 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Друже югозомби, успокой се... Бях на фестивала при Бай Петко.
  Показването на сърпове и паламарки, беше вид атракция, а не алтернатива на машините. Лимецът е древна житна култура изоставена по времето на ТКЗС-тата, като отживелица. Съдържа малко глутен /алерген за някои хора/ , а хлябът бухва като глутенов и е много вкусен.
  Не вярвам че там ще идват алкохолни туристи. Наоколо на 20 км няма барове. Няма и другарки/!/ които да махат на минаващите коли ...
  Хотелчето на Бай Петко е на реката Арда, наблизо е яз. Студен кладенец...
  Идете и вижте.


 10. 10 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#5] от "bsdr":
  Тогава защо не си вървите на село бе?

 11. 11 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Колко жалко - Днес храната е отрова, а истинската храна лекарство ! Ще ги продават на баснословни цени, а като капак на всичко не спряха и да дават зор за ГМО ....

  "Енергийната структура и хранителните качества на лимеца са много по-високи от тези на хибридната пшеница. При биохимичния му анализ се открива с 30% до 50% по-високо съдържание на магнезий, цинк и манган. Лимецът е смятан за най-старата житна култура в България."

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 12. 12 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Както МНОГОКРАТНО съм твърдял неможеш да получиш по-висок добив при запазване на качеството, защото Слънчевата енергия е константа. Като излъжеш растението да даде повече семена плодове, то ще те излъже като ги набута със заместители без стойност. Което обяснява защо ГМО - sucks. В случая с лимеца и хибридната пшеница сравнението е подобно, макар че допълнителната енергия за пшеницата идва за сметка на по-ниският ръст на растението.

  Лимеца не случайно е по-добър на вкус от хибридната пшеница.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 13. 13 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Колко красота има в тази наша страна... Дано успеем да я запазим и за нашите деца, и за децата на нашите деца, да и се радват както все още успяваме и ние.

 14. 14 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петър Иванов":

  Моята реплика не се отнася към бай Петко, а към написаното от "Дневник". Не разбирам за какво успокояване говориш. Коментарът и тонът ти са неадекватни и дразнещи.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 15. 15 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 679 Разстроено

  Истинското жито - лимец, бе погубено в пламъците на социалистическата индустриализация. По онова време насилствената колективизация нанесе трайни поражения. Тогава са започнали да сеят вместо жито - хибридна пшеница, за да хранят вечно гладният CCCP.

  "Досега в "Слънце и Луна" правят такъв хляб от вносен лимец."
  Сигурно и тоя е вносен ...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 16. 16 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gerasi":

  Според проф. Христо Вакарелски, "Етнография на България", "Наука и изкуство", София, 1974, стр. 110, основните зърнени култури по българските земи от Средните векове до 20 век са били пшеницата (в равнините, главно Triticum vulgare) и ръжта (в припланинските и планинските зони, Secale cereale).

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 17. 17 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#3] от "Югозомби":

  И продължава и до днес в някои населени места сигурно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK