Язовирът, който стана море за два дни

Язовирът, който стана море за два дни

© Анна ХристоваЛято е и в петък вечер желанието следващите два дни да преминат в кротък мързел до морските вълни става абсолютно неудържимо. За съжаление, по същото време същото желание терзае доста хора, в резултат на което в събота понятието "усамотено кътче край морето" внезапно губи смисъл. Да не говорим за спазмите на джоба, които предизвиква актуалната цена на бензина.


Тогава? Ами тогава човек казва няколко нетвърде любезни думи по адрес на щастливците, които живеят близо до морето, въздъхва примирено и започва да оглежда картата за друго място, което може да се похвали с дъх на вода, но е по-рядко населено от Шанхай. 


Старият изпитан метод за избор на маршрут - примижаване и забождане на показалец върху картата, показа, че този път посоката ще е Севлиево. Разстоянието е приемливо, наблизо е язовир "Стамболийски", а околностите изобилстват от интересни места.

Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


Най-известната туристическа база на язовира е след село Младен. По стара българска традиция табели към него по главния път няма, разчита се на чувството за ориентация на шофьора и указанията на местните хора.
Сравнително приемлив асфалтов път води до комплекс от бунгала и станции, видимо датиращи от зрелия социализъм. Това категорично не е място за любители на петзвездния лукс. На прилични цени могат да се наемат бунгала или къщи, оборудвани с кухни и необходимите прибори и съдове за приготвянето на храна. Обстановката, мебелите и най-вече тъмнокафявият мокет - писък на интериорния дизайн в България в началото на 80-те, могат да изнервят по-претенциозните. Но пък, безспорен факт е, че е чисто.

Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


За по-капризните са изникнали няколко нови "къщи за гости", които могат да се похвалят с по-модерна обстановка и най-вече - с чудесни широки дворове.


Виещата се в гората пътека обещава приятно прохладна разходка в жегата с предчуствие за близката вода. Нищо подобно - едва двеста метра надолу, без никакво предупреждение, пътят свършва в искрящата вода, обградена от неудържимата зеленина наоколо и ослепително синьото небе. Гледката е зашеметяваща, дори за човек, чието твърдо убеждение е, че като нагледен пример за съвършенство природата е създала морската шир.

Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


Язовирът е дълъг 18 км. Началото му, според официалните данни, е на 3 км западно от Севлиево, а стената му е край село Горско Калугерово. Пълни се от водите на реките Росица и Видима. Смята се, че това е първият голям язовир в България, строен е от 1940г. до 1954 г. Стената му - висока 66 м и дълга 300 м, е строена по немски проект, създаден преди Втората световна война.
Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


Завързаната на брега лодка - единствената възможност за експедиция в мамещото синьо-зелено наоколо, не вдъхва особено доверие. Оказва се обаче достатъчно добра, ако на веслата е човек, който знае какво прави. Собственикът позабърсва с парцал засъхналата от зимата кал по пейките и помага с избутването. Следват обичайните напътствия от типа: "Внимавайте, не се надвесвайте много и се пазете да не заседнете в потопени дървета", след което си тръгва.
Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


"Стамболийски" е един от най-пълноводните язовири в страната и често прелива при по-обилни валежи. Местните хора обаче разказват, че когато водата спадне достатъчно, може да се види кръстът върху камбанарията на черквата на село Бара. Самото село е останало под водите на язовира.
Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


Продължителността на разходката зависи изцяло от добрата физическа форма на гребящия и от склонността му да удовлетворява капризите на возещите се любители на фотографията, които копнеят да заснемат отблизо "ей онова дърво там, нали го виждаш, не може да е на повече от два-три километра".


Останалото е кроткият слънчев припек, леките вълни и ослепителните отражения върху тях, опияняващият мирис на вода, мързеливо бавните разговори и борбата с изкушението да поплуваш в изумрудено зеленото наоколо (навсякъде старателно са поставени табели "Къпането забранено").

Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


По изоставените постройки на брега личи, че преди години тук е имало доста лодки - и риболовни, и за разходки. Сега - за лошо или за добро, туризъм няма. Най-шумното място е малка кръчма, която обаче е чак горе, в другия край на пътеката през гората.


От терасата на заведението язовирът изглежда още по-внушителен. А това, което се вижда тук, е само малка част от него, по-голямата е от другата страна на баира, обажда се млад мъж на съседната маса, забелязал възхитените погледи на пришълците, и подчертава, че това е един от най-големите язовири у нас.

Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


Кръчмата е непретенциозна и уютна - от онези места, в които липсата две еднакви чаши и вилици предизвиква умиление. Бързи поръчки няма - собственикът е и готвач, и сервитьор, и касиер, така че ... когато стане. В очакване на храната на масата се появява 18-годишна троянска сливова. "Защото другата ракия, дето е за клиенти по принцип, съм забравил да я изстудя, пък топла ракия дава ли се!". С поднасянето на хрупкавата прясно уловена бяла риба оживените разговори на масата секват.


Вариантите за завършване на вечерта са два - приятни разговори под ярките звездни до малките часове (които са заплащат на другия ден с главоболие и натрапчивата мисъл за пътя към Ада и добрите намерения) или кротко оттегляне в леглото в разумен час.

Язовирът, който стана море за два дни

© Анна Христова


На сутринта вторият вариант изглежда доста по-разумен, тъй като неудържимият птичи хор вдига цялата околност на крак още в шест и половина. Лошата новина е, че няма начин да бъде спрян, не и по приемлив за обществото начин. Добрата - че така новият ден за приключения е доволно дълъг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK