Плиска и Преслав – история без край

22-рият Международен конгрес за византийски изследвания "Византия без граници"

© Нора Танева

22-рият Международен конгрес за византийски изследвания "Византия без граници"В учебниците по българска история често могат да бъдат срещнати следните пет думи: "Плиска е първата българска столица". Различно мнение обаче изказаха някои учени на кръглата маса "Столиците на средновековна България – Плиска, Велики Преслав, Охрид и Търново", част от четвъртия ден на Международния конгрес "Византия без граници".


Един от тях бе д-р Даниел Цийман от Централния европейски университет в Будапеща. Той откри началото на сесията с доклад на тема "Източници за Плиска и Преслав – история без край". В него той постави въпроса дали Плиска е била първата българска столица и дали Преслав е претърпял преместване на столичния център. Освен това той разгледа писмените извори и до колко те могат да се използват от археолозите при проучане на двата града.


"Вече повече от 100 години се говори какво представлява Плиска и Преслав и винаги има нови теории, нещо допълнително. Понякога имам чувството, че никога няма да се намери краен отговор.", каза той пред dnevnik.bg.
Д-р Даниел Цийман говори по темата "Източници за Плиска и Преслав – история без край"

© Нора Танева

Д-р Даниел Цийман говори по темата "Източници за Плиска и Преслав – история без край"


По думите му в другите страни няма проблеми да се развиват различни теории за българските средновековни столици, да се говори по-свободно за това. В България също е възможно. Той смята, че е трудно да се развиват различни идеи от вече наложените теории. Интересното в средновековна България е, че близостта й с Византия оказва голямо взаимно влияние.


Даниел Цийман има специализация по ранна българска история, освен това свободно владее български език. Живял е в България от 1999 до 2002 година. "Жена ми е българка. Така мога да говоря български и вкъщи. Аз много обичам България. Има толкова много страхотни неща – хората, културата. Тук винаги идвам с удоволствие.", сподели той.


Дали Плиска е първата българска столица и въобще дали сме имали столица през ранното средновековие, отговор на тези въпроси дава д-р Чавдар Кирилов, асистент в катедрата по археология към Софийския университет "Св. Климент Охридски".


"Моята теза е че в ранносредновековна Европа, с изключение на Византия, няма такова нещо като столица. Да притежаваш столица означава да изпълниш няколко важни условия: да имаш администрация, която си общува писмено и позволява комуникация на дълга дистанция – между центъра и периферията на държавата и ясна административна структура, каквато не съществува в ранните векове на българската държава. Освен това имаме доста оскъден археологически материал от Плиска за края на VII-VIII век и началото на IX век."


По думите му династията, която започва от Крум и управлява близо две столетия, утвърждава като политически център Плиска. Тя се превръща в най-важната, но не единствена резиденция. Най-вероятно такава роля са изпълнявали още Преслав, и Дръстър (днешна Силистра). Едва след довършената от цар Симеон административна, религиозна, управленска и писмена реформа, се появяват предпоставки България да създаде своя столица, а именно Преслав, в края на IX век.


Освен българския принос във византийския свят, през четвъртия ден от конгреса бяха представени доклади за политика, икономика и археология от различни периоди, както и доклади за отношенията на Византия с другите страни.


В късния следобед на изминалия ден, програмата завърши, вместо с изложби, с представяне на книга и документален филм.


Книгата на Американския научен център в София - "Държава и църква: Изследвания върху средновековна България и Византия"

© Нора Танева

Книгата на Американския научен център в София - "Държава и църква: Изследвания върху средновековна България и Византия"


Най-новата публикация на Американският научен център в София - State and Church: Studies in Medieval Bulgaria and Byzantium("Държава и църква: Изследвания върху средновековна България и Византия") бе раздадена безплатно на присъсващите. Тя събира 13 изследвания, посветени на историята на средновековна България и Византия от VI до XV век.


Книгата е редактирана от академик Васил Гюзелев - съорганизатор на провеждащия се конгрес "Византия без граници" и от д-р Кирил Петков - професор по история на Средиземноморието в Университета на Уисконсин-Ривър Фолс в САЩ. Сред 13-те автора са професор Георги Бакалов, удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" I степен и Василка Тъпкова- Заимова, дългогодишен професор в Института по Балканистика при БАН в София.


Сборникът има за цел да представи българската историческа наука през последните десетилетия и ще бъде широко разпространен в Западна Европа и Северна Америка.


Анастасиевата стена в днешни дни (снимка от филма "Тайните на Анастасиевата стена")

© Нора Танева

Анастасиевата стена в днешни дни (снимка от филма "Тайните на Анастасиевата стена")


Същата вечер бе прожектиран и първият епизод на документалната филмова поредица The Secrets of the Long Anastasian Wall (от англ. "Тайните на дългата Анастасиева стена"), озаглавен The Builders.


Документалната поредица прави ретроспекция във времето, когато дългата Анастасиева стена – едно от невероятните архитектурни постижения в световната история – е построена от Мраморно до Черно море, за да предпази Византийската империя и Константинопол от западна инвазия. Фокусът на петте филма пада върху цялостната икономическа, политическа и екологична обстановка по онова време. Разглежда се и периодът между края на V и началото на VI век, когато трае управлението на Анастасий I и Юстиниан, по-известен като Златния век на източната Римска империя.


Поредицата бе представена в кратка презентация от доц. Алекси Данчев, професор по икономика във Fatih University, Турция и продуцент на филма. Той обясни, че идеята за него се заражда преди 7 години. От тогава екип от 12 учени работят усилено по създаването и цялостното оформление на 5-те епизода.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 750 Любопитно

  "Скрийншот от филма..."

  Фин изказ, няма що...

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Има хипотеза, че укреплението на румънския дунавски остров Пъкуюл луй соаре, което е по голямо от Плиска, вероятно също е имало предназначението на българска владетелска резиденция по времето на езическия период на Първата Българска Държава?

 3. 3 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Още завеси ще бъдат повдигнати. Ако Преслав не е бил столица, къде го Златният век на Симеон? С какво е златно за културата неговото царуване? Става интересно...

 4. 4 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Весело

  Ха, някой ми сложил минуси на зададени въпроси. Това ще да значи, че някой иска да има цензура ли, или ги е "определил" за неудобни? Остава сега да се напишат призиви да не се изучава историята. Не че се вълнувам от + и - , ама се надявах под такива статии невежеството да не е водещо във форума.

 5. 5 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#3] от "kalin_m":

  Образ, дори оня Цийман казва, че според него под въпрос е къде е била столицата в началото, а после Симеон утвърждава Преслав като столица. Въпросите ти не са неудобни, а глупави. Сега ако на тебе ти пречи по някакъв начин израза "Златен век" просто не го използвай. Има едни такива като тебе, които особено в тийнейджърска възраст поставят под съмнение всичко около себе си и защитават яростно безумните си тези. И остава малкото съмнение, че не си Калин ами Галиб да речем но това е друг въпрос .

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 6. 6 Профил на alkash11
  alkash11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "donchoquihote":

  Въпросите му са АБСОЛЮТНО НА МЯСТО!!!

  Защото:
  1. БОРИС ЦАРУВА в Плиска!!! Там пристигат и ВЕЛИКИТЕ МЕТОДИЕВИ УЧЕНИЦИ:
  Климент - македонец
  Наум - македонец
  Сава я сърбин
  Горазд - хърватин
  Ангеларий - българин (приемам с особено мнение)
  2. В Плиска царува и синът Борисов - РАСАТЕ!!! Но той НЕ ИЗПОЛЗВА ПЛИСКА ЗА СТОЛИЦА!!! А използва ДРЪСТЪР!!! Така, както и Омуртаг използва ДРЪСТЪР!!!
  3. ВСИЧКИ ВЕЛИКИ УЧЕНИЦИ СЕ РАЗБЯГВАТ ПО РОДНИТЕ СИ МЕСТА!!! С изключение на САВА, който отива в Ерусалим!
  4. Симеон през своя живот ГРАДИ СТОЛИЦАТА, но НЕ УСПЯВА ДА Я ИЗГРАДИ ЦЩЛОСТНО!!!
  Успява да ВДИГНЕ само ДВОРЕЦА и ДВОРЦОВАТА ЦЪРКВА!!!
  Всички останали МАНАСТИРИ, ЦЪРКВИ, УЧИЛИЩА и т.н. са ИЗДИГНАТИ ПРИ НЕГОВИЯ СИН!!!
  5. П Е Т Ъ Р е царят, при който България преживява ЗЛАТЕН ВЕК!!!
  Петър е синът симеонов!!!
  В продължение на 60 ГОДИНИ ТОЙ НЕ ВОДИ НИТО ЕДНА ВОЙНА!!!
  Ето този "ВЕЧЕН МИР" всъщност дава възможност да се ИЗГРАДЯТ МАНАСТИРИТЕ, УЧИЛИЩАТА и т.н., които СТАВАТ БАЗАТА ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КНИЖНИНА!!!
  А от там и "златният век"!!!

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 671 Весело

  До коментар [#4] от "kalin_m":

  Невежата има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си. — Наполеон

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#6] от "alkash11":

  И ти нищо не каза. Според Галиб ако Преслав не е бил столица, не е имало Златен век. И съвсем друг е въпроса че Цийман не поставя под съмнение, че Преслав е бил столица по време на Симеон, пък дали е бил изцяло построен по негово време или Петър е ударил последната боя, няма никакво значение.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 9. 9 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "donchoquihote":
  1. Плиска е 25км2, а Преслав 6км2 - Б. Димитров. Това обаче е факт известен отдавна, а не теза.
  2. Кое точно е златното на "Златният век"? - това е въпрос, а не теза.
  3. [quote#5:"donchoquihote"]Въпросие ти не са неудобни, а глупави. - не са глупави, а неразбираеми за глупаци
  4. [quote#5:"donchoquihote"]Сега ако на тебе ти пречи по някакъв начин израза "Златен век"[/quote] - не ми пречи изразът "Златен век", чакам някой конкретно да го изясни повече от 20г. И въпросът не е личен -пречи/не пречи, а научен
  5. [quote#5:"donchoquihote"]Има едни такива като тебе, които особено в тийнейджърска възраст поставят под съмнение всичко около себе си и защитават яростно безумните си тези.[/quote] - Само сектантите са убедени в нещо и го приемат догматично, останалите хора се съмняват и търсят. Като гледам ти си яростен, особено видно в следното твое категорично "научно" съждение:
  6.[quote#5:"donchoquihote"] а после Симеон утвърждава Преслав като столица[/quote]
  Това е невероятен научен цитат и 100% аргумент за Златен век. Браво! Би ли разяснил какво точно означава "утвърждава Преслав". Всъщност по-добре не си прави труда да се изявяваш по история, че опростачването ще вземе връх. 10. 10 Профил на alkash11
  alkash11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "donchoquihote":

  ЗЛАТНИЯТ ВЕК НЕ Е "НАПРАВЕН" В ДВОРЕЦ!!!
  Златният век (изрично се ПОДЧЕРТАВА "НА БЪЛГАРСКАТА КНИЖНИНА"!!!) се прави по МАНАСТИРИТЕ И УЧИЛИЩАТА КЪМ ТЯХ!!!
  По това време НЕ Е ИМАЛО СВЕТСКИ УЧИЛИЩА!!!

  А ОКОЛО ПЛИСКА НЕ Е ИМАЛО МАНАСТИРИ по вина на РАСАТЕ!!!
  ТОЙ ГИ "РАЗПУСКА"!!! Истината е, че дори ги РАЗРУШАВА!!!
  Не случайно ЗАРАДИ ТОВА Борис го ОСЛЕПЯВА И МУ РЕЖЕ ЕЗИКА!!!

  Симеон ЗАПОЧВА да гради Преслав!!!
  Но не е построил дори ВХОДНАТА ВРАТА НА НИТО ЕДИН МАНАСТИР!!!
  Тогава - без манастирите (разбирай ЦЪРКОВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ!!!) и УЧИЛИЩАТА КЪМ ТЯХ, които ОБУЧАВАТ ПИСАРИ, ПРЕПИСВАЧИ и т.н. - КАК ДА СЕ ПОЯВИ "ЗЛАТЕН ВЕК НА КНИЖНИНАТА, бе ???
  Това е все едно днес да се ОТПЕЧАТВАТ ВЕСТНИЦИ БЕЗ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КАКВИТО И ДА Е ПЕЧАТНИЦИ!!!

  Айде - прочети отново историята за 10 КЛАС!!!
  До тук си останал в ЧЕТВЪРТО ОТДЕЛЕНИЕ!!!

 11. 11 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#8] от "donchoquihote":
  За разлика от теб, на мен не ми се налага да си крия името. Анонимността скрива глупака, но не и глупостта му. Продължавай с все повече научни доказателства от типа: [quote#8:"donchoquihote"] пък дали е бил изцяло построен по негово време или Петър е ударил последната боя, няма никакво значение[/quote]
  Ще ни разбиеш научно от всякъде. Давай, форума е твой.


 12. 12 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#9] от "kalin_m":

  И какво сега? Трябва да отговарям едно поедно на всеки надрусан тийейджър ли? Ми добре.

  1. Какво значение има колко кв. километра е едното и другото?

  2. Какво му е златното на златния век са гообосновали специялисти преди мен, просто прочети.

  3.Ми изяснено е де, просто чети.

  4. си го пропуснал.

  5. За сектантите си прав, а твърдението, че Симеон утвърждава Преслав за столица е на вече споменатия Цийман от статията. Ако я беше прочел щеше да знаеш ама не важното е да се води безсмислена дискусия.

  6. От мене, чети и не се занимавай със опростачването.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 13. 13 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#10] от "alkash11":

  Каква е връзката между това, което пишеш ти и това което пиша аз не мога да разбера. Колкото до Златния век, обясни на Галиб имало ли е такъв, не на мен.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 14. 14 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#11] от "kalin_m":

  Претенциозен, пък прост, айде да спрем, а?

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 15. 15 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Весело

  Я първо се научи да пишеш грамотно бе. Правиш правописни грешки от четвърти клас -
  [quote#12:"donchoquihote"]гообосновали специялисти преди мен, просто прочети.[/quote]

 16. 16 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#15] от "kalin_m":


  [quote#3:"kalin_m"]С какво е златно за културата неговото царуване?[/quote]

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 17. 17 Профил на alkash11
  alkash11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "kalin_m":

  Калине,
  Златният век на България не е свързан с ТЕРИТОРИАЛНА ГОЛЕМИНА!!!
  А с ИЗДАВАНЕТО (излизането на БЯЛ СВЯТ!!!) на МНОГО И МНОГО книги, написани на СЛАВЯНСКИ ЕЗИК (и девете азбуки - и кирило-методиевата ГЛАГОЛИЦА и КИРИЛИЦАТА на техните ученици - КЛИМЕНТ и НАУМ от Македония-Охрид!)
  При това ИЗВЕДНЪЖ - все едно изникнали от НИЩОТО (защото преди това в България официално НЕ СЪЩЕСТВУВА ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА, а от там и християнски манастири и училища!!!) за 50-80 години СА ИЗДАДЕНИ ПОВЕЧЕ ОТ 300 КНИЖНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ !!!
  КОЛИЧЕСТВОТО Е ВПЕЧАТЛЯВАЩО дори и за днешните мащаби!!!
  И понеже такова количество НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНО без създаването на ПОДХОДЯЩИ УСЛОВИЯ за развитието на ТАЗИ КНИЖОВНОСТ - затова се и нарича
  ЗЛАТЕН ВЕК, като изрично се подчертава НА БЪЛГАРСКАТА КНИЖНИНА!!!
  Защото ДЪРЖАВАТА СИ ОСТАВА СЪЩАТА, както при Борис и Симеон!!!
  Данъците си остават същите!
  Болярите (феодалите) си остават същите!
  БИТЪТ на обикновените хорица си остава СЪЩИЯ!!!

  А КНИЖНИНАТА СЕ РАЗВИВА ТОЛКОВА НЕИМОВЕРНО, че на една Германия ще са й нужни ОЩЕ 300 години за да достигне до СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ В КОЛИЧЕСТВЕНО ИЗРАЖЕНИЕ!!!

  За съжаление в българската "история" за ЦАР ПЕТЪР НЕ СЕ ПИШЕ НИЩО!!!
  ЦАР, който ОТКАЗВА ДА ВОЮВА - само и само народът му да ТЪНЕ В БЛАГОДЕНСТВИЕ И ГРАМОТНОСТ ???
  ТОВА НЕ Е ЦАР!!!
  Ето така българските "истЕрици" разбират българската история - БИТКИ И ПОБЕДИ!!!
  А при всички "битки и победи" от манастирите са вземани и последните златни кръстове за да се ПРАВИ ОРЪЖИЕ!!! Тогава за КАКВА КНИЖНИНА можем да говорим, когато монасите са НЯМАЛИ КАКВО ДА ЯДАТ, та ще ти пишат литературни произведения!!!
  А ето този ЦАР дарява странат си с 60 годишен мир!!!
  60 години без УМРЕЛИ В БИТКИ БЪЛГАРИ!!!
  60 години с НАМАЛЕНИ ДАНЪЦИ, защото няма мужда от армия, която ЩЕ (ще-ще, ама НИКОГА НЕ УСПЯВА!!!) завладее константинопол!!!
  И т.н.

  Този ЗЛАТЕН ВЕК не само за българската книжнина, но и за цялостната българска икономика се ОКАЗВА ФАТАЛЕН за България въгв военно отношение!!!
  60 г. са ТРИ ПОКОЛЕНИЯ!!!
  ТРИ ПОКОЛЕНИЯ НЕ ВОЮВАТ!!!
  Хората ЗАБРАВЯТ КАК СЕ ДЪРЖИ БОЙНО КОПИЕ!!! (Например ТИ И ДОСЕГА НЕ ЗНАЕШ и мислиш, че е лесно!!!)
  Стига се до там, че НИКОЙ В КРЕПОСТТА, освен стражите не знаят как СЕ ВЪРТИ (сече) МЕЧ!!!

  И това пък е причината, поради която СЛЕД ПЕТЪР ставаме ЛЕСНА ПЛЯЧКА за днешните ОДЕКОЛОНОПИЙЦИ!!!
  Нашите "братя" с които винаги сме поддържали ГОРЕЩО ПРИЯТЕЛСТВО!!! Винаги сме ИМ ПОМАГАЛИ!!!
  В един момент пристигат от "МОСКАЛИЯТА" и НИ ОДИРАТ КОЖИТЕ!!!
  ИЗБИВАТ МЪЖЕТЕ НИ!!!
  А ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА НИ ПРОДАВАТ В РОБСТВО на византийците!!!

  Това пък е КРАЯТ НА ЗЛАТНИЯ ВЕК на българската книжнина!!!
  ЗАДЪЛГО из българските земи се пише САМО НА ГРЪЦКИ!!!
  Изключение прави само МАКЕДОНИЯ, която НЕ ПРЕКЛАНЯ ГЛАВА до Асен и Петър!!!

 18. 18 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Съгласен съм с голямата част от твоето мнение за Петър. Не съм съгласен със следното: Големина на град, особено на столица е доказателство за уседналост, архитектура и т.н. В Плиска например базиликата е много по-голяма от тази в Преслав. Това и днес се вижда по основите. Борис прави същественото за българската писменост. Някои автори дори са на мнение, че той е инициатор и поръчител на азбуката, познавал се е много добре със Солунските братя. Макар и оскъдни, но има писмени сведения още за Крумовото законодателство. Т.е. не от Петър започват нещата. Лично аз мисля, че ако изобщо трябва да употребяваме термина "Златен век", то той е по времето на Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян, Борис - институционално, териториално и духовно изграждане на държавата върху тази територия. Симеон /особено през втората половина от неговото царуване/ води безкрайни и изтощителни междуособни битки, като обрича на глад много хора, вкл. манастирите. Срещу него се надига недоволство, което той естествено смазва с военна сила. Това обаче няма нищо общо със Златен век. Златният век на Симеон е една илюзия, мит, при това натрапен като термин от вън. Съвсем друг въпрос е трябва ли да определяме превода на християнски църковни книги като златен век на българската култура. Зад такова гръмко определение трябва да има много и различни артефакти. Наивизми като "Шестоднев" не са достатъчни. А щом това е най-известното авторско произведение от тогава, значи няма много други. Няма и забележителна архитектура. Не бива да изпадаме в комични ситуации като теорията за "македонският барок", която много прилича на теорията за Ренесансът започнал от Боянската църква.

 19. 19 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Имам 20 дка земеделска земя в местността Абоба, близко до останките на Плиска. Ще трябва да взема един металотърсач, както Спас от филма "Столичани в повече" и да търся имането на българските ханове. А не да сея кукуруз, защото така далеч няма да стигна.

 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз като обикновен лаик ще насоча вниманието на съфорумците към
  http://www.museum-preslav.com/inscription.html
  http://bazileus.eu/statii/270-dvorcovata-cyrkva-v-preslav-problemi-na-rekonstrukciqta.html
  http://vbox7.com/play:cb8ce4c7

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на alexalexandrov
  alexalexandrov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вижте, за прабългарската държава/орда/войска столицата не е била конкретно място. Тя е била всяко място, където се е намирал в момента ханът и свитата му. Иначе статията е доста интересна, поздравления за авторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK