Франция кани на седмица на добрата кухня

Франция кани на седмица на добрата кухня

© Associated Press



Ако на някой му се случи път до Франция след седмица, ще  има възможност да похапне в изискан ресторант на половин цена. Акцията Tous au Restaurant!  за втора година поред кани привържениците на добрата кухня дори и да не са дотам платежоспособни. 


Между 19 и 25 септември част от френските ресторанти, включително удостоени със звезди на класическия каталог за висока кухня  Michelin, ще намалят цените двойно или поне ще приложат схемата "две поръчки на цената на една".


Идеята за седмицата на намаленията е на звездата на световната кулинария Ален Дюкас, който осъзнава, че хората  понякога просто се страхуват да влязат в лъскаво  заведение. Не само заради цените, но и заради несигурността, че са желани гости там. Затова,  казва експертът, е много по-приятно да влезеш в баналното заведение на ъгъла, където знаеш какво ще ти предложат и си сигурен, че си добре дошъл.




Идеята е ресторантите, които предлагат "висока кухня", да привлекат обикновени посетители, хора от улицата, които, ако се отърсят от притеснението да се сблъскат със снобизма,  може би просто ще се нахранят вкусно и ще си прекарат добре.


Първото издание на начинанието миналата година пожъна голям, според организаторите,  успех - в акцията се включиха  над 1000 ресторанта, които само за седмица посрещнаха 82 хил. гости. 



Познавачите ще оценят офертата на Дюкас, който е готов да сервира на гостите в бистрото си Benoit телешки език, пилешко фрикасе, сирена, профитроли за скромната сума от 70 евро за двама. Тризвездният ресторант на Режи Маркон в Сен Бон льо Фруа пък предлага обяд от три ястия за 80 евро на човек, вместо обичайните 140 - 175 евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на BGman1
    BGman1
    Рейтинг: 1391 Весело

    Жалко нямам път към Франция...

    الرجل الكبير
  2. 2 Профил на БГ Владо
    БГ Владо
    Рейтинг: 654 Весело

    Вместо да ходиме до Франция


    може да се организира нещо подобно в тук в България


    Не мисля, че отстъпваме на Франция по кулинария

    оти да се косиме, като ке ни мине
  3. 3 Профил на Deepdish
    Deepdish
    Рейтинг: 1402 Неутрално

    България е на светлинни години като качество на ресторантьорския бизнес от Франция! И за това си има много просто обяснение - по времето на соца, този бранш, както и всички останали, в които е жизнено необходима частната инициатива, бяха тотално занемарени. В следствие на това бизнеса си остана на ниво РСВ. С настъпването на промените, хората, започнали да разработват ресторанти, в голямата си част не се опитаха да привлекат квалифицирана работна ръка и не наложиха качеството като приоритет, за сметка на ниските цени и некачественото обслужване. Затова добрите ресторанти у нас не съставляват повече от 5% от общата бройка. А лошата кухня, нелюбезното обслужване и недотам приятната визуална и музикална атмосфера допълнително влошават картината.

  4. 4 Профил на Filip
    Filip
    Рейтинг: 395 Любопитно

    Е, сега, за отстъпване не знам,

    но държава като Франция, все пак е дала на света базите за кулинарната еволюция.

    Няма нация в света, по мое мнение, която да е направила повече за ресторантьорската, холелиерската и гастрономичната индустрия на света.

    Много хубава инициятива на Франция, дано и нашите готвачи в БГ, да започнат да уважават продуктите и индустрията както французите, защото в момента, още не сме на тяхното ниво.

  5. 5 Профил на samir
    samir
    Рейтинг: 563 Неутрално

    Бях на ресторант във Франция, но не беше нищо особено - Макдоналдс като Макдоналдс....

  6. 6 Профил на emsainada
    emsainada
    Рейтинг: 561 Весело

    Бих предпочела седмица на добрата политика !...
    Че напоследък френската е нещо нефелна ...

    Не може да има по-голяма трагедия за България от управлението на ГЕРБ !
  7. 7 Профил на J.J.
    J.J.
    Рейтинг: 863 Неутрално

    Франция: никъде другаде не можеш да умреш от глад, въпреки че си с пълен с пари джоб. Сериозно, френската кухня може да е много велика според някои, но въпреки че съм посещавал ресторанти от всякакво ниво, аз съм дълбоко разочарован, в това, че винаги съм оставал гладен, колкото и да съм си поръчвал, поради ниското качество на самата храна... Италия е стотици пъти по-добре

  8. 8 Профил на Filip
    Filip
    Рейтинг: 395 Любопитно

    До коментар [#7] от "J.J.":

    Не знам в какви и кои ресторанти си ходил, но в повечето френски реторанти в които съм ходил, мога да кажа, че чувството им за качество е едно от най-силните които някога съм срещал.

    Съжалявам за това, че си останал гладен, бих се радвал да ти дам няколко хубави адреса, където да се нахраниш добре.

    П.П. Има голяма разлика, между ядене и оценяване на една храна в ресторант, и това да се натъпчеш, само защото си гладен.
    Фактът, че ходим на ресторант не е само да се "натъпчем", а да оценим това което ние предложено.

  9. 9 Профил на J.J.
    J.J.
    Рейтинг: 863 Неутрално

    До коментар [#8] от "Filip":

    "Има голяма разлика, между ядене и оценяване на една храна в ресторант, и това да се натъпчеш, само защото си гладен.
    Фактът, че ходим на ресторант не е само да се "натъпчем", а да оценим това което ние предложено."
    Факт е обаче, че основната причина да отидем на ресторант е да се наядем. Не говоря да се натъпчем, а да задоволим естествените си нужди. След това идват всичките фантазии Моля споделете, ако искате на лично съобщение, за да не става реклама, защото често съм в Париж и най-добрите ресторанти, които знам там са италиански...

  10. 10 Профил на vesy_to
    vesy_to
    Рейтинг: 229 Неутрално

    По повод завързалия се разговор по-горе,не мога да коментирам от първо лице -не съм ходила.Ако решите може да ме поканите и с удоволствие ще коментирам храната ,иначе от опита ми на местна почва френската кухня е интересна и вкусна.Бон апети!

  11. 11 Профил на beata
    beata
    Рейтинг: 450 Весело

    'Идеята е ресторантите, които предлагат "висока кухня", да привлекат обикновени посетители, хора от улицата, които, ако се отърсят от притеснението да се сблъскат със снобизма, може би просто ще се нахранят вкусно и ще си прекарат добре.'

    ха-ха-ха-ха ...

    Абсолютен блъф !
    Повечето французи са вманиачени сноби и не допускат невписващи се за висшата им класа елементи да им скапват етикета, било то за една седмица. Така че, ако влезете в такъв ресторант, ще излезете недоволни, заради надменните погледи и поведение на персонала и ограбени, заради солената сметка на менюто с ДДС - две за едно.

  12. 12 Профил на beata
    beata
    Рейтинг: 450 Неутрално


    поправка -... висшата си класа

  13. 13 Профил на beata
    beata
    Рейтинг: 450 Неутрално

    До коментар [#5] от "samir":

    Да не се правим на интересни ! Макдоналдс не е ресторант, а американска верига за бързо хранене, демек fast food. Има и френски вариант - Quick.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1308366/Popular-French-fast-food-chain-Quick-causes-controversy-introducing-halal-food.html



  14. 14 Профил на samir
    samir
    Рейтинг: 563 Неутрално

    До коментар [#13] от "beata":


    Мерси за информацията.
    Абе усетих аз, че изглеждам странно със смокинг и златни ръкавели, а жената с дълга рокля с гол гръб, ама за друг път ще зн ам.

  15. 15 Профил на beata
    beata
    Рейтинг: 450 Весело




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK