На дълъг път с малко багаж

Времето също е пари, а избягването на "мероприятието" на снимката може понякога да спести дори час, да не говорим за случаите на изгубени или повредени вещи.

© Надежда Чипева, Капитал

Времето също е пари, а избягването на "мероприятието" на снимката може понякога да спести дори час, да не говорим за случаите на изгубени или повредени вещи.Отминава времето на големите куфари. Опитът сочи, че винаги след пътуване се оказва, че част от мъкнатите вещи в багажа са били излишни. Вече никой не трябва да бъде убеждаван, че пътуване с малко и малки куфари може да излезе не само по-удобно, но и по-евтино. В крайна сметка дори не е нужно да се лишаваме от голяма част от наистина необходимите ни вещи.


Едно от малкото предимства на големите куфари е, че може да поседнете върху тях, ако полетът ви се забави

© Reuters

Едно от малкото предимства на големите куфари е, че може да поседнете върху тях, ако полетът ви се забави


Всеки си задава въпроса, а често има и своя отговор как да стегне багажа си така, че всичко наистина да се побере в ръчната чанта, за да пътува с лекота за ръцете и в сърцето си. Първото важно условие е да разберем какви са правилата на конкретната нискотарифна авиокомпания спрямо ръчния багаж и това е желателно да стане дори преди да сме купили билета си.
Цената да мъкнеш


Повечето от превозвачите изискват доплащане за всеки куфар (което понякога достига десетки евро на парче), но в същото време допускат в салона ръчен багаж без такса. Важно за дамите е да обърнат внимание, дали дамската чанта се счита за ръчен багаж или не. Обикновено нискобюджетните превозвачи не позволяват да се пътува с две чанти - ръчна и дамска. Нормална практика е да Ви помолят да си приберете дамската чанта в куфара. Затова винаги предвиждайте място за нея.


Времето е пари и парите са във времето, гласи латинска поговорка. Стандартният багаж се предава на гишетата за чекиране на пътниците преди всеки полет. Ръчният остава в нас. Повечето нискотарифни авиокомпании предлагат услугата - "он лайн чекинг". При някои превозвачи дори няма друг начин да се заявим за самолета. При "он лайн" чекинга се регистрираме за съответния полет предварително по интернет. Когато пътуваме с голям куфар, е необходимо все пак да преминем през гишето за чекинг, за да предадем куфара си. В случай, че сме с ръчен багаж, направо отиваме на проверка за опасни предмети и вещества. Така спестяваме времето, което бихме прекарали на опашка пред гишето.


Когато пътувате само с ръчен багаж, избягвате и опасността да изчезне големият ви куфар

© Анелия Николова

Когато пътувате само с ръчен багаж, избягвате и опасността да изчезне големият ви куфар


Сигурността  на личните вещи също е плюс за всеки, гледал филма "Запознай се с нашите". Когато пътуваме с голям куфар той се предава на летището. Какво се случва с него зависи от служителите на съответната аерогара. Ръчният багаж остава по време на целия полет под контрола на собственика му. Изключение правят малките самолети, където ръчния багаж се прибира точно пред самолета в багажното отделение и при слизане се връща на пътника. Прави се при самолети, които не са достатъчно големи, за да поставим ръчния си багаж някъде вътре.


Куфарът с главно "К"


Доброто пътуване зависи от добрия куфар. Оригинално куфарите са се правили от вълна и лен, постепенно са навлезли кожата, изкуствените материи и пластмасата. Когато избирате куфар е важно той да е достатъчно малък, достатъчно лек и с достатъчно меки колелета, за да се плъзга бързо и леко по настилката на летището. 


Изискванията на авиокомпаниите към ръчния багаж не са унифицирани. В най-общия случай те изискват дължината на багажа да е до 55 см, широчината - 40 см, а дълбочината - 20 см. Това правило е известно и на производителите, така че на пазара има изобилие от предложения именно в тези размери. Някои превозвачи обаче са по-гъвкави и допускат отклонения в полза на клиентите, от които е грехота да не се възползваме.


Тук тънкостта е да премерите размерите точно, включително с колелцата, защото някои превозвачи са изключително стриктни и няма да ви пуснат в самолета с чанта, по-дълга само със сантиметър. Обикновено авиокомпаниите са поставили железни стойки и ако успеете в тях да пъхнете куфара, означава, че той може да бъде признат за ръчен багаж.


Колкото повече, толкова повече

© Reuters

Колкото повече, толкова повече


Някои компании имат изисквания и за максималното тегло, които варират между 6 кг и 10 кг, като точното ограничение също е добре да се знае преди багажът да е приготвен. Според проучването, е добре куфарът да има вътрешни стягащи ленти, така че вещите да прилягат плътно, без излишен въздух помежду им. Теглото на самия куфар, естествено, също трябва да е възможно най-малко.


Възползвайте се ако превозвачът Ви позволява освен ръчния багаж в салона на самолета да се внесат дамска чанта, материали за четене, връхни дрехи. Тук е моментът да проявите креативност. Якето с много и дълбоки джобове ще побере всички дребни предмети. Можем  да тръгнем на път с най-тежкия чифт обувки, а най-дебелия си  пуловер да преметнем на гръб или да вържем около кръста си.


Затова е важно списъкът с най-необходимото да бъде съставен предварително.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  хе хе Това е невъзможно питай жената.

 2. 2 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Заседнал на летище Любляна и аз се чудя нямаше ли как с по-малко багаж, но минавайки през 4 града, 3 различни климата (от 12 градуса в Рига до 27 тука) и официални срещи във всеки един град, откривам, че просто няма как само с ръчен багаж... А и като си изпуснах полета поне има на какво да си окача сакото... И да се радвам, че има безплатен wi-fi...

 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2030 Весело

  "Какво се случва с него зависи от служителите на съответната аерогара..." - да ИМ гласуваме доверие!

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2030 Весело

  "Какво се случва с него зависи от служителите на съответната аерогара..." - да ИМ гласуваме доверие!

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 442 Весело

  Тази година за първи път пътувах с ръчна чанта само. Един месец, четири страни в Европа. С онлайн чекиране, без чакане на качване и без чакане да се вземе чанта, се оказа, че можеш да станеш в 7ам и да си изпиеш кафето в Лондон и да си навреме за среща в 10ам в Прага На всеки препоръчвам да пътувая с малко багаж - самото пътуване се превръща в релаксиращо преживяване, а не в допълнително напрежение. С малко по-добро предварително плануване стават чудеса. Да не говорим колко излишни разходи се спестяват.

 6. 6 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  невъзможно е и с луфтханза, защото всеки от служителите им на софийското летище има собствено мнение, колко и какъв трябва да е ръчния ви багаж ))
  затова винаги си носете найлонови пликове за лаптопа и най-важните неща, ако се наложи да ви чекират и ръчния куфар преди самото качване в самолета ...

 7. 7 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Разстроено

  "Повечето от превозвачите изискват доплащане за всеки куфар (което понякога достига десетки евро на парче), "

  - Нашите /българия ер/искат 100 лева за втори куфар .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 8. 8 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Драмата е с лаптопа, нося фирменото 14" Леново (тежи колкото две ХП0-та) и ако искаш да минеш с двете чанти става сложно...

 9. 9 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Супер глупава статия. Че някои хора влачат на гръб цялата си покъщнина няма спор, но всеки си знае какво и защо носи. Зависи например в какви хотели спиш. Ако са прилични, вътре има кърпи, сапун, шампоани, даже и чехлички в някои. Ако обаче си тръгнал по хостели .... пък ако иде реч за къмпинг си трябва и палатка. Ако си по бизнес - костюм, ако си по екшън .. колело, каяк, карабинери, въжета...
  Така че това са ПЪЪЪЪЛНИ глупости. Купете си яке с големи джобове и си сложете джапанките в левия джоб, а в десния например 2 ризи

 10. 10 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Само че това не е пътуване с малко багаж по желание, а по неволя.... Омръзнало ми е да съм по креативен от персонала на ниско-тарифните компании.... Но разбира се вскичко опира до парите....

 11. 11 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1116 Весело

  [quote#5:"dbbonev"]станеш в 7ам и да си изпиеш кафето в Лондон и да си навреме за среща в 10ам в Прага [/quote]
  Хубава ли беше дамата от срещата?Какво стана после?!Раздуй малко за провинциалните клюкари като мен,дето не са се качвали в самолет!

 12. 12 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#11] от "globus":

  dbbonev се е поувлякъл малко ))
  7 ам в Лондон е 8 ам в Прага и за 2 часа няма как да стигне от едното място до другото
  1час от тях до летището + поне 1/2 час на самото летище + 2 часа полет + поне 1/2 час от летището до Прага е равно на минимум 2х времето, с което се е похвалил

 13. 13 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Готино е да се пътува само с ръчен багаж. Единственото неудобство е, че разни дезодоранти, парфюми и ножички трябва да се купуват всеки път на съответното място след пристигане.

 14. 14 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#12] от "dourmana":

  Той се е изразил метафорично,тъй като за любовта времето е без значение!А и кафето в Лондон е помия.

 15. 15 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  За пича не знам, но аз пих кафе в Копенхаген в 7 сутринта, хванах самолет към 8:30 и в 11:30 обядвах в Болоня, докато спътниците ми около 7 са се чекирали ;).
  а пича с палатките - тук става дума за най-обикновните пътувания, за които носим глупости. Като тръгна с палатки, пътувам с раница и предпочитам да купя палатка на място, отколкото да я мъкна и да плащам за нея - цената е идентична.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на ayouei
  ayouei
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И аз искам с малко багаж - само със зареден портфейл

 17. 17 Профил на lalogica
  lalogica
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И не на последно място, пътувайки с ръчен багаж, пропускаш удоволствието багажът ти да бъде отаргашен на българското летище или да се изгуби някъде по пътя.

 18. 18 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "Sioux":

  има си 30 грамови/ милилитрови сетове, специално за полети- део, паста за зъби, афтършейф. минавам безпроблемно с тях.


 19. 19 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "lalogica":
  И веднага проблемът е в нашето летище! Типично по нашенски да се оплачем.
  Пътувам често с Ал-Италия с прикачване в Рим и на нашето летище съм имал най-малко проблеми. В Рим Ал-Италия губи в 50% от случайте багажа и често пристига на следващата дестинация отварян.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Търговците от времето на ембаргова сърбия могат да ви помогнат с ценни съвети как да поберете целия си багаж на самите себе си. Даже няма да имате нужда от ръчен.

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на juliant
  juliant
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз пък казвам ,че най-удобно и приятно се пътува само по сако с документи и кредитна карта в джоба! Все пак ,където и да отидеш може да си купиш всичко каквото ти трябва! Виж с Сомалия и Зимбабве нещата са по-сложни, но какво ли ще търси човек там!

 22. 22 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Всеки иска да пътува само по сако и няколко кредитни карти в джоба. Евентуално едно топ смартфонче, най-много някое таблетче, което се събира в джоба. Може и две супер писалки за гладко запълване на кръстословици. По-добро от това няма. Дай Боже всеки да го докара до такава възможност. Засега аз съм далече.

  Yet another blue planet.
 23. 23 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  И аз последния път пътувах само с една малка раница на гърба и удобството е наистина голямо - онлайн чекиране, секюрити чек на летището и после up in the air...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 24. 24 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 497 Весело

  Даааа, само с кредитне карта в джоба и без багаж,е идеалният вариант но само за мъже с проблем с простата.Но е препоръчително да се подмият,особенно ако пътуват от El Dorado Airport примерно за към Schiphol или JFK. Може да бъдеш сигурен ,че ще ти я проверят най добрите експерти в света.

 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1367 Весело

  Като постоянно пътуващ по света, ми стана много смешно:
  1. Нискотарифните аеролинии не са нискотарифни въобще, просто те са забелязали, че повечето хора не могат да смятат елементарни бакалски сметики и така си изкарват парите;
  2. За толкова години пътуване по целия свят досега никога не са ми загубвали багажа, да го донесът по късно да, но никога не е било просто да го няма.
  3. Самолета и персонала носи багажа не ти, така че нема нужда от напъване и лимитиране освен ако е за пътуване от ЛА в Сан Хосе и обратно или за един ден. Аз лично пътувам с 6 чекирани като се пренасям от континент на континент през няколко седмици.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1367 Весело

  До коментар [#24] от "the_fat":

  Никъв проблем няма да ти направят, ако се държиш нормално и цивилизовано ... аз си шляпам по къси гащи и джапанки през проверките без какъвто и да е проблем. Разбира се аз нямам какво да крия от когото и да било, така че нема какво да се притеснявам за девствеността си ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4723 Неутрално

  Заглавие: "На дълъг път с малко багаж"
  В статията се говори за нискотарифни компании. Аз поне не знам нискотарифна компания да лети на дълъг път - през Атлантика, примерно. Ако има такава, ще бъда благодарен някой да ме информира, защото пътувам всеки 3 месеца до БГ и плащам луди пари за това!

  Съгласен с коментарите по-горе, че Ал Италия губи много често багаж, а Луфтханза се циганят за 1.5 кг. дори и за полет от Франкфурт до Ню Йорк.

 28. 28 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  До коментар [#2] от "Haftor":
  Сега съм на Будапеща и тука също има интернет. Защо няма на софийското? (на Мюнхен и Шипхол имамного скъпо платен, Акра, Гана има супер безплатен.)
  Пътувам само с чантата за компютъра, понеже съм само за 2 дни и е все още топло. (То и да е студено, аз само излизам и влизам - сграда/кола/ сграда /кола...)

  Никола Йорданов
 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Тъй, а сега моя опит.
  Сменил съм точно 10 (десет) куфара по летища летищенца и летищища. Няма как да пътуваш с малко багаж ако си с дете. Ако сте трима - ти жена ти и детето ви - ви трябва минимум 1 чекиран куфар. Инак бая трябва да импоровизираш.
  То си зависи и коя е линията все пак. Ако е нискотарифна - по-добре нечекиран куфар - става много по бързо всичко. Ако не си с такава и имаш включен чекиран багаж в цената - по-добре е с алуминиев куфар тип направи си сам. Загелдайте се по летищата и ще видите доста такива. С едри ключалки, металния ъгли и здрави панти. Често ги виокат за митническа проверка, ама какво ти пука като не пренасяш дрога. През тях сканиране няма и затова са много подходящи за пренос на устройства с фотооптика и хард дискове.
  Когато пътуваш за САЩ, особено от Англия винаги си носи куфар. По възможност празен. Не знам защо но в САЩ почти навсякъде куфарите са бая скъпи, а всичко остнанало - по-евтино

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK