Франкфурт - банки и небостъргачи в провинцията

Предградието Заксенхаузен, осветено от залязващото слънце. Там се намират едни от най-добрите ресторанти в града.<br />

© Стефан Антонов

Предградието Заксенхаузен, осветено от залязващото слънце. Там се намират едни от най-добрите ресторанти в града.Големите финансови центрове в Европа имат едно предимство -  питейните заведения са на приземните етажи на сградите им или в непосредствена близост до тях. Така напрежението може да се изпусне незабавно след края на работния ден, но едва ли има много централни банки, които в приземните си етажи да държат един от най-популярните нощни клубове на града.


Точно това виждаме във Франкфурт, където стожерът на европейската финансова система - Европейската централна банка съжителства с клуб Living.


Класическите сгради на стария площад Рьомемберг всъщност са точни реконструкции на създаденото през 19 век архитектурно съкровище.<br />

© Стефан Антонов

Класическите сгради на стария площад Рьомемберг всъщност са точни реконструкции на създаденото през 19 век архитектурно съкровище.
Заведението е сред най-лъскавите в града, гостите са небрежно облечени, но като по калъп -жените - с тесни блузи с голо рамо, гръб и дълбоко деколте, а мъжете задължително с бяла или синя риза. Тъмни цветове почти не се виждат, а мястото буквално се пръска по шевовете в часовете около полунощ.


Всъщност ЕЦБ не е допуснала "търговци в храма". По-скоро се е случило обратното. Институцията се помещава в сградата още от 90-те, когато е само Европейски монетарен институт и заема едва 2 етажа, а днес вече е обсебила всичките 22. Така че съжителството на ЕЦБ с клуб Living не е решение на господин Трише, (който между другото идния месец ще сдаде поста си на Марио Драги*), а на истинските собственици на постройката. До 2 години пък се очаква  ЕЦБ да се изнесе в новостроящ се небостъргач в източен Франкфурт.


Франкфурт - банки и небостъргачи в провинцията

© Стефан Антонов


И това далеч не е единствената изненада, за непредубедения посетител. Познат на повечето Българи като градът на "Айнтрахт", където през 90-те години "Левски" продаде полузащитника си Петър Хубчев, днес Франкфурт е финансовият център на Германия, докато в Берлин са концентрирани правителството, Бундестагът (германският парламент) и останалите органи на централната администрация. Затова дори новинарската агенция "Томсън Ройтерс" поддържа две големи бюра - да покрива адекватно икономическите и политическите новини, които институцията създава.


Във Франкфурт са представени почти всички големи световни банки. Там са и най-високите сгради в Германия, ако не броим телевизионната кула в Източен Берлин, която е най-високата сграда в целия Европейски съюз. Небостъргачите на Комерцбанк, Ди Зет Банк, Дойче Банк и още няколко небостъргача, чиито собственици не са финансови институции, създават погрешна представа за града. Ако влезете в някой ресторант или хотел, ще видите стените да са украсени със снимки на небостъргачите в различни комбинации, а по-далечните кадри включват отново тях заедно с мостовете на река Майн. Всъщност финансовият център е една много малка част от общо седемстотинхилядния град.


Фабрики, старинни сгради и търговски центрове съседстват с жилищните сгради. На южния бряг на Майн се намира предградието Заксхаузен, което в продължение на столетия е било отделен град, но в началото на миналия век става част от Франкфурт. Двата бряга на реката са изпълнени със зеленина - трева, живи плетове и дървета, където мнозина поддържат форма като тичат или карат колело. В Заксхаузен се намират и едни от най-харесваните заведения на града.


Да се пуши в Германия вече не е cool, казват местните, обяснявайки защо навсякъде където може има растителност.<br />

© Стефан Антонов

Да се пуши в Германия вече не е cool, казват местните, обяснявайки защо навсякъде където може има растителност.


Всъщност Франкфурт има и едно сходство със София - близостта до планина, макар и само от север. Ако се качите на някой от високите етажи и погледнете на север, ще видите планина, със сходен вид като нашата Стара планина и за секунди може да се объркате, че се намирате във висока софийска сграда, гледаща към родния Балкан.


Заради фарнкфуртската версия на Октоберфест с края на работния ден главната улица Кайзерщрасе, свързваща централната гара с банковият квартал, става пазар на земеделска продукция. Плодове, зеленчуци, месо и морски дарове се предлагат от каравани, пригодени в магазинчета. Има също и подвижни павилиони за хамбургери - може би франкфуртери? с различни видове вурстове, винарни на 4 колела и дори живи крави и теленца, оградени в кошарки, постлани със слама.


Ако тръгнете от "Кайзерщрасе" към банките и свиете надясно, по целия половинкилометров път до река Майн можете да видите борбата за живот на имигрантите от първо и второ поколение. Малки магазинчета и заведения за хранене с индийска, иранска и други видове кухня се издържат предимно с клиенти от своя етнос, но ако посетите някой от тези ресторанти, може да останете приятно изненадани от съотношението между цена и качество. Така, ако искате да вечеряте в традиционна кръчма в центъра с две ястия и две бири, сметката ще излезе между 15 и 20 до - най-много, 30 евро. Сандвичите, които по нищо не са по-добри от предлаганите у нас, варират между 2.50 и 6 евро. В същото време в индийския ресторант в имигрантския квартал обилна вечеря с 2 бири излиза 11 евро.


Самата бира в заведенията от средния ценови клас започва от 3.50 евро за халба и стига до 6 евро на по-централните улици. Прочутото ябълково вино "Апфелвайн" е гордост на града, макар че реакциите на гостите са разделени на две, дали то е добро, или всъщност е нещо, което само германците могат да си пият с удоволствие. Цената за чаша апфелвйн започва от 4 евро и расте в зависимост от типа на заведенията, в които се предлага.


С падането на мрака или най-късно в 22:00 часа търговците, предлагащи собствена продукция, затварят. Кайзерщрасе обаче никога не спи и горе долу по същото време на пресечката й с Молщрасе врати отваря сриптийз бар. След него в протежение на две пресечки по Молщрасе може да се видят други подобни локали, пийп шоу заведения, магазини за еротични представления и истинските червени фенери на града.


Така Франкфурт е уникален с факта, че на една и съща улица - Кайзерщрасе, се намира както сградата на ЕЦБ, така и началната точка Red lights district. За разлика от Амстердам, във Франкфурт има цели сгради с червени щори по прозорците, но няма момичета на витрините. Вместо това там греят пластмасови женски фигури, а активни промоутърки канят минаващите вътре.


Целият район обаче е изпълнен с хора без усмивки по лицата. Освен жените, по улицата не се виждат много хора, а тези които стоят на входа на заведенията като охрана, много напомнят българските мутри, а и може да се чуят доста източноевропейски езици.


Въпреки сравнително малкия брой на жителите - под 700 хил. души, Франкфурт остава космополитен град. В толяма част от театрите постановките са на английски език заради големия брой имигранти - както висококвалифицирани и добреплатени специалисти, така и нископлатени чужденци.


Не пропускайте да посетите и стария център с катедралата Свети Бартоломей, както и площада с традиционни сгради, които почти със сигурност сте виждали поне веднъж в живота си по телевизията или на снимка, и веднага ще познаете.


Ако се намирате около централната гара определено трябва да внимавате за джебчии, но веднъж минали санитарния кордон от първите 100-150 метра, градът става приятен и подреден като всеки друг германски център. Вярно, не индустриален, но пък колко провинциални градчета могат да се похвалят, че са център за финансите на цял континент.


*статията е редактирана в 18:08, предишният текст в скоби гласеше, че Жан Клод Трише днес ще сдаде поста си, след като приключи последното заседание на ЕЦБ, в което той е президент на институцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK