Завърши фестивалът "Златният делфин" във Варна

Завърши фестивалът "Златният делфин" във Варна

© Мария СъботиноваРежисьорите Катя Петрова и Теди Москов взеха големите награди на ХV – ия Международен куклен фестивал "Златният делфин" във Варна. Това съобщи сайтът Днес+.


В категорията "Спектакли за деца" голямата награда за цялостен спектакъл "Златният делфин" беше присъдена на спектакъла на Столичен куклен театър - София за "История за чайка и банда котараци", режисьор Катя Петрова, сценография проф. Майя Петрова. Голямата награда за цялостен спектакъл в категорията за възрастни "Златният делфин" отиде при спектакъла "Възгледите на един пън" на Държавен куклен театър – Варна, режисьор Теди Москов, сценограф Свила Величкова.


Наградата за режисура в спектаклите за деца беше дадена също на Катя Петрова – за спектаклите "История за чайка и банда котараци" на Столичен куклен театър и "Цар Шушумига" от Константин Илиев на Драматично-куклен театър "К. Величков" – Пазарджик. В тази категория награди за сценография имаше проф. Майя Петрова – за спектакъла "История за чайка и банда котараци" на Столичен куклен театър; Свила Величкова – за спектаклите "Птици" на Куклен театър – Ниш, Сърбия; "Малката Русалка" – на Държавен куклен театър – Стара Загора; "Принцесата и граховото зърно" – на Държавен куклен театър – Сливен и "Възгледите на един Пън" – на Държавен куклен театър – Варна.
Наградата за оригинална музика в тази категория е за Стоян Роянов-Я-Я за спектакъла "История за чайка и банда котараци" на Столичен куклен театър. Наградата за актьорско майсторство се присъжда на актьорския ансамбъл на спектакъла "История за чайка и банда котараци" на Столичен куклен театър в лицето на Мариета Петрова, Мая Бежанска, Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Галина Савова, Стоян Роянов-Я-Я.


Наградата за женска роля отиде при Марта Баутиста – за спектакъла "Момчето, което мечтаеше" на театър "Ла Мар де марионетас" – Мадрид, Испания. Награда за нова българска куклена пиеса не се присъжда, а за адаптация на литературно произведение е пак на Катя Петрова и Ина Божидарова за "История за чайка и банда котараци" на Столичен куклен театър


В категорията "Спектакли за възрастни" Специалната награда за цялостен спектакъл е за "Едип. Празникът на ослепяването" – копродукция на Държавен куклен театър – Пловдив, Държавен куклен театър - Стара Загора и Държавен куклен театър – Бургас. Наградата за режисура е за Теди Москов – за спектакъла "Възгледите на един пън" на Държавен куклен театър – Варна, а за сценография - Рин Ямамура за спектакъла "Цар Шушумига" на Драматично-куклен театър "К. Величков" – Пазарджик.


Наградата за оригинална музика в тази категория е за Миндия Хитаришвили за спектакъла "Аргонавтите" на Държавен куклен и младежки театър – Батуми, Грузия. Награда за актьорско майсторство се присъжда на актьорския ансамбъл на спектакъла "Възгледите на един пън" на Държавен куклен театър – Варна в лицето на Стоян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Красимир Добрев, Боян Стоянов, Гергана Господинова и Диана Цолевска. Награда за женска роля - Дали Муньоз за спектакъла "Лакомата захарница" на театър "Жорди Бертран" – Барселона, Испания.


Награда за дебют, осигурена от Съюза на артистите в България се присъжда на Атанас Махнев – за участие в спектакъла "Принцесата и граховото зърно" на Държавен куклен театър – Сливен. Наградата за най-добра техническа група се присъжда на Държавен куклен театър – Варна. Международно жури беше в състав: Председател – Никола Вандов, театровед и членове: доц. Мария Диманова – сценограф, преподавател "Сценичен дизайн и костюми", НАТФИЗ "Кр. Сарафов"; Христо Намлиев – композитор; Тамико Онаги – президент на УНИМА – Япония; Андреа Джакомети – продуцент, Италия и д-р Ина Божидарова – секретар, началник отдел "Театър", дирекция "Сценични изкуства и творческо поколение" - Министерство на културата – София.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK