На път: С тапи за уши, фотоапарат и дезинфектант

Скенерите по летищата са една от иновациите, които повишава сигурността по време на полети без нарушава личното ни пространство

© Associated Press

Скенерите по летищата са една от иновациите, които повишава сигурността по време на полети без нарушава личното ни пространствоПътуванията не са това, което бяха. По случай 40-годишнината от създаването си американското списание "Травъл енд лежър" (Travel & Leisure) е направило класация на 40-те иновации, които са променили начина ни на пътуване – направили са го по-добър, безопасен и дори по-забавен. Сред тях са тапите за уши, таблетите, WI-FI, GPS, храната в самолета, дезинфектантите, въздушният контрол на полетите и дори някои видове лекарства. Ето и списъкът на по-важните открития, които са променили начина, по който пътуваме.


През 1972 г. Cabot Corporation пуска на пазара нов вид тапи за уши, направени от материал, подобен на пяна. Те се разширяват, когато ги пъхнете в ушите си, и блокират всякакви шумове. Така дори бебето, което пътува до вас в самолета, да има колики, полетът ви може да бъде приятен. Подобно изобретение са и "шумните слушалки". Те блокират шума от двигателя на самолета, за първи път са въведени през 2000 г. и с тях може да "изключите" като послушате музика.


Полетите на се създадени заради храната в самолета, а обратното

© Associated Press

Полетите на се създадени заради храната в самолета, а обратното
Друга иновация, за която си мислим, че е съществувала винаги, е храненето в самолета. За първи път пакетите с храна по време на полет са предложени през 1978 г. Тогава компанията "Континентал Ерлайнс" е предложила на своите пасажери дървени кутии с пакет, в който е имало сирене, солени бисквити, стафиди, шоколад, една салфетка и нож. След тях похапването на борда е станало добър пример за подражание. Днес авиокомпаниите сервират храна дори и при кратки полети от половин час – тъкмо време за кафе или чай.


Големия бариен риф край Австралия е една от забележителностите защитени от ЮНЕСКО

© Associated Press

Големия бариен риф край Австралия е една от забележителностите защитени от ЮНЕСКО


Като забележителност, променила света, от "Травел енд Лежър" определят и сайтовете, които съдържат информация за защитените от ЮНЕСКО обекти като световно наследство. В списъка може да видите както стария Дубровник в Хърватия, така и австралийския коралов риф. У нас под закрилата на ЮНЕСКО са десет обекта, сред които Боянската църква, Казанлъшката гробница, Рилският манастир и Националният резерват "Сребърна".


Специално място в класацията на иновациите заемат различни лекарствени продукти, които неутрализират ефектите на морската болест или страха от летене, както и дори предпазват от малария. Те са позволили на хиляди хора да пътуват въпреки фобиите си и съществуващата до този момент опасност от епидемии. Тук е мястото да бъдат включени и дезинфектантите, които може да използвате под формата на кърпички или течност, когато не разполагате с достъп до течаща вода и сапун.


Дезинфектантите са полезни, когато нямате течаща вода и сапун около себе си

© Associated Press

Дезинфектантите са полезни, когато нямате течаща вода и сапун около себе си


Лоялност. Върху тази дума изграждат за първи път своята платформа от "Интърнешънъл ерлайнс" (превърнала се в "Континентал"), когато създават своя бонусна програма през 1979 г. Превозвачът за първи път се е сетил, че може да "награждава" клиентите, които по-често пътуват, като им предоставя бонуси – отстъпки по кредитни карти, удължен престой в определени хотели и други. Днес повечето авиокомпании имат свои програми за лоялни клиенти, с които в зависимост от изминалите разстояния натрупвате точки. Един ден може да ги използвате както за отстъпка при покупката на билети, така и за допълнителни екстри.


Глобалната система за позициониране на обектите днес е най-верният навигатор на повечето шофьори

© Associated Press

Глобалната система за позициониране на обектите днес е най-верният навигатор на повечето шофьори


Светът е съществувал и преди въвеждането на Глобалната система за позициониране на обектите (GPS), която е разработена от американското министерство на отбраната. Днес никой не пита за посоката, достатъчно е да разполага с навигационен уред, който може да Ви упъти в повечето части на цивилизования свят. В джаджите, променили света, са също така безжичният интернет, който ни позволява без кабел да използваме глобалната електронна мрежа, като се възползваме от хилядите публични рутери по летищата, хотелите и кафенетата.


Изобретение, което определено създаде нова ера в комуникацията, са и таблетите, според американското списание. Те позволяват навсякъде да носите това, което ви е необходимо за работа и развлечение. Сред иновациите за улесняване на пътуванията са още мобилният телефон и скайп, които правят комуникацията немислимо достъпна в сравнение с преди 40 години. Също така в тази група влизат и забавленията по време на полет – на всяка седалка има телевизор, персонални слушалки и възможности да посетите бар. Разбира се, засега това се практикува при по-големите самолети за по-дълги разстояния.


Не трябва да се забравя и създаването на цифровите фотоапарати, които днес ни позволяват да снимаме всичко и навсякъде. Освен това лесно може да покажем снимките на близки и познати, достатъчно е само да ги пуснем в интернет.


Новости в облеклото. Вече съществуват дрехи, които не само предпазват от слънцето, но и не се мачкат. От 1990 г. на пазара се предлага такова облекло, което дори след дълъг полет не изглежда така че сте спали в него (дори това да е истина). Две години по-късно е създаден уникален план, който предпазва от ултравиолетовите лъчи. Използавнето им е равносилно с намазване на слънцезащитен препарат с фактор 30.


Чрез електронните билети спестявате не само време, но и хартия

© Associated Press

Чрез електронните билети спестявате не само време, но и хартия


Кърпи за многократна употреба. Кърпите за баня са същите, но вече може да се използват по-дълго време. Все повече хотели са поставили надписи в стаите си, че ако искате да помогнете за опазването на околната среда, може да не давате за пране кърпите си всеки ден или на всеки три дни в зависимост от звездите на хотела. За целта само трябва да държите кърпите си на закачалките, а не да ги хвърляте по пода. За първи път идеята е въведена през 1993 г. и от тогава набира все по-голяма популярност.


Билети по интернет. Една от иновациите на настоящия век е чекирането по интернет и издаването на електронни билети за самолетите и влаковете. Така си спестявате не само време, но и хартия. Друг е въпросът, че ви се налага все пак да извадите своя билет на летището. Изключение се прави само за притежателите на модерни телефони, които могат чрез тях да се чекират като ги допират до устройствата за отчитане.


От 1994 г. с откриването на тунела под "Ла Манша" пътуването от Лондон до Париж отнема по-малко от два часа

© Associated Press

От 1994 г. с откриването на тунела под "Ла Манша" пътуването от Лондон до Париж отнема по-малко от два часа


Според американското списание "Травъл енд Лежър" една от големите промени за изминалите 40 години в начина на пътуване е тунелът под "Ла Манша" или т.нар от англичаните "Инглиш ченъл". Той е открит през 1994 г. и по него може да стигнете с високоскоростен влак от Лондон до Париж за около час и половина. Тунелът е връзката на Великобритания с останалата част от Европа. В класацията своето място намира и създаването на единната валута на Европейския съюз – евро.


Новост, която все още не е набрала популярност в България е т.нар. "Смяна на дома". Интернет сайтове предлага услугата от 1992 г. и чрез нея може да размените апартамента или къщата си за определен период от време с друг човек от противоположния край на света. Все пак това не е най-безопасният вид туризъм, а големия недостатък е, че някой чужд човек ще претърсва гардеробите и шкафовете ви.


Екологичните курорти. Все по-често известни туристически дестинации като Хавайските или Вирджинските острови предлагат по-благоприятни за околната среда почивки. Курорти, в които електричеството се произвежда от възобновяеми източници, дъждовната вода се използва за тоалетните, мебелите са изработени само от рециклирани материали. Това не е част от далечното бъдеще, а съществуваща програма от 1976 г., която набира все по-голяма популярност.


Въздушният контрол не е бонус към пътуването, а необходимост

© Георги Кожухаров

Въздушният контрол не е бонус към пътуването, а необходимост


Друга иновация, която определено е променила света, е въздушният контрол. Полетите се управляват от пилотите, но с помощта на наземни екипи, които следят траекториите и въздушните пътища. Това намалява риска два самолета да се изпречат един срещу друг по едно и също време, както и дава възможност за използването на по-благоприятни траектории на летене.


Круизите предалагат възможност докато плавате да опознавате света и да се забавлявате

© Associated Press

Круизите предалагат възможност докато плавате да опознавате света и да се забавлявате


Круизите са една от новостите, появили се през последните години. Те не са просто пътуване с кораб, а място където може докато плавате да се разхождате, забавлявате, да пазарувате и едновременно с това да спирате на екзотични места по пътя.


Сред иновациите, които си заслужава да бъдат споменати, са също така и скенерите за цялото тяло, които все повече набират популярност по летищата. Те позволяват лесното откриване на оръжия, без да бъдат обезпокоявани пасажерите чрез физическо претърсване. Малкият недостатък на устройствата е, че ви показват почти голи.Пет открития, без които светът можеше да мине


Освен иновациите, които са улеснили пътуванията, има и такива, които понякога са по-безмислени отколкото полезни. "Травъл енд лежър" е подготвило класация Топ 5 на откритията, без които света е можел да продължи да съществува:


- Сензори в мини-бара. Те отчитат движението на продуктите в мини бара на хотелите. Така може само да сте разместили нещо и пак да получите хубава сметка за него.


- Телефон в банята. Повдигнатият въпрос е всеки има мобилен телефон, защо е необходимо монитарането на апарт в хотелските бани? Човек може да е насапунисан или зает с нещо друго, за да отговори на позвъняването.


- Допълнителни такси в авиокомпаниите. Преди си плащахте за билет, но през 2008 г. на "Американ еърлайнс" й хрумва, че може да събира пари от чекирането на багаж, след това повечето авиокомпании са последвали примера и, за да се стигне до предложението на "Райънер" за "такса тоалетна" или вече съществуващото плащане "за качване с предимство".


- Електронен ключ за стаите. Магнитната лента предлага по-голяма сигурност отколкото обикновения ключ, но какво се случва когато спре тока? Оказва се, че много от картите за отваряне на стаите са прекалено сложни за използване от клиентите или лесно се деактивират ако край тях позвъни мобилен телефон.


- Разговори по време на полети. Някои авиокомпании вече позволяват да се водят телефонни разговори по време на полет. Такива са "Ер Ню Зиланд", ОАЕ, "Кралските йордански авиолинии" и др. Все още те представляват риск за полетите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1181 Весело

  Значи веднъжа до Лондон изкръцах 7 уискита и после ми са врътеше главата като слезнах от самолета!

 2. 2 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 488 Весело

  "...през 1978 г. Тогава компанията "Континентал Ерлайнс" е предложила на своите пасажери дървени кутии с пакет, в който е имало сирене, солени бисквити, стафиди, шоколад, една салфетка и нож."

  Еха, това наистина е стандарт Похапване на шоколад с нож и виличка

 3. 3 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":

  Нещо друго ще да е било, след като още не си изтрезнял.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  То какъв е смисъла от пътуването ако си завреш тапите в ушите и закциклиш в таблета сайта на дневник да пишеш, че боко е тиква?

 5. 5 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Е сега ми се допътува

  хубава статия за петък

  оти да се косиме, като ке ни мине
 6. 6 Профил на Amoravis
  Amoravis
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз като видях дезифектант рекох че статията е за любимия ми тролей номер 2 в София

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#1:"Wornoxmaniak"]

  Значи веднъжа до Лондон изкръцах 7 уискита и после ми са врътеше главата като слезнах от самолета! [/quote]
  Интересно-за да "изкръцкаш" Н броя уиски, трябва да си бил в бизнескласа, или пък е било преди 2000-та година. По европейските дестинации отдавна не се предлага алкохол, най-много чаша вино или малка 330мл бира.
  А цената на 7 уискита гони цената на билета.....
  Верно не те пуснало от вечерта преди полета, или ........

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Весело

  Малко момченце говори с приятел на разведената си майка:
  -Чичо Пешо, а какво правехте с мама, докато бях при баба?
  -Отидохме да вечеряме на ресторант, после на кино...
  -А, после?
  -После отидохме у нас на по чашка кафе.
  -А, после?
  -После откарах майка ти до вас.
  -Чичо Пешо,ти да не си импотентен???

 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":

  Така става като рязко намалиш или както в твоя случай - почти спреш алкохола

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Приятно четиво, но може ли редакторите да положат поне малко усилия и да преглеждат писанията, за да няма елементарни правописни грешки от сорта на:
  "...които следят треекториите.."
  "...по едно й също време"

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 11. 11 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 861 Разстроено

  Онемях..
  ''Кърпи за многократна употреба. Кърпите за баня са същите, но вече може да се използват по-дълго време. Все повече хотели са поставили надписи в стаите си, че ако искате да помогнете за опазването на околната среда, може да не давате за пране кърпите си всеки ден или на всеки три дни в зависимост от звездите на хотела. За целта само трябва да държите кърпите си на закачалките, а не да ги хвърляте по пода. За първи път идеята е въведена през 1993 г. и от тогава набира все по-голяма популярност."

 12. 12 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "Все още те представляват риск за полетите."

  Това не е доказано.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 13. 13 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#7] от "clutch":

  И откога не се предлага , че в "British Airways" си предлагат Johnny в пластмасови бутилчици 50 мл , първата с усмивка , втората дружелюбно и после вече намръщено

 14. 14 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#7] от "clutch":

  Остави цената на страна. Никой от екипажа няма да му сервира толкова много уискита, ако ще да е Далай Лама.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 15. 15 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 586 Неутрално

  А и не знам за какви солени цени говориш при положение , че уискитата там са безплатни

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4808 Весело

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak":

  Ех, имал си време за 7 уискита, при мен не става този номер, защото Мюнхен има много кофти разположение - лети се само около час-час и нещо до която и да е европейска столица и няма време за седем шота...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 800 Весело

  Уорни е тарикат момче.
  Сигурно се е разбрал със стюардесата да му носи уискитата в чаени чаши и после наивните англичани, пътуващи с него в самолета, са разказвали след полета...пътувахме с един българин, който много обича нашия английски чай - изпи цели седем чаши...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 18. 18 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#16] от "от Мюнхен":

  Чака баце да ти са оплача: Много неграмотни ора ей! Маани ча не знаат езици, ами на сичкото отгоре не знаат, ча у самотете сервират и чорба! А тия 7 патрончета са равняват на една водна чаша къде Я си поръчам у Лехчаво у кръчмата, та да не разкарвам сервитьорката!

  Ей, тучве казва се: Уан скоч плийс енд машрумс суп!
  Наздраве.

 19. 19 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  "Изобретение, което определено създаде нова ера в комуникацията, са и таблетите, според американското списание. Те позволяват навсякъде да носите това, което ви е необходимо за работа и развлечение."

  Преди да ги има таблетите, лаптопите не позволяваха ли същото, че и повече ...?

 20. 20 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "acb16":

  да бе ...върха на простотията.Чудят се как да печелят пари и идеята за опазването на инвайрмънта им върши отлична работа, и чужжденците - балъци се връзват. Ще използвам мръсни кърпи, заради околната среда...Я фак ве... на земята и кърпите ще ми се сменят през ден.
  Затова ви плащам, ареее у лево.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 21. 21 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Райъновите аероплани рулират с идеята за клозетната такса. Предполагам се плаща и хартията и сапунчето. Може да се засича по минути и престоя. Иначе тапите са необходими. Препоръчвам едни такива, които са малко като пластелин. По -добри не съм улучвал. Иначе бебетата реват ужасно, но за сметка на това през целия полет.

  malart.blog.bg
 22. 22 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...скенерите за цялото тяло, които все повече набират популярност по летищата. ... Малкият недостатък на устройствата е, че ви показват почти голи."
  -------------
  Е какво толкова - на плажа да не си с костюм?
  Изглежда малкия недостатък е нечие притеснение, че му е малък недостатъка...

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 23. 23 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Изобретение, което определено създаде нова ера в комуникацията са и таблетите, според американското списание. Те позволяват навсякъде да носите това, което ви е необходимо за работа и развлечение."
  Това не е вярно. Първият лаптоп е пуснат в продажба през 1975. Таблетът не предлага нова функционалност, а леко модифицирана версия на вече съществуваща.

  Is there no standard anymore?
 24. 24 Профил на sommerfugl
  sommerfugl
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ..."- Разговори по време на полети. Някои авиокомпании вече позволяват да се водят телефонни разговори по време на полет. Такива са "Ер Ню Зиланд", ОАЕ, "Кралските йордански авиолинии" и др. Все още те представляват риск за полетите."
  Яе мобилните телефони представляват риск за навигационната апаратура, е "развенчан мит": http://dsc.discovery.com/fansites/mythbusters/db/transportation/cell-phones-interfere-plane-instruments.html
  Всъщност истината е съвсем друга

 25. 25 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#1:"Wornoxmaniak"]Значи веднъжа до Лондон изкръцах 7 уискита и после ми са врътеше главата като слезнах от самолета! [/quote]

  То като гледам правописните грешки чини ми се, че и сега сте на поне седем уискита Нищо лично де, и аз обичам уиски, просто констатация

 26. 26 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Любопитно

  [quote#21:"malart"]Райъновите аероплани рулират с идеята за клозетната такса. [/quote]

  е те нали се отказаха?
  даже изпълнителния директор беше казал в едно интервю, че е нямал въобще такова намерение и че се е бъзикал само.
  или бъркам.

  Бай-дъ-уей..тва си е нож с две остриета.
  Я на борда да се качи Румбата Петков и Жерар Депардьо на по 4 бири всеки и да се случи да нямат дребни за кенефа... знайш как ще се церемонят.

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 27. 27 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Па не са си наравили рисърча, ако гледате Пан Ам (нов сериал от есенно-зимния сезон в САЩ за златните години на Авиацията в Америка ) там точно на това наблягат облужване стюардеси и тн с истински чинии и пробори както продължава да се прави във първа класа ... просто не е било за простосмъртните тогава както е сега ... Британските аеролинии също по това време са се славели със страхотно обслужване и стюардеси, ама както в САЩ сега ги държат във въздуха до памперси ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 28. 28 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1667 Весело

  Зе мен е чудасна тази от иновациите-
  "Билети по интернет. Една от иновациите на настоящия век е чекирането по интернет и издаването на електронни билети за самолетите и влаковете"

  В Бг без влаковете разбира се

  Да дава Господ повече да пътувам, пък кърпите може и на три дни да ги сменям.

 29. 29 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Две години по-късно е създаден уникален план, който предпазва от ултравиолетовите лъчи. Използавнето им е равносилно с намазване на слънцезащитен препарат с фактор 30".

  айде сега някой да ми го разтълкува нещо единствено число, множествено число, а и как да се защитя с "план"???

  Път без препятствия не води до никъде.
 30. 30 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "Скенерите по летищата са една от иновациите, които повишава сигурността по време на полети без нарушава личното ни пространство"

  Никак не нарушават личното пространство, ама никак .

  [quote#20:"незнайния войн"]Ще използвам мръсни кърпи, заради околната среда...Я фак ве... [/quote]

  Шегуваш ли се? Мръсни? Ти не се ли къпеш преди да ги използваш? Ще ти издам една тайна, идеята на къпането е да излезеш от банята с чисто тяло, а с кърпата просто да попиеш водата, а не да си сваляш кирта и мръсотията с нея . Та следвайки тази базова идея, можеш да използваш една кърпа два дни примерно.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 31. 31 Профил на незнайния войн
  незнайния войн
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#30] от "pourquoi":

  това в някой американси филм ли го гледа...?

  "I spent a lot of money on booze, birds and fast cars. The rest I just squandered." George Best
 32. 32 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#31] от "незнайния войн":

  Ти само в американски филми ли си виждал някой да се къпе така че да излиза чист от банята? Това би обяснило мръсните кърпи

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK